Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (5)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Регистър на ученически изобретения и рационализации
23-05-2008, 13:39 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / РеКници и списъКци
Еврика! - извика ученика.
Следващия списък представя няколко примера за необичайна употреба на обикновени предмети и природни образования - ученически изобретения, рационализации и подобни. За съжаление не е известно дали са патентовани...

БАЛОН. (Всъщност част от спукан балон). Материя за дъвчене. Може да се дъвче много по-продължително от обикновената дъвка (вж.), но вкусовите и качества са съмнителни.  

БАЛОН (неспукан). Служи и за пълнене с вода и правене на водни бомби.  След като се напълни с вода Б. се завързва. Водните бомби се мятат от високо и причиняват уплаха у възрастни индивиди или просто удоволствие от "разплякване".

БЛИСТЕРИ ОТ ХАПЧЕТА, ПРАЗНИ. Вид незаменими копчета (наричат се също от авторитетите "бутони") за всякакъв вид компютри, радиопредаватели, командни табла на космически кораби и други високотехнологични машинарии, с които ни се налага ученика да борави в битките си из Космоса.

БОИ, АКВАРЕЛНИ. Чудесно средство за гримиране, дегизиране и създаване на индиански бойни шарки – обикновено върху лицето на по-малък брат или сестра. Понякога – при рисуване на мустаци или маскиране като негър – се прибягва и към боя за обувки.

БОМБИЧКИ (ХАРТИЕНИ). Правят се от хартиен квадрат (колкото по-голям лист се намери, толкова по-добре). Следва сгъване по определен начин, като резултатът е тяло с отвор в горната част. Вече готовата бомбичка се пълни с вода и бързо се хвърля през прозореца на класната стая върху някого (който в момента минава или стои долу). Следи се обаче жертвата да не е учител, родител и т.н. Бомбичката е за ползване от по-малко лоши деца.

БУРКАН. Алтернативна форма на аквариум или терариум. В Б. се отглеждат попови лъжички, пораснали попови лъжички, известни още като жаби, тритони и гущери (много рядко змии).

ВЕРИЖКА (Прикрепваща запушалка на мивка, никелирана, с топченца). Моден атрибут – гривна, гердан – с непреходна ценност.  

ВЪШКИ. Една от най-търсените стоки на училищната борса(за да не ходиш на училище известно време). Събират се в буркан от най-добрия приятел на пострадалия. Предлагат се срещу пари(на бройка), или се заменят за нещо (което "много искам", "много ми трябва").

ГРЕБЕНЧЕ, ДЖОБНО. Музикален инструмент, издаващ жужящо-бръмчащи звуци. Обикновено се увива с тънка хартия.

ДИВА ЛОЗА. Заместител на цигари. Пуши се тайно и довежда до обилно сълзене. (Заб. Заместителя, направен от изсушените листа на череша е доста по-добър.)

ДЪВКА. 1.) Универсален прикрепващ механизъм за "пищови". 2.) Материал за създаване на топчета за късо-бойно оръжие от химикалка (вж.). 3.) Материал за създаване на най-популярното средство за унищожаване на дрехи. Д. се прикрепва на място за сядане или направо върху дрехата, подлежаща на унищожение. Шансът дрехата да бъде неизползваема след това е 90%.

ИГЛА, БЕЗОПАСНА. Поддържащ елемент на широка официална дреха по време на паради и манифестации. (Всъщност това изобретение е на майките).

КАБЪРКА. 1.) Задължителен елемент от украсата на "пушка" за фунийки. Ако К. са достатъчно лъскави, "пушката" се кръщава "Сребърната карабина". 2.) Особен вид "токчета" при "подковаване" на обувки

КАМЪЧЕТА, РЕЧНИ. 1.) Служат за съставяне на колекция от скъпоценни камъни, много по-скъпоценна от колекциите от т.н. истински скъпоценни камъни. 2.) Добавка към събрани билки. Според учениците К. Р. (и изобщо камъните) имат универсални лечебни свойства, заместващи тези на кантариона, равнеца, глога и т.н.

КАПАЧКИ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО, АЛУМИНИЕВИ. Блестукащ елемент (отражател) от страховит бластер. За пълното завършване на бластера (интерпретация на "Седморката на Блейк") се добавя пръчка.

КАРФИЦА. Острие за фунийка (вж. СПИСАНИЯ, ЛЪСКАВИ). Опасна и страшна история…

КАСЕТКИ ОТ СТЪКЛЕН АМБАЛАЖ. Изходен материал за строежи на къщи и многостайни апартаменти. Строителна рационализация , предшестваща  панелното изграждане на сгради.

КАУЧУКОВ МАРКУЧ. 1.) Основен материал за направа на прашка. 2.) Водопръскащо устройство, много по-добро от спринцовка. Завързва се от единия край и се пълни с вода посредством обикновен чешмен кран. Служи за оросяване на съученици. В някои случаи вместо К. М. се употребява детски биберон. (вж. също: СРИНЦОВКА, ПЛАСТМАСОВА). 4). Заместител на ластици за коса, заплитащи се и скубещи (Много странна рационализация на девойки!).

КАШОНИ (ГОЛЕМИ)
. Многофункционални строителни елементи за изграждане на крепости, тайни квартири, бомбени убежища, вигвами и космически кораби.

КАШОНИ ("СРЕДНО ГОЛЕМИ"). Служат за приютяване на бездомна котка с малки котенца. Ако се престрашиш, свиваш 1 чаршаф от шкафа(и/или възглавница), за да се чувства котешкото семейство добре (ако не си достатъчно смел, застилаш със стар пуловер например). Следва качването на кашона с пухкавите животинки в таванската стая(на сигурно място). Всеки ден им се носи храна и вода.Когато малките поотраснат, се пускат навън по твоя преценка (или на родителското тяло).

КИБРИТЕНА КУТИЯ. 1.) Градивен материал за направа на модел на робот. Модела на робота няма дори далечна прилика с робот, тъй като главата, тялото, краката и ръцете са еднакви. При добре развитие на ситуацията, обаче, с него може да се "отбие номера" по време на "Техноград" (вж. също ЦИГАРЕНА КУТИЯ).
2.) Корпус за мини-радио. Радиото само жужи, но притежателя му (по време на учебен час) може да симулира, че слуша "Хоризонт" (за допълване на заблудата е необходимо върху К.К. да бъде прикрепена слушалка). Съучениците завиждат на изобретателя.
3.) Подарък за 8-ми март. Необходимо е пояснението, че всъщност К.К. не е К.К а перфектна игленица.

КОНДЕНЗАТОР. Уред за инквизиции на себеподобни - зарежда се в контакта и се разрежда в някой съученик. Доста гадно!

КОПЧЕ. Елемент от играчка, направена от самото К. и конец (или ластик). Конецът се прокарва през дупките и се завързва. Образувалата се примка се хваща с пръсти и посредством въртеливи движение К. се "завива". След това чрез разтягане и свиване се върти. Специалистите на тази игра могат да създадат и бръмчене.  
2.) Пул или разменна монета.

КОФИЧКА ОТ КИСЕЛО МЛЯКО. Използва се като факла. Набучва се на пръчка и се запалва. Много хубаво капе. (Особено върху чисто новите ти дрехи).

ЛАСТИК ОТ ЧОРОПОГАЩИ. 1.) Служи за направа на далекобойно оръжие, известно като прашка със скоби. 2.) При друг вариант Л.О.Ч. е самостоятелен вид оръжие, чрез което е нанасят особен вид "ластични удари" върху незащитени маста на противник (обикновено от "нежния пол"). 3.) Многообразно приложение като прикрепващ механизъм за "пищови" (вж. също ДЪВКА). 4.) Еднострунен музикален инструмент. Л.О.Ч. се захапва от едната страна със зъби и се опъва посредством лявата ръка. Дясната ръка дърпа "струната", лявата контролира височината на звука чрез опъване. Музикалния инструмент е опасен, тъй като при скъсване на Л.О.Ч. ученикът изпитва върху себе си ефекта на употребата му, описана в т. 2.).

ЛОКВА. Боен полигон за корабчета от хартия. Посредством полигона се развиват стратегическите и аналитични способности на бъдещи адмирали.

ЛУМИНИСЦЕТНА ЛАМПА. Заместител на лазерен меч от "Междузвездни войни".

ПАРАПЕТ, СТЪЛБИЩЕН. Вид пързалка. Трябва да се внимава обаче със завоите и учителите.

ПЕРГЕЛ. 1.) Страшно прободно оръжие. 2.) Заместител на ночже при игра на "разкрачване".

ПИЛОН ЗА ЗНАМЕ. Тренировъчно устройство за бъдещи пожарникари, космонавти и алпинисти или просто за привличане нечие внимание.

ПИОНЕРСКА ВРЪЗКА. 1.) Носна кърпа. 2.) Атрибут за дегизиране, закриващ долната част на лицето. Служи при различни игри от типа "Стражари и апаши", "Горе ръцете, аз съм зъл бандит" и т.н.

ПЛИК ОТ ПЛОДОВО ПРЯСНО МЛЯКО, ПРАЗЕН. Устройство, предизвикващо гърмящ ефект. Надува се и с зъби се превърта ъгълчето, където е дупката. Слага се на земята и се скача отгоре. Това действие предизвиква силен гръм.

ПОЛЮЛЕЙ. Лошо-функциониращо скривалище за ученически бележници.

ПРАШКА. Оръдие, служещо за отстрелване предимно на живи летящи обекти (врабчета и други), както и за счупване прозореца на някой, който те е ядосал (а и без причина, просто за спорта). Формата на една от трите му съставни части е Y-образна; материал-дърво. Вторият елемент е гумена лента с ширина около 1[cm], която се промушва през двата отвора на третия елемент- правоъгълен отрязък от дебела кожа. Краищата на лентата се свързват към основното тяло с помощта на изолирбант. Прашката е верен приятел на лошите деца.

РЪКАВ НА РИЗА (БЯЛА). Почистваща повърхност за каквото се сетите.

СЕШОАР. С него се изсушава козината на уличнo куче или котка. Животинката се вкарва в банята, когато си сам вкъщи. Обикновено се къпе с най-хубавия шампоан. Кърпата, с която подсушаваш кучето/котката от стичащите се капки, се скрива добре(за следваща баня) или се хвърля на боклука. Ако те питат къде е, отговаряш "не знам".

СПИСАНИЯ, ЛЪСКАВИ. 1.) Базисен материал да направа на фунийки. Сред С. Л. едно от най-известните е "Жената днес". С.Л. се нарязват на ленти с форма на правоъгълни (приблизително 5 х 15 см.), след което се завиват и фунийката се заостря с помощта на зъбите. Летежът на фунийката зависи от качеството на С. Л., тръбата за изстрелване (вж. ТРЪБА ОТ ПОЛЮЛЕЙ), дихателните способности и др. Понякога към фунийката се прикрепва и карфица (вж.), но това го правят само хулигани.

СРИНЦОВКА, ПЛАСТМАСОВА. 1.) Водоизхвърлящо устройство от типа на "водните пистолети". Служи за оросяване на съученици. (вж. също: КАУЧУКОВ МАРКУЧ). 2.) Пневматична пушка, зареждаща се посредством малко пластелин отпред.

СТОЛ (с поне един счупен крак). През междучасието се поставя на мястото на зубрачката на класа- ясно защо. Прави се от чиста злоба. При протекло гласуване, ако резултатът е "за", такъв стол се "залага" зад учителското бюро. Целта е или само удоволствието от сгромолясването на набелязания преподавател, или пък(и) надеждата за поне 2 седмици "свободни часове" по съответния предмет.

ТОПЧЕТА (ХАРТИЕНИ). Смачкани късчета хартия от последния лист на тетрадката. Предназначени са за уцелване на другарчетата от класа. Биват два вида- сухи и мокри. Вторите са по-надеждни за постигане на целта. Техни привърженици са дечицата, седящи на последната редица. Те хвърлят хартийките, защото им е скучно, за да ги изгонят от час(какво хубаво слънце и как ритат на двора, а аз стоя в някакъв глупав час), да си отмъстят на Верка(не е дала да се препише домашното 5[min] преди часа),...

ТРЪБА ОТ ПОЛЮЛЕЙ. Перфектна за направа на "пушка"  за игра на фунийки (вж. също СПИСАНИЯ, ЛЪСКАВИ). Нарезите на Т. О. П. се изрязват или увиват с тиксо или изолирбанд, за да не нараняват устните.

ХИМИКАЛКА. 1.) Заместител на всякакъв вид сладкиши за смукане и дъвчене. За съжаление мастилото няма приятен вкус. 2.) Късо-бойно оръжие, тип тръба на южноамерикански индианци. С помощта му се изстрелват топчета от пластилин, дъвка, сдъвкана хартия (тя също не е кой-знае какви вкусови качества). 3.) Средство за ретуширане и разкрасяване портрети на известни личности от историята и литературата (добавяне на бради, мустаци, лули и др.), а така също за "доразвитие" на сюжетите на различни произведения на изкуството – репродукции на картини, скулптури и пр. В такъв смисъл като приложна критика.

ЦИГАРЕНА КУТИЯ. Градивен материал за направа на усъвършенстван модел робот (срв. КИБРИТЕНА КУТИЯ). При този вариант шанса да модела да се доближи до реалността е доста по-голям.

ШИШЕ ОТ "ВЕРО". 1.) Невероятен еквивалент на воден пистолет, употребяван при война със съседната махала. 2.) . Чрез изрязване на предната част - модел на бластер от "Седморката на Блейк" (Вж. също: КАПАЧКИ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО, АЛУМИНИЕВИ.).

П. П. Всички примери в Регистъра са взети от моето детство или от детството на мои приятели. Естествено, списъкът е скромен, неизчерпателен. Защото детското въображение и изобретателски дух са необхватни.
С времето Регистърът ще бъде допълван. Ще бъда радостен, ако помогнете.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Надя (23 май 2008 13:51)
Бих добавила че:
БАЛОН - служи и за пълнене с вода и правене на водни бомби;
КАУЧУКОВ МАРКУЧ - служи и за ластици за коса, заплитащи се и скубещи;
и добавка от мен:
ПРАЗНО ШИШЕ ОТ ВЕРО - невероятен воден пистолет за война със съседната махала.


 
 
№2 от: admin (23 май 2008 14:12)
Скоро ги добавям! yess--------------------
 
 
№3 от: dani (23 май 2008 14:18)
Браво Админ! Ако го продължиш, ще стане достоен конкурент на "Речника".
pionerche (ей, много ми харесва тоя замах, я пак-pionerche )
Както някой беше предложил, паролата е :
Винаги готов!--------------------
 
 
№4 от: donaddt (23 май 2008 21:48)
С химикалката може да се стреля и с ориз. Много е яко.
А на гребен и аз мога да свиря. Ползвам вестник като най-разпространен.
Кофичка от кисело мляко - използва се като факла. Набучваш я на пръчка и я палиш. Много хубаво капе.


 
 
№5 от: admin (23 май 2008 23:53)
Всички нови предложения са успешно добавени в регистъра pionerche--------------------
 
 
№6 от: freja (24 май 2008 03:36)
О, шишетата от веро бяха страхотно оръжие . И като ги забравим на слизане, огласяхме блока с "Бабооооо, хвърли ми шишето през терасатааааа!". И то полита от не знам си кой етаж. Празно, разбира се. Но ако се случи да ти го хвърли по-малката ти сестра / брат, като услужливо ти го напълни с вода преди това... smile24 А самото ВЕРО служеше за нещо много вълшебно - да си правиш хиляди сапунени мехурчета. Със сламка, да...
Да не забравяме и КАПАЧКИТЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО, АЛУМИНИЕВИТЕ - тях ги набождахме на пръчки; какви ти пръчки, те бяха страховити бластери, а капачката се слага пред дръжката и всъщност представлява гарда на оръжието. И си готов за "Седморката на Блейк".
Покрай тази игра - още едно изобретение: БЛИСТЕРИ ОТ ХАПЧЕТА, ПРАЗНИ - просто незаменими копчета (но ние с авторитет им казвахме бутони) за всякакви компютри, радиопредаватели, командни табла на космически кораби и други високотехнологични машинарии, с които ни се налагаше да боравим в битките си из Космоса.
А понеже до нашия блок беше районният фургон за вторични суровини и кашоните ги виждахме само в разфасованата им версия, от тях не можехме да си построим общо взето нищо. Затова пък, за блока беше залепен голям хранителен магазин и покрай стената му вечно имаше подредени в дълги и високи редове поне двеста КАСЕТКИ ОТ СТЪКЛЕН АМБАЛАЖ. И като ги запренасяме към градинката, какви къщи си строяхме, цели многостайни апартаменти...


 
 
№7 от: chavop (26 май 2008 15:06)

Още малко функционалности:

СПРИНЦОВКА - с малко пластелин отпред се получава пневматична пушка

ШИШЕ ОТ ВЕРО - изрязва се предната част, нанизва се на пръчка и по този начин се получава "бластер" от Седморката на Блейк

ПРАЗЕН ПЛИК ОТ ПЛОДОВО ПРЯСНО МЛЯКО - надува се и с зъби се превърта йгълчетом където е дупката. Слага се на земятя и се скача отгоре. Това действие предизвиква силен гръм.

ШИШЕ ОТ ЛУМИНИСЦЕТНА ЛАМПА - Лазерен меч от Междузвездни Войни

КОНДЕНЗАТОР - зарежда се в контакта и се разрежда в някой съученик. Доста гадно.

БАРУТ ОТ КИБРИТЕНИ КЛЕЧКИ - използва се за производството на ракети и бомби


 
 
№8 от: admin (26 май 2008 20:52)
Всички нови предложения са приети и успешно добавени.  pionerche  Предполагам, няма да се разсърдите, че малко са променени, съобразно стилистиката на целия "Регистър"--------------------
 
 
№9 от: filipovaeli (19 юни 2008 12:17)
Моля редактирайте.Аз само нахвърлям идеята.
1.Варихме някакви найлонови опаковачни ленти навити плътно като ролетка и после ги изтрелвахме по някой и те пак се връщаха пре нас.
2.Ластик- за скачане и плетеница
3.Сърце на молив/графит/ Служи за оцветяване на дъвка Идеал
4.Вътрешна опаковка от шоколадови бонбони - служи за пишеща машина като с фулмастер предварително си написал буквите върху нея.
5.Биберон/залъгалка/ с накрайник от пластмасовата тръбичка на обикновен химикал.Пълни се през тръбичката с вода и след като се раздуе биберона служи за обстрелване на другия.
6.Носихме някакви гумени черни гривни по китките си/ от какво ли са били?/
7.Лексикон
8.ще мисля за още...--------------------
 
 
№10 от: admin (7 август 2008 14:41)
Всички нови предложения са успешно добавени в регистъра! pionerche  Извинявам се за голямото забавяне!--------------------
 
 
№11 от: pepino (24 септември 2008 00:26)

МИНИПРАШКА - изработва се от тънък ел.кабел, заедно с изолацията. Колкото по-ярък е цветът на изолацията, толкова по-добре. Резултатът е същият, като голямата прашка, но в умален размер - може да се скрие навсякъде. За ластик, естествено се използва мини ластик, но не прекалено тънък, за да може да изхвърля с достатъчна сила малките метални скоби. Обсег на действие - 10-на метра. Идеално оръжие за тормоз на момичетата по време на час.

МЕТАЛЕН ПЪЛНИТЕЛ ОТ ХИМИКАЛКА - поставя се в предварително издълбана или съществуваща дупка в чина. Остъргват се главите на 10-на кибритени клечки и полученото се стрива на прах в хартиено листче. На листчето се прегъва улей, по който полученият прах да се изсипе в отвора на металния пълнител. Долната част на пълнителя се загрява със запалка или кибрит. Следва бум или по-скоро "фъссссссссс". За по-добър ефект може да се подредят няколко пълнителя един до друг и да бъдат нагряти едновременно. Оръжието е за многократна употреба (до пълно почерняване на пълнителя).

ЧЕСЪН - купува се в големи количества и се употребява в междучасието. Неизяденото може да се стрие с краката на столовете и чиновете по паркета на класната стая. Резултатът - момчетата ритат футбол на двора, а момичетата учат в "задушевна" обстановка.

СЕКРЕТЕН КЛЮЧ - повечето модели вършат работа, стига кабинетът да е заключен преди започване на часа. Ключът се вкарва в патрона и се чупи. За останалото се грижи домакинът на училището. Резултат - момчетата пак играят футбол, за момичетата - не знам.


 
 
№12 от: furious_kid (24 септември 2008 10:50)
НОЖЧЕ БРЪСНАРСКО - А) помага, когато не помага гумата, а не ти се преписва, прерисува и т.н.;  Б) незаменимо средство за саботиране на учебния процес - нанизваш го на щекер (ставаше и на най-старите руски типове и на по-модерните - тип "Шуко") и - само оставаше в следобедната смяна на свечеряване да го пъхнеш в контакта... Домакинът побеляваше, бушоните весело гърмяха, разпускаха ни и ...оставаше само някой да прибере щекера с полузавареното за него ножче за следваща употреба!

ТЪПКАЧ - свирепо оръжие, състоящо се от: А) тръба, която става и за игра на фунийки, но е неудобна - с по-дебели стени и може да се жертва. Единият и край се сплесква с чук и се загъва, от горния край, малко след загъването се прави прорез; Б) дървена или пластмасова дръжка (каквото намериш - такова слагаш), към която с тел се прикрепя (в предварително направен улей) тръбата от т. А с прореза нагоре; В) колкото се може повече кибрит (за многозарядност) - главичките се стриваха и през отвора на "цевта" се тъпчеха - оттам и името - в задния край към прореза. от сместа се слагаше и в самия прорез. После е лесно - слагаш "тапа" от хартия и допълваш с дребни камъчета. Насочваш (не към човек, де) и с предварително запалена клечка палиш сместта в прореза. В 6-7 от 10 случая, резултатът беше "БУММММММ!" malee2

ЛЕГЛО. "ЗАРЕДЕНО" - спътник по екскурзии и бригади, по-редовен от Другаря Димитров, който иначе си беше навсякъде... Еднотипните изделия на креватната ни промишленост се състояха от пружина и две табли, които с по две особени ъглови скобки от всяка страна се фиксираха към пружината. Е - "зареждането" се състоеше в това едната табла (най-често откъм краката) да се фиксира само с крайчеца на ъгълчетата към пружината. И когато собственикът на съответното легло решеше да се възползва от него, всички други с притаен дъх очакваха неизбежното "Тряс",  с което собственик и креват се превръщаха в единна топка на земята. Смях. Завеса. (Ако е по-як потърпевшият обаче...)

И се питам - тук или в "речника" е мястото на понятия/изобретения като "Мамба", "Пълзящ кофраж", "Космонавт"?

Леле! За малко да забравя едно от най-великите изобретения, а именно:
РАКЕТА С КАРБИДЕН ДВИГАТЕЛ - въплътеният ни стремеж към Космоса и другите вселени! За целта беше нужно: А) ДА СЕ ОТКРАДНЕ КАРБИД!!! Тогава това не беше чак толкова невъзможна мисия, защото далеч по-популярен от електрожена беше оксиженът. А той работеше с... правилно - карбид! Вероятността, обаче да те докопа оксиженистът беше голяма, но космонавтските ни души търпяха шамарите на родените не за летеж труженици. В името на високия ни порив!; Б) Да се намери подходяша консервена кутия (колкото по-голяма, толкова по-добре и по-нависоко ще литне). В дъното и се пробива малка дупчица; В) Да се издълбае в земята дупка, с големината на консервата. Оттук нататък почваше предстартовата подготовка - зареждане с твърдо гориво - карбид в дупката, после с течно гориво - вода, колкото да покрие карбида. Всичко това се захлупваше с консервния космически кораб. Изчакваха с няколко секунди, всички залягахме, а "стартовият техник" със запалена дълга пръчка в ръка, броеше "10, 9, 8..." на "Старт" запаленият край се доближаваше до дупчицата в капака и... Космическият кораб с подобаващ тътен се извисяваше в небето, заедно с мечтите ни! yess

 
 
№13 от: freja (24 септември 2008 15:23)
Леле, че пироманско станало тук... Чак мирише на барут!bomba Aма вие наистина ли сте си играли с такива опасни играчки?...

Межу другото, струва ми се, че телефонният тероризъм - тъй де, обаждането за бомби - се внедри у нас след 10-ти ноември. Или греша? Просто преди десети сякаш не можехме да се шегуваме безнаказано с бомби и други такива - то да саботираш училищния процес бе все едно да кажеш виц за Т.Ж. от първомайската трибуна...

P.S. Какво е "пълзящ кофраж"?

 
 
№14 от: furious_kid (24 септември 2008 18:43)
Играехме и още как! Чак пушек се вдигаше (в повечето случаи - истински и по много)! Още във втори клас махленската ни банда изкупи всичкия кибрит из гастрономите в околността (на будките за цигари не ни пускаха). Като разбраха (и чуха) резултата, всички продавачи ни обявиха пълен бойкот... Даже за хляб ни правеха въртели!
Не знам дали сте гледали "Брат"-2 на Сергей Бодров, но там Данила (явно всички набори от онова време сме минали през "тъпкаческия" период) направи доста сносен образец на висшето пироманско изкуство! bomba

Телефонният тероризъм наистина е мно-о-о-о-о-ого по-късно изобретение. Но номерът с тока (основното си го учех в една от най-старите гимназии - бившата Първа мъжка, по мое време Първо ЕСПУ "Д. Благоев"), заради старата сграда вървеше перфектно!

Колкото до ПЪЛЗЯЩИЯ КОФРАЖ - той е по-малкият брат на КОСМОНАВТА... Пак се обръщаше цялото легло, но този път около надлъжната му ос, с човека към стената (правеше се изключително на легла до стената). И понеже, точно тогава на мода в строителството излезе пълзящият кофраж,  яростно ругаещата фигура, въздигаща се из останките от легло, чаршафи и завивки, изключително много ни приличаше (и по ругатните и по позата) на пъплещ по специалните рампи зидаро-мазач...

 
 
№15 от: dflame (24 февруари 2009 13:53)
Празен пълнител от химикалка се нагряваше близо до писеца, като от другата страна леко се надуваше с уста. Получаваше се едно много симпатично балонче.

 
 
№16 от: petersvp (28 април 2009 05:26)
хахаха :)
Нека добавя и аз:

СПРИНЦОВКА - Идеалното пръскащо оръжие... с тези как къпахме момичетата :)

ВОДА, ОРАНЖЕВА ИЛИ ЖЪЛТА ТЕМЕРНА ИЛИ ВОДНА БОЯ - сок от портокал/лимон с особено лоши или никакви вкусови качества... Госпожата по химия за малко да съди столовата.

КАБЪРЧЕ - 1) Доста неприятно оръжие от тип "мина". Като имахме химия го слагахме на стола срещу катедрата. 2) Добра украса за долници... Употребата е по същия начин. Разликата е: ако искаш да е мина го слагаш по в единия край на стола, ако искаш да е украса, го слагаш в центъра :) Ако обаче жертвата не седне директно на стола в случай 2, то вместо украса става мина. Някой по наблюдателни жертви ще го видят :) Това оръжие се ползва от лошите деца, или от добрите в случай на час по Химия.

СКЕНЕР, ПРИНТЕР, КОМПЮТЪР и  подходящи програми [Сега децата и от рано ги учат] - идеалното средство за създаване на дипломи, бележници, страници от бележници и т.н. В комбинация с телбод е непобедим инструмент... Често води до проблеми с родителите и ръководството.

ХИМИКАЛКА и ТОПЧЕТА ОТ КОМПЮТЪРНА МИШКА - с това играхме на билярд :)
много отскачат, а големите батковци имаха лоши оценки по информатика. 
 
№17 от: Anakin Skywalker (27 февруари 2010 18:29)

FURIOUS, да ти призная честно в даден момемнт въпросния тъпкач, си ставаше направо пушка самоделка. ако към барутния заряд в тръбата(цевта) се добавеше сачма от търкалящ лагер. Подбираше се внимателно да е еднакъв с  цолажа(калибъра) на тръбата, закрепваше се с хартийка и....blink3
Направо можеше да убие човек. Затова като хлапаци винаги ползвахме това оръжие за стрелба в подножието на някой хълм или насип(мерки за безопасност). И целехме шишета(които се пръскаха на сол) или тенекиени кутии от сирене. Дупчеше ги като 9 милиметров Парабелум. Но както споменах винаги срещу възвишението, защото не се знае колко ще лети сачмата, и на какво разстояние ще запази поразяващо действие...smile
--------------------
 
 
№18 от: Simpra (7 март 2010 17:22)
КАРФИЦАТА използвахме като я забучвахме в края на молив, така че да образува прав ъгъл с молива. И после хващаме молива и леко почукваме с карфицата по края на чина. Получаваше се звук все едно капе вода. Влудяващо беше за учителите и мисля, че никога не разбраха откъде точно им капе!--------------------
 
 
№19 от: dulgata (5 юни 2010 03:00)
МЕДИЦИНСКА РЪКАВИЦА - надута и поизрисувана  от нея ставаха различни кукли с носле (палец) и косичка (останалите пръсти), пък и много други неща ... въпрос на въображение.

http://fc04.deviantart.net/fs44/i/2009/162/f/f/Buddies_by_JessicaElaine03.jpg

КРЪГЪЛ ЛАСТИК - с многостранно приложение -  от това за връзване на плитки и опашки, до уред за забавна игра и за не толкова забавно "изплющяване", обикновено по задните части на противника.  Да не си му на близо после!frantic

ПАСТА ЗА ЗЪБИ "ПОМОРИН" - лагерно оръжие. Обилно се намазва по брави на врати. Мазачът трябва да стане рано, за да използва "изненадата" на все още неразсънените  си другарчета. За справка: миризмата е умопомрачителна, чак ти люти на очите  , не се отмива лесно.

СУРОВ КАРТОФ - понякога се изписва и като СУРОФ КАРТОВ :)) Яде се бързо пред лекарски кабинет, предизвиква краткотрайна температура. Осигурява извинителна бележка за 3 дни.  

ДЖОДЖЕН - естествен безвреден оцветител за дъвки "ИДЕАЛ"

ЧЕРВЕН ПЪЛНИТЕЛ ОТ ХИМИКАЛ - химичен вреден оцветител за дъвки "ИДЕАЛ" (следва да се внимава с дозировката)

КРЕДА (за шев и кройки) - палитрата от цветове е ненадмината и до днешен ден фирми за козметика, като "ЛАНКОМ"," МАКСФАКТОР" никога не могат да постигнат тези електрикови гами.  Стрива се добре на прах с лъжица. В зависимост от цветовете се ползва за сенки или руж. 

ЧЕРВЕН ХИМИЧЕСКИ МОЛИВ -  ползва се предимно от момиченца  м/у 3 и 5 години в случаите когато майка им егоистично си е скрила червилото. Многотрайно е, няма отмиване! След употреба предизвиква агресия у възрастните и болки в меките задни части на "кикимората".

СИН ХИМИЧЕСКИ МОЛИВ - ползва се предимно от момченца  м/у 3 и 5 години. Добре наплюнчен се ползва за художествено творчество, най-често стенопис. Заличава се единствено с ... тапети.

СТРИТА ЧЕРВЕНА ТУХЛА - ползва се като пикантна подправка за поръсване на  стъкмената от листя и тревички гозба за куклата. Дегустацията от майката на куклата е задължителна. Леко скърца между зъбите, но при преглъщане си е като обикновен червен пипер.ДЪЛГАТА ПРЕДУПРЕЖДАВА!
Не правете това в къщи! stop

 
 
№20 от: boysta3 (22 ноември 2010 13:57)

Здравейте, другарчета. Прочетох изобретенията ви набързо и се вдъхнових да ви напиша изобретенията, които съм виждал и правил. Ако имам някой ден повече време и нерви бих пускал отделна статия със снимков материал за всяко изобретение, но засега ще се придържам към дадената от вас кратка описателна форма.
Ето ги и изобретенията:
1. Взима се някакъв скъсан найлон, около 30-40 см и се връзва с тел или връв към главата на едър болт. Взима се още един подобен болт и гайка за техния размер. След това се слага изтърган барут от клечки кибрит между двата болта завъртени един срещу друх чрез гайката, като болта без найлона се завива съвсем слабо, а другия така, че да се притисне плътно. След това хващаш найлона завърташ го силно и го хвърляш на 20-ина метра височина. Следва командата: "Крийте се!" и всичко що се е събрало от махалата за сеира, се крие зад коли и дървета. Следва 2-3 секундно чакане и следва оглушителен гръм, създаден и от междублоковота пространство, като при гърма, се отделя леко завинтения болт от другата част и лети със страшна сила, като куршум. Моля, не правете това в къщи. Много е опасно. Не съм чувал за инциденти. Правил съм го 1-2 пъти. Много рядко. Дори не съм лично го правел, а само наблюдавай процеса, правен от батковци с 3-4 години по-големи.;
2. Взима се една топка глина. Беше много популярна в ученическите години, като ни заръчваха да си закупимза часа по Изобразително изкуство или накратко Рисуване. Та имаше един грънчар на края на града, където се изсипваше целия град. Бая пари трябва да е направил , човека от нас тогава. Та както и да е. Взима се топката у вас, след като свършиш сутринта училище и следобеда се почваше. Отделя се 4/5 от топката глина и се прави тялото на топ с размери 10 см дължина на 3-4 см диаметър. Взима се молив и се мушва по средата на глината и още един молив, с който се прави дупка отгоре в единия край, така че да се срещне с молива в средата и двата отвора да се срещнат. От останалата част се правят юифт колела за стойка на черешовото топче (топа) и след това , се поставя изобратената гидурка във фурната на мама, за да се изпече на 50-60 градуса (предполагам, не си спомням) за около 20-30 мин. След изпичането предстои 2-ия етап. Набавянето на амунициите. За тази цел се отива в близкия хранителен магазин и поискваш да закупиш един стек от 10 кибритени кутии (или 20 бяха, не по скоро 10 х 10 ст. та около 1 лв и глината някъде 1 лв или 1,50 беше). Това беше най-трудната част от задачата, тъй като на повечето места ни отказваха да ни продават и една кибритена кутия, къде ти цял стек. Но след 2 отказа на по-малки бутки, сполучих със стека и се прибрах у дома. Започна се къртовска работа по отделяне с нож барута от 10 кутии х 100 клечки, значи около 1000 обработени клечки (аз и брат ми) за около 1 час ги опапкахме. Накрая идваше сюблимния момент. Натъпква се барута отпред през дулото, поставя се топа на терасата, запалва се клечка кибрит, която се поднася до горния отвор на топа. Следва гръм и силен огнен залп през дулото отпред на топа. За съжаление ефект е краткотраен, а труда много, но пък остава удовлетворението от създаването на бойно действащо оръдие.
3. В един период 2-3 клас стана много популярна играта с едно изобретение като йойо, но по скоро като изскачаща от кутия изненада на пружина. Тя се правеше от опаковачна лента на големи палети. Не се откриваше лесно и затова малко хора го имаха това изобретение. Но след като дълго си мечтах да си имам собствено такова, се отдаде случай да ни водят в печатницата, за да видим процеса на отпечатване на книги и вестници. И какво мислите. В коридорите там беше пълно с палети и тази ценна опаковъчна лента. Ми, ако не греша, не остана човек да не си награби мощно по 2-3 ленти доста дълги около 2 м всяка. След това се прибрахме у нас и се започна майсторенето. Ето как ставаше. Лентата се навиваше на спирала и се защипваше с дървена щипка. След това в малка купичка (метална) се слагаше вода и започваше да се вари на бавен огън (1-ца) около 1 час. След това се оставаше да изстине (или се минаваше със студена вода, не помня точно) и чак накрая се махаше щипката за пране. Получаваше се спирала с диаметър около 5-6 см, която идеално пасваше на дланта, а със средния пръст или показалеца се заглавяше сърцевината на спиралата, тоест края, който се правеше така че да е като отвор за един пръст и да се задържа устройството. И така с готовото устройство отиваш на училище и се почва. Вървиш си небрежно в клас или в коридорите и шат! изхвърляш спирала срещу някой, който изпада в панически ужас от изхвърчащата от ръката ти спирала, но спираща току пред лицето му. Беше много забавно самия уплах. Доста безобидно изобретение, но със забавен ефект.
4. Зимно време си правехме бобслей писти от сняг. Пистите бяха два успоредни улея и се пускаха едновременно бобслеите по нея. Как се правеха тези бобслеи е по-интересната част тук. Взимаше се пластелин, отново познат ни от час по Рисуване и се правеше една количка по размери на мачбокса, но състезателна, и без колела отдолу. За долната част на бобслея се ползваше част от линийка, която се беше малко по-дълга от пластелинения бобслей и се закривяваше отпред леко нагоре, чрез нагряване от запалена свещ. След като си направиш готиния бобслей, като можеш да си монтираш и човече някое отгоре или пък върху плочка пластелин да монтираш една количка мачбокс. И състезанието започваше пред блока , като предварително се конструираха пистите. По натам започнах директно да си ползвам по заледениете улеи (чрез детските ръкавици, които бяха с някакво изкуствено покритие като шушляк и бяха само с палец) метални колички от мачбокс. Естествено количките мачбокс се ползваха и за игра през лятото, като в земята се правеше къщичка от клечки и камъчета и тревички, правеше се подземен гараж, дворче и т.н. и започваше едно ръмжене за озвучаване на вървежа на преовзното средство, около половин - един час.
5. Като сме на снежна вълна, ще спомена още две творения набързо. Едното беше крепост с вътрешни джобове, в които се слагаха определен брой добре заледени топки, около 20-30 на брой. Една крепост или по-скоро стена имаше един голям или 2 по-малки джоба, или направо се поставяха до стена отвътре за удобно ползване. Подготовката по стена и амуниции траеше около 1 час, а самата битка за около 10-ина минути. Ако някой бъде уцелен изгаря. В отбор участваха по 2-3 човека, но съм го играл и 1 срещу 1. Обикновено на някой не му издържаше стената, и след унищожителен огнен залп, не му оставаше място да се скрие. Другото специално съоръжение бе иглу (или нещо такова) или т.нар. къщичка на ескимосите. Натрупваше се една купа около 1,5-2 м диаметър със сняг и висока около 1-1,2 м висока и се натъпкваше прилично, за да бъде плътен снега. След това започваше дълбането отвътре. След грубата работа работа, се започваше с изглаждането отвътре ан стените и оформянето на приличен вход отпред. Беше много вълнуващо да влезнеш вътре, в това тясно пространство, цялото лъхащо на хлад и особена акустика. Моля, да не се прави това от деца под 10 годинки! Наскоро по новините чух, че в едно село две деца си правили нещо такова и едното останало под снега, който се сринал и се задушило.
6. Как се правеше малко читалце (мини читало, прашка). Взимаше се дебела трудно огъваема тел, около 1-2 мм диаметър. С клещи се прави телта на буквата Y, като размерите му са 5-6 см високо, на 3 см широчина. След това се взима много тънък цветен (облечен) телефонен кабел. Имаше ги много такива покрай блокове и други сгради и се започваше оплитането плътно около дебелия кабел за еститически издържан вид. След това се взима от дебел ластик за гащи или нацунг едно от малките ластичета с около 1/3 мм дебелина, дори се слагаха две такива за по-голяма ударна сила. И накрая след като е готово оръжието се правеха и амунициите. Те ставаха от обиновена тел, мека, много популярна с оранжев отенък. Режеха се парценца по 1 см и се прегъваха с клещи, но за да са по болезнени се ползваше по-твърда тел. И така. Правиш си 50-60 скоби, слагаш ги в празна кибритена кутийка или жълтък от корекомско яйце и отиваш в училище. Леле що жертви имаше не е истина. Дори накрая някои прекалиха и скъсаха на някои момичета чорапогащника, беше станало като епидемия, всеки стреляше отвсякъде. Та се наложи да има накзателна акция и математичката, строга жена, да иска от всеки да предаде изобретението, но като стигна до мен, аз я излъгах че нямам такова нещо, щот знаех колко труд ми бе отнело и изкуство при изработката, а и нямах вина за псотрадалите. СТрелях само по дънки, панталони и други леки, но некъсаеми материи.
7. Като сме на тема стрелба в училище се сещам и за тръбичката от химикал с пълнител. Имаше едни много хубави кръгли сиви химикалки, дори едни по тесни сини, които се отвиваха отгоре чрез винт и им се махаше пълнителя и капачето, а отпред се режеше стеснението. За амуниции се ползваше най-често пластелин, с който се правеха малки топченца, които правеха лека пареща болка във врата на другарчето пред теб в клас. Или пък ако няма пластелин, се правеше от лист хартия от тетрадката отзад, сдъвкваше се със зъби на топченце, около 3 пъти по-малко от отвора и се изстрелваше в нечия коса. Е, такъв смях няма. Всичко що е отзад беше леж, едвам се сдържахме в час. Щот другарчето не смее да се обади или да си търси правата , зада не смущава часа и всички се превиваха отзад.
8.... следва продължение.. (отмаляха ми пръстите)em_11


 
 
№21 от: Sir John (16 март 2011 10:43)
Anakin Skywalker,

Относно тъпкачите гордостта ми беше пистолет от Мифата на дядо Кольо /горкия комшия/, която имаше от войната /Втората световна/. Реших, че немската стомана е подходяща за цев!?! Един ден го издебнах и докато обядваше срязах парче от задната вилка. След това накарах дядо си Иван да ми изреже "приклада-дръжка" /за мен беше невъзможно/ от букова дъска за рязане на хляб. После започна обработката на цевта - сплескване от единия край, наливане на малко олово за получаване на равно дъно, след това вземане на мярка с шомпула /дълбочина/ и после от външната страна /3 мм. по-малко/ направа на лек прорез /пълни се с барът при стрелба/ с ножовка докато успеете да направите дупчица със закален стоманен пирон. Сглобяване на цевта към дръжката с изолир-банд и плътна навивка от тел върху него /мерки за защита при спукване на цевта/. Остана само джапането - двуредови съчмени лагери от старите комбайни в ТКЗС-то и кражба на барут от роднина -ловджия /трудно мероприятие, но затова пък имаше кутии с кибрит - Стоте национални обекта/. Мощно оръжие стана... при тестове на 1 метър над тиха вода в селския язовир топчето падаше на около 200 м., а метален варел поставен на малка поставка го пронизваше от 10 м. без да го събори. Направих му и кобур от балатум и рапиди и го носех под мишница, когато бях с яке и на кръста през лятото. ... всичко това на 10 годишна възраст!

П.С. Пистолета го подарих на приятел, който не взимал по-малкия си брат когато стрелял. Това създало неприятни чувства у малкото братче и взело, че натъпкало цевта с найлонов чорап от майка им при зареден вече пистолет. Спирам ... следва много кръв, но за щастие без смърт.

 
 
№22 от: Yuoliy (10 януари 2012 14:19)

Касетките  могат да се използват за вагони по измислени жп линии /пътеки/. Закачат се за въже с кука и се теглят. Това го правя в нашия двор на село по пътеката.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: