> Главна > Еньовден

Еньовден


10-06-2011, 21:52. : a4koto
Мили деца, иде лято!
Денят на лятното слънцестоене се свързва с Еньовден (Билобер, Яновден, Летни Свети Иван, Иван Бильобер, Билбер Еньо).
Битува поверието, че на Еньовден слънцето "играе", трепти по особен начин. То се изкъпва в реките и езерата, после се отръсква и капчиците вода от него се превръщат в роса.

В нощта срещу този ден небето и земята се разтварят, звездите слизат на земята, омайват тревите и цветята и им придават магическа и лечебна сила. Това е нощта на магиите и заклинанията. Затова дори най-обикновената тревичка, набрана на този ден е лечебна. Набраните за зимата билки трябва да са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест – няма.

Впрочем има. Омайниче. То е онази половин билка, която Бог благословил с другите 77. Вярва се, че ако намерите любимия човек, ще откриете и тайната половинка на 78-та билка.

Казват, че омайничето е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите, за да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен. Омайничето омайва и хвърля човека в несвястна любов. Наричат го още "старата билка", сигурно защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също както щастливата любов, и е истински късмет да го откриеш. Затова днес ви подарявам омайничето. Не смейте да го късате. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие.
Еньовден
Много си прилича с жълтурчето
Еньовден

Така че, мили деца, отъркаляйте се в росата за здраве, после застанете с лице към слънцето и през рамо погледнете сянката си. Берете билки, вийте венци и правете само любовни заклинания.

И накрая -
Еньовден през погледа на Синеоката Принцеса:
"Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг".
- Глях! Ама какви са тези глупости, бе?!
Нали това е началото на ваканцията?
Какъв сняг?
Иде лято!
Щастливо лято!!!