Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Музей-бум
5-09-2009, 02:26 | Автор: freja | Категория: Из мрежата
Освен похвалния бейби-бум напоследъкbebe38 yajuyo, в  страната ни се наблюдава и известен музей-бум. По два соц-музея на година - и това ако не е оптимистично начало!wink Оптимистично, оптимистично, ама няма и как да не възкликна: "Това си беше наша идея, ПЪК!".

Ще започна с новина номер 2, защото е по-прясна, а новина номер 1 ще оставя за десерт. Защото е по-сладка winked .


Новина номер 2 (3 септември 2009)
Музей на социализма в Слънчев бряг

<!--QuoteBegin-->
Хотел, превърнат в музей на социализма, е най-новата атракция в туристически комплекс Слънчев бряг. Чудото на туристическия бизнес се намира в центъра на курорта и носи името "Лилия". Той е собственост на бургаската хотелиерка Мария Инджова.


снимка: 24 часа

Предприемчивата дама е решила да инвестира в сградата, но не за да я реновира, а да я консервира в първоначалния й вид от соцвремената. Авангардната идея й хрумнала преди време, когато в комплекса пристигнала група журналисти от Германия. Представителите на медиите били смаяни от екстериора на сградата и соцобзавеждането в нея. Журналистите били толкова впечатлени, че започнали материалите си за представянето на българския курорт с екзотичния хотел "Лилия".


снимка: Фактор

"Наричам го само условно музей, но иначе базата ще продължи да работи като хотел. Ще запазя не само оборудването и обзавеждането, но и разкошната градина. Около "Лилия" има черници, смокини, круши и сливи, които са истинска екзотика на фона на бетона в курорта", издаде собственичката. Сред най-големите атракции за чужденците са баните на хотела и най-вече масивните извити душове, произведени през 1958 година (когато е построен и самият хотел - бел. freja).

Музей-бум
снимка: Актуално

текст: Елена Димитрова
StandartNews


Интересно, в "Лилия" все пак ще продължават да отсядат туристи. Чудя се тогава, ако някой изгори с цигара тапицерията на онзи фотьойл, как ще я поправят?... tongue2 Шегичка, разбира се, аз бих отишла да разгледам; само че, за жалост, за собствеността на хотела се води спор, та не е много сигурно докога ще просъществува като музей...

Следващите снимки на хотел "Лилия" са направени от donaddt няколко дни след излизането на тази статия:

Музей-бум
Музей-бум
Музей-бум
Музей-бум

Последната мислех да не я качвам, защото все пак съдържа разни телефони, класифицирана информация и т.н. tayna , но пък в крайна сметка собствениците са си я закачили на входа тази информация - всеки може да я види, значи не е тайна fellow:

Музей-бум

Новина номер 1 (10 юли 2009)
Музей на детската градина в Шумен

<!--QuoteBegin-->
Първият в страната и втори в Европа Музей на детската градина ще бъде открит днес в ЦДГ № 25 "Братя Грим" в Шумен. В 17,30 ч. бивши и настоящи възпитаници, родители и служители, както и приятели на детската градина ще могат да видят събраните експонати, които датират от 1942 г. насам. Първата експозиция цели повече да представи миналото на ЦДГ № 3, 13 и 25 , както и най-новата история на ЦДГ № 25 "Братя Грим".

Посетителите ще имат възможност да видят фотоси, играчки, модата през годините, литература и други експонати. Всеки гост може да стане и дарител на музея с нещо, което пази от своето детство и така ще ни помогне да съхраним историята, каза директорът на ЦДГ "Братя Грим" Евгения Цветанова.

 1Музей-бум


 2Музей-бум


 3Музей-бум


 4Музей-бум


 5Музей-бум


 6Музей-бум


 7Музей-бум


 8Музей-бум


 9Музей-бум


10Музей-бум


11Музей-бум


12Музей-бум


13Музей-бум


14Музей-бум


15Музей-бум


16Музей-бум


17Музей-бум


18Музей-бум


текст и снимки: DarikNews


Номерирах снимките, за да ни е по-лесно да ги коментираме. Така, например, веднага мога да извикам:

"Виждам на Мия любимото "Миме" на 16-тата снимка!!!" ogledalo

И ксилофона си виждам! hiphip
И китарката!  connie
И колко други любими неща виждам само! girl_sigh


И една "новина", най-стара по хронология...
Новина номер 3 (19 юли 2008)
Кръчма "Тато" в кв. "Надежда", София

<!--QuoteBegin-->
Сложих само определени откъси и снимки, останалото можете да прочетете и видите в e-vestnik - бел. freja.

Ако духът на Тодор Живков си търсеше дом в София, вероятно щеше да избере квартал "Надежда" и да се засели за постоянно в малката кръчма на бившата улица "Комунист". На пръв поглед заведението не привлича с нищо особено – синя ламаринена постройка в двора на къща, няколко маси на открито, черна дъска, на която с тебешир е написано менюто за деня. Необикновено изглежда само името на кръчмата: "Тато".

Музей-бум

То обаче не е избрано случайно. С отварянето на вратата времето се връща с десетилетия назад и миналото оживява. Образът на бившия генерален секретар на партията намига от десетки портрети с различна големина и форма. По стените на кръчмата висят пионерски връзки, знамена, значки и нашивки. По полиците са подредени дебелите томове на другаря Живков. Червената книжка с устава на Българската комунистическа партия също е поставен на видно място. (...) Насред тези исторически паметници са подредени маси и столове, които вече са заети от гладни клиенти. (...)посетителите бързо се връщат към яденето и пиенето. Някои вероятно се вдъхновяват от табелката с руска рецепта за дълголетие: "Алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества". Или от зловещия надпис, според което "внезапна смърт дебне нередовните пиячи"(...) Наред с портретите на Тато, по стените са закачени снимки на членове на политбюро. Световните соцлидери също са тук – Сталин, Брежнев и Кастро гледат от черно-бели портрети (...)

Музей-бум

Музей-бум

Музей-бум

Музей-бум

Музей-бум

Музей-бум

Музей-бум

"След 89-та всички изхвърляха и горяха старите неща, аз пък реших да ги събирам", казва чичо Митко. Той отваря заведението в началото на 90-те и оттогава насам храни клиентите с шкембе-чорба и спомени за отминалото време. С годините заведението набира почитатели, а колекцията от соцреликви постоянно расте. Митко събира предметите от най-различни места. Поочуканият герб на Народна република България някога е украсявал сградата на съвета в "Надежда". Портретите на Петър Младенов, Добри Джуров, Пенчо Кубадински, Гриша Филипов, Огнян Дойнов (все членове на политбюро) са висели в коридорите на училище. Понеже знаят, че е запален, хората продължават да му носят най-различни неща. (...) Покрай приказките за пари, Митко се сеща да покаже колекцията си от соцбанкноти, която е подредил на една от стените в заведението. Банкнотите са десетки от всички краища на света(...)
Музей-бум
Музей-бум

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: borovinka (5 септември 2009 11:00)

Хехе! Видях моята кутия с печати! И аз имам малко останали, даже скоро си купих син и червен тампон, за да си печатам с тях.

Ето ги тук.


 
 
№2 от: mia.yaneva (6 септември 2009 01:31)
Знам, че не е детстско и редакторите ще го бришнат ей сега, но на това му се вика "М...а му!!!!" Да ни вземат идеята! Ама другарчета, я да се вземем в ръце най-накрая и да престанем с тая наша скромност - докато ние тук се помотваме, някой някъде преди нас прави нашите неща!

П.П. Фрея, признавам, че сърце нямах да прочета дори текстът ти - трепери ми под лъжичката и ме е яд, яд - да не кажа какво. Но в Москва има пък страхотен ресторант на социализма - може и да съм казвала - същата обстановка, същото... Да вземем все нещо да направим. А другарката бизнесменка - браво на нея с много завист (амаgyavol2  pirat  не и благородна , а и няколко двойно по-добри места знам от нея за това!!!!!!! Ако вече някой не ги е купил, де! И дайте на едно място да си съберем идеите и да почнем да действаме!

 
 
№3 от: Мирко (6 септември 2009 21:48)

Леле , видях си прожекционния апарат . Та той работеше по добре от сегашното ми DVD.Я са си изровя диапозитивите и да си закача белия чаршав на стената             не е за вярване -прекрасно е              Мирко


 
 
№4 от: Pavlina Iossifova (6 септември 2009 22:36)
E, аз понеже съм по-ново другарче няма как да се тръшкам за "откраднати" идеи. Нали и колелото е било откривано няколко пъти! Пък и не само то. И не мога да не се радвам, че в нашата мила родина повече хора не само мислят, а и започват реално да пазят ежедневието на отминалия живот, без който нямаше да има днешния. Но едно е ясно - НД вече е създало НЕЩО, което иска ново и не само игриво развитие. Та, то се вижда, мили другарчета, ясно е, че нашата прекрасна културно-масова деиност трябва да придобие и обществено-полезен характер. vinagi_gotov--------------------
 
 
№5 от: freja (7 септември 2009 06:52)
mia, съвсем бях забравила, но ти ме подсети! Ами и в София има... тъй да я наречем, кръчма на комунизма (е, не е ресторант, наистина... ;)). Откри я Надето много отдавна (ако не се лъжа... ама наистина отдавна беше...), но просто не се сетих да я включа и нея при музеите. Е, включих я. (Тази идея обаче не са ни я откраднали... поне доколкото знам... smile24 smile24 )

 
 
№6 от: Надя (7 септември 2009 13:55)
Аз го очаквах и изобщо не съм изненадана, даже се забавиха:) След появата на Инвентарната книга, която за ограниченото си количество снимки и саркастични коментари стигна до невероятната цена от 30лв!!!
Да ама ние всички сме гледали "Империята отвръща на удара"
Това, което ни различава е, че всички тези идеи са по един или друг начин комерсиални, а нашият сайт и всичко, което правят пионерите от този сайт е некомерсиално, или ако е, то е за добра кауза, мдааам..
Ще удари и нашия час, но за сега всичко е само замисъл, вече правим някои стъпки, но мили другарчета, никой от нас, не вярвам да иска да прилича на идеите по-горе, ние сме УНИКАЛНИ!!!

 
 
№7 от: gamina (7 септември 2009 15:33)
Печакатааа! Видях си печката!
Музея на детската градина, снимката над престилките - пред пералнята има една детска печка! За съжаление моята зловещо ръждяса, та ми стана много мило като я видях :)

 
 
№8 от: Pavlina Iossifova (7 септември 2009 22:02)
И така, разтворих учебниците, за да си наваксам пропуснатите уроци на НД. Солидаризирам се напълно с мнението на Надя. Няма никаква причина за тръшкане, че някой някак си ни бил изпреварил. Ние сме уникални не само и не преди всичко заради некомерсионалността.
А заради многостранните детски погледи, които даваме на времето.
Заради това, че не се занимаваме с "музейност" или по-скоро с такъв вид "музейност, която е споменала Мия в коментарите на Двореца на детството   , (интерактивна).
Заради това че НЕ СЪДИМ, а съхраняваме, съзерцаваме и рефлектираме.
Заради това, че преосмисляме, а не си чоплим или запечатваме стари рани като в "Ние живяхме социализма".
Заради това, че НЕ РАЗДЕЛЯМЕ нито света (на България и Другия свят) нито времето. За нас социализма и неговите атрибути са просто политическата система на времето, в което сме живяли като деца.
Заради това, че сме се събрали да изживеем отново и ПРЕОСМИСЛИМ Нашето детство и по този начин да подарим на нашите и следващите деца не парчета от счупени играчки, а един съхранен детски свят с много красота и смях, пък нека сред смеха да има и някоя друга сълзичка.

Всички горепосочени "музеи" заключват миналото (това винаги е първата стъпка на породеното от носталгия желание за съхранение), докато ако сте забелязали Нашето Детство отдавна е оставило (пък и не ги е имало истински) носталгичните охкания. То е отворено и се отваря все повече, непрекъснато се раждат нови идеи и теми. Нашето Детство просто живее! Но като всяко дете, ще не ще, то расте и понеже сме и деца и родители (на Нашето детство, де) трябва да внимаваме да пораснем хубави и съхранени - заедно с всичките ни играчки, книжки, лудории и любими манджи и да покажем какво сме научили. puh_taram vinagi_gotov
--------------------
 
 
№9 от: furious_kid (7 септември 2009 22:08)
Цитат: Pavlina Iossifova
Всички горепосочени "музеи" заключват миналото (това винаги е първата стъпка на породеното от носталгия желание за съхранение), докато ако сте забелязали Нашето Детство отдавна е оставило (пък и не ги е имало истински) носталгичните охкания. То е отворено и се отваря все повече, непрекъснато се раждат нови идеи и теми. Нашето Детство просто живее! Но като всяко дете, ще не ще, то расте и понеже сме и деца и родители (на Нашето детство, де) трябва да внимаваме да пораснем хубави и съхранени - заедно с всичките ни играчки, книжки, лудории и любими манджи и да покажем какво сме научили.
Sic!!!

 
 
№10 от: zaharisa (9 септември 2009 16:09)
Между другото, незнам дали кръчма Тато още я има, но подобен е интериора в Тукан (кв.Красно село)
О, да, ще удари и нашият час mig_mig

 
 
№11 от: borovinka (15 септември 2009 00:54)
Ами за идеите-да ви разкажа за дискотеката в Трявна- Красньий Тайфун, с табела сърп и чук, вътре портрети на Ленин и Сталин, разни метални юмруци като на Бузлуджа, изобщо много интересни неща! Идеите са навсякъде около нас.

 
 
№12 от: freja (2 декември 2009 02:11)
Добавих няколко съвсем актуални снимки на хотел "Лилия" (горе, точно след новината за него), които ми беше изпратила donaddt hi. Особено любопитна е последната, от която става ясно, че хотелът е под най-височайше покровителство ; имам само една забележчица към собствениците - не е ли по-удачно пред съкращението ООД да стои една "Света Троица" - хем така ще има достатъчно лица за сдружаване, пък било то и под ограничена отговорност...

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 0
Гости: 19

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?