Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (10)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
15-11-2020, 11:48 | Автор: Калисто | Категория: Специални проекти / Детски мъдрости

Мили другарчета!

Благодаря ви, че ви има, че има този сайт, който за мен е като машина на времето. Телепортирам се, когато отвътре ми е студено, за да се стопля на ''детския огън".Живеем в смутни времена, несигурни и неясни. Но детството дава спокойствие, усмивки и толкова много надежда. Благодаря ви за всичко това! Бъдете здрави.

Цялата статия... | Коментари: 3 | Страницата е видяна: 458 пъти
 
 
27-08-2014, 15:30 | Автор: isi | Категория: Библиотечка / Детски мъдрости
Поздрав от дядо Валери...
 

Когато човек не е вече дете,

пак разбира децата, но трудно.
Например защо пакостливи са те
му се вижда ужасно чудно.
  wink
...
Цялата статия... | Коментари: 9 | Страницата е видяна: 16 380 пъти
 
 
7-10-2013, 13:21 | Автор: Private | Категория: Специални проекти / Детски мъдрости

Защо диригентът маха с пръчицата? Какво печелят дърветата от това, че не пишкат. Защо милицията не иска мъжете да са хубави като жените...

Забавните отговори на много такива въпроси може да прочетете в статията, която отново пускаме на първа страница. Експериментът „Зайка" е направен сред румънски деца по времето на Чаушеско. Макар че времето на комунистическите държави е отдавна зад гърба ни, но като че ли и сега някои от детските отговори са актуални. Като например: „Да изградим капитализма означава да се държиш като вагабонтин. (13 г.)"," Министърът е човек, който е учил до десети клас и след това е отишъл да работи като министър. (8 г.)"

И може би това:

„Дрогата е вид растение, което гангстерите изсушават и взимат като медикамент, за да забравят постъпките си. (14 г.)"

Приятно и забавно четене! 


Въпросите на "Зайка"
Какво е дрогата?
Дрогата е вид растение, което гангстерите изсушават и взимат като медикамент, за да забравят постъпките си. (14 г.)

Какво е решение?
Решение е, когато другарят Николае Чаушеску поиска да посети друга държава. Обажда им се по телефона и им казва, че пристига. (7 г.) (...)

Цялата статия... | Коментари: 15 | Страницата е видяна: 6 258 пъти
 
 
31-01-2012, 16:21 | Автор: beboran | Категория: Специални проекти / Детски мъдрости

КАК МОЖЕ ОТНОВО ДА СИ ВЪРНЕТЕ ЗАГУБЕНИЯ ШУТАРАНГ

(малък увод от dani)

Реших да извадя от "архивите" тази невероятна статия. Мисля, че това ще подейства като конска доза "смалидон" на всички нови наши читатели, които са пропуснали да се посмеят с невероятните истории за "вуйчо Тиганчо", "Трендафил Канемска", лудото "Джоре Дос" и приятеля му "Ванка"та  :em_74:

Припомнете си, или узнайте, ако още не сте чели тук, как "двете ръце правят лицето", защо братя Аргирови искат да доизпочупят малкото все още останали бирени бутилки, защо Мила е решила да мие птичките и какво общо има това с Родината. :em_17:

Това е статия, която се пише цели четири години. Тя има кратко начало, започнато от beboran  и продължено с още 164 ( до този момент) коментара. Тази статия е прекрасно лекарство срещу депресия и е в състояние да премахне като с вълшебна пръчица цялата досада от монотонното ви ежедневие. Тя ще ви върне и шутаранга (който би трябвало да е нещо като "едрите звезди над Фамагуста"), и ще ви отпрати в любимата на всички ни "режисьорна". В "режисьорната до плажа", това трябва да е някъде точно по средата на улица "Нашедетска".

Айде, народе, на ДЕТСКИТЕ ЗАБЛУДИ :em_108:

 

ДЕТСКИТЕ ЗАБЛУДИ

Невинни малки главици със странни разбирания smile

Сетих се да ви разкажа за нещо,за което и до ден днешен ме бъзикат приятелите. Предполагам и на вас ще ви бъде интересно и забавно.
Когато бях малка, семейството ми не беше от най-заможните (то пък кой ли е бил) и при едно гостуване на наш познат - чичо Пешо - Американеца ...

Цялата статия... | Коментари: 200 | Страницата е видяна: 16 927 пъти
 
 
16-01-2010, 12:33 | Автор: dani | Категория: Специални проекти / Детски мъдрости
(Из дневника на един баща)
 
Тази статия преписах от списание алманах "Неделя - понеделник", издавано през 80-те години на миналия век. Това са десетина истории (статията беше по -обширна, подбрал съм най- интересното от нея), разказани от един баща за дъщеря му. В тия простички истории се съдържа красотата на детството, удивителният за възрастните подход, който едно дете има при възприемането на света около себе си

 

Цялото слънце в очите на дете


Веднъж категорично ми заяви:
-Трябва да ме заведеш в зъболекарницата да ми извадят ей това зъбче!
Не успях да я убедя, че "зъболекарница" е неправилна дума. Дълго време след това дъщеря ми не искаше да възприеме думата "зъболечебница", а чуждицата "стоматология" остана неприемлива за нея.
-----
Пита ме:
-Татко, кога ще ходим в магазина за купувки?...
Цялата статия... | Коментари: 16 | Страницата е видяна: 4 498 пъти
 
 
11-09-2009, 22:52 | Автор: admin | Категория: Трям! Преводи / Детски мъдрости
Хубавата статията-превод на Pavlina Iossifova"Мили боже" (1 част, 2 част) ме накара да изровя из архивите една подобна книга, на руско-латвийския автор Михаил Димов.
"Книгата "Деца пишат на Бог" е адресирана към всички – и възрастни, и деца. Тя е извън възрастта. Тъй като тя е обръщане към Бога, а значи към душата на човека. Усмихнете са, възрастни, над мислите на децата, потрепвайте, плачете. И ако това се случи, значи вие имате душа. И слава Богу. А вие деца, колкото може по-често се обръщайте към Господ и тъка съхранете в себе си човешкото."…

Цялата статия... | Коментари: 5 | Страницата е видяна: 6 488 пъти
 
 
7-09-2009, 01:40 | Автор: Pavlina Iossifova | Категория: Трям! Преводи / Детски мъдрости
Мили Боже!
Миналата седмица валя цели три дни. Мислехме си, че ще стане като с Ноевия ковчег. Слава богу, не стана така. Най се радвам, че не стана така, защото нали в Ноевия ковчег можеха да вземат само по 2 от всякаквите неща. А Ти нали знаеш, че ние имаме 3 котки? Чао за днес.
Рейчил


Цялата статия... | Коментари: 10 | Страницата е видяна: 6 107 пъти
 
 
4-09-2009, 22:17 | Автор: Pavlina Iossifova | Категория: Трям! Преводи / Детски мъдрости
Статията на Влади "Моливът пише със сърцето" ми напомни една много любима книжка, която открих като голяма преди десетина години и с времето е най-доброто ми лекарство срещу работен стрес или други неприятности от ежедневието. Не мисля че е превеждана на български или поне аз не съм срещала такъв превод, но кой знае?! Заглавието в оригинал е "Children's Letters to God" събрани от Erich Marshall и Stuart Hample, илюстрациите от Yanni Posnakoff (дали пък този Yanni не е бил записан в някой български народен съвет като Яни Познаков?!). Година на първото издание 1967 или 1968. Намерих книжката сред научната детска психолоическа литература на мъжа ми, и то немският й превод. Така че тези писма, които превеждам тук са през немския превод. Приемат се редакции и поправки от стилистите и редакторите на НД.

Мили Боже,
Аз съм на 8 години и се казвам Бриджит. В трети клас съм. Едно нещо искам да знам. Ти обичаш ли си професията?
Бриджит

Адрес: Господ
Мили Господи,
Причината, заради която ти пиша е тази. Мама и аз искаме да отидем за Великден при леля Беа. Татко не може да дойде. Ние искаме да летим чак до Виена, а мама много я е страх да лети. Може би няма да я е страх ако и ти летиш с нас.
Дитмар

Мили Боже,
Малкият ми брат е на 4 години. Моля те, погрижи се да спре да ме дразни постоянно. Иначе ще експлоадирам.
Твой приятел Дани

Цялата статия... | Коментари: 9 | Страницата е видяна: 7 252 пъти
 
 
27-08-2009, 22:17 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / Детски мъдрости
В сайта има няколко статии посветени на спонтанните детски заблуди, открития в областта на словотворчеството, но темата е неизчерпаема. А и да се преоткрива света чрез детските очи е една от задачите на това място.
Следващите определения са от югославска книга, наречена със същото заглавие "Моливът пише със сърцето" (отговори на анкета, проведена сред деца от Института по психология в Белград)...
Цялата статия... | Коментари: 10 | Страницата е видяна: 4 744 пъти
 
 
26-03-2009, 03:40 | Автор: Pavlina Iossifova | Категория: Специални проекти / Детски мъдрости
Mного ми се прииска бързичко да ви разкажа една весела детска история. Докато се чудех коя да избера, получиха се няколко мъъънички историйки, превърнали се в семеен и приятелски фолклор. Сигурно и вие имате такива. Хвърлям ръкавицата, мускетари, вадете шпагите!

Цялата статия... | Коментари: 47 | Страницата е видяна: 4 870 пъти
 
 
 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 13
Потребители: 0
Гости: 13

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?