> Светът на възрастните > Хирошима и Нагасаки

Хирошима и Нагасаки


14-11-2008, 11:22. : Надя
  В часовете по история, по география, в часът на класния, по телевизията, по радиото, те оттекваха като тътен...мнеее..като крясък..Хирошима и Нагасаки!!! Бомба, мъртъвци, деца, старци, безлюдно поле и ужасна бавна смърт за всички оцелели. Едно горе долу, безгрижно дете, каквото си бях аз, си имаше най-големия кошмар, и това бяха тези два града. Не знам дали е била пропагандата, която ни заливаше от всякъде, но като малка, аз най-много съм се страхувала, че ще ме сполети съдбата на някой от жителите на тези градове и лошите американци ще ни пуснат някоя бомба и след нея..ами..след нея няма да има ...нищо! Е как да го побере главата на едно дете това нищо!..
    Сега по-възрастна, вече не се страхувам от Хирошима и Нагасаки, но искам да си спомням за тях и за урока, който оставиха след себе си...

Хирошима била основна цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска мисия за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача B-29 Enola Gay, предназначен за изпълнение на задачата, командир и пилот бил командира на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. Той излита от военната авиобаза Северно Поле(North Field), разположена на остров Тиниан, в западната част на Тихия океан. Полета продължава примерно 6 часа. При излитането времето било добро, екипажа и оборудоването работели изправно. Флотския капитан Уилям Парсънс поставя детонатора, малко преди излитането на самолета. Примерно час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието, на много голяма височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че количеството на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква". Не е проведено каквото и да е проучване на самолетите. Трите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен самолет, назован на малкото име на майката на полковник Тибетс), "The Great Artiste" (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен "Necessary Evil", в превод от английски -"необходимото зло"), носещ фотоапаратура. В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля ядерната бомба, назована "малчуган" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, с мощност от  примерно 13 килотона тротилов еквивалент (бомбата, произведена от уран-235 се считала за немного ефективна). На място загиват около 70—80,000 души. Примерно 2000 човека (още 800—1000 умират по-късно) били японски американци, учещи преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната, по време на военните действия. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км³. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

На сутринта на 9 август 1945г. американски стратегически бомбардировач - B-29 "Суперфортрес" - лети до екипажа на първия командир на 393-та бомбардировачна ескадрила майор Чарлз Суини, и носи плутониева бомба (с кодово наименование "Дебелака"), на която първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната е Нагасаки. Планът се развива по подобие на този за Хирошима, според който В-29 трябва да хвърли ядрена бомба върху Нагасаки. Наблюдатели на борда на самолета докладват, че двете цели са "изчистени". Когато двата самолета пристигат до крайбрежието на Япония, третият самолет, Голямо зловоние, командван от офицер Джемс Хопкинс, вече довършва всичко. Обаче Хопкинс се забавя около 30-40 минути и Суини решава да продължи без Хопкинс. Когато Хопкинс пристига над Кокура половин час по-късно, вече от хвърлената бомба нищо не се вижда - 7/10 облачност се настанява над града. След три обиколки над града и поради намаляващото количество гориво, те се насочват към вторичната цел - Нагасаки.

Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднен от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, или стремежа да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения. Счита се че жертвите в Хирошима са между 90 000 и140 000 души, а в Нагасаки между 60 000 и 80 000, като болшинството от жертвите са от цивилното население. Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.

 

Хирошима и Нагасаки

 

Хирошима след взрива.

 

Хирошима и Нагасаки

 

Атомната гъба.

 

Хирошима и Нагасаки

 

"Дебелака"

 

Хирошима и Нагасаки

 

Храмът на Нагасаки след бомбата.

 

Хирошима и Нагасаки

 

Нагасаки преди и след.

 

 

Хирошима и Нагасаки

 

Добавено от Anakin Skywalker: Позволих си добавя една снимка към темата - Атомният облак над Нагасаки 20 минути след взрива , на 20 км южно от епицентъра.  Фотограф: Кояджи Джима