Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (9)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
9-07-2008, 12:18 | Автор: freja | Категория: Галерия / Лакомства
Днес хората обичат да изтъкват, че едно време нямало никакво разнообразие на стоки. В някои отношения наистина така си беше, но я вижте положението при киселото мляко, за което от съвсем малки знаехме, че се получава (и се вкисва на третия ден в хладилника, след което става само за айран или баница) благодарение на една наша си, българска бактерия*:
 
Кисело мляко  КРАВЕ (0.27 лв)
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Кисело мляко  НОНА (0.27 лв)
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Кисело мляко  БОЛЯРКА (0.27 лв)
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Кисело мляко  СМЕС 1:1 ОВЧЕ И КРАВЕ (0.41** лв)
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Това са алуминиевите капачки, с които се затваряха стъклените бурканчета (ще добавя тяхна снимка някой друг ден), а едно бурканче събираше 500*** грама мляко. Бурканчетата пък връщахме на магазина, защото мляко без върнат амбалаж струва повече, а даже си мисля, че изобщо не се продаваше без празно бурканче насреща. Знаех си, че фолиото, от което се правеха капачките, беше изключително твърдо и плътно, но въпреки това сега, като ги хванах в ръце след толкова години, се изненадах от тези му характеристики; фолиото прилича по-скоро на тънка тенекийка, отколкото на фолио. Капачката обхващаше гърлото на бурканчето с една такава, накъдрена прегръдка, която за съжаление съм изрязала, не знам защо. Аз изобщо не знам и защо съм ги запазила тези капачки - сигурно са ми били приготвени за бластерите от "Седморката на Блейк", или пък просто съм решила да си ги прибавя към колекцията от всевъзможни станиоли.
А ако се вгледате (без много-много да се взирате), ще видите по капачките и остатъци от мляко... двайсетгодишно... не, повече от 20... xaxa2
___________
* В днешните кисели млека Bacillus bulgaricus почти не се среща, което е видно от факта, че и 30 дни да престоят извън хладилник, те не се вкисват.
** 41 ст - това беше цената на най-скъпото тогавашно мляко (като изключим чистото овче и биволското, които се продаваха в по-малки кутийки, пластмасови), а масовите "марки" от по 27 ст бяха по-евтини даже от един хляб. Всъщност, то и сега цените на хляба и млякото са горе-долу в такова съотношение помежду си, с тази разлика че покупателната ни способност май е намаляла.
*** По време на прехода грамажът, без да се усетим, спадна и днес кофичките са между 270 и 400 грама, с изключение на една-единствена марка, която обаче я има само в Kaufland (последното хич да не се приема като реклама, защото не струва).
 
 
_____________
Послепис:
Дойде време да си изпълня и обещанието за бурканчето - следват негови снимки.
 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
И ако сте се усъмнили, че наистина е било 500 мл, вместо днешните 400 - погледнете дъното:
 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Да си представим, че го виждаме на тезгяха в магазина...
 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
... или че вече сме го отворили:
 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Не ми се смейте на реставрираната капачка!wink
По-късно алуминиевите капачки бяха заместени от найлонови:
 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
Приятен апетит!*smile
 
Кисело мляко в стъклени бурканчета
 
_____________
* Да се има предвид, че на снимките само амбалажът е автентичен (за разлика от съдържанието fellow ).
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Надя (9 юли 2008 12:37)
Е сега направо ме уби uuux malee2 Откъде ги изрови Фрейа тези капачки. Това даже не съм и сънувала че ще го видя отново!! Наскоро за рождения ден си пожелах една книга-албум "Инвентарна книга на социализма" където се надявам да има подобни обекти / според автора над 500 снимки на продукти от соц. прома /и като я получа може да ви зарадвам с нещо отдавна забравено. Много се чудиха всички на желанието ми за подарък, но вие тук ще ме разберете. Ох, отклоних се...за кис мляко и капачките от ал. фолио. Най обичах да ги натискам с лакът и така да ги отварям, а майка ми ги употребяваше за едни сладки наречени фунийки, около тях увиваше тестяната лента та като се изпече да стане фунийка и пълна с крем мммм, ох пак се заплеснах.
Искам бацилиииииии!!!!

 
 
№2 от: freja (9 юли 2008 12:48)
При станиолите си ги намерих, щях да падна като ги видях.
Ние фунийките ги правехме (и все още така ги правим) с помощта на навити като фунийки капачки за буркани. А щом сте използвали капачките от кисело мляко със същата цел - ето още едно доказателство колко са твърди и здрави .
А пък да знаеш откога я търся тази книга!!!! Разглеждах я в "Хеликон"-а, но цената й беше 30-40 лв и нещо не срещнах разбиране за такава глезотия. Това беше преди 2 години и оттогава я търся в Мрежата, с надеждата, че някой я е сканирал и я е пуснал някъде, обаче уви...

 
 
№3 от: Надя (9 юли 2008 13:12)
Извън темата: Ами ще почакаш до 26.07, като я получа ще я разнищя, вече нямам търпение. От кога не съм получавала книга като подарък за рожденния ми ден, чак се размекнах когато моите приятелки пожелаха да ми я подарят, че аз на всички съм надула главите с нея и как не мога да си я позволя но много я искам!

 
 
№4 от: freja (9 юли 2008 13:19)
Извън темата 2: yeyeye Толкова съм чакала, ще почакам още мъничко
Аз нещо интересно бях открила из нета, пак свързано пряко и косвено и с книгата, и с детството ни, само да го намеря - ще пусна линк или статия. Тръгвам да го търся puh_taram

 
 
№5 от: donaddt (9 юли 2008 14:10)
Тези капачки ги свързвам с Нова година. Странно нали? Учех извънкласно немски език в кварталното читалище. И за Нова година трябваше да правим украса. Учителката ни каза да донесем капачки от кисело мляко, за да изрежем снежинки и звездички. Ама такива капачки от бурканчета кисело мляко аз бях виждала само при баба ми и дядо ми в Стара Загора. На следващия път едно момиче от групата донесе станиолите от полистиролните кофички за кисело мляко и аз щях да се пукна от яд, че не съм се сетила.

 
 
№6 от: dani (9 юли 2008 23:30)

МНОГО ВИ МОЛЯ!!! НЕ СЛАГАЙТЕ В САЙТА НИ СНИМКИ ОТ КНИГАТА "ИНВЕНТАРНА КНИГА НА СОЦИАЛИЗМА".  Собствениците на авторските права върху снимките могат да ни създадат проблеми. Вече се наложи да свалим някои фотографии, авторите на които ни помолиха за това.
Фрея, поздравления за ценната находка Сега вече си имаме и кисело, и прясни мляко, и мляко "Снежанка"(прати ни го Бяло) и сладолед... Остава само някой да се обади, че е запазил опаковка от "Ескимо" и галерията на млечните произведения от 80-те ще бъде почти пълна. А както вървят нещата, след една година "Инвентарна книга на социализма" ще е бледо подобие на фотогалерията "Нашето детство". Ще ви издам една тайна. Получих новини от нашия редактор Зверче, която е попаднала на много ценни неща в едно пловдивско село и, както ми довери, е нащракала един куп интересни снимки за сайта
Както казвам в такива случаи:рапорт даден!pionerche
--------------------
 
 
№7 от: freja (10 юли 2008 02:41)
Няма да качваме снимки тук, обещаваме pionerche .
А аз открих онова, което е свързано с книгата и с детството ни - то е изложбата С мирис на соц (Инвентарен склад на социализма), за която писах тук.
Рапорт даден mig_mig.

 
 
№8 от: dani (10 юли 2008 20:51)
Благодаря ви, че ме разбрахте.
pionerche--------------------
 
 
№9 от: freja (29 септември 2008 03:59)
Бурканчето на млякото е каченоpionerche .

 
 
№10 от: metamorph (15 октомври 2008 18:32)
Върти ми се из главата нещо от рода, че самото бурканче (стъкления амбалаж) струваше 3 или 4 ст.
Иначе нетната цена на 500 млл краве кисело мляко беше съответно или 24, или 23 ст. Т.е. цена на киселото мляко със бурканчето беше 27 ст.
Даже си спомням (бях съвсем малък) деня, в който вдигнаха цената на киселото мляко от 21 ст. на 24 (или 23), как някаква съседка от блока вървеше в паника и който видеше му разказваше "страшната вест", за обирджийското увеличение
И друга разлика от сега - без значение дали в Бургас, Шумен, Варна или Русе, във всеки град в цяла България цената му беше еднаква, а не както сега в два съседни магазина в  един квартал, една и съща марка к. мляко с различни цени. pirat

 
 
№11 от: donaddt (15 октомври 2008 20:37)
metamorph сега вече нещата ми се подреждат в главицата. Сигурна бях, че киселото мляко струваше 23 стотинки. Писах го в коментар. Но Фрейа намери капачките, а на тях пише 27 стотинки. Но точно такива бяха капачките на бурканчетата. Точно такива капачки се очакваше да занесем в групата по немски език за снежинки и звездички. А ние вече имахме четвъртити полистиролни кофички кисело мляко, чиито капачки не се отлепяха, а се изрязваха с вилицата по ръба. Та тези кофички бяха по 23 стотинки. Но ако бурканчето е било 4 стотинки, то тогава всичко си идва на своето място.

 
 
№12 от: metamorph (16 октомври 2008 00:08)

Помня, че имаше и едни плодови пресни млекца по 200 млл за 7 ст. Пак в полиетиленови торбички. Много ги пиемхме през междучасията.
Първо имаше само ягодови, по-късно излязоха модификации - кайсия и малина, мисля че бяха (за последното не съм сигурен какъв плод точно беше)
Сега като си спомних, ми се наля устата направо


 
 
№13 от: isi (16 октомври 2008 10:52)
metamorph, виж ТУК  и статията за прясното мляко!
 А от плодовите млека съм сигурна, че имаше и ванилия, която единствено не харесвах, и банан, но се чудя дали пък нямаше и шоколадово мляко? Или за него само съм си мечтаела--------------------
 
 
№14 от: metamorph (18 октомври 2008 19:40)

Да, да, да банана и аз си го спомням!
Особено по онова време, както бананите бяха дефицит и ги имаше само зимата около Нова година, това млекце си беше ценност и стана хит сред учениците  като го пуснаха


 
 
№15 от: Гергана (24 май 2009 09:40)
Да и в бурканчетата бяха пуснали едно плодово мляко. Не знам какво беше точно , но беше розово и беше малко по-скъпичко. Едва по-късно се появиха малките четвъртити кофички с плодови млекца и малките найлонови пликчета с прясно плодово мляко. Голям кеф беше!

 
 
№16 от: tkpopov (3 август 2009 18:41)
Истинското мляко!--------------------
 
 
№17 от: bladerunner (5 август 2009 01:13)
относно цената на млякото - разбира се тя се е променяла през годините. Мисля че в края на 60-те и през 70-те в София кравето кисело мляко беше 18 стотинки, ако се не лъжа през 1978 стана едно генерално повишение на цените, обявено по вестниците като корекция - и тогава се вдигнаха повечето цени на хранителните стоки, но не помня киселото мляко колко стана, може би 24? Прясното от 30 стана 36 стотинки, олиото от 1.33 - 1.60, захарта от 70 стотинки - 1 лев и т.н. - помня ги цените, защото пазарувах всеки ден :-) Би било интересно да направим една статистика на цените от онези времена.

 
 
№18 от: furious_kid (5 август 2009 11:07)
Bladerunner - 1:1!!!!
Киселото мляко (краве) стана първо 22 и след много кратко - 24 стотинки. Но не мога да си помня кога достигна 27 ст., както на показаното от Freja...

 
 
№19 от: donaddt (5 август 2009 21:40)
Държа си на 23 стотинки.

 
 
№20 от: zaharisa (11 август 2009 16:24)
Присъединявам се към Donaddt за 23 ст.

 
 
№21 от: катя милушева (26 май 2010 00:10)

Малиииии,още си имам белег от едно злополучно счупено бурканчеyess
Freja,много автентична възтановка!!!И аз не вярвах,че някога ще го видя пак!Благодаря ти многооо!


 
 
№22 от: hupno (27 януари 2011 11:31)
И аз да  благодаря на Frejа за чудесната възстановява.
Но от показаните капачки за белязах два вида млека, за които нямам идея какви са били. Говоря за  "Нона" и "Болярка." 
Някой има ли някакви спомени с какво са се различавали от за мен стандартните по онова време краве и смес кисели млека?

 
 
№23 от: Dian (1 септември 2012 12:54)

Страхотни снимки и страхотни спомени. Жалко че няма фотоапарати за вкус че да се усети, но който си го помни го помни.

Може съотношението да се е запазило но я да видим стойността къде е отишла.

 

Принципно сега млякото не е 47 стотинки, а 80. И баничката не е 26 стотинки а е левче. Обаче саламите преди бяха 4 лева и сега са пак 4 лева(някои) ,но както и по-горе казах- това не е точно така.

 

Истинската цена на киселото мляко в момента е 800 лв. Саламът който споменах струва 4000 лв.

Не забравяйте ... ДЕНОМИНАЦИЯТА !

Така че - едно време млякото е струвало 47 стотинки, но сега е 800 лв. Около 1700 пъти по-скъпо е.

Ако едно време повечето хора взимаха около 120 лв. то сега една заплата от 500 лв. е увеличение.

Но все пак да не почваме да спорим за тия неща.

Просто исках да видите какъв огромен скок са направили цените на стоките . Има ли все още някой който да си мисли че те могат да паднат пак до старите си нива ? :)


 
 
№24 от: neli54 (2 септември 2012 18:01)

Да, така беше. 0.18 лв кр. кисело мляко + 0.04 лв бурканчето. Обща цена 0.22 лв. Радвам се на спомените. Благодаря ви.


 
 
№25 от: petty (28 юли 2013 02:06)

Ех, тогава млякото си имаше вкус на кисело мляко! А сега много от марките просто са ми отвратителни на мирис и вкус и почти съм се отказала от него. И наистина може да стои повече от месец в хладилника, без да се вкисне, след това просто мухлясва.

Уж само мляко и Lactobacillus съдържали - ама май не съвсем.

 


 
 
№26 от: вла дика (28 юли 2013 23:32)

Сетих се как оставяха без надзор по тъмно още касетките и лондите с млека пред млекарницата и сутринта опашката чинно чакаше магазинерката да пристигне и да ги сурне вътре (с кука) преди да започне да ги продадва...lol

В София вече  имаше пластмасовите кутийки за кисело мляко, докато във Варна още се ползваха стъклените... често и като крем за кожа след изгаряне на плажа...angry2

Като първокурсници в Банкя ходехме в популярния "Млечен Бар" със страхотно овче мляко (глинени гърнета)... особено  в  комбинация с едни жестоки питки, но цената общо беше 1.05лв. и беше леко проблемно за учениците с левче дневни...smile

 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: