Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Януари 2021 (6)
Декември 2020 (6)
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Старият лифт Княжево - Копитото
18-01-2011, 14:13 | Автор: iceto | Категория: Светът на възрастните / Техниката

Реших да пиша за този лифт, защото това е първият кабинков лифт в България, а пък и първите ми спомени за лифт от детството са от него. За софиянци (набор до 1980г.) той е добре познат, но все пак аз ще се постарая да го опиша максимално за тези, които не са го ползвали и виждали.

Лифтът е построен със съоръжения от австрийската фирма "Братя Гирак" и е открит през 1961 г. Дължината му е 1920 [m], с разлика във височините 600 [m]. Разполагал е с 53 бр. четириместни кабини и е превозвал по 600 души на час в посока със скорост 3 [m/s]. Лифтът е от типа с едно носещо и едно теглещо въже (тази система не се използва в наши дни). Долната лифтова станция е в кв.Княжево (750 [m] н.в.) и се намира на около 800 [m] от последната спирка на трамвай №5, до нея се стига най-вече пеша през една борова гора. Горната станция е на връх Копитото (1350 [m] н.в.) и понастоящем са пада точно до едноименната телевизионна кула. Лошото е, че за съжаление този лифт не работи от близо 20 г., а още по-лошото е, че за този период малко по малко се разграбва и руши. Понастоящем е почти напълно разграбен, липсват повече от половината кабини (бяха от чист алуминий), двигателя и редица важни агрегати. Налице все още са машините, въжетата, стълбовете и станциите. Кабинките прибрани в горната станция до 2002 г. си бяха там, но след това постепенно започнаха да изчезват и сега няма и парче от тях. В долната все още има останали. Всъщност лифта е спрян в началото на 90-те след претърпяна авария, при която поради силен вятър се откачва носещото въже и около 10 кабинки с хора увисват за часове над пропастта. Налага се намесата на гражданска защита и провеждане на спасителна акция през нощта, и при тежки условия. Жертви няма, но поради факта, че това е вече втори инцидент с този лифт, хората се наплашват и той е спрян. Това води до изоставянето му и в последствие до сегашната ситуация. При експертизата се оказва, че до аварията се стига поради това, че почти всички авариини защити на лифта са били шунтирани с течение на годините от самият му персонал и в същност още доста преди аварията той е работел в безумен режим. Иначе лифта е доста удобен за туристите, но за съжаление, беше. За да се пусне отново, трябва да се инвестира доста, но не чак толкова, колкото за нов. Ако се сменят короните на сълбовете е възможно лифта да се модернизира и да премине на принципа с едно въже, което е едновременно носещо и теглещо. Тези дни, преди и след Нова година, се разходих отново до горната и до долната станция. Горната е напълно отворена и е доста разграбена, долната също е посещавана от вандали и крадци, но в момента е затворена. Ето първо един откъс от сериала "Синята лампа" 1969 г., който съм качил в You Tube. На него се вижда лифта в действие и добро здраве.

Това е един от много малкото материали на който може да се види лифта в действие.

Останалото са съвсем пресни снимки, долната станция съм снимал преди няколко дни, а горната - в края на годината.

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Поглед от станцията към върха.

Старият лифт Княжево - Копитото

Сега горната станция при Копитото, първо машината и мястото на липсващия мотор:

Старият лифт Княжево - Копитото

Пристигане в горната станция.

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Всичко наоколо беше плътно запълнено с кабинки.

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Поглед от първия стълб към София и софийското поле.

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Входът, касата и чакалнята.

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Старият лифт Княжево - Копитото

Още си спомням как лифтаджиите заключваха кабините с резе отвън и как по време на пътуването те звънтяха от вибрации, но когато пристигнеш горе и те отключат, планината и чистия въздух са пред теб. За съжаление съдбата на този лифт, който е возил хората към планината, хотел Копитото и хижите около вр. Копитото над 30 години е безрадостна и няма шанс скоро да се промени.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Regreed (18 януари 2011 22:13)
Ужас! Изглежда  потресаващо. em_8  А това беше един от най-хубавите детски спомени! Дано се намери някой съвестен човек или организация, и да спаси поне малкото останало от лифта.

 
 
№2 от: катя милушева (18 януари 2011 22:35)
Много em_93 em_114
Цитат: Regreed
Дано се намери някой съвестен човек или организация, и да спаси поне малкото останало от лифта.

 
 
№3 от: iceto (18 януари 2011 22:40)
Дано се намери, но както е "тръгнало" развитието на Витоша, едва ли.--------------------
 
 
№4 от: Маргарита Василева (18 януари 2011 22:42)
em_30 em_26 em_106--------------------
 
 
№5 от: Зико (19 януари 2011 11:25)
Ице, благодаря за статията! em_12

Лифът наистина е чудесен като локация - дава достъп към много обекти в планината - хижи, пътеки, дендрариума... Да не говорим, че планинските колоездачи биха дали мило и драго, за да го има и днес. Качваш се с колелото на лифта и после по пътечките надолу!
Все се чудя дали не може с тия еврофондове нещо да се измисли и да се ремонтира основно. em_18 Би било прекрасно, пък и София е вече над 1.5 млн. души.

em_2

 
 
№6 от: ashtree (19 януари 2011 15:35)
Лифтът е затворен след аварията през 1992, когато сума ти народ остават в кабинките по трасето, и е било необходимо да се предприеме спасителна операция за свалянерто им оттам. Подробно инфо сыс снимки има тук:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=33.280

Проблемът е, че тогава фирмата Братя Гирак вече е фалирала, и съответно нямаше откъде да се доставят резервни части. А и финансовото положение на Електротранспорт-София в онези години на дивия преход е било повече от трагично.

Единственият начин да се съживи лифта, е да се построи наново от европейския монополист в тази сфера - Doppelmeyr, пак австрийци, чието производство е Симеоновският лифт. А това са огромнои инвестиции със съмнителна възрвъщаемост. Освен ако не ни огрее някога зимна олимпиада, но не вярвам много-много в това.... 

 
 
№7 от: Anakin Skywalker (19 януари 2011 21:59)
През "далечната" 1986г за последно се возихме цяла компания с този лифт.
Много тъжно наистинаem_15--------------------
 
 
№8 от: iceto (19 януари 2011 22:35)
Сега открих и една архивна снимка от спасителната акция след аварията през 1992г. Тогава хората са спускани с въжета през предвидените за тази цел аварийни отвори на пода на кабинките, акцията е продължила близо 24ч.
http://picbg.net/u/48572/42724/514337.jpg--------------------
 
 
№9 от: freja (23 януари 2011 03:48)
Возила съм се на този лифт в началото на 80-те. За първи и последен път. Бях 1-2 клас, имам само бегъл спомен от вътрешността на кабинката. Плаче ми се, като гледам снимките сега. Изобщо не знаех, че е изоставен.

Повече познавам един друг лифт - от Сливен за Карандила. В най-безоблачния период от детството ми бяхме стигнали до минимум едно качване на седмица. Какъв хубав хляб правеха горе... Вече не го правят така.
И там не съм ходила от цяла година. Че и повече. Но този лифт поне още си работи.

 
 
№10 от: svilen (24 януари 2011 01:16)
Страхотна статия. Благодаря!

 
 
№11 от: TRIXYY (30 януари 2011 11:05)
Тук има снимка на лифта :

http://detstvoto.net/index.php?newsid=2306

Аз съм се возила като ученичка  веднъж на този лифт, но дали защото съм виден клаустрофобик, изпитах неописуем ужас от тези кабинки. Така и не повторих возенето.

 
 
№12 от: K.panev (31 януари 2011 23:01)
Скоро май няма да има развитие с този лифт, щеше да е добре, ако работеше.

 
 
№13 от: ashtree (9 май 2011 10:27)
Цитат: checheneca85
Даже прозорците бяха здрави имаше 2-3 но мин година ги дотрошиха знам за лифта е държавен и др.ифромация знам ,че са го подарили на симеоновският лифт този лифт е спрян през 1994 г от 1994г до ден днешен не работи и се самнявам някой да вземе всичко е разрушено и ограбено от 2 станции трябва да се хвърлят много пари да се възстонови основен ремонт от а до я

Просто трябва нов лифт- съмнявам, че че и опорите вече стават за нещо. Единствено трасето е подготвено. Просто някой трябва да инвестира милиони, да плати на Doppelmeyer да дойдат, да демонтират старите железа  и да построят всичко наново. А това е екслузивно, скъпо строителство, за осъществяването на което са нужни скъпоструващи специалисти, бригада обучени работници с  умения за алпийски терени (в БГ нямаме, ще трябва да си ги доведат от Австрия), и операции с хеликоптер по инсталиране на опорите. Про този слаб международен туристическо-скиорски  интерес към Витоша (акцентите са пренасочени към Банско, Пампорово, Боровец), едва ли си заслужава.

 
 
№14 от: rolexa943 (31 август 2011 15:04)
жалко за лифта ма в тази статия се споменава 4е технологията с 2 важета е стара...мислите 4е едноважените лифтове са по хубави...според мен ни6то в сталбовете не трябва да се променя ...
ако се смени типа на работа този лифт 6те е кат другите буклуци...ето 1 лифт които е с носе6то и тегле6то и е някаде на годините на на6ият и е в идеално састояние 
http://www.youtube.com/watch?v=Jxbr9Rgr0Fw  ако баде променен типа на работа нема да има и помен от старият лифт на които сте били...писна ми от такива дет само копи пасте (които е ка4ил темата) никво инфо не ми даваш

 
 
№15 от: Simpra (31 август 2011 21:32)
ROLEXA943, Когато пишеш на български с латиница, можеш да позлваш помощ: http://www.kredor.com/lat2bg/default.aspx
Така няма да се налага, да изписваш "Ш" с "6" и "Ч" с "4".--------------------
 
 
№16 от: Simpra (8 януари 2012 16:14)

Актуално по темата, не само за лифта, но и за Витоша - кратко филмче, озаглавено "Карай за Витоша!"
--------------------
 
 
№17 от: iceto (18 януари 2012 01:05)

em_12 
--------------------
 
 
№18 от: stefan223 (19 март 2014 09:27)

това е като него http://www.youtube.com/watch?v=cWxOKePZh88


 
 
№19 от: Цонка (19 март 2014 10:23)

Ето една разходка с лифт, която сме пропуснали да покажем тук /ако не зареди директно от сцената, превъртете до 36:20/ ... И слънчогледови семки в продълговато пакетче wink  
--------------------
 
 
№20 от: Anakin Skywalker (19 март 2014 10:58)

Цитат: Цонка
разходка с лифт, която сме пропуснали да покажем тук

 

Цонче, лифта Симеоново - Алеко работи и до ден днешен. ok2  Минала зима последно се качвахме с него до хижата за един уикенд уж да покараме и малко ски (а всъщност прекрахме повече време край камината на червено винце feel tongue ) поради снежна виелица. Все пак успяхме и да слезем с него. Но само ако знаеше че около долната станция на тази хубава полянка от филмчето в последните години израсна цял нов квратал. От хотелчета и луксозни кооперацийки затворен тип. angry3  И в ниската  част на трасето  кабинките буквално се промъкват през бетонна градска джунгла.  gyavol2
--------------------
 
 
№21 от: Цонка (19 март 2014 11:06)

Цитат: Anakin Skywalker
кабинките буквално се промъкват през бетонна градска джунгла
Кофти работа  sad
На лифт /седалков/ съм се возила като ученичка - в Пампорово, по-късно в Боровец /кабинков - брр, много страшно :)/, а наскоро на Карандила - пак открит. И пак беше "бррр" :) Изобщо си е приключение возенето  bully
--------------------
 
 
№22 от: kitten (19 март 2014 22:48)

Цитат: Anakin Skywalker
Но само ако знаеше че около долната станция на тази хубава полянка от филмчето в последните години израсна цял нов квратал. От хотелчета и луксозни кооперацийки затворен тип.


Много, много жалко. Развалят планината мутрите. А Витоша е толкова прекрасна, и на Алеко Константинов му е била любима. Ееех.
--------------------
 
 
№23 от: kitten (19 март 2014 22:57)

Цитат: Цонка
На лифт /седалков/ съм се возила като ученичка - в Пампорово, по-късно в Боровец /кабинков - брр, много страшно :)/, а наскоро на Карандила - пак открит. И пак беше "бррр" :) Изобщо си е приключение возенето


Ами защото си, така да се каже, почти морско чедо. А ние, които сме израснали до Витоша, хич не ни е "бррр". smile Не знам какво би казала за лифта, който сега ми е на една крачка и с който се стига почти до върха на планината Унтерсберг. За него четох, че е лифтът с най-голямо разстояние между кабинката и земята (в една определена точка). Той е от типа с две огромни кабинки, които се разминават по средата. Винаги на 8 март жените и момичетата ползват драстично намаление, де факто е почти безплатно, и пак се качихме с една приятелка. За теб, Цонче, сигурно би било не "бррр", ами "бррр" на квадрат, че и на куб, а за мен беше "еха, разкош". yeyeye Ами винаги има и по някой пищящ или лелечещ. wink
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 0
Гости: 12

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: