Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 
 
Архиви
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Хайде и днес да се повозим!
25-03-2010, 21:21 | Автор: tkpopov | Категория: Светът на възрастните / Градовете тогава
ЧАВДАР

Хайде! Качвайте се!

И докато чакаме пътниците да се качат и шофьора да изпуши една цигара, нека да ви разкажа нещо за завода, където се произвеждаха тези автобуси.


"Чавдар" са български автобуси (Каква гордост за България беше това!), произвеждани в Ботевград.

През 1924 г. младият майстор-колар Рачо Вълков Джамбазов (1894 – 1983) създава собствена коларо-железарска работилница в град Ботевград (тогава още наречен Орхание). През 1927 г. той се среща с Иван Вълков, собственик на агенция за осъществяване на пътнически превози в околността, който дотогава използва бракувани военни линейки, приспособени за съответната цел. Вълков предоставя на Рачо Джамбов едно шаси от Фиат, върху което е надстроена и първата каросерия на ботевградския майстор. Така от 1928 г. Рачо Джамбов започва изработването на малки серии от пътнически надстройки с по 8 и 12 места. До 1930 г. в Орхание са изработени общо около 12 пътнически каросерии от всякакъв тип, а не след дълго производството на работилницата нараства до 12-13 надстройки годишно.
През 1930 г. след изпит пред Софийската търговско-индустриална камара, Рачо Джамбов получава майсторско свидетелство по изработване на каросерии. През 1934 г. е изработен и първият закрит автобус върху товарно шаси от Мерцедес-Бенц. През 1935г. Рачо Джамбов е поканен в София от Йосиф Савицки, тогавашният вносител на Крайслер(и останалите фирмени подразделения Додж, Плимути Фарго), с предложение за съвместна работа. В резултат от тази среща е сключено дългосрочно споразумение за серийно производство на автобуси, чиито шасита да бъдат доставяни само от Савицки, а каросериите изработвани от Джамбов. Не след дълго с посредничеството на автомобилния търговец, Рачо Джамбов започва да изпълнява и поръчки на представителството на Леон Арие, който по това време е официален вносител на Мерцедес. През 1937г. Джамбов и още няколко души посещават известната авто-каросерийна фабрика Кесбохрерв немския град Улми автобусния завод МАНв Нюрнберг, водени от представителят на МАН за България Крум Ачков. Джамбов купува от Германиянякои модерни машини, в резултат на което качеството на предлаганите каросерии е чувствително подобрено.
В периода 1937-1938г. в Орхание са доставени 3 шасита Фарго, на чиято база са изработени специални каросерии, поръчани от Дирекция на въздухоплаването. В края на 30-те години, когато е отбелязан най-благоприятния период от предвоенната история на работилницата, се изработват по две каросерии месечно, а работниците на Рачо Джамбов вече са повече от 15. По време на Втората световна войнапроизводството на каросерии е спряно, поради липса на шасита.
През 1947г. работилницата на Рачо Джамбов е национализиранаи продължава дейността си под името Автокарусерийна "Георги Димитров". Джамбов остава на работа в своята фирма, като технически ръководител, а неговия племенник Рачо Христов Джамбовпоема директорския пост. На 1 май 1948г. е произведен първия следвоенен автобус, базиран на шаси Шкода RTO, като до края на същата година в Ботевград са комплектовани с пътнически каросерии още 3-4 четири платформи от същата марка. През септември 1948г. една от каросериите е показана на Пловдивският мострен панаир, което е и първата подобна изява за автобусите, изработвани в Ботевград.
В началото на 50-те години започва разширяване на предприятието, в резултат на което става възможен монтажа на пет автобуса едновременно. През 1955 г. за първи път се въвежда използването на метален винкел за изработването на скелетите.
През 1956 г. "по предложение на работническия колектив", работилницата за автобусни каросерии в Ботевград е наречена "Чавдар". Две години по-късно е представен прототип на модерен автобус с вагонна каросерия, чието серийно производство е усвоено в края на 50-те години. През 1959 г. в Ботевград е изработен и прототип на луксозен туристически автобус, наречен "Чавдар-Туту". Той се отличава с високото ниво на комфорт, панорамните стъкла, креслообразните седалки с променлив наклон и странично изместване и др.
След 1962г. серийните модели М-65 и М-66, предназначени съответно за градски и междуградски превози вече се снабдяват с пневматичен автомат за отваряне на вратите, а обикновените стъкла са заменени със секуритни. От същата година датира и производството на малки автобуси, базирани на шаси от ГАЗ-51 със специфично оформена предна част, които стават популярни с името "Пионер".В края на 1966 г. в НИПКИДА (Научноизследователски и проекто-конструкторски институт за двигатели и автомобили) в София започва проектирането на модерните автобуси Чавдар М-80 и М-81, които също са базирани на товарно шаси Шкода а серийното им производство започва през 1968 г. и достига до 400-500 броя годишно. Художник-проектант на каросерията е инж. Борис Ачков.


През 1968 г. е предприета радикална модернизация и разширяване на предприятието, както и подготовка за производството на изцяло нова, модерна каросерия по лиценз на Касбохрер. Първите два прототипа са завършени и доставени в България още през 1970 г., но серийното им производство е усвоено едва през 1974 г. На външен вид те са почти идентични с актуалния по това време модел на Касбохрер "Сетра", но са адаптирани към шаси от Шкода с предно разположен двигател и различна като пропорции и междуосие ходова част. Това от своя страна налага цялостна преработка на каросерията, в резултат на което се получава един оригинален автобус, който няма аналог сред серийната гама на германската компания.

 


През втората половина на 70-те, годишното производство достига 2800 броя, което от своя страна позволява част от готовата продукция да бъде пласирана в чужбина. По това време един автобус "Чавдар" се състои от 45 000 детайла, а личния състав ангажиран във всички фази на производствения процес възлиза на 1850 човека.

http://www.vbox7.com/play:8ee4baaf

Файл:Chavdar 11M3.jpg

През 1977 г. е усвоено и производството на модерните автобуси Чавдар 11 М4, което е вторият етап от лицензния договор с Касбохрер. Моделите 11 М4 вече са със самоносеща каросерия и техните разновидности изцяло повтарят външните линии на германските оригинали, но се предлагат с чешки двигатели от ЛИАЗ, както и унгарски Раба-МАН. По време на специализираното международно изложение на туристически автобуси през 1977 г., проведено в Дубровник, Югославия, "Чавдар" 11 М4 получава трета награда. Същият модел се завръща със златни медали и след своите участия на международните панаири в Пловдив и Бърно, Чехословакия през 1978 г. През този период автобусите "Чавдар" вече се експортират в Афганистан, Никарагуа, Северна Корея, Гърция и др.


Файл:Chavdar B 13-20.jpg
Интересно е да се отбележи, че още през 1968 г. е създадена База за техническо развитие на автобусите (БТРА), която след време прераства в институт. През 70-те и 80-те години именно там са конструирани множество прототипи, част от които впоследствие са внедрени и в серийно производство. По известните от тях са Чавдар 5С-1– първият в света сериен микробус тип 4x4, модерните градски автобуси В 14-20, микробусът LC-51, базиран на шаси Авиа, а също така тролейбуси, съчленени автобусии др.


Високопроходимият "Чавдар" 5С е проектиран от инженерите Кирил Хаджиеви Любомир Тошевв края на 70-те години, а първата експериментална серия от 16 шасита е готова през 1979 г., когато са демонстрирани и няколкото завършени прототипа. Серийното производство на 5С е усвоено около две години по-късно и продължава до средата на 90-те години.


Първоначалните планове са 5С да бъде лансиран с изцяло нов дизайн, чието проектиране е поверено на инж. Петко Мишев от Центъра по промишлена естетика. Модерните прототипи са изработени в единични бройки, които представят няколко различни модификации – лекотоварен, фургон, микробус и дори военен автомобил. В началото на 80-те години дебютира и серийният микробус LC-51, базиран на Авиа.
Един от големите успехи на "Чавдар" в чужбина е свързан с модерния градски автобус Чавдар В 14-20, представен през 1981 г., чиято цялостна концепция е разработена от екип на БТРА с ръководител инж. Златьо Златев. Този проект стартира в резултат от един международен конкурс, обявен от общината на град Атина за доставката на 200 пътнически автобуса, които да заменят остарелия автопарк на града. Въпреки силната конкуренция от страна на изявени западни компании, конкурсът е спечелен от "Чавдар", а дизайнът на новия модел, наречен В 14-20, е дело на инж. Мишев.


През 1984 г. е закупен лиценз от австрийската фирма Стайр-Даймлер-Пух за производството на фамилия линейни автобуси – градски Чавдар 130, крайградски Чавдар 330 и съчленен градски автобус Чавдар 140. Новите модели са усвоени през 1988 г., когато е завършена първата производствена серия от 10 автобуса, оборудвани с агрегати ЛИАЗ. През същия период са изработени опитни образци и малки серии от новата фамилия междуградски и туристически автобуси Чавдар 410, 420, 430 и 530.Пак през 1984 г. "Чавдар" и унгарския производител на автобуси Икарус създават съвместен прототип на съвременен 8-метров автобус с 30 места. През 1993 г. комбинатът сключва договор с германската компания МАН за сътрудничество в развитието, производството и продажбите на автобуси "Чавдар", в резултат на което се появява новият съчленен градски автобус Чавдар 141.


В началото на 1999 г. финансовото състояние на предприятието е твърде нестабилно, което довежда до неговата ликвидация по-късно същата година. Негов наследник е фирмата Кента.

http://www.vbox7.com/play:22d6c65d


А, ето шофьорът дойде! "Цсссссс!"; "Троп!-троп!" - затварят се вратите. "Тррррмммм" - изревава двигателят. Автобусът бавно потегля, набира скорост по улиците. Приятно пътуване!

ИЗТОЧНИК: Статията е базирана на статията от Уикипедия: "Чавдар (марка)"
Част от снимките в статията са взети от сайта "Автобуси Чавдар" (www.buschavdar.e107deluxe.org). Там можете да откриете още интересна информация по темата!

Чавдар от настоящето, благодарение на bat_mitco, който се друса в него, на път за работа:
Хайде и днес да се повозим!
Хайде и днес да се повозим!
Хайде и днес да се повозим!
Хайде и днес да се повозим!
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: катя милушева (25 март 2010 21:30)
 Exa,какъв е маршрута ? Да няма много дупки ей! tongue3 tongue3

 
 
№2 от: ваняя (25 март 2010 21:31)
ААААА велико

 
 
№3 от: Зико (26 март 2010 11:01)
yess

 
 
№4 от: bat_mitco (26 март 2010 11:52)
        СПОЛАЙ ТИ ТОДОРЕ ЗА БОГАТАТА СТАТИЯ...ОСОБЕНО ЗАРАДИ ТОВА ,ЧЕ СЕГА ЗНАМ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОБУСИТЕ, В КОИТО СЕ ВОЗЯ ПО ДВА ЧАСА ВСЕКИ ДЕЛНИК... НА ВРЕМЕТО БАЩА МИ БЕШЕ ХОДИЛ В КОМАНДИРОВКА В БОТЕВГРАД И КАТО СЕ ВЪРНА МИ РАЗКАЗА С КОЛКО ТРУД СЕ ПРАВИ ЕДИН АВТОБУС...ТАКА ДЕ,ОТ ТОГАВА ЗНАМ ЧЕ ТАБЕЛКАТА "ПАЗЕТЕ  АВТОБУСА ТОЙ Е ВАШ" НЕ Е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ...
       МОГА ДА СНИМАМ ОЩЕ ЧАВДАРИ...И ДА ГИ ДОБАВИМ КЪМ ИЛЮСТРАЦИИТЕ...БИВА ЛИ?--------------------
 
 
№5 от: milkulini (26 март 2010 12:04)
Страшна статия! Благодарим! Даааа,някои от тези автобуси все още ги има и се движат по някои градове!

 
 
№6 от: tkpopov (26 март 2010 13:53)
bat_mitco,
Разбира се! Давай!--------------------
 
 
№7 от: Бебо (27 март 2010 00:47)
Хареса ми! Цяла презентация! yess--------------------
 
 
№8 от: razkazwacha (29 март 2010 08:52)
Супер интересно!!! А оня 5С - 1-4х4 все още е актуален в планинските местности и горските стопанства въпреки годините си.--------------------
 
 
№9 от: Надя (29 март 2010 09:38)
Добавени са снимки на Чавдара на bat_mitco, който е част не само от неговото детство:) Благодаря ти, бате Митко! hi

 
 
№10 от: Lucho (24 април 2010 00:56)
Здравейте! Може ли малко информация къде точно е сниман последния Чавдар, този, дето е пратен от бай Митко. Благодаря предварително :)

 
 
№11 от: nyky (6 април 2011 11:12)
Много ми хареса статията и коментарите. Искам да ви разкажа нещо - от дете си мечтая да имам автобус - градски автобус "Чавдар". Имаше едни автобуси "Чавдар 80". С прикачени рамаркета. През социализма /а и аз бях малък/ не можеше да имаш автобус. Преди десетина години изкарах книжка кат."Д", само за да си купя някога автобус. Имаше много Чавдари, които сновяха из Пазарджик и Ямбол особено, ама аз търсих моя "Чавдар 80", видян за последно през 1987 год. във военното училище във В.Търново. Така и никога павече не го видях. На едно място си харесах един "Чавдар М3Г" като този на снимката и от 2 години вече го врънкам тоя човек да ми го продаде, не го ползва /а толкова е запазен, влизал съм в него!!!/, е не ще и не ще. По едно време искаше да го дава на вторични суровини, пак ходих при него, и пак нищо. И по разни земеделски кооперации съм ходил, имат чавдари, но не ги продават.  И на две места едни рамаркета за автобус съм си харесал, в окаяно състояние са, ползват ги за бараки, но не са безнадеждно изгубени. Жена ми отначало викаше и скачаше, но с годините разбра, че не бива човек да подминава детските си мечти, защото така нещо в човека умира и сега е съгласна с мен. съгласна е и кредит да взема, но да осъществя датската си мечта да имам автобус "Чавдар". Та...ако успея да направя композицията си от автобус с ремарке ще бъда много щастлив и всички вие, сте добре дошли в него. Ще си отпечатам и билетчета от....6 стотинки, колкото струваше билетчето /запазил съм си образец от тогава/, който ще можете да перфорирате в автобуса...:). Стискайте ми палци :)!

 
 
№12 от: bat_mitco (6 април 2011 12:17)
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО ВКЛЮЧВАНЕ,НИКИ,ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО...ОСОБЕНО ОНОВА ЗА МЕЧТИТЕ...ПРЕДИ ДА СТИСНА ПАЛЦИТЕ ЩЕ ГИ ИЗПРАВЯ ЕТО ТАКА em_90 ...ЗА МЕЧТИТЕ И МЕЧТАТЕЛИТЕ...--------------------
 
 
№13 от: yoci (15 април 2012 23:02)

Много хубава статийка,отдавна не бях чел нищо за  нашите возила.
Някой от тези автобуси съм ги сглобявал и аз, предимно "аквариумите" както ги наричахме някога, а ако питате "как така си ги сглобявал?"   отговора е  "трудово обучение" имаше  такъв предмет  в училище,....


 
 
№14 от: yoci (25 май 2012 20:19)


 
 
№15 от: yoci (25 май 2012 20:22)


 
 
№16 от: yoci (25 май 2012 20:23)

.... голям зор с тия снимки:)


 
 
№17 от: катя милушева (25 май 2012 23:39)

 Не ви ли се струва,че първите "Чавдарки" са някак по -удохотворени с тази козирка:)))!

 


 
 
№18 от: Yuoliy (25 август 2012 21:24)

На мен ми трябва Чавдар 11 с две врати,за да обикалям из селата.
--------------------
 
 
№19 от: nyky (5 октомври 2012 12:07)

   Ехо, здравейте! Гледам, че съм писал тук преди повече от 1 година. Тук съм за да ви се похваля ,че осъществих една своя детска мечта! КУПИХ СИ АВТОБУС ЧАВДАР!!!! - градски с две врати - в движение точно какъвто го исках, като този от снимките на bat_mitco. Бутах се по разни прашни все още ненарязани остатъци от автобуси, но си намерих много неща от тях - перфоратори за билети, табели най-различни "Място за браменни и майки с деца до 3 години", "Пътник без билет се глобява 2 лева" и други такива. Въпреки, че е в добро състояние ще му сменя всичките фазери и талашити отвътре и заедно с профилактиката на двигателя ще се опитам да го направя като "Излязал от завода в Ботевград".
  


 
 
№20 от: Цонка (5 октомври 2012 12:44)

Цитат: nyky
осъществих една своя детска мечта! КУПИХ СИ АВТОБУС ЧАВДАР!!!!

oks Поздравления, Николай! wink Пожелавам ти много веселие и приятно пътуване с твоя "Чавдар". Като завършиш реставрацията, непременно ни покажи снимки.
--------------------
 
 
№21 от: nyky (13 октомври 2012 14:18)

   Благодаря, ти Цонка, че споделяш радостта ми! Аз наистина се радвам като дете на това "старо желязо". Когато съм в него, съм в детството си, мога по цял ден да го човъркам. Нали се сещаш, че няма как да дам разумен отговор на въпроса, който ми задават: "Добре де, и за какво ти е този рейс сега?"
    Обещавам да кача снимки, той и сега е в движение, има всички документи, боядисан е.  Когато го регистрирах тази седмица в КАТ предизвика....умиление. Дойде един от шефовете там и възкликна "Откога на съм се качвал на такова нещо"! Сигурно и той е бил дете :)


 
 
№22 от: Цонка (13 октомври 2012 16:35)

Цитат: nyky
няма как да дам разумен отговор на въпроса, който ми задават

xixi Няма как, вярно :)) Затова ти няма да им отговаряш, направо ще ги повозиш. Така ще си отговорят сами :)
Остава да обявиш разписанието и линията, която твоят "Чавдар" ще обслужва. Пък ние ще се тълпим по спирките...
--------------------
 
 
№23 от: didimus (13 октомври 2012 17:24)

Аз като първа кипра, на първата спирка, щото съм му съгражданка на nyky, хи-хи!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 0
Гости: 12

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?