Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Юли 2020 (1)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Зеленооката Не-Принцеса
17-10-2008, 13:32 | Автор: isi | Категория: Специални проекти / Синеоката Принцеса
В другия край на същия този град, но в една Висока-къща-без-покрив, живееше Зеленооката Не-Принцеса. Откъде знаеше тя, че е не-принцеса ли? А каква друга можеше да бъде? Всички около нея бяха не-принцове и не-принцеси. Тя имаше майка не-принцеса, баща не-принц, учителка не-принцеса, всички нейни съседи бяха стари не-принцове и не-принцеси. А децата - децата ОТДАААВНА бяха НАУЧЕНИ, че принцеси не съществуват! И когато се случеше така, че по някаква странна слънчева или снежна причина Зеленооката Не-Принцеса забравеше коя е, възрастните всячески се стараеха да й го припомнят:
- Ама че си не-принцеса!
- Ох, защо не беше една принцеса!
- Държиш се като не-принцеса!
- Принцесите никога не правят така!
Странна работа, те пък все едно знаеха какво НЕ правят принцесите, нали точно според тях принцесите НЕ съществуват!
На Зеленооката Не-Принцеса обаче едно и беше ясно – дори и да има принцеси, те със сигурност не изглеждат като нея! Зеленооката Не-Принцеса беше с мургаво лице, с остро дълго носле, с кафеви къси къдрици, които никога не стояха мирни зад щръкналите й ушета. Никога никой не й беше разказвал за такива принцеси! И в книжките с картинки нямаше нарисувани такива като нея!
И все пак ще излъжа, ако кажа, че нашата не-принцеса никога не беше искала да бъде принцеса! Напротив! Когато я дразнеха старите не-принцове и не-принцеси и когато за пореден път й натякваха, че по-голяма не-принцеса от нея не съществува, Зеленооката Не-Принцеса се затваряше във Високата-къща-без-покрив и мечтаеше. Мечтаеше как някъде, през девет планини в десета, някакъв учен ще открие съществуването на зеленооки принцеси с остри дълги нослета, с щръкнали уши, с мургави бузи и кафеви къдрици. Мечтаеше как всички възрастни около нея ще се пукнат от яд, когато научат, защото ще трябва да я наричат "Ваше височество!". Мечтаеше...
Това с мечтането обаче беше мнооого, мнооого отдавна! Вече беше минала ПОЛОВИН година от последния път! Сега Зеленооката Не-Принцеса беше на ЦЕЛИ 10 години и всички не-царски особи около нея смятаха за глупаво нещо мечтите на такива ГОЛЕМИ момичета. А пък и реалността си беше от ясно по-ясна – Зеленооката Не-Принцеса НЕ можеше да прави вълшебства! И когато си пожелаеше нещо – то НЕ се сбъдваше! А когато някой стар не-принц или не-принцеса я ядосаше – тя просто започваше да играе единствената игра, която знаеше - играта НА ИНАТ. Ох, така й беше омръзнала тази игра! Още повече, че възрастните се включваха с удоволствие и бяха доста по-добри от нея самата. А така изобщо не беше интересно!
Зеленооката Не-Принцеса денем се разхождаше единствено от своята Висока-къща-без-покрив до Училището-с-не-дъбова врата и обратно. Помежду тях имаше множество остри ъгли, кафеви квадрати, сиви правоъгълници, черни кутийки и всякакви ръбати високи къщи, като всичките те бяха с не-дъбови врати.
Нощем обаче, не ясно защо и откъде накъде, Зеленооката Не-Принцеса сънуваше ЗЕЛЕНИ поляни. Сънуваше МАЛКА къща СЪС ЗЕЛЕН покрив. Сънуваше две пеперуди с малки КРЪГЛИ виолетови нослета и чудни ОБЛИ крила на ЗЕЛЕНИ и СИНИ точки.
***
И понеже това е ПРИКАЗКА и то за 10 годишно момиченце, пък било то и не-принцеса, тя в никакъв случай не може да свърши или да продължи ТАКА. Задължително ТРЯБВА да има едно »И НЕ ЩЕШ ЛИ ...»
***
И НЕ ЩЕШ ЛИ, един ден, както си вървяла през квадратите и правоъгълниците, Зеленооката Не-Принцеса срещнала ... Кого мислите? Не, не точно нея! Неее, и него не! Срещнала онези две пеперуди с виолетови нослета и зелени-сини точки по крилата. Вярно, че е странно, какво ще правят точно ТАМ пеперуди, било то и с виолетови нослета! Много добре знам аз за къде става въпрос – ТАМ със сигурност е нямало нищо друго ЗЕЛЕНО, освен точките по пеперудените криле и очите на нашата не-принцеса.
Е, оттук нататък – всичко ви е ясно!
Не-принцесата последвала пеперудите и те я извели до ЗЕЛЕНАТА полянка в другия край на града. Там, естествено, на ПРЕСКОЧИ ГЛУХАРЧЕ играела Синеоката Принцеса. И когато чула пеперудените кихавици, без изобщо да се обръща и да спира важната си игра, Синеоката Принцеса се провикнала с виолетово-бонбонен глас:
- Хей-Брей-Здравей! Откога те чакам!
След което направила още две кълбета и приближила тревоуханно:
- Да не си питала за пътя някой стар не-принц или стара не-принцеса? Не им вярвай много. Не че винаги го правят нарочно, ама такива са си, все ще объркат нещо! Аз познавам някои по-особени, ама и те са едни заблудени и разсеяни, въобще не знам дали пак ще ме намерят скоро. Може да мине мнооого, мнооого време докато отново се срещна с тях, дори може да стана на 10 и ПОЛОВИНА години!
Синеоката Принцеса разтръскала коси и пухчетата от глухарчетата се залутали наоколо:
- Виж, и на хвърчилата им омръзна да се прескачат само с мене. Брей-Хей, ДВЕ-ПРИНЦЕСЕНО ЩЕ Е ПО-ПРИНЦЕСЕНО, ще видииш!
Зеленооката Неясно-дали Принцеса стояла с ококорени съвсем-ясно зелени очи и току започнала:
- Ама аз НЕ СЪМ...
Наложило й се обаче бързо да стисне устни, защото на дългото й носле била кацнала една от ОНЕЗИ пеперуди и упорито си поемала въздух за да кихне по-звучно. Зеленооката Неясно-дали Принцеса въобще не се поколебала и светкавично хванала пеперудата за виолетовия нос. Пеперудата зяпнала от учудване и се задърпала засрамено. Това така разсмяло Синеоката Принцеса, че тя прихнала шоколадено и се хванала сладоледено за корема:
- Видя ли! Какво ти казах! ДВЕ-ПРИНЦЕСЕНО е много по-забавно! Казвай, на какво ще играем?
Зеленооката ПРИНЦЕСА се канела отново да отвори уста и да изясни, че тя всъщност знае да играе само НА ИНАТ, когато... Огледала се наоколо и се сетила - сетила се за всички ТЕЗИ игри, в които е МНОООГО добра, ама не ги е играла НИКОГА! Нямало какво да обяснява, Синеоката Принцеса това вече го знаела. След малко двете принцеси тичали, ама НАИСТИНА през глава, в посока към МАЛКАТА къщичка СЪС ЗЕЛЕН покрив и ДЪБОВА врата...
Далеч ЗАД тях останало всичко ОНОВА не-принцесеното.
***
Питате АЗ какво общо имам с цялата история! Ами и АЗ, като всички възрастни, не бях забелязала каква зеленоока принцесена особа живее близо до мен!
Сега и аз като вас се надявам да се запозная със Синеоката Принцеса и МОЖЕ БИ да срещна отново Зеленооката Принцеса. Ама те дали ще искат? И дали ще успея да намеря полянката, преди принцесите да са станали на цели 10 и ПОЛОВИНА години! Кой знае, каквато съм заблудена и разсеяна!
Но докато търся, ще взема все пак да се огледам и ТУК, наоколо. Вчера един малък Черноок Не-Принц го водеха намръщено за ухото и той опредлено играеше НА ИНАТ...


Като всяка история и тази си има въведение :: Как се запознах със Синеоката принцеса :: Как ужасно следяха Принцесата :: Като всяка история и тази се развива неочаквано! :: Почти пеперудена история :: Синеоката принцеса и Долината на сериозните хора :: Дядото на Синеоката принцеса
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Надя (17 октомври 2008 15:14)
hiphip nomer1 Бравоооооо, страхотна си Иси!!! Ех, ех, страдаш ти от излишна скромност ама те излових аз. Хайде сега, да спрем с притесненията и да дадем воля на творчеството. Разказа ти е невероятен, много ми хареса и точно в целта на моето не-принцесено настроение, държа да подчертая че съм зеленоока по рождение! Ще чакам с нетърпение продължението..
хм, това ми напомня, че е време да се върна в моята Долина на сериозните хора, където живее Синеоката принцеса, все не ми остава време от не-принцове и не-принцеси и техните НЕ-проблеми!

 
 
№2 от: freja (17 октомври 2008 15:55)
А на мен ми стана такова едно принцесино от тази принцесина приказка... printzesa2 Пък уж днес съм облечена в зелено и съвсем нямам сини очи...

Чудна история, isi! viktori

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?