> Главна > На борба със спамерите!

На борба със спамерите!


25-07-2013, 15:32. : admin

В интернет се подвизават и едни хора наречени спамери. Всъщност определението за вредоносни нещица, които заливат останалите сайтове с регистрации, писма, коментари и връзки (към комерсиални и/или порнографски сайтове) може да включва "хора" само като биологичен вид. Напоследък, въпреки взетите множество мерки (достадния CATPACH (въведете кривите английски букви) e заради тях), Нашето детство, но също и ПУК!, Сайтът на Гошко и още няколко проекта в които съм участвал са "удавени" в безсмислени регистрации...

В момента в НД броя на регистрираните е скочил на 8145 - ехех, ако наистина имаше толкова участници и приятели на сайта… За сравнение до преди месец-два, бройката беше ок. 3000, на а на 11 този месец бяха 7042!

Естествено, срещу такива нещица си има лек. За съжаление обаче, той включва автоматика и рестрикции. На първо място ще орежа възможността за регистрация на потребители от и-мейли от зоните .ru, .pl и .co.cc - от там са най-голямото количество негодници. Втората, много неприятна рестрикция е, че ще забраня използването на мейлове от gmail.com и hotmail.com за регистрация. Това се налага, защото, колкото и да са "велики" Гугъл, точно тази тяхна услуга има пробойна от която се възползват спамерите (и техните програми). При Hotmail е същото.

Но, реални потребители и приятели НД, да не се безпокоят - на старите регистрации това няма да се отрази. Става въпрос за използването на тази поща в бъдеще.

Третото нещо е, че спада периода през който ще се пазят регистрациите на участници в проекта (регистрирани). Поради различни причини го бях оставил 2 години. Съгласете се, човек, който е решил да не посети сайта толкова време най-вероятно няма да го посети повече. За да не се трупат безсмислени регистрации съкращавам периода през който може да не се влиза на 3 месеца (под това се разбира влизане с името и паролата, а не отваряне на сайта). Дори и на някой да му се случи нещо (примерно да иде на околосветско пътешествие и да няма достъп до нета и сайта за този период :)), загубата на регистрация не е болка за умиране - ще може да се пререгистрира, при което ако използва същото име и парола евентуални стари записи (статии и коментари) ще му бъдат зачислени отново.

Някъде през следващата седмицата ще спра сайта за 1 ден и ще унищожа автоматично по-голямата част от спамерски регистрации, като се надява да не изтрия по погрешка някой "правилен" потребител :). Ако това се случи, обаче, се извинявам предварително и ще помоля "пострадалия" да се регистрира наново.

Тъй, идват времена за банове - лоша вест за спамерите!

 

Ваш админ, В. Кромбърг