Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юли 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Юли 2020 (2)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Хирошима и Нагасаки
14-11-2008, 11:22 | Автор: Надя | Категория: Светът на възрастните
  В часовете по история, по география, в часът на класния, по телевизията, по радиото, те оттекваха като тътен...мнеее..като крясък..Хирошима и Нагасаки!!! Бомба, мъртъвци, деца, старци, безлюдно поле и ужасна бавна смърт за всички оцелели. Едно горе долу, безгрижно дете, каквото си бях аз, си имаше най-големия кошмар, и това бяха тези два града. Не знам дали е била пропагандата, която ни заливаше от всякъде, но като малка, аз най-много съм се страхувала, че ще ме сполети съдбата на някой от жителите на тези градове и лошите американци ще ни пуснат някоя бомба и след нея..ами..след нея няма да има ...нищо! Е как да го побере главата на едно дете това нищо!..
    Сега по-възрастна, вече не се страхувам от Хирошима и Нагасаки, но искам да си спомням за тях и за урока, който оставиха след себе си...

Хирошима била основна цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска мисия за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача B-29 Enola Gay, предназначен за изпълнение на задачата, командир и пилот бил командира на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. Той излита от военната авиобаза Северно Поле(North Field), разположена на остров Тиниан, в западната част на Тихия океан. Полета продължава примерно 6 часа. При излитането времето било добро, екипажа и оборудоването работели изправно. Флотския капитан Уилям Парсънс поставя детонатора, малко преди излитането на самолета. Примерно час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието, на много голяма височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че количеството на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква". Не е проведено каквото и да е проучване на самолетите. Трите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен самолет, назован на малкото име на майката на полковник Тибетс), "The Great Artiste" (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен "Necessary Evil", в превод от английски -"необходимото зло"), носещ фотоапаратура. В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля ядерната бомба, назована "малчуган" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, с мощност от  примерно 13 килотона тротилов еквивалент (бомбата, произведена от уран-235 се считала за немного ефективна). На място загиват около 70—80,000 души. Примерно 2000 човека (още 800—1000 умират по-късно) били японски американци, учещи преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната, по време на военните действия. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км³. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

На сутринта на 9 август 1945г. американски стратегически бомбардировач - B-29 "Суперфортрес" - лети до екипажа на първия командир на 393-та бомбардировачна ескадрила майор Чарлз Суини, и носи плутониева бомба (с кодово наименование "Дебелака"), на която първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната е Нагасаки. Планът се развива по подобие на този за Хирошима, според който В-29 трябва да хвърли ядрена бомба върху Нагасаки. Наблюдатели на борда на самолета докладват, че двете цели са "изчистени". Когато двата самолета пристигат до крайбрежието на Япония, третият самолет, Голямо зловоние, командван от офицер Джемс Хопкинс, вече довършва всичко. Обаче Хопкинс се забавя около 30-40 минути и Суини решава да продължи без Хопкинс. Когато Хопкинс пристига над Кокура половин час по-късно, вече от хвърлената бомба нищо не се вижда - 7/10 облачност се настанява над града. След три обиколки над града и поради намаляващото количество гориво, те се насочват към вторичната цел - Нагасаки.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднен от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, или стремежа да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения. Счита се че жертвите в Хирошима са между 90 000 и140 000 души, а в Нагасаки между 60 000 и 80 000, като болшинството от жертвите са от цивилното население. Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

 

Хирошима и Нагасаки

 

Хирошима след взрива.

 

Хирошима и Нагасаки

 

Атомната гъба.

 

Хирошима и Нагасаки

 

"Дебелака"

 

Хирошима и Нагасаки

 

Храмът на Нагасаки след бомбата.

 

Хирошима и Нагасаки

 

Нагасаки преди и след.

 

 

Хирошима и Нагасаки

 

Добавено от Anakin Skywalker: Позволих си добавя една снимка към темата - Атомният облак над Нагасаки 20 минути след взрива , на 20 км южно от епицентъра.  Фотограф: Кояджи Джима
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: felice puba (14 ноември 2008 12:01)
Надя, невероятна статия! Страшно ме развълнува. Благодаря за това, което си написала. Истината си е истина винаги и не трябва да се крие от децата, тъй като няма по-голямо огледало за нея от детската душа. Действително, докато ние сме си ходили на училище, много други деца са били бездомни и са нямали нито дом, нито училище, а някои дори и родители... Мен пък ме е страх от Хирошима и Нагасаки. И винаги ще ме е страх. От призрака, който ще витае винаги около тях, от призрака на убитите и бездомните деца, от това,че може би винаги ще го има и може да не е само призрак, а някакъв нов проект в главата на някой луд фанатик... Да пази господ! И да благослови всички деца.--------------------
 
 
№2 от: zaharisa (14 ноември 2008 13:27)
Да, това наистина беше една от сериозните теми в детството ни, както и войната във Виетнам.
Добре е нещата да се помнят.
В детското си възприятие за тия събития, както и за Втората Световна,  търся основата на непоносимата си чувствителност на тема деца в беда. Не знам, обаче дали на днешните деца нещо може да им направи толкова голямо впечатление;  действителността  много им се слива с филмовите ефекти, пък и гледат на вечерните новини като на шоу bomba  

 
 
№3 от: Anakin Skywalker (17 февруари 2010 15:07)

Впечатляваща статия, Надя!
Но човек като се замисли, че ние от нашия Варшавски договор начело със СССР замисляхме такъв погром на лошите американци. Казвам го като бивш млад офицер, служил няколко години във ВВС, напуснал средата на 90те. Ето и някои любопитни подробности от Студената война. За разгара на Карибската криза сигурно знаеш, чела си, гледала си филми. Ето и информация за най мощното оръжие на всички времена - ЦАР БОМБА. Цар Бомба (Царь-бомба) е названието на водородната бомба, най-мощното термоядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания. Името и е дадено по аналогия  с Цар топ и Цар камбана.

Бомбата е взривена на височина от 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността и се равнява на 50 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти. Ядрената гъба се издигнала на височина 64 километра, а от йонизацията на атмосферата радиовръзката на стотици километра от полигона прекъснала за час.

Първоначалният вариант на бомбата е бил с мощност 100 мегатона, но е отхвърлен от конструкторите на конструкторското бюро (ОКБ-156) като много тежка и прекалено опасна (някои висши офицери явно са изтрезнели от водката и са разбрали че 100 мегатона си е нещо като лявото кроше на Господ). Ядрените инженери и конструктори обещали да намалят мощността на 63 мегатона, заменяйки външната обвивка от необогатен уран с алуминий, а авиоконструкторите предложили съотстветстващ вариант на бомбардировач  Ту 95 и Ту 16.

ето и още нещо в добавка:

http://www.youtube.com/watch?v=x9lwvImJqT0http://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA

http://www.youtube.com/watch?v=NiyUSv2Z07A
--------------------
 
 
№4 от: Anakin Skywalker (18 септември 2014 16:03)

Бомбардировача В-29 Superfortes пуснал плутониевата "Дебелака" над Нагасаки е носил кодовото име Boxcart а другите два са били Big Sing и също Great Artist.

Искам да напомня за подобен зловещ сценарий в СССР вече в следвоенните години. А именно точно преди 60г. на 14.09.1954г. за ученията на Тоцкия полигон в Южноуралския военен окръг. Там на мащабните военни маневри е имало истинска атомна бомбардировка над главите на войските.  Бомбата е била 38 килотонна (Малчо и Дебеланко взети заедно+още малко) РДС-4 наричана "галено" Татяна.  За тези неща не се говореше по времето когато ние учехме.
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 13
Потребители: 1
Гости: 12
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?