Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 
 
Архиви
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
За филма "Ум белият делфин"
18-08-2013, 18:33 | Автор: Румен Николов | Категория: Главна

Ум, белият делфин (1971, анимация)

Отговарям на Жоро - Анакин като статия, защото вероятно повече хора се интересуват от този филм. Във фонда на БНТ доскоро виждах едно филмово копие на филма "Ум белият делфин". След писмото на Жоро проверих пак и не го открих. Вероятно поради закона за автороско право колегите не са го вкарали в системата. Любопитното за този филм беше, че ние го получихме към 1976 година и тогава стана хит. Музиката беше на Мишел Льогран, който вече беше на върха на славата. Главната характерна роля тогава озвучи Васил Бъчваров /Бъча/ и ведната стана любимец на всички.За съжаление преди малко повече от 2 години този прекрасен актьор ни напусна завинаги. Иначе имам още един любопитен спомен.Ние излъчихме няколко пъти двата сезона на филма и някой беше забавил връщането на филмовото копие на фирмата, която държи правата. През 90-те години когато вече бях главен редактор, разбрах това и реших отново да го излъчим. Оказа се, че фирмата е фалирала и няма от кого да закупим права за излъчване. Така, че изгубихме следите. Ако извън каталозите все още нещо се пази ще разбера и ще ви кажа. Подобно е положението със "Семейството на Татко Барба". Белгийската фирма, която го създаде е продала правата на някакъв японец, който отказва да ни даде права под предлог,че сме пиратска държава. Запитването ни е от миналата година. Така, че за съжаление засега нищо не може да се направи. Има го и това в нашата професия. Ако нещо друго ви интересува питайте.

================

(*добавено от boysta3, 2013-08-19, 20.55)

Ум, белият делфин (Франция и Япония) (1971)

Премиера за Франция 30 ноември 1971 г.

Премиера за България (може би средата на 70те 1975-1977, и повторен по Лека нощ деца юни 1980 г., а вероятно и по-късно в средата на 80те. Даван е поне 3-4 пъти до 91ва.

Общо серии: 13

Българската версия е озвучена с гласовете на актьорите:

Птицата Жан Себастиен - (мъж) (*Васил Бъчваров-Бъча, трябва да е или птицата или белокосия моряк? Принципно птицата е основната роля, която свързва отделните герои и вика на помощ делфина?)

Старият моряк Чичо Патрик - (мъж)

Малката Марина на 7 г. - (жена)

Момчето Ян на 13 г.- Надя Топалова (предполагам, озвучила и плочата с Приклчюенията на Лиско, както и Тито от Синьо лято)

Коалата Раул - 

и други

*Допълнителни материали:

Васил Бъчваров-Бъч в радио-пиесата "Ах, тази Мисисипи" (~1986) (3 мин)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: svilen (19 август 2013 00:14)

Благодаря за информацията батко Румене ! Не успях да открия в сайта какво точно е питането на Жоро, но предполагам търси анимацията:

http://www.p2pbg.com

Това са осем ( може би всички ) епизода на "Ум белият делфин". Аудиото е Българско, калсическото от БНТ.  Явно някой фен вече го е дръпнал от телевизията.

Незнам дали сме пиратска държава, но може би това е единственият ни шанс да се докоснем до детството.

Легално сме обречени !

ninja


 
 
№2 от: Янита Савова (19 август 2013 11:40)

Семейството на Татко Барба беше много любимо мое филмче.Имах и книжки-бяха поредица....чудя се дали все още ги има някъде при нашите,в мазата или нейде другаде....Бяха много интересни и поучителни,като частта за реката ,която беше замърсена с нефт/или подобно/ и всички птички и животни бяха "изцапани"....беше ми много мъчно за тях едно време.... yajuyo


 
 
№3 от: boysta3 (19 август 2013 21:12)

Здравей, Бате Румене, отново!
Дано не си помислил , че съм изоставил онова, за което си говорихме (средата на март 2013), но не намирах сили да го направя пълно, но може би ще сложа скоро началото и след това по малко ще го допълвам.
Сега по темата.
Жоре, направо си изтеглил щестица от Тотото! с желанието си за това филмче, защото явно е било едно от малкото , което е било запазено на рулон или бетамакс или виейчес касета в архивите (свръх тайни) на БНТ. Нищо , че сега го няма официално в документацията им, това е поради хиляди объркани неща в нашия нестихващ и хаотичен преход.
За щастие на всички, са запазени явно, или намерени от "някого", само първите 8 серии (от 13), защото само тях ги има към момента в интернет пространството.
Затова силно благодаря на човека прехвърлил звука на Ум белия делфин от 80та година по Лека нощ деца. Това е станали вероятно някъде в периода 2003-2005 г. и след това е намерено двд рип на филмчето (но не мастерирано, ами от директно прехвърлено от VHS касетите на Ум белия делфин във Франция или Англия, пуснати някъде в началото на 90-те на Запад, затова и качестовто тук не е така хубаво, образа е леко размазан, но пък звука си е Нашият-автентичен на Хубавата-прекрасна Българска Телевизия от преди 1990 г.! Ураааааааа!!!).
Имаме и други неща запазени от БТ, с дублажа от преди 1990 г. като Призраци в блока, Синьо лято, Семейство Мейзга, Синовете на Великата мечка, Особен урок и сигурно десетки други, които може би някой е прехвърлил само за себе си и чака изгоден момент да се създаде "пазар" за тях (мои догадки), защото се иска доста усилия, време, и сигурно средства да се прехвърлят часове с онези нам любими сериали, естествено дублирани за БТ и не връщани обратно на притежателите на права, защото естествено, че тогава телевизиите са си имали доверие и са се уважавали взаимно, защото националните телевизии са представяли авторитета на самата държава. И никой директор не си е позволявал да погазва нечии права, като излъчва нещо без да е платил, е, случвало се е някоя серия по Милион и едно желание да се излъчи, но то не се брои, нали.
(следва продължение) (да изпиша под видеото горе, повече инфо за филма, както и актьорите дублирали със своите сладки гласчета, това прекрасно филмче, без тях и преводача, то, а и другите като него, нямаше да е същото. Поклон пред тяхната себеотдайност и професионализъм, с който претворяваха по невероятен начин детските на български) 
Бате Румене, имам питане към теб, можеш ли, изглеждайки първа серия, да помогнеш с разпознаването на гласовете на актьорите. Те са прекрасни в своето майсторство. 
Благодаря 


 
 
№4 от: boysta3 (20 август 2013 12:10)

Цитат: Румен Николов
През 90-те години когато вече бях главен редактор, разбрах това и реших отново да го излъчим. Оказа се, че фирмата е фалирала и няма от кого да закупим права за излъчване. 
Бате Румене, вероятно поради тази причина, кой знае, френската ТФ1 е инициирала създаването на нова версия на "ум белият делфин" от цели 52 серии!!! по 13 минути, които би трябвало да излезнат на екран през 2014 г. във Франция. Отново ще е копродукция на Франция и Германия. Продуценти са 4 телевизии като TF1 е основния, а съдействащи са ZDF (Германия), Tiji (Тижи - детски френски канал за деца от 3-7 г., нещо като Бейби тв), и CNC (Национален център на киното и анимацията-Франция). Френската TF1 предвижда разпространението на видео и производните му права да предостави на своите дъщерни дружества ТФ1 Видео и ТФ1 Лицензии. (информация из сайта Стратежи). 
Ето я Новата версия на Ум белия делфин 2014:
Ум белият делфин 2014, 52 серии по 13 минути
Между другото филмчето е било голям хит и във Франция и в САЩ (Канада) и Англия и т.н. сигурно и Япония и затова след проблема с неизлъчването му са решили да направят цели 52 серии по 13 минути, а не старите от 1970 г. 13 серии по 14 мин. Дори е имало реклама на шоколада на Нестле - "Гaлак" (бял) и може да я видите ТУК в Тубата (Втората) и ЕТО Я и Първата), (Ха-ха, има и ТРЕТА Реклама с пирати '1985), вече открих и 4-та от фонда на ИНА - Вижте я ТУК.
Със сигурност "Ум, белият делфин" е излъчван по Лека нощ деца лятото на 1980 г. на 21-ви юни 1980 г. събота от 19.45-20.00 и следващата събота на 28-ми юни 1980 г. пак по Лека нощ деца. Това е по времето на Олимпийските игри в Москва и дори в някои дни, май не е имало Лека нощ деца заради състезанията.
Бате Румене, това ли е Премиерата за България или БТ го е закупила много по-рано, някъде 1977-1978 г? И ако само два пъти е излъчван, то можеш ли каза не с точност, а по твои догадки около кои години може да е било това?
Благодаря. 
Ето и някои снимки:
1. Птицата се казва Майна (на англ), а във филмчето чувам "Минат" от Индия. Много се привързват към хората и е популярен домашен любимец в Индия.
птицата минат Жан Себастиен
видео касетата Ум белия делфин за САЩ2. Касетата в САЩ и Канада от 90те години! Бате Румене, дали не би могло да я купим от някой носител на правата на касетата от Щатите, пише че е 94 мин, което ми се струва че са само 8 епизода, а не 13?!
3. Реклама на шоколада Галак (на Нестле в средата на 80те (1984-88та)
реклама на шоколад Галак1
реклама на шоколад Галак 1986


реклама на шоколада Галак 1986
реклама на бял шоколад Галак 1986


 
 
№5 от: admin (22 август 2013 13:23)

Аз имам следната история за "Ум Белият делфин". Трябва да съм бил или в първи, или във втори клас - сестричката ми още не беше се родила (82, трети клас, трети март): значи говорим за повторенията, 80-81, все ми се струва, че годината ще да е била 81, защото тогава семейството ни се сдоби с телевизор :). По онези времена живеехме в една-единствена стая - мама, татко и аз. Като всяко хлапе, ясно ви е, с ееееееей такива ОЧИ поглъщах деЦките. Когато ми даваха да гледам (: Преди да си купим телевизор, макар и да ми е мътно, мисля, че ходех у съседите. Кое ли днешно хлапе ще разбере такова нещо? Няма "значка"… Тъй се случи, че се разболях - може би заушка, или грип. И тая болест я прекарах с "Ум" - за първи път тогава можех да гледам без ограничения (които са донейде правилни!) за телевизия. Може и да се бъркам в спомените си - било е преди толкова време - ала вероятно са го излъчвали в "неправилни" часове - сутрин в 10 (когато всички сме на училище: не говоря за събота и неделя), или четири следобед, примерно (а някои от нас тогава бяха на занимални, допълнителни часове и прочее идиотщини). Както и да е - "Ум", винаги ще си го спомням и чувствам така: увит в одеалото, с температура и… щастлив. :) Колко малко трябва на малкия човек!
--------------------
 
 
№6 от: Янита Савова (22 август 2013 17:08)

до №5 от: admin....Струва ми се ,че по него време деЦките бяха в синхрон с 1-ва и 2-ра смяна на децата!Защото и аз сутрин към 9-10ч. съм гледала деЦко,а слетобед-също....Хубави времена бяха,а за шоколада -не се сещам,няма никакъв спомен....може би,защото съм малко по-малка от тебе!!!!Е--е-е-е-е-хххххх,както писах по=горе,голям рев беше на Татко Барба и неговото семейство....дали ги има нейде ?в Тубата може би?!?!? winked uuux neznam


 
 
№7 от: boysta3 (23 август 2013 00:49)

Цитат: admin
"Ум", винаги ще си го спомням и чувствам така: увит в одеалото, с температура и… щастлив. :) Колко малко трябва на малкия човек!
Влади, наистина е така. Колко мило и силно задушевно звучат думите ти, защото нещата са се случили по онзи неповторим , бих казал Андерсеновски контекст на околната среда.
Аз съм ходил на на гости за някое филмче само заради Винету, когато ни спираха тока. Иначе, когато бяхме на море или някъде на почивка , санаториум или лагер детски, беше цяло щастие да се открие някой с телевизор. И си спомням на морето , как някой с Юност събираше като нощни пеперуди на фенер едно 20-ина човека и всички пазеха тишина и попиваха всяка дума от малкия сив екран. Умилителна гледка. Така беше и по някоя почивна база, където във фоайето слагаха по един "туч" в дървена кутия със стъклена рамка за да се гледа от гостите. Там се събираха основно от 20 часа за новините и филма, а ние децата , само ако имаше нещо хитово.. вие си ги знаете, нали, кои са.
А, относно Ум, аз мога да кажа, че сигурно съм гледал някоя серия към средата на 80те или единична серия по Милион и едно желание, но няма как да си спомням нещо преди 1983 г. да кажа, бил съм на 4 годинки и едва ли депата ми са задържали именно таква информация, по-скоро случки от бита и лицата и действия на възрастните. Но Ум си остава незабравимо филмче, жалко че копродукцията на франсета и японци е довело до този срив в отношенията им и загубата на пълните права от французите. Новата версия носи съвсем друг дух и си е част от комерсията на новто време.
За мен по-важното е, че с оцеляването на тези 8 серии на Ум, са запазени гласовете на Васил Бъчваров-Бъч, Надя Топалова и другите засега неразпонаваеми, но добре познати ни от други детски сериали и плочи с детски приказки гласове.
Васил Бъчваров го разпознах като Вълка от радио пиесата "Ах тази Мисисипи" '86 от 11:30-14.30 мин.
Невероятно филмче! Какво успокоение само носи, какви хубави цветове и радост за душата е, като го гледаш и така лесно потъваш в живот на героите. Прекрасна работа на всички по този проект. Не случайно, по-късно ФРГ прави с Япония и "Хайди" и "Синдбад мореплавателя", а италианците "Новите приключения на Пинокио"...


 
 
№8 от: Anakin Skywalker (26 август 2013 15:56)

Цитат: boysta3
Жоре, направо си изтеглил щестица от Тотото! с желанието си за това филмче
 

 

Здравейте! smile Включвам се с малко закъснение в дискусията след завръщането от морето. Искам да благодаря на всички за изчерпателната информация относно тази любима анимационна поредица. И най вече на Бате Румен и Бойко! hi Тук му е мястото да допълня и аз някои подорбности. За пръв път изгледах цялото филмче и двата сезона (по 13 епизода всеки) през пролетта и лятото на 1979г. За по ранните излъчвания съм бил малък. Започна някъде в края на зимата (февруари или март hum-hum) на тази година и продължи чак до октомври, когато беше заменено от Джейми и вълшебното фенерче. И двете филмчета се излъчваха само в събота по "Сънчо" Точно преди "Панорама-та" на чичко Иван Гарелов.        В неделя след "Всяка Неделя" пък излъчваха Патето Яки. В средата на 80-те ги гледах вече на цветния телевизор. И накратко за сюжета - в първия сезон бяха децата Ян и Марина, заедно с чичо Патрик на тропическия остров(явно авторите са пресъздали Френска Полинезия). Във втори сезон нещата вече отидоха малко в сферата на научната фантастика. Крупни инвеститори построиха на дъното на Тихия океан, в близост до острова  цяла колония, цял подводен град. Надойдоха учени океанолози, акванавти(от космонавти), работеха в подовдни научно изследователски лаборатории, придвижваха се с футуристични подводни лодки и батискафи. Имаше и злосторници, които саботираха цялата тази дейност с користна цел. Появиха се нови герои вкл. две красиви мацки - едната руса, другата черна. Русата работеше с учените, а нейната чернокоса уж колежка и приятелка, отиде при лошите. И така нататък, само смътни спомени. Разбира се и нашите герои - децата Ян и Марина също активно участваха като помощници на учените. Ян, Ум, Мамум и малкото делфинче Питум се гмуркаха на големи дълбочини, Ян умело управляваше една от подводните лодки, въобще анимационния филмов разказ еволюира. oks Струва ми се в един от тези нови епизоди Ян и Марина преживяха премеждие, когато с подводен скутер се спуснаха в подовдна пещера и входът и се срути...И т.н. искам да ги изгледам всичките отново!!! hiphip

 

Цитат: boysta3
Така беше и по някоя почивна база, където във фоайето слагаха по един "туч" в дървена кутия

 

Бойко, точно така беше и при нас. ok2 Телевизора в един дървен шкаф. Уютното фоайе с големи огледала и фикуси в саксии и онези обикновени кресла типично със соц дизайн с дървени крака и тапцирани с изкуствена кожа, (много удобни). И по време на новини, филми и мачове се събираха почиващите от цялата станция. За които не стигаха креслата имаше достаъчно табуретки. И всички пазят тишина и гледат съсредоточено екрана. Само по мачовете имаше викове и възгласи. През 1982г вече имаше цветен телевизор Темп 714, който геройски издържа до средата на 90те. Явно и деца и възрастни тогава сме пазели социалистическото имущество. xixi

 

Цитат: boysta3
За мен по-важното е, че с оцеляването на тези 8 серии на Ум, са запазени гласовете на Васил Бъчваров-Бъч, Надя Топалова и другите засега неразпонаваеми, но добре познати

 

Точно тези осем епизода ги гледах във В-бокса с любимите гласове на дублиращите актьори. Явно ги има и в Тубата, откъдето Бойко е постанал в статията първата серия на първи сезон. А къде са останлаите 18 епизодааа???
--------------------
 
 
№9 от: Бебо (31 август 2013 23:03)

Бях го забравил това филмче. Благодаря за хубавия спомен!
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: