Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юни 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
 
Архиви
Юни 2020 (1)
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Къде е моята читанка?
25-06-2010, 11:18 | Автор: admin | Категория: Главна
altПредполагам, че повече от вас са запознати със случая – спирането на "Моята библиотека" (http://chitanka.info) - най-голямата от виртуална БИБЛИОТЕКА (няма значение какво казват власт имащи и медии, това е библиотека по смисъла на здравия разум; няма статут на такава, защото закона е остарял и чрез него подобен сайт не е ясно как да придобие такъв статус). Ако не сте се запознали с позорните според едни (достойни според други) действия и разсъждения – можете да прочетете подбрани статии ТУК  (или да си потърсите в информация в Интернет - вече е възможно да се направи цял каталог с връзки по темата). Тъй че, няма нужда и аз да пиша. Желаещите могат да подпишат петиция против затварянето на сайта тук (не че някой ще чуе). Всяко действие има противодействие, тъй че библиотеката работи временно (като статична версия) на адрес http://chitanka.gdbop.com/ (добре намерен каламбур).
В света освен държавните закони (в случая спорни), съществуват и едни други, които все повече се забравят. Днес арестуваха виртуална читанка, нищо чудно скоро да арестуват и нашето детство…

Статията няма пряко отношение към сайта. За сметка на това засяга същност на важно нещо.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: pasha (25 юни 2010 13:05)
 Много ценен, за мен, сайт. Всичко на една мишка разстояние. Заради него, моите книги понатрупаха прах. Явно трябва да си връщам старите навици. (Поне за сега.)

 
 
№2 от: silveto (25 юни 2010 13:28)
Свалям им шапка, че не се отказват тези народни будители.
С тия полицейски акции да не хванат да ме арестуват и мен и всички останали престъпници, които си разменяме книги и учебници.
Стискам им палци и подкрепям всички петиции и инициативи в тяхна защита.

 
 
№3 от: elza stoyanova (25 юни 2010 15:02)

Най-полезният сайт за човек, който обича да чете. А за мен неоценим, защото съм далече от България. А пък и това, което съм прочела (като количество) не бих могла да си го позволя във вид на книги. Незнам за щетите които държавата е понесла (според една статия във в. "Труд"), но всички потребители на този сайт са ощетени. А това са деца, студенти , емигранти, а защо не и пенсионери... Ако някой от ГДБОП чете - хей, свършиха ли всички престъпници, че и започнахте сами да си ги измисляте?


 
 
№4 от: cvetelinka (25 юни 2010 15:15)
Заловена е 6-членна група, поддържала безплатната виртуална библиотека.
Това изречение прочетох само и ми стигаше. В кой век сме, щом поддържането на безплатна библиотека е наказуемо?

 
 
№5 от: admin (25 юни 2010 15:39)
Ощетяването на държавата е в областта на фантастичното. Всъщност иде реч за разчистване на терена за навлизането на платени електронни книги (в което принципно няма нищо лошо - лошото е в подхода на днешните ни "просветители"), плюс симулиране на дейност. Иде реч за продължаване на практиката издателствата и разпространителите на книги да се опитват да експлоатират и авторите, и преводачите. Става дума за мошенничество - много добър разбор на медийната информационна фалшификация и дезинформации  можете да намерите ето тук: http://spam.bg/?p=21. Защото в момента, на практика се оказва, че държавата и няколко издателства (на които не бива да се споменава името и които дори нямат доблестта да кажат пряко: "Ние сме сме!") застават срещу Читателя - естествено е, че ще загубят тази битка. Жалкото е, че някои преводачи не успяват да открият къде е истинския им враг - едва ли сме ние, читателите. Едва ли съм аз, който съм безработен, но имах глупостта да продължавам да си купувам книги (след като съм се запознал с текста точно от същата виртуална библиотека). Е, няма да продължавам. Ами, ще си чета на руски език, например - там държавата спонсорира и награждава виртуалните библиотеки. Или ще си науча немски, за да чета Карл Май в оригинал... А, да - така също ще си препиша на тетрадка Елин Пелин и Ангел Каралийчев, защото на издателствата много им се ще да продават възможно най-скъпо точно детските книги! Не зная, обаче какво самите деца ще правят...--------------------
 
 
№6 от: mchukanov (25 юни 2010 15:41)
  Кеф - задава се 2ра част на движението САМИЗДАТ, ще заВтракат циклостилите, ксерокси поне има, хората ще се събират в скрити общества за обмен на книги и идеи, и ще има по-ЛитЗатворници hiphip
  ... и току виж, Нещата земат, че се оправят malee2--------------------
 
 
№7 от: undo (25 юни 2010 16:52)
Цитат admin:
"Не зная, обаче какво самите деца ще правят... "

Е какво, какво... колкото по-неграмотна е една нация, толкова по-лесно манипулируема е... което честно казано смятам, че е висшата цел. Стадото битки не води, не задава въпроси, не вижда по-далеч от следващата сметка и от следващия данък, от следващото стригане, така да се каже... то си гледа биг-вип-денсинг-шоуто, пък т`ва литература, т`ва книжките... то остаряла работа. Та ще има да се свираме по кьошетата на пл. Славейков да си менкаме книжки.

 
 
№8 от: bat_mitco (25 юни 2010 17:54)
"НЯКОЙ НЯКЪДЕ ОТНОВО ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СПАСЯВА ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ,ДА ГИ СПАСЯВА И ДА ГИ СЪХРАНЯВА – В КНИГИ,ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ, В ГЛАВИТЕ НА ХОРАТА.."

                            Рей Бредбъри 451 по Фаренхайт

     КАКВО ЩЕ Е СЛЕДВАЩОТО ...ДА ГОРЯТ КНИГИ ...?
--------------------
 
 
№9 от: admin (25 юни 2010 18:19)
Чак да горят не! - необходими са големи разходи за такава дейност, а целта е максимална печалба. Например  - издателство продава 1 книга на 1 човек и го задължава при всяко четене да плаща съответната сума. Това е по-реалистично.
Ето и още нещо какво казва по БНТ, Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга", за да стане ясно, че хората изобщо не се шегуват:
"Водещата: Библиотеките не плащат авторски права, нали така?
Веселин Тодоров: Това също е незаконно. Има европейска директива и те трябва да плащат. Това се нарича public landing rights. Библиотеките трябва да плащат такса за това, че дават безплатно книгите и това е европейско законодателство, но тъй като ние сме добри хора (българските издатели, не европейските), ние сме отстъпили. В Белгия се събират десетина милиона..."
Бел. Удебеляванията са мои. 2. Такава директива неоткрих никъде. Лъжите и дезинформацията продължават. 3. Да си знаете - според тях и не-виртуални библиотеките като ползвате това съдържа незаконност, но понеже са добри хора...
Иначе казано - следващата стъпка са не-виртуалните библиотеки. То бива, бива нахалство, ама...  Забележете също колко хитро подменят понятията - авторско право и патентно право!--------------------
 
 
№10 от: mchukanov (25 юни 2010 19:11)
  Ама какво чудно има
Цитат: admin
издателство продава 1 книга на 1 човек и го задължава при всяко четене да плаща съответната сума.

... хитреците успяха със семената за посев, та с Книгите ли няма tz--------------------
 
 
№11 от: pasha (25 юни 2010 20:25)
Ей това, със циклостилите, много ми хареса! Можем и да си заменяме ( както правехме със салфетките). Всеки има по нещо скътано.... tongue3

П.П. Нали знаете: " Сиромах човек - жив дявол."

 
 
№12 от: катя милушева (25 юни 2010 20:43)
Undo, много точно и тази тенденция е фрапиращо повсеместна! malee2
Ми то ще излезе -прост народ -богата държава!Да да,ама не!

 
 
№13 от: dani (25 юни 2010 22:14)

Покрай скандала се зачетох в една книга,издадена преди доста години. Казва се "Възрожденски книжари" (Съставил и редактирал Петър Парижков, държавно изд. "Наука и изкуство" С. 1980 г.)
Ще цитирам от нея мнението на съвремениците за един от първите книгоразпространители -  Найден Иоанович от Татар Пазарджик: "Словеснейший и родолюбивий и топлий желател Българскаго просвещения... от велика ревност и любов, що има за своите единородни братия, и за просвещението нихно, писа книги 100". Книгоиздателят и книгоразпространител Найден Иоанович умира в нищета, защото доброволно се отказва от търговията (която му се отдавала) , за да носи просвета сред своите сънародници. Такива са нашите възрожденци - просветители, които печатаха и съставяха книги, събираха пари и отваряха ЧИТАЛИЩА и БИБЛИОТЕКИ единствено и само "от велика ревност и любов, що имат за своите единородни братия". Днешните "просветители" нямат нищо подобно като намерение, когато печатат и разпространяват своите издания.
 * * *
"А идеали трябват, Алексей. Те не са празна дума, както мисли жадната за облаги СВОЛОЧ"
А. Константинов.
--------------------
 
 
№14 от: admin (25 юни 2010 22:25)
Поправка по последния ми коментар - оказва се, че не мамили този път (пълно изумление) - ДА, АМА НЕ: ако визират това (благодаря за помощта на Полгара) http://en.wikipedia.org/wiki/Directive_92/100/EEC - статуса на директивата е "ОТМЕНЕНА, АНУЛИРАНА" (поне толкова от англ. разбирам...). Иначе казано - искате ли да цитирам Закона за авторското право от 56-та (не съм сигурен за годината) на НРБ, та да видим как тия ми ти господа нарушават всьо и вся?! smile24--------------------
 
 
№15 от: felice puba (25 юни 2010 23:28)
Ще напиша това, което написах в петицията с риск да се повторя. Ама си е истина!
"Едно е да се защитават авторските права, друго е да се обслужват интересите само на шепа хора, с професията на книгоиздатели... Авторите, писали тези книги, едва ли биха имали нещо против книгите да имат по-широк достъп от читатели. Те и без друго са със страшно завишени цени напоследък, което пък води само до намаляването на читателския кръг. Нали затова се пишат книгите-за да ги четат повече хора. Това прави според мен този сайт и по този начин не нарушава ничии права, напротив обогатява културата, за която все по-малко време отделяме вече в страната ни, именно поради финансови причини..."
Така си е!!!--------------------
 
 
№16 от: danbi (25 юни 2010 23:44)
Продължавам да се удивлявам, защо се смесват авторските права (признаването на авторство) с правата за разпространение, които са свързани с подялба на приходите.

 
 
№17 от: admin (26 юни 2010 00:09)
Дани, тази "жадната за облаги СВОЛОЧ", за която говориш са шепа издателстава, излезли на повърхността (мръсната пяна) и придобили "име" именно чрез кражби и незачитане на морала и с непочтено отношение към автори и преводачи (все пак съм любител библиограф, също и библиофил и мога да проследя развитието им, мога да демонстрирам как печелеха и печелят, грабейки труда на преводачи (стари и нови) и автори - защо мислите т. нар. издателство "Труд" не желае да сподели колко пари е заплатило на наследника на Елин Пелин (в мрежата се разпространяват слухове за 300 лв., но това дори за мен е абсурдно) или как някой от великолепното ни Министерство на културата му е продало правата върху Ангел Каралийчев - та после децата (респективно родителите, които се чудят как да купят поне учебниците - кой от кой по-ненормални и объркани, без никаква система освен печалба - апропо, в БГ се печели от книгоиздаване най-много там), изучаващи го в училище да плащат на същите тези издателства - защото е задължително за четене - 5-10-20 лв. Който не вярва, че Каралийчев струва толкова - да порови в мрежата (5 лв. беше преди доста години). А, да – опцията е "библиотека", но както се разбира, библиотеките ще бъдат незаконни. Или пък издателство като "Лъчезар Минчев", което си мисли, че може да приватизира превода на Константин Константинов - да му направи няколко редакции (и зад това заставам с името си, защото мога да докажа минималните разлики между текста на Константинов и "превода" им - имам само 2-3 страници, но те са достатъчни) и да си запази всевечните права за продаване! От къде, от къде?! - във Франция текста на "Малкият принц" със специален документ е свободен и се поощрява всяко негово разпространение. Да не говорим за псувните които изсипа в "Моята библиотека". Има и още замесени - установих "Ера", "Бард", "Сиела", "Хеликон" (и още половината интернет книжарници)... Много са "героите на нашето време", много.
Но не всички са такива, Дани, не всички. Преди известно време почина, мир на праха му, единствения издател в Берковица - Божидар Каменов (на 3 юни). Лош-добър, не знам - предполагам помниш той какви книги издаваше и как ги е издавал. Но освен това ги подаряваше на нуждаещите се - в берковската библиотека има целия му каталог. У нас имам като подарък поне 10-на. Половината от книгите, които ги е издал ги считам за пълна глупост, но издателската му политика беше правилна (по времето когато бях в казармата са ме умолявали десетки да им ги закупя), освен това беше хубав, умен човек - доста пъти съм си говорил с него, последно искаше да му помогна за публикуването на издадените книги в интернет - усещал човека, че си отива (от рак) искаше да не изчезне така труда му, да достигне и до други. Не стана... засега.
Ето нещо което също ме впечатли - Преводачи, автори – въпроси и отговор (http://eneya.wordpress.com/2010/06/25/questions-and-answer/), защото от много време бях сигурен, че нещата стоят точно така. И трябва да бъдат променено - авторите, преводачите и художниците да им бъде заплатено подобаващо за труда и да бъдат възнаградени с нашата обич.
... А жалко за Веселин Радков, на който още от дете съм благодарен, че е беше превел Карл Май. Жалко, че му се налага да проси и говори глупости (имал четири нови преведени книги и разбирате ли "Моята библиотека" е виновна за това, че не му ги издават). Жалко и много страшно, когато циничния свят на истинските престъпници успява да унищожи един човек.
П.П. Оправдавам го донейде, само защото е остарял!felice puba, истината е мръсна дума - особено напоследък. Тях (част съм ги посочил) изобщо не им пука за автори и преводачи, популяризиране на произведение, освен това, от чисто маркетингов подход искат брутална печалба. Авторските права са съвсем различно нещо от печалбарството.
danbi - същото: размахва се термина "авторски права", за да бъдат накарани хората  да си помислят, че авторското право е правото на някой да продава (и то не истинския притежател на авторското право).--------------------
 
 
№18 от: Pavlina Iossifova (26 юни 2010 01:17)
Вече не мога и да се възмущавам на всичкото това нашеродноадминистративноинституционно ... не мога да измисля дума, с която да го нарека. Ама, дето се вика, всяко зло за добро. Историята е пълна с примери за забрани, които винаги са се обръщали в "с твоите камъни по твоята глава". Ми да си направят лошо издадените книги, често превеждани за няколко денонощия и жълти стотинки по 50 лева парчето, па да видим кой ще им ги купува. След като бях преводач и редактор за една година в едно такова издателство преди 15 години, принципно не купувам книга, за която не съм предварително сигурна, че ще я препрочитам многократно без да ми се разпадне в ръцете още при първия прочит.
Само да ви кажа, че преди някоко дни си свалих на iPhone една библиотека "Класика" с над 20 000 (двадесет хиляди) тома за скромната такса от 1.10 шв.фр. Е, на английски, ама...
Децата ли, ами да учат английски и руски, ако искат да четат хартиени или електронни книги...
Ех, Българийо, родино мила
отде взе таз (не)мъжка сила...?--------------------
 
 
№19 от: mchukanov (26 юни 2010 10:52)
  Какво ли е било някога, като се е появила хартията, после пък и печатарската преса uuux и дали унищожаването на Александрийската Библиотека не е било продиктувано от подобни подбуди - издателят на  Диоген влязъл в спор с философа за % печалба от тогавашния мобилен оператор (монополиста в отглеждането на коне, вероятно) и в израз на възмущение Циникът драснал клечката с думите
  - Ще ми криете Слънцето, вие...
... изчакал 3 дни и нещата продължили по старому

  Някой да има инфо коя е Книгата с  най-голям продаден тираж в БГ?! - бася ловя, че ще се изненадаме

 --------------------
 
 
№20 от: Itchy (26 юни 2010 12:22)

За европейските директиви

Действително някои хора говорят наизуст или откровени лъжи.

На 11 август 2008 година Комисията на европейските общности публикува съобщение до Съвета, Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите със заглавие "Европейското културно наследство – достъпно с едно натискане на бутон - Напредък по цифровизацията и предоставянето в интернет на материали от сферата на културата и по цифровото съхранение на данни в ЕС", в което се казва:

....

Ще спестя цялото съдържание на съобщението. Който желае може да го прочете тук: http://parliament.bg/pub/ECD/COM_2008_513_BG_ACTE_f.pdf

Обърнете внимание: публикувано е на сайта на българския парламент, не някъде другаде!!! Преди 2 години!

Още за прилагането на европейските норми от Нели Огнянова:

ЕС: Хартията носи правото, преводът обуславя действието

Прилагайки принципа за правна сигурност, Съдът приема, че съответните държави-членки не са длъжни да оспорват постановените на основата на такива правила административни и съдебни актове, когато съгласно приложимите национални разпоредби те са станали окончателни – освен 

(1) когато са предмет на обжалване или 

(2) в изключителни случаи, когато са взети административни мерки или са постановени съдебни решения, по-специално с репресивен характер, които биха накърнили основни права.

 

Съобщението е публикувано на български език, следователно съществува в правния свят :-)

 


 
 
№21 от: mchukanov (26 юни 2010 12:38)
  Аааа, къде сте Другарчета Булгаков и Хармс hiphip
Цитат: Itchy
ЕС: Хартията носи правото, преводът обуславя действието

... значи сайтът на Парламента не съществува в правният свят, докато не се принтира - ужас, Бъдещето ни зависи от качеството на тонера
  ... дали ще атакуват правно свиркането с уста и тананикането, като разпространяване на обект на авторското и сходните му права--------------------
 
 
№22 от: admin (26 юни 2010 16:54)
Както писах и по-горе - не всички са такива и зад действията на ГДБОП стоят шепа издателства. В сайта на "Човешка библиотека" се появи следната статия, която дава няколко отговора (анкета към членовете на Агенция "Българска" книга, по "сигнал" на които уж са предприети тези действия): " chitanka.info и българските издателства: Въпроси и отговори" . Ясно се вижда, че издателства като "Весела Люцканова", "Пан", "Дамян Яков", "Унискорп", "Дилок", Университетско издателство "Паисий Хилендарски", Пловдив (за сега тези са отговорили) нямат връзка с "акцията", нито имат нещо против съществуването на виртуални библиотеки (на първите три в "Моята библиотека" съществуваха доста книги). Вероятно са още доста (колкото и парадоксално да звучи, голяма част от книгоиздателите са слабо или почти никак с интернет)…--------------------
 
 
№23 от: Диката (26 юни 2010 18:16)
Аз предлагам всички да плащат авторско право на наследниците на св.св. Кирил и Методий за това, че използват буквите puh_haha puh_haha
Накъде върви този свят?
Ще цитирам един Велик българин чийто портрет виси в кабинетите на почти всички уастници в тези акции
 "Народе????."  - Васил Иванов Кунчев (Левски)

 
 
№24 от: ARTU (26 юни 2010 23:11)
Аз пък няма да напиша коментар. Знам ли, може точно сега баретите да идват към мен, защото ползвам кирилица в нарушение на нечии авторски права...
Защото пребориха отвличанията, битовата престъпност, кражбите, убийствата, грабежите... та сега посегнаха и на книгата. От друга страна - това е чудесен повод за едно пробуждане, за едно ново Възраждане :)

 
 
№25 от: danbi (26 юни 2010 23:40)
От няколко дни си мисля, че резултатът ще е множество Читанки, една от друга по-хубави.
Конкуренцията за вниманието на народа е хубаво нещо :)

 
 
№26 от: катя милушева (27 юни 2010 00:09)
DANBI, може и да си правa - "На всяко действие има равно по сила и обратно на посоката му противодействие" - нали така беше?! ok2

 
 
№27 от: razkazwacha (2 юли 2010 15:38)
В името на Златния телец посегнаха пак на словото. Ако бях вярващ, щях да призова да изгоним слугите мамонови от храма... ама не съм - и борбата срещу Играчите май ще трябва да я водим самите ние - Читателите.--------------------
 
 
№28 от: admin (3 юли 2010 05:41)
"Моята библиотека" се завърна mig_mig.--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 16
Потребители: 0
Гости: 16

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?