> Главна > За филма "Ум белият делфин"

За филма "Ум белият делфин"


18-08-2013, 18:33. : Румен Николов

Ум, белият делфин (1971, анимация)

Отговарям на Жоро - Анакин като статия, защото вероятно повече хора се интересуват от този филм. Във фонда на БНТ доскоро виждах едно филмово копие на филма "Ум белият делфин". След писмото на Жоро проверих пак и не го открих. Вероятно поради закона за автороско право колегите не са го вкарали в системата. Любопитното за този филм беше, че ние го получихме към 1976 година и тогава стана хит. Музиката беше на Мишел Льогран, който вече беше на върха на славата. Главната характерна роля тогава озвучи Васил Бъчваров /Бъча/ и ведната стана любимец на всички.За съжаление преди малко повече от 2 години този прекрасен актьор ни напусна завинаги. Иначе имам още един любопитен спомен.Ние излъчихме няколко пъти двата сезона на филма и някой беше забавил връщането на филмовото копие на фирмата, която държи правата. През 90-те години когато вече бях главен редактор, разбрах това и реших отново да го излъчим. Оказа се, че фирмата е фалирала и няма от кого да закупим права за излъчване. Така, че изгубихме следите. Ако извън каталозите все още нещо се пази ще разбера и ще ви кажа. Подобно е положението със "Семейството на Татко Барба". Белгийската фирма, която го създаде е продала правата на някакъв японец, който отказва да ни даде права под предлог,че сме пиратска държава. Запитването ни е от миналата година. Така, че за съжаление засега нищо не може да се направи. Има го и това в нашата професия. Ако нещо друго ви интересува питайте.

================

(*добавено от boysta3, 2013-08-19, 20.55)

Ум, белият делфин (Франция и Япония) (1971)

Премиера за Франция 30 ноември 1971 г.

Премиера за България (може би средата на 70те 1975-1977, и повторен по Лека нощ деца юни 1980 г., а вероятно и по-късно в средата на 80те. Даван е поне 3-4 пъти до 91ва.

Общо серии: 13

Българската версия е озвучена с гласовете на актьорите:

Птицата Жан Себастиен - (мъж) (*Васил Бъчваров-Бъча, трябва да е или птицата или белокосия моряк? Принципно птицата е основната роля, която свързва отделните герои и вика на помощ делфина?)

Старият моряк Чичо Патрик - (мъж)

Малката Марина на 7 г. - (жена)

Момчето Ян на 13 г.- Надя Топалова (предполагам, озвучила и плочата с Приклчюенията на Лиско, както и Тито от Синьо лято)

Коалата Раул - 

и други

*Допълнителни материали:

Васил Бъчваров-Бъч в радио-пиесата "Ах, тази Мисисипи" (~1986) (3 мин)