Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юни 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
 
Архиви
Юни 2020 (1)
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Какво да правим, когато ни обвинят
11-06-2013, 22:02 | Автор: admin | Категория: Главна

За тези 5-6 години, драги хора, много изстрадах от обвинения, ругатни, нападки. Накрая ми писна! Те обикновено се заключават в следното: НД е пропагандистки сайт, който:

1. Твърди, че комунизмът е хубаво нещо.

2. И да не твърди, че "комунизмът" е хубаво нещо, разпространява заблудата, че тогава е имало хубави неща

3. Вие може да сте били щастливи, ама аз не съм бил (била) щастлив(а), следователно вие сте гадове (лекета, комунета, мръсни гниди… - списъкът е наистина огромен, позволява си само що-годе "приличните" определения)

Поводът за този запис е, че човек от който никога не съм очаквал, че ще ми изпонапише ужасни глупости, го направи (Има си достойнство, няма да спомена кой е този човек - достатъчно е, че е важен (бил важен) за НД). Иска ми се  в тая статия да напиша някакви много готини, хубави и хлапливо-сатирични изречения, но когато съм ядосан, когато гневът и болката ме води - явно хуморът не ми е по сърце :).

Тъй че, ще го напиша просто и без грам хумор:

Човек, който не му е удобно тук и не разбира най-елементарното нещо: че сайтът е за ДЕТСТВОТО, което е, без значение в кое време е било, утопично и хубаво нещо - дали е родово-общинен строй, феодализъм, псевдо-комунизъм, болшевизъм, капитализъм, псевдо-капитализъм, китайски синдикатализъм… и всички тия безобразни "изми", с които възрастните убиват собствения си свят - та, този човек, нека веднага се разкарва от сайт! Не му е тук мястото! Детството няма начин да не е хубаво! Това е времето, в което човек е все още невинен. Да, дори ужасното детство на някой роб пак е хубаво в съзнанието след време. Ние, хората пазим добрите спомени и премахваме лошите. Така оцеляваме като хора, някои оцеляваме - други - не! Този сайт е за хубавите и красиви неща. За тази ухронология, измислица, която може да ни направи по-добри тук и сега!

Далеч съм от идеята да създава някакъв изкуствен "Франкенщайн", който не отчита негативите на съществуването. Да, те винаги ги има… и ще ги има, докато има хора. Няма засега хубаво общество. Така са устроени, явно хората - цялото чудо на живота, което ни е дадено успяваме да го превърнем в нещо сложно и ужасно, болно нещо. Но на никой няма да позволя да ми вземе именно тази пристрастност към красивото и простото. И да го взема от другите хора, приятели на НД. Ако на някой сайта му изглежда комунистически - просто е: да си намери някъде другаде място; нека в това друго място си разпалва омразата в сърцето си, нека там всеки, несъгласен с неговото мислене е негов враг, нека там - а не тук! Защото тук - в тази виртуална, изкуствена среда е време за песни, отпускане, забавление. По дяволите - защо на някои хора им пречи дори това, че някой друг иска за малко да е добър, щастлив и свободен от идиотщините на възрастните? Знам защо - защото онзи, който се е почувствал извергнат, който усеща, че е на дъното, не иска някой друг да е щастлив и/или доволен от съзнанието за съществуването си. Колко човешко! Колко възрастно мерзко! "Щом аз не съм доволен (доволна) от съществуването си  - и вие нямате право на това!".  Не - сайтът "Нашето детство" няма право да обвинява такива хора, това е техният избор, това е техният път. Но, моля - както уважаваме изборът им, нека ни позволят и ние да имаме свой избор.

Когато ви обвиняват в "комунизъм", когато в казват, че това да пишеш и участваш в НД е грешно, порочно - просто замълчете или ако можете помогнете на този възрастен, наранен индивид. Всъщност - това е невъзможно! Когато хората губят невинността и добротата си това е завинаги! От днес и напред - просто ще ги игнорирам, поне аз. Каквото и да ми струва!

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Цонка (11 юни 2013 22:42)

Ха! Какво странно съвпадение!!! lol  Днес баба ми ме хвърли в оркестъра със следната рязка реплика, пусната ни в клин, ни в ръкав: "Еее, ти нали си комунистка..." Голям майтап! А тя много добре знае, че политиката е последното, което ме вълнува, както и че не съм достатъчно интелигентна, за да я разбирам и коментирам. Но й прощавам де... На баба ми... Все пак през август става на... 92!!!
--------------------
 
 
№2 от: admin (11 юни 2013 23:11)

Амиии - тъпото е, че обикновено умни и разумни хора почват да изказват разни безобразни глупост, които доведоха до тази статия. Нормално е за човек на 92 години да не разбира или да се е заблудил за определени неща - ако ние достигнем тия години кой знае какви ще сме... Но, да кажем - човек на около 40-45-години, при това "обгрижвани" от НД, да злословят е.... ами тъпо. Просто тъпо. Туй то! wink А, Цоне, ако искаш - предай поздрави на баба си от мен, някакъв си, такъв никакъв. Много обичам баби! Сериозно!
--------------------
 
 
№3 от: Цонка (11 юни 2013 23:17)

Хех, ще й предам, Влади! Да ти кажа честно, много й се набрах. Тя има една такава уста, дето... И аз хем си й знам мурафетите, и пак ме ядоса. А разбрах, че съм й сериозно ядосана, когато няколко часа след репликата й продължавах да мисля откъде се излюпи тая щуротия. Добре, че ми беше направила - лично тя :) - любим сладкиш... Ама вкусееееен... wink 
Мисля, че те разбирам напълно как си се вкиснал.
--------------------
 
 
№4 от: admin (11 юни 2013 23:36)

Неее, Цонче - на 92 годишна баба няма как да се ядосам - ама никога! Та, помисли си: как можеш да се ядосаш на човек, ТОЛКОВА вече различен - на неги всичко му е простено. Мисля си, може би можеш да достигнеш до него - бе, трудна е тази работа. Но да му се ядосваш - абсурдно. А на човек от НД можеш да му се ядосваш и даже статии ожеш да пишеш! wink  Баба ти не е писала в НД, нали? Следователно, няма как да и кажа - ей, ти какво си казала, пък сега... Ох, остави. Да ти е жива и здрава бабата. До 120, и повече ако е възможно, да стигне,та ако ще и "проклета" да е!  wink  И знам, че и ти искаш да е жива и здрава колкото е възможно! :)
--------------------
 
 
№5 от: dani (12 юни 2013 07:39)

Дръж попътния вятър, Кпитане yess На хвърлилите се сами зад борда можем да им пратим, както и правим, спасителния пояс на детските спомени или нашите скръбни погледи, когато ги видим да се давят по най-глупав начин в морето на отчаяните "изми". Но наистина, колко е тъжно, когато човек се превърне от Питър Пан в Хук, от Пипи, Томи и Аника в госпожица Розенблум, от Емил и Ида - в командоршата... sad

Обаче, не унивай, защото слава Богу, ест друзья - и у друзей есть шпаги mig_mig
--------------------
 
 
№6 от: Цонка (12 юни 2013 08:42)

Цитат: admin
не е писала в НД, нали?
hum-hum Дълго мислих върху това. Може да е под прикритие :) Последно я хванах да гърми с базука по полицейска кола в GTA, а после отлетя с раничка rocketman... wink А когато разбра, че я гледам, превключи на страничката на Google и стоя така четири минути.
Дааа, бабите трябва да се обичат. Даже да продължават и до днес да ти се карат, че седиш на цимента, че караш колело сред колите, че пиеш изпотен вода от чешмата и не си разгазираш топлата лимонада със сол... girl_sigh Виж каква хубава тема се заформи от няма нищо :))))
--------------------
 
 
№7 от: filipovaeli (12 юни 2013 11:52)
Факт е, че миналото съществува и това, че ние сме родени и израсли именно през този строй /социализма/ не дава правото на никой да ни нарича комунисти. Ние имахме късмета да преживеем едно щастливо спокойно защо не и дисциплинирано детство, което съгласете се нито преди 60-те нито след 90-те може да се похвали с това. Така, че който ни нарича пропагандатори е в голяма заблуда. АЗ МНОГО СИ ХАРЕСВАМ ДЕТСТВОТО И НЕ ГО ЗАМЕНЯМ ЗА НИКОЙ ДРУГ ПЕРИОД ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. По думите на моите родители и те са били щастливи тогава. Може и да е имало недоволни семейства, но поне моето обкръжение предпочита 80-те, ….. а бе хора, къде са усмивките на нашите деца, ние бяхме къде по-слънчеви и одухотворени. Сега материалното е водещото…….Да ни обвиняват колкото си щат fiufiu--------------------
 
 
№8 от: papi (12 юни 2013 12:07)

На котките никога не им е пукало какво мислят мишките за тях. wink

 


 
 
№9 от: Цонка (12 юни 2013 13:39)

Цитат: dani
Обаче, не унивай, защото слава Богу, ест друзья - и у друзей есть шпаги
Голяма песен е това!!! hi
--------------------
 
 
№10 от: ssi (12 юни 2013 14:32)

Високо, Високо, Високо,
високо застани,
над завист и обида,
над дребните сплетни.
Високо да те видя
над всичко днес бъди!

Звездите са звезди,
защото са високо.

 

winked


 
 
№11 от: Frangata (12 юни 2013 20:46)

Аз бях щастлив тогава. През 70-те и през няколко години от 80-те (после казарма, работа и пр. - край на детството с други думи). Нищо общо нямам с комунизъм или каквото там беше, родът ми също - в него нямаше членове на БКП. Впрочем това няма значение. Битовите проблеми, които хич не са били малко - търсене на "връзки" за снабдяване с елементарни неща и т. н., са били проблеми на родителите ни, ние бяхме деца. Ценноста на този сайт е и в това - в него не се разискват тегобите на миналото и на съвременността, а си говорим за тогава - един помни едно, друг друго, винаги можеш да научиш нещо или да поседиш и да се сетиш за това и онова. Преди години си четях нещо в един руски сайт, та там един човек споменаваше за друг, който бил писал много топли и хубави думи за детството си в някакъв техен форум. Последният всъщност бил отрасъл в затворнически лагер (ГУЛаг) в СССР през 50-те години - майка му го била родила там и повече от половината му детство било минало на практика в затвора или в почти такова място, ако не и по-зле. Та така. А колкото за нещо лошо всеки може да разкаже и такива неща за тогава, но защо? Не издаваме исторически справочник за онова време в края на краищата, та да бъдем всеобхватни, обективни и безпристрастни.
--------------------
 
 
№12 от: Зико (12 юни 2013 22:06)

Струва ми се, че и аз дължа някакво извинение заради „Съветска киновечер“, която изглежда има заслуга в разлайването на кучетата. fiufiu 

Извинявам се на всички засегнати. feel


 
 
№13 от: Цонка (12 юни 2013 22:31)

xaxa2, Зико...

Абе да не взимаме чак толкова на сериозно подобни приказки. Да ги турим в графа "Някой имал лош ден и си го изкарал на админа" и толкоз. Нали тук всички дишаме един въздух - махленски, с особен заряд. И всички отлично знаем защо сме тук и защо обичаме това място... winked
П.П. За останалото е виновна телевизията! Мнооооого празни приказки... Мнооооого реклами... Мноооого лошотия... Аз затуй не я гледам мнооого отдавна. Само в редки случаи. Като дават "Ало, ало" например :)))
--------------------
 
 
№14 от: mari-ana (13 юни 2013 00:11)

Човек, който разсъждава така, в детството си може и да не е бил чак толкова нещастен, колкото си въобразява. Обаче сега е пълен нещастник. Няма да продължавам, защото преди малко приех общите условия, според които не бива да използвам лоши думички. ;-)

Да не ти пука от такива! Както пееше попът на Хримепетолиандър в една стара касета: "Прости му, господи, он си не сакаааа! sun "  


 
 
№15 от: Anakin Skywalker (13 юни 2013 14:35)

Цитат: Цонка
На баба ми... Все пак през август става на... 92!!!

 

Цоне да ти е жива и здрава!

Мята баба Елена през януари навърши 87.
--------------------
 
 
№16 от: bat_mitco (13 юни 2013 15:38)

Цитат: Цонка
Абе да не взимаме чак толкова на сериозно подобни приказки. Да ги турим в графа "Някой имал лош ден и си го изкарал на админа" и толкоз. Нали тук всички дишаме един въздух - махленски, с особен заряд. И всички отлично знаем защо сме тук и защо обичаме това място...

 

  ТЪЪЪЪЪКМО СИ ВИКАМ "Е ТЕ  СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ СРИТАМ НЯКОГО"  И НАПУСНАХ ВРАТАТА НА НАШЕДЕТСКИЯ МАХЛАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД... ТАМАН СЕ ЧУДЕХ КЪДЕ ДА СИ ОСТАВЯ ОЧИЛАТА,ЧЕ КАТО СТАНЕ МЕЛЕТО ПАК ЩЕ МИ ГИ СЧУПЯТ(ЧУВАМ СЯКАШ ПРИЯТЕЛЯ ОТ ДЕТСТВОТО  И ПРЪВ МАХЛЕНСКИ ТОП СЕРСЕМИН ДЖАИЧА С НЕЗАБРАВИМОТО СИ ЗАЕКВАНЕ КАЗВА "ИИИИ У ДОМА ЩЕ ИМА КККККЕЧ..."

...И ЦОНКА МЕ ДРЪПНА ЗА ФЛАНЕЛКАТА С НОМЕР ЕДНО...
--------------------
 
 
№17 от: admin (13 юни 2013 17:26)

Ей, ама хора, наистина - спокойно! То пък и аз, какво очаквам като пиша такива статии wink Напълно съгласен с мнениетона Цонка: пишем го в графата "изкарване на админа" (то ако не поема поне такава функция, за какво съм) wink Тъй, извинете, че ви натоварих, занимавах с това!

Специално към Зико - "няма такъв филм"! Хората когато си решат от мухата (бръмнала ей тъй да си го "изкарват" на някого) могат да направят не само слон, ами тиранозавър даже. По никакъв начин не си "виновен" за нищо.

Всъщност "глобалната" и идея е да ползвам тази статия на такъв тип люде да им я пращам, вместо да хабя от енергията си да им отговарям специфично на леко казано неадекватните изказвания и възприятия.

И - апропо, аз наистина мнооооооооого се гордея с тоя сайт и съм много щастлив, че се запознах тук с толкова много готини хора. А, да - и че си доставям по малко радост и удоволствие в трудното ежедневие. Което е и цел и постижение на сайта. Не са толкова много в мрежата такива - иначе щях да съм ги намерил досега fellow Ух, как можах да забравя - за бабите!
Цонеее, бабата играеща на GTA, е, не мога да я "глътна", съпротивлява ми се, значи вътрешния усет за нещата, но определено бих си "паднал" по някоя баба "джиткаща" тетрис, минички или Solitaire, докато си скайпва с любимата внучка (за съжаление нейде из Европа - да беше Алфа Центавър или мъглявината Андромеда, по бих го разбрал) и сърчва за, примерно, "Тригодишна мъка" на Ирина Чмихова. Супер-баба, мега-хит, бих казал аз! Всъщност май бабите са по-нагаждащи се към "новостите" от повечето ни родители, или....?

И наистина с най-топли чувства към твоята - аз вече нямам баби и дядовци, и е естествено да оценявам (дори малко егоистично) липсата им. Какви ли баби и дядовци ще бъде ние?
--------------------
 
 
№18 от: Цонка (13 юни 2013 17:28)

Влади, добре направи, че ни информира за случая!!! Аз имах предвид да не се палим излишно в коментарите, за да не излезем от добрия тон, но случаи с подобни нападки към теб е правилно да се публикуват, за да знае всеки, който реши да се държи гаменски, че не си сам, тоест, че и Админа има на кого да се оплаче :)!!! sun

Аз един ден ще бъда такава баба xixi Ще играя CS с внуците и ще газя полицаи с розовия си Нисан Силвия в NFS... Ноооо, това като порасна мноооого, ама много...
--------------------
 
 
№19 от: donaddt (13 юни 2013 17:51)

Влади, освен да ти припомня едно двустишие:
Сурва весела година
по гърбината на админа! fellow

И ура за бабите, winked


 
 
№20 от: admin (13 юни 2013 20:44)

Мъъ, не - ако е само за мен, отдавна съм свикнал: гневът ми е това, че обикновено се упреква целия сайт. Общо взето рядко (1-2 от всичките ок. 20-30 случая) е било буквално лична нападка: "ти си еди какъв си" (всъщност за тези 1-2 случая сте запознати, "чест" прави на обвинителите, че не са се крили - казвали са си нещата пряко в коментари); но обикновено е "вие" (и - пак най-често полу-анонимно... е, да не очаквахте друго?!). Което е пък още по-смешно: как пък някой си успя да се запознае с мисленето на толкова много хора, как успя да ги пригоди към дребнавия си, в случая, модел? Аз познавам от вас пряко, за съжаление, доста малко хора - но смея да твърдя, че сте толкова различни и шарени, че ако бях писател не биха ми стигнали стотици години, за да ви опиша. Със сигурност това е и по отношение на "политически" пристарстия, сега като възрастни. И тая шареност в съвремието ми позволява да правя такива обобщаващи заключиния за детството като ценност за човека (естествено, това ми е и изходна теза, но когато предположението се потвърди от опита... wink ). 

А иначе - проблемът, основния проблем се заключава в това, че определен човек не си "държа езика зад зъбите" или си позволи в определен миг на слабост да прекарчи граница (добре, да бъдем докрая честни - моята граница на търпимост!), при условие, че е получил от НД - от всички вас уважение и обич. За които, естествено, няма никакъв начин да съжалявате, защото обичта и уважението са винаги хубаво нещо.  И именно за което никога няма да спомена името му - защото вие трябва да обичате и уважавате (извинете, ние), дори падналите "герои". Тъй продължавае да сме хора smile  Бат Митко, бе, ти знайш ли, значи, чЪ сме в един отбор на очилата. Аз като трябваше да се "силия" (не по желание), винаги им думах на серсемите - секунда само да си сваля очилата, мъжаги. Нищо де, няа сГа дъ ви довиждам - мъ цайсите какво са ви виновни та ги трошите! Бе, серсеми, знаете ли колко пари и труд, значи, струват тия очила, бре! И как "оптичарката" сЪ е бастисвала за тях wink Кат съ бийм да съ бийм като мъже, ами да! Какво са ви вииновни някакви очила?! Ами, тъй... winkИ нека накрая го кажа чрез музиката, и да спрем с темата, моля: http://www.youtube.com/watch?v=Yl6RZmM77zQ (Реквиемът за една мечта) - едва ли има по-добър епитаф. А който разбрал-разбрал, който не, ще продължава да ми досажда (или ви досажда) - ще го пращаме да чете тук. Ако и от четене и слушане не разбира, ще бъде... забравен!
--------------------
 
 
№21 от: Чочко (15 юни 2013 13:06)

Сайта е страхотен, помогна ми да "събера частиците" от моето детство, особено тези които по една или друга причина бяха изхвърлени или забравени.
Благодаря ти,Влади , за този сайт, можеш да се гордееш с него, той е своеобразен виртуален музей на "онова време".
На който не му се нрави просто мястото не му е тук, така че напред и нагоре , да обогатяваме сайта и да запазим детството на няколко поколения българи!!! ok2


 
 
№22 от: Krista (16 юни 2013 13:44)

За мнозина, в т. ч., и за мен,  сайтът носи наслада, забавление и разтоварване. Не виждам нищо пропагандско и комунистическо, все ми е тая, кой какво ще си мисли. Малко ме смущава нетолерантността и по-скоро, невъзможността да се надскочат определени граници от определени хора - нямам предвид конкретно тук, а изобщо в обществото. Има една група във ФБ - "Спомени за народната република". Ако видите коментарите под повечето снимки....хм, те са изключително отблъскващи и все в стила на двете крайни групи - едните плюят всичко сътворено по онова време, другите плюят как сега няма нищо хубаво. Ами, тъпо е! Винаги е имало, има и ще има красиви и стойностни неща. С това отклонение, искам да кажа, колко ми е тъжно, че живеем във време на тотално отричане. Но, това, как се чувствам аз, съвсем не е важно в случая.  ....... Админ, преди доста време ти бях пратила едно писмо, касаещо точно толерантността, но отговор, така и не получих.....  winked 

 


 
 
№23 от: admin (16 юни 2013 21:01)

Krista, много се извинявам, че не съм ти отговорил - или съм пропуснал някак писмото, или съм мислел да ти пиша, "забил" съм се в нещо друго и там си е останало podsmruk  Аз съм много, ама много разсеян човек. Сам си се чудя как не забравям да дишам понякога wink Пак извинявай, не съм искал да бъда неучтив!
--------------------
 
 
№24 от: Krista (21 юни 2013 11:40)

smile  Няма нищо, админ, nazdrave , в общи линии идеята беше, че е добре да проявяваме доза толерантност, защото в някакъв момент съм  усетила липсата   и  тук, но това е....минало. fellow


 
 
№25 от: Милен Иванов (21 юни 2013 22:02)

Май много неща са казани. 

Припомних си едно от своите първи съобщения: 

 

 (26 януари 2010 22:22)  

request request request
Бях си казал, че в началото главно ще чета, но съм трогнат от топлите думи и не мога да не ви благодаря bruuum Да, съгласен съм каквото сметнете за добре от моите съобщения или сайт, да го използвате както намерите за добре (вече съм ви преценил като добронамерени хора). ......
...... 
Извинете, че пиша така общо, но за да не правя много съобщения с цитати, пък и да си призная вие за мен засега сте едно голямо-симпатично-и-добро-цяло, и все още не ви разпознавам от раз (в смисъл да навръзвам много ваши съобщения и така да си създам конкретен образ), но мисля че и това ще стане.


Това удебеленото е вярно и сега. Макар вече да ви разпознавам. И понеже нещо не ми се получава с функцията "цитирай" , ще повторя думите на Filipovaeli:
 АЗ МНОГО СИ ХАРЕСВАМ ДЕТСТВОТО И НЕ ГО ЗАМЕНЯМ ЗА НИКОЙ ДРУГ ПЕРИОД ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. По думите на моите родители и те са били щастливи тогава. Може и да е имало недоволни семейства, но поне моето обкръжение предпочита 80-те, ….. а бе хора, къде са усмивките на нашите деца, ние бяхме къде по-слънчеви и одухотворени. Сега материалното е водещото…….Да ни обвиняват колкото си щат
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 22
Потребители: 0
Гости: 22

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?