Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Януари 2021 (9)
Декември 2020 (6)
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
ПУК с нов вид...
13-10-2011, 00:46 | Автор: admin | Категория: Главна

ПУК с нов вид...Нашия библиографски проект ПУК! (Пътеводител по удивителните ни книжки) (>>) се с доби с чисто нов изглед :em_2: .  Базата данни вече мина 4700 книжки и 77 библиотеки (някои частично), но разбира се, ще продължава да расте. В скоро време ще се появят взаимни линкове между ПУК! и "Моята библиотека" (>>)- тоест препратки в ПУК! към книги, които са налични в библиотеката и обратното - препратки от библиотеката към статите в ПУК!. Това нещо би трябвало да стане до около месец. Когато се осъщести ще пусна тук и един прост ориантировъчен списък: Малка библиотека от "Моята библиотека" (книгите са доста). След завършването и на тази задача ще премина (преминем) към наистина важното и интересното - описането на книгите и биографиите на автори, художниците, преводачи. Ако имате някакви идеи около проекта, ще съм радостен да ги споделите!

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ashtree (13 октомври 2011 02:50)

Браво, Влади, дизайнът е готин и стилен, и най важното- правен по шаблона на НД, което говори за "корпоративен" почерк :)

Единствено.... отдавна щях да ти го кажа, брендът ПУК!. Хайде на български звучи добре, ама на руски означава нещо съвсем друго :) Не минава linguistic brand check (като преводач извършвам и тази услуга за клиенти- лингвистична оценка на брендове за международна езикова съвместимост) Да измислим нещо друго, например Библиотека НД, Занималня НД, "Къде са ми детските книжки" (КДК) или нещо подобно.


 
 
№2 от: admin (13 октомври 2011 03:38)

Ясене, благодаря за похвалата - дизайна наистина е нарочно в стила на НД (и за други проекти ще е подобно нещо). Опитвам се да "синхронизирам" всички неща.

За руския знам - мисля, че и при първоначалното обсъждане на името някой спомена (а може и аз да съм се ровил). Но дори и на руски не звучи лошо - все пак "пук" означава, доколкото си спомням, китка, вързопче с нещо, ъъъ може би и ръкойка; срещал съм "пук бумаг" което си го превеждам като "вързоп с книги или книжа" (нямам в момента под ръка руско-български речник). На чисто символно ниво не звучи зле - сайта е наистина "вързопче" с книжки, или "китка" от приказки em_2

Проекта го кръстихме така... ами заради нас си - голяма част от хората (а може би всички), харесват Пук! на Валери Петров, мисля, че се получи добра абревиатура. Искаше ми се също да избягам от "скучните" и еднотипни неща, като библиография, библиотека (всъщност то и не е библиотека - библиотеката е тук в НД)... Все пак цялото му название е "Пътеводител по удивителните ни книжки" - тоест това е истинското му название. Да не забравяма, че проекта е специфичен - посещаемостта е изключително ниска, както може да се предположи за подобен тип: по същество той е справочна база (анализа сочи, че най-много са явно съвременни ученици, търсещи информация за книги, които изучават em_9 и хората които го "пълним"), Не си представям по какъв начин може да заинтересова хора от други националности (е, освен ако не са някакви любители или професионалисти библиографи, интересуващи се от българска литература, като напр. Евгений Харитонов).

Разбира се, винаги съм "отворен" за предложения и обсъждания.

П. П. Провирих какво сме обсъждали - мъъъ, да, явно има и жаргонна или разговорна дума "пук", която не е много приятна. Все пак аргументите "за" ми се струват много повече...
--------------------
 
 
№3 от: ashtree (13 октомври 2011 03:48)

Цитат: admin
За руския знам - мисля, че и при първоначалното обсъждане на името някой спомена (а може и аз да съм се ровил). Но дори и на руски не звучи лошо - все пак "пук" означава, доколкото си спомням, китка, вързопче с нещо, ъъъ може би и ръкойка; срещал съм "пук бумаг" което си го превеждам като "вързоп с книги или книжа" (нямам в момента под ръка руско-български речник). На чисто символно ниво не звучи зле - сайта е наистина "вързопче" с книжки, или "китка" от приказки em_2
 

Владо, ще те разочаровам. Да, пук, пучок,  е връзка, да кажем магданоз,  копър, репички. За книги не се ползва, казва се  стопка книг,  за документи, и други хартии-  кипа бумаг,  Но думата за съжаление  има и друго, много по-популярно колоквиално доста  миризливо   значение, абе да го кажем без особени заобиколки, означава това, което на чешки е prdна английски- fartили казано на нашенски- пръдня.  А пък с удивително накрая може да се преведе точно като  пръц! em_17 да ме извинят уважаемеите членове на НД. Така че е добре, да му измислим някакво хубаво международно съвместимо име. Давайте идеи!


 
 
№4 от: Цонка (13 октомври 2011 09:25)

Айде пък да не му се измисля на ПУК!

хубаво международно съвместимо име

em_4 em_4 em_4
Имаме си български сайт, написан на български, съдържащ инфо за български книжки и книжки на български, сайт с име, носещо за българските посетители особено значение. Нали тъкмо те, българските читатели, са му "таргет групата", баш привлечени от "бренда"!!! em_4
Ай да не им се киприм чак толкоз на чужденците!!! em_4
--------------------
 
 
№5 от: isi (13 октомври 2011 10:05)

Аз също много харесвам и много държа на ПУК!  Дори още в началото, когато Вили - furious_kid - беше споделили същите съображения против... 
Идеята е наистина нещо много повече от абревиатура... Според мен идеята е да има препратка и към всички хубави послания на  Валери Петров в ПУК! Все едно да накараме сега дядо Валери да смени заглавието на приказката си, понеже на руски значи и нещо друго... Който го е разбрал, разбрал - явно е попаднал на правилното място :) А пък който си мисли за други неща, просто няма да има никакъв интерес към самия сайт :)
--------------------
 
 
№6 от: ashtree (14 октомври 2011 03:28)

Съгласен съм, от уважение към изобра на Влади (автора на проекта) и Валери Петров,   да си остане ПУК!

Предлагам да помислим върху подобен  проект за Детски РИСунки, който да се нарича...  :))))))))


 
 
№7 от: Зико (14 октомври 2011 13:47)

Неее, нищо няма да пипате!  

Най-после да е разрешено да благословиш някого с "да ПУК-неш дано!" и вие искате да го махнете.  em_76

Не давааааам! em_7


 
 
№8 от: ashtree (14 октомври 2011 17:24)

Зико,

Цитат: Зико
Неее, нищо няма да пипате! em_1 Най-после да е разрешено да благословиш някого с "да ПУК-неш дано!" и вие искате да го махнете. em_76 Не давааааам! em_7
 

Няма, нека си остане ПУК! :) Между другото имам още една идея за проект за исторически снимки на различните кътчета на България-  Пътеводител по Родния Ъгъл на Цивилизцията... :)


 
 
№9 от: катя милушева (15 октомври 2011 09:04)

Цитат: ashtree
Зико, Цитат: Зико Неее, нищо няма да пипате! em_1 Най-после да е разрешено да благословиш някого с "да ПУК-неш дано!" и вие искате да го махнете. em_76 Не давааааам! em_7 Няма, нека си остане ПУК! :) Между другото имам още една идея за проект за исторически снимки на различните кътчета на България- Пътеводител по Родния Ъгъл на Цивилизцията... :)
 

Трябва да направим и една колелция ХЛЪЦ:))))

Нещо като Храни, Лакомства...Церове от детството:))))!


 
 
№10 от: ashtree (15 октомври 2011 17:57)

Цитат: катя милушева
Трябва да направим и една колелция ХЛЪЦ:)))) Нещо като Храни, Лакомства...Церове от детството:))))!
 

Катя, предлагам да създадем работни инициативни групи по предложените проекти ДРИС!, ПРЪЦ! и ХЛЪЦ! :))))))))))))))))


 
 
№11 от: admin (15 октомври 2011 21:31)

Бре, дечица, не се ли наиграхте?! em_11
--------------------
 
 
№12 от: ashtree (15 октомври 2011 21:47)

Цитат: admin
Бре, дечица, не се ли наиграхте?! em_11
 

Влади, ми нали това е целта на този наистина велик портал- ДА СЕ ПОЧУВСТВАМЕ ДЕЦА, ДОРИ И ЗА МАЛКО!  Идеята е напълно реализирана! :) Браво на Авторите!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 9
Потребители: 1
Гости: 8
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?