Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (10)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
20-01-2022, 16:24 | Автор: Polia | Категория: Свободно време / Нашите филми
Цялата статия... | Коментари: 7 | Страницата е видяна: 182 пъти
 
 
16-01-2022, 13:05 | Автор: yogimax | Категория: Свободно време / Нашите филми

Чехословашко-българския детски фирм Тримата от морето, заснет на българското черноморие и в София през 1978 г. Имам някакъв смътен спомен, че този филм беше пускан тук, но не можах да го намеря в търсачката, а и после изчезна от you tube, сега пак е качен и затова го пускам, да го има. Не си спомням да са го давали по БТ по онова време. Приключенията на три чешки деца, които слизат от влака за Прага, от композирания на гара Поморие, и временно без локомотив влак за Прага, за да се изкъпят, но влакът потегля без тях докато те са в морето, и тогава започват техните приключения.

Цялата статия... | Коментари: 3 | Страницата е видяна: 109 пъти
 
 
30-09-2021, 19:00 | Автор: kametel | Категория: Свободно време / Нашите филми

Зимната ваканция имаше "Дядо мразияда"!!!

Чехословашка анимация " Трите мечета"

Никъде не откривам нищо за тях. 

Цялата статия... | Коментари: 3 | Страницата е видяна: 399 пъти
 
 
10-05-2021, 20:55 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

      Здравейте на всички в Детството.
     Днес имах шанса и щастието да се свържа с Владко Василев, познат от кино филма "Тигърчето" (1973) (р.Мариана Евстатиева).
     Благодарение на спомените на Бате Румен, че той изиграва малкия Вилм преди омагьосването му, реших днес да видя какво мога да намеря за него и евентуално да се свържа с него. Не знам как, но нещата се получиха мигновено и буквално 60 мин след като търсих информация... вече си говорех по телефона с него.
     Беше нещо нереалистично за мен. Изведнъж този човек оживя пред мен и започна да ми разказва за Теофана Преславска и снимките на телевизионната драматизация "Джуджето Дългоноско" по Вилхелм Хауф.
     Ето какво ми разкри той за тази толкова тайнствена и издирвана от нас и руснаците тв постановка.

 

Цялата статия... | Коментари: 20 | Страницата е видяна: 3 587 пъти
 
 
10-05-2021, 12:26 | Автор: Румен Николов | Категория: Нашите филми / Измислици-премислици

Разказ за моменти от реализацията на ТВ театър в две части "Студеното сърце"


Статията е редактирана от: boysta3 - 21-06-2021, 13:34
Причина: Знакова грешка
Цялата статия... | Коментари: 6 | Страницата е видяна: 1 512 пъти
 
 
7-05-2021, 20:53 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

Здравейте отново. След лудницата покрай търсенето на каквито и да са били сламки за неоткриваемия и труден за описание ТТ "Джуджето Дългоноско" (1975) реших да допълня образа на твореца Теофана Преславска чрез третия й пълнометражен филм-драматизация поред от 1975 г. по приказна тема, а именно "Приказки от един живот" (1977).

тт приказки от един живот 1977

Цялата статия... | Коментари: 5 | Страницата е видяна: 1 882 пъти
 
 
4-05-2021, 12:21 | Автор: Румен Николов | Категория: Нашите филми / Измислици-премислици

Здравей, Бойко, здравейте махалата. Поздравления за голямата издирвателска работа. Отдавна не сме се срещали тук, но понеже ме провокира статията, ще ви кажа какво аз знам понеже съм пряк участник в реализацията на българските постановки. "Джуджето Дългоноско" и "Студеното сърце". Не зная дали съм ви казвал в предишните ми статии, но аз започнах работа в БТ /тогава така се казваше/ през 1972 година. Работих като организатор и аситент режисьор на хонорар, а през март 1975 година ме назначиха на щат като уредник на програма в Детска редакция. Ако не знаете уредник на програма е човекът, през който минава целият реализационен поток от пускането на заповедите за производство, до приемането на програмите на ОТК. На тази длъжност бях до 1982 година, когато ме назначиха за редактор. Казвам това за информация, защото имам спомени за много предавания /разбира се не всички/ и филми от периода ми на уредник На практика съм гледал всичко, но продължавах участието си като асистент режисьор в много предавания. В момента пиша своите спомени в книга с работно заглавие "Моята телевизионна приказка" и разказвам за работата ми и с Теофана Преславска. Та конкретно: "Джуджето дългоноско" е постановка на ТТ за деца и юноши от 1975 година. Снимана е изцяло в студио 3 на БТ. Редактор е Виолета Илиева, автор на драматизацията Олга Кръстева, Режисьор Теофана Преславска, отг. оператор Николай Глушков. В ролята на Джуджето Дългоноско е Коста Карагеоргиев, в ролята на малкият Якуб преди бабата магьосница да го превърне в джудже е Владко /Тигърчето/,мисля че фамилията беше Василев тогава на около 10 години. В ролята на Майката е Меглена Караламбова. Бабата магьосница не помня. Но помня, че в ролята на двамата благородници, които спореха кой ще яде истинската баница "Сюзерена" бяха Иван Цветарски и Никола Анастасов...

Цялата статия... | Коментари: 18 | Страницата е видяна: 2 177 пъти
 
 
12-03-2021, 00:46 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

Здравейте отново мили приятели. Съжалявам че трябва да пусна втора статия за това толкова тайнствено филмче с "Джуджето Дългоноско". Разпалих се здраво покрай статията на Анонс за него и се възвърнаха доста спомени у мен покрай ровенето за неговата статия, а после и при направата на статията за "Студеното сърце" (1976). Правя статия, защото първо в ограниченото място за коментар не може да се вкара цялата история около тази постановка, така и не искам да разбишкам и преобразя изцяло идеята на Анонс, както и фокуса който той иска да постави, като просто търси някакви спомени от българи за тази постановка. За съжаление, в България не е като Русия и тук я се появи един човек гледал дадената постановка, я не... Отделно от БНТ получаваме някакви секунди за единична случайна такава постановка и то само заради участието на един от последните живи участници в нея... Държат си ги, кой знае защо покрити с дълбок прах вече близо 40 години!!! Както и виждате сами, че в някои случаи се пишат датите леко на слуки понякога май... ако наистина Студеното сърце е от 1976г а не както са изписали БНТ - 1980 г. Като естествено тази информация се дава от тримата назначени в Архива на БНТ - Николай Нанев (началник), Борис Антов и Десислава Бояджиева. Вероятно, милите, няма кой да попитат не само работещ, а и жив създател на тези драматизации, които явно НЕ са описани надлежно никъде година по година какво е създадено в БТ, кога и къде са били снимките, снимки от снимачния процес и участници в тях, да не говорим за сценографи, костюми, звук, и т.н. технически състав на продукцията. Тук ще се опитам да вкарам всичко налично и говорено за тази като че ли наша си българска драматизация, и вероятно първата цветна драматизация за деца, т.е. тя има и историческо значение за телевизията! 


*снимка за онагледяване Коста Карагеоргиев в "Гамбринус'75" (НВГ 1975) / неизвестен актьор в ТТ "Кралят-елен" (1976) (България)

Цялата статия... | Коментари: 7 | Страницата е видяна: 1 626 пъти
 
 
11-03-2021, 22:28 | Автор: boysta3 | Категория: Свободно време / Нашите филми

Здравейте, отново. Покрай статията на Анонс за ТТ Джуджето Дългоноско (1975) започнах да се връщам назад в сайта на НД какво е писано и говорено по темата. За мое учудване видях доста пропуски и разминавания в годините на създаването и националността на коментираните постановки по Вилхелм Хауф. С тази статия се надявам да внеса малко ред и истинност по темата за ТТ за децата създадени в зората на цветната телевизия в България, като рождена дата се води 9-ти септември 1972 г. (а Втора програма тръгва на 9 септ 1975 г.). Също така и появилото се за първи път от 37г насам 65 сек откъс от "Студеното сърце" по БНТ НА 60 с Иван Налбантов на 29.11.2020 г.

[video=
]

Цялата статия... | Коментари: 23 | Страницата е видяна: 1 908 пъти
 
 
5-03-2021, 21:12 | Автор: did | Категория: Свободно време / Нашите филми

Най-известната роля на Сергей Проханов! Един наистина великолепен филм, който обаче малко хора в България си спомнят или са гледали.

Прикачам руските субтитри за този филм. Най-добре го дръпнете от youtube и го гледайте с VLC плейър, за да не си играете да зареждате субтитрите с други програми и по по-пипкав начин.

 

the_whiskered_nanny_rus_1977.rar [22,61 Kb] (сваляния: 9)

 

Цялата статия... | Коментари: 1 | Страницата е видяна: 734 пъти
 
 
 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 8
Потребители: 1
Гости: 7
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: