Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Ноември 2017 (1)
Октомври 2017 (3)
Септември 2017 (4)
Май 2016 (1)
Април 2016 (4)
Март 2016 (3)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
16-12-2015, 23:24 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Днес по БНТ се появи нашия сладкодумен разказвач из кухнята на Детска редакция по БТ Бате ни Румен.

Повода бе Рождената година на Сънчо, цели 55 годинки и свещички духна тази година!

Какво точно ни разказа Бате Румен и неговата спътничка...

вижте в статията.

Цялата статия... | Коментари: 5 | Страницата е видяна: 747 пъти
 
 
8-10-2014, 20:16 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Вчера, точно в 19:10 часа по БНТ1, бе излъчено поредната част на предаването "55 години от вашия живот" и за моя изненада централно място в него зае нашия Бате Румен.

Както си го знаеме, бе страшно обстоятелствен и интересен в разказите си за своето начало в телевизията, както и за бума на детски предавания в края на 70-те.

Има много интересни факти за това предаване, които ще ви разкажа вътре...

Цялата статия... | Коментари: 8 | Страницата е видяна: 1 664 пъти
 
 
17-01-2014, 15:22 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Здравейте на всички в НД.

Реших с тази статия да ви напомня за една наша любима водеща...

 е... как коя...

коя може да бъде освен

Кака Лили от "Милион и едно желания".

 

Цялата статия... | Коментари: 7 | Страницата е видяна: 2 570 пъти
 
 

Статия за историята на шапките на "Лека нощ, деца!" от извора - режисьорката аниматор Августина Василева

Цялата статия... | Коментари: 2 | Страницата е видяна: 2 644 пъти
 
 
18-03-2012, 17:12 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Продължавам с втора част от разказите на Лозан Такев за Българска Телевизия... Периода, в който е бил главен редактор на БТ е 1985-1990 г. Така че само може да си спомните кои детски сериали вървяха по това време.... купуваха се не само нови премиерни , но и се повтаряха давани вече в началото на 80те и края на 70те.
В тази част ще прочетете за някои конкретни предавания , както и за екипа работил зад кадър... Е, като гледам се засягат основно 2-3 предавания като "Формула 5", "Бобо в страната на пътните знаци", "Час по всичко", тук-там се спомнават имена на хора занимавали се с младежки предавания, но главно след 1988 г. Надявам се да намерите любопитни моменти от кухнята на телевизията, макар че разказите са много бледи откъм онова, за което ние си спомняме като детски сериали, игри, постановки, анимационни по Лека нощ и др. Но както се казва по-добре е от нищо, нали.

Цялата статия... | Коментари: 15 | Страницата е видяна: 10 320 пъти
 
 

Разказ за историята около създаването на филма "Мускетарят с маратонките".

Цялата статия... | Коментари: 12 | Страницата е видяна: 2 922 пъти
 
 
8-03-2012, 01:30 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Здравейте отново на всички в НД.
Покрай темата за Измислиците и откровенията на Бате Румен, видях че Лозан Такев, книга лозан такевкойто е бил началник на отдел "Детски и младежки предавания" в БТ 1985-1990 г. има издадени доста книги, като освен това е доста активен в интернет пространството. Освен саркастичните му книжки на политическа тематика с ярко забележим червен уклон се натъкнах на специално издадена за 50 годишнината на БНТ книжка със спомени. В нея той разказва спомените си от работата си в телевизията, но за съжаление детските ни предавания са засегнати съвсем бегло. Е, има 2-3 заглавия за които се казва малко повече, но общо взето е останало бая за разказване, като се сетя че има поне 20 различни детски предавания правени през този период, ако включим и чуждите продукции - детски постановки, анимационни, детски сериали, игрални филми и др. предавания си излиза направо бая дебела книга с около 300 страници разкази.

В Първа част ще прочетете за БТ как е била структурирана и кои са били ръководителите през 70те и 80те.

Цялата статия... | Коментари: 2 | Страницата е видяна: 4 082 пъти
 
 

Статията разказва за моменти от историята на знаковото ТВ предаване "Лексикон".

Цялата статия... | Коментари: 2 | Страницата е видяна: 2 633 пъти
 
 
18-02-2012, 23:01 | Автор: dani | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Следващите редове са един светъл спомен за Сашо Авджиев, познат на всички нас като автор и водещ на незабравимото телевизионно предаване "Добро утро". Разказът е на неговия дългогодишен приятел и колега от телевизията  господин Румен Николов. 

И така със Сашо се запознахме след като "Добро утро" проходи.По-късно говорихме за оформяне на детско кътче в предаването, но всъщност идеята да вземат шнорхелите си е на Явор Цаков, който тогава покани Сашо за водещ от радиото. Трябва да кажа, че край него имаше страхотен екип начело с Емо Розов, Краси Ганев, Илия Костов, Ричи Груев, Пенко Русев, Боре /Гъзо/Ангелов и други щури глави. Бяха страхотна атракция и всички много им се радвахме. Сашо имаше особено пристрастно отношение към детските програми в БНТ и винаги ме е канил да споделям впечатления в "Добро утро", защото ние т.е. детското вече се движехме доста добре и в международен план.
Имахме добра традиция през май месец всяка година да се прави фестивал на младежкото телевизионно творчество. Това ставаше в нашия творчески дом в Пампорово, който съществува и до момента и е чудесно място за срещи./мислете за среща на махалата там/
 Та отивахме там няколко автобуса колеги и от телевизята, и от радиото. Имаше си програма, в която всичко се прожектираше пред жури и пред цялата аудитория. Тогава се появи в състезателната програма и "Добро утро" и спечели голямата награда. 
Но думата ми е за друго. Вечерите в тази прекрасна седмица бяха едно от най- щуравите неща, които  са се случвали в живота ми. Тогава правехме импровизирана програма и се състезавахме с радиото, кой кого ще надскочи по остроумие, оригиналност и щуравиня. И разбира се подготвяхме се ден за ден, като обсъждахме идеите за другия ден в нощите, а през деня ги осъществявахме. Разбира се един от ТВ началниците се опитваше  да ни държи като в пионерски лагер и в 11.00 гасеше лампите в бара, но ние "редколегията" - Краси Ганев, Емо Розов, Сашо Авджиев, Найчо Токин, Румен Николов, Цецо Юруков и още няколко, които не си спомням вече, се премествахме с необходимите алкохолни съоръжения в сауната и продължавахме дискусията. Явно обаче доста шумно сме "Дискутирали" защото този началник ни излови по малките часове. На другия ден ни обяви за порицание в бара, пък то стана голям смях защото ние се "Разкайвахме" по безумен начин пред цялата аудитория и хората много ни се радваха. Огромното ни желание обаче беше ние от БНТ да надскочим с нещо много оригинално колегите от радиото защото те имаха много силен креатвен екип - Петър Пунчев, Косьо Тилев, Иван Кулеков, Виза Недялкова,Ани Яковлева и още няколко страхотни глави.Ние обикновено правехме скечове и псевдо реклами, които заснемахме и падаше голям смях, когато вечер ги прожектирахме.Имаше и скрита камера,по идея на колегите от "Добро утро". Радиото пък ни атакуваха с остроумие и музикални шеги. Беше страхотна атмосфера на приятелство и любов. Нямаше никаква вражда между двата лагера, просто бяхме приятели и се обичахме. 
 Емо Розов  още в началото на седмицата беше свил един чехъл на Анна Яковлева от радиото. Тя беше известна знакова мадама и журналистка. А чехлите й бяха някакви вносни и тя опищя света, писа съобщения, че който го намери ще получи награда и т.н. Ние се чудехме какво да направим и в един момент им предложих да разиграем приказката за "Пепеляшка" ама малко променена така, че в нея да се включат повече хора и да стане див купон.Сашо тогава каза Румбата е по премислиците сядай и пиши текста, ние всички ще играем роли. Измислихме заедно сценария и моя милост тогава написа "Приказка за Пампиляшка" заглавието идва от Пампорово разбира се. Това стана  жива пародия и ние се подготвихме страхотно. На кратко историята разказваше нещата , които са се слували в тези дни и за загубения чехъл, и как джудженцето Ем-Роуз/Емо Розов/ тръгнало да търси дамата, която си е загубила чехъла за да може да  я отвлече принца. Ем роуз имаше двама асистенти -Найчо и Сашо. Краси Ганев трябваше да чете текста. А принцът Боби/не му помня фамилията/ трябваше да дойде на мотор и да отнесе девойката като и покаже изгубения чехъл. Аз написах текста и координирах действието. Бяхме си направили бутафорни костюми. И така представлението започна и Краси обяви, че започва приказката за Пампиляшка. Всички първоначално посрещнаха нещата с насмешка. Но той се развихри и започна разказва с такова чувство и ирония, че народа се умълча с интерес.  Първият врзив беше когато се появи джудженцето Ем-роуз, което трябваше да вземе мерки на всички мадами, заедно със своите асистенти. Наредихме няколко стола пред масите на бара и започнаха да излизат колежкити и да ги качваме на тези столове.Доста от тях не искаха, но тогава асистентите/Сашо и Найчо/ ги награбваха на гръб и ги донасяха като кукли и ги поставяха на столовете. Тогава почваха да им взимат мерки. Но не на чехъла разбира се, а на всички останали параметри - бюст, ханш, бедро, талия и т.н. беше безумен кикот и веселба. Някои каки даже не се съгласяваха с публично оповестените им мерки и искаха да им ги вземат пак за корекция. Като се насити народа на този епизод, Краси започна да чете онази част, в която идва принца. Тогава ние с няколко яки момчета пренесохме пред вратите на бара мотора на този колега - Боби /по прякор Гойко Митич или индианеца/ .Това си беше изпитание, защото го носихме на ръце два етажа и две фоаиета. Боби  е оператор ходи и до момента с дълга до раменете коса в кожен рокерски костюм. Има страхотна атлетична осанка, много яко момче е  и мадамите си падаха много по него. Само му бяхме сложили една завеса за наметало. И какъв беше шокът за всички, когато Краси като водещ обяви моля фанфари идва негово височество принцът, да го посрещнем с овации. В този момент вратата на бара се разтвори с трясък и вътре влезе ревящ мотор със запален фар и разбира се Боби в пълни рокерски доспехи и каска качен на него.Той кара колкото метри можа, после влезе с мотора между масите и спря. Извади от пазвата си чехъла на Анна Яковлева и тогава настъпи тотална изненада и див смях у всички. Той я награби, качи я на мотора, запали го и изфучаха навън. Тогава цялото ни спретнато екипче се поклони и събра големи овациии защото Краси Ганев ни представи един по един.След това почна голямо черпане, подариха ни незнам колко бутилки. Та това е най- щурото ми преживвяване със Сашо и останалите приятели. Независимо, че работехме в различни редакции ние се обичахме и си помагахме. Уважавахме моженето и професионализма на всеки от нас. Имахме самочувствие защото телевизията това бяхме ние хората в нея. 
Имам още много различни преживявания заедно със Сашо, но ви разказах точно този случай, в негова памет защото той не желаеше да се тъгува, а и за да ви покажа колко щура и креативна глава беше този прекрасен човек. 

 

Няма да се съвземам, а днес ще разкажа за Сашо, защото днес го изпратихме. Длъжен съм, защото бе казал на семейството си да няма опело, да няма речи, а край саркофага му да звучат любимите му мелодии на Крис Риа. Не зная как са преодолели мъката си, но жена му Еми и децата му бяха прекрасни в желанието да изпълнят последната му воля.

И така със Сашо се запознахме след като "Добро утро" проходи. По-късно говорихме за оформяне на детско кътче в предаването, но всъщност идеята да вземат шнорхелите си е на Явор Цаков, който тогава покани Сашо за водещ от радиото. Трябва да кажа, че край него имаше страхотен екип начело с Емо Розов, Краси Ганев, Илия Костов, Ричи Груев, Пенко Русев, Боре /Гъзо/Ангелов и други щури глави. Бяха страхотна атракция и всички много им се радвахме. Сашо имаше особено пристрастно отношение към детските програми в БНТ и винаги ме е канил да споделям впечатления в "Добро утро", защото ние, т.е. детското вече се движехме доста добре и в международен план. 

Цялата статия... | Коментари: 5 | Страницата е видяна: 2 666 пъти
 
 
18-02-2012, 22:28 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Днес, колеги, близки и приятели, изпратиха на едно по-добро място Александър Авджиев.

Днес сутринта, въпреки късното обявяване в програмата на БНТ (чак сутринта в събота, беше изписано че ще дават Избрани моменти от Добро утро", но по-рано едно другарче съобщи за новината и аз го записах. Не за друго, а защото първо БНТ няма да го качи на сайта си, тъй като не е към някое редовно тяхно предаване, което се качва като видео, и второ, защото любимите ни комерсиални вече сайтове-тракери рядко си правят труда да следят какво дават по БНТ1 и БНТ Свят и затова рядко пускат неща оттам...

Записах го на видео и ви го представям сега... с не много добро качество, но пък от сърце и в знак на спомен за това незабравимо наше предаване от утрините в събота в края на 80те и началото на 90те.

Приятно гледане.

Цялата статия... | Коментари: 8 | Страницата е видяна: 4 647 пъти
 
 
 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 7
Потребители: 0
Гости: 7

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?


 
 
 
 
Ново в ПУК!