Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (5)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Компютрите
27-05-2008, 14:53 | Автор: chavop | Категория: Светът на възрастните / Техниката
За първи път се докоснах до това чудо на техниката - компютъра, през пролетта на 1986 г. Тогава в предприятието, където работеше баща ми купиха цели 3 броя "Правец 8М". Изглеждаше така:
 
Правец 8M
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Преди това бях виждал на изложба компютър Правец 82 (предходен модел), който беше с монитор енакъв с тогавашните телевизори София 81. У нас имахме такъв телевизор и се чудех дали не мога да си направя компютър nomer1
По смътни спомени Правец 8М тогава струваше над 1500 лева! При средна заплата тогава около 200 лева това беше наистина невероятна сума.
Компютърът беше с монохромен зелен монитор, ако не се лъжа 12 инчов. Имаше две копчета за настройка на яркост и контраст. Самия компютър беше сивобял и приличаше на модерна пишеща машина. Допълнително имаше още 2 броя флопи за 12,5 инчови дискети. Флопитата бяха сложени върху компютъра, а монитора беше върху тях. Така изглеждаше много внушително.
Компютъра имаше памет 64 к (или може би 640??), но това не пречеше на него да могат да се играят всевъзможни игри. Защото за какв друго може да се използва?
Когато се пуснеше компютъра се чуваше изхъкрване от едното от флопитата и то започваше да върти. Първо бе необходимо да се зареди програмата DOS. Като се влезеше в DOS, на екрана се появяваше затворена квадратна скоба и мигащ маркер. За да се пусне съответната игра трябваше да се види какво има на дискетата (май с LIST беше) и след това да се напише BRUN и името на играта.
Игрите бяха много, но най-силно впечатление ми правеха KARATEKA (ти си самурай и се биеш с разни други самураи)
Karateka
 
Също известна беше и Ацтеката (Aztec), в която трябваше да се взривяват бомби.
alt
 
 
Mario Bros
alt
 
Други известни игри бяха MOON PATROL, Рапиристът (това нямам идея как е в оригинал) и т.н.
 
Звукът в игрите се състоеше от еднообразни тонове с различна честота. По този начин се получаваше нещо като мелодия.
 
Година по-късно за пръв път видях 16 битов компютър Изот със Цветен!!! монитор. Не можех да повярвам с каква главоломна скорост се развива техниката.
 
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: admin (27 май 2008 21:59)
chapov, за съжаление засега не мога да открия (зная че, имам изображенията му някъде) ИМКО- то, на което съм проходил hiphip. Разбира се, Правеца 82 беше класиката. Хм-хм - май ще трябва да откривам допълнителна категория за компютрите тогава... Е, ще ги дописваме тия ми ти компютърджиски истории puh_taram--------------------
 
 
№2 от: admin (27 май 2008 22:28)
Ехоооооооооо, Ели, няма да ми нападаш "Каратеката", щото ще те укартнем! tongue3 Що се отнася за хард-диска, той се появи мнооооооооооооооого по-късно (твоята версия с 88-ма не върви dolu - освен, ако е бил някои хамерикански таен агент към свръх-ултра-засъкретена военна агенция - справка филма "Военни игри" - от същата година). Както и да е - Каратеката и Ацтеката са най-великите компютърни игри nomer1


Упс - пропуснах "лапни-хапката", "понга" и "тетриса"
--------------------
 
 
№3 от: donaddt (27 май 2008 22:43)
А, какво й е на DOS? Още помня някои команди и даже си ги ползвам. Ей така, от инат. Каратеката и аз си я спомням. И като дойде Марико сама - бой, бой, бой! Спомням си и една друга игра - Пулсар. Едни точки се въртяха в кръг и трябваше да се преминава в следващото ниво без да те гръмнат. И една игра имаше дето се бутат кашони (сандъци). Аз съм ходила от училище в компютърен клуб да видим що е то компютър. Още си спомням едни команди с МК и Х. Май беше за триене на написаното. И придвижването с клавищи J, K, I, M вместо сегашните стрелки на клавиатурите. А пък в техникума съм учила най-великия компютърен език Бейсик. И там все висях в "компютърната зала", което си беше кабинета по компютри.

 
 
№4 от: admin (27 май 2008 22:57)
Не ща да се заяждам, доанаддт, ама чак пък велик да е бейсика! ? podsmruk . Просто тогава така учехме. Всъщност си е пълна посредственост. Ставаше за перфокартите, вече не. А по онова време си имаше доста свестни езици - ада, първите версии на паскала, алгола, фортрана, май и борланда тъкмо е начевал и т.н., да не ги изброявам. Всъщност повечето  езици са от тогавашното, т.е. нашето  време.--------------------
 
 
№5 от: donaddt (27 май 2008 23:11)
Да, ама аз много се гордея с ония стълбички, които мигаха. Съвсем сама си написах програмата. Що изчисления бяха, що вектори чертах. И накрая като напишеш RUN и стой та гледай. Появява се стълбището на екрана и даже мига (flash). Това с мигането аз си го бях научила самостоятелно.

 
 
№6 от: freja (28 май 2008 02:22)
Моето пък не бяха стълбички, а замък. И като като дойде ред за RUN, след двучасовото писане на няколкостотинте програмни реда... приказка!!!! Утре ще допълня коментара си с малко нагледен материал . Е, разбира се, ако объркам някой символ някъде, се започваше едно преглеждане на всички тези редове, търсене на грешката... Ама пък беше страхотно! Даже бих казала, че беше по-прекрасно от сегашните прозорци. Сега какво? - клик тук, клик там... мързелешката . Не е ли да си напишеш всичко сам...
А компютър за първи път докоснах и аз някъде през '86 - '87. И беше самоделен. Направи го братовчед ми (аз като ви казвам, че беше момче за чудо и приказ  ). За монитор му служеше телевизор "Юность", за дискети - касетки (аудио), а за флопи - едно касетофонче, някакво такова. И на този компютър ми харесваше играта на сантасе. На братовчед ми сигурно му беше скучна, понеже все биеше машинката (а уж компютър, а smile24).
После вече през 1988 и аз се заселих в кабинета по информатика.

 
 
№7 от: Бяло (28 май 2008 11:46)
  Аз пък зорлем ходих на някакъв курс по компютри, много трудно схващах, ама като схванех нещо - нЕма забравянката! По онова време ми беше по-интересно да гледам люспи от кромид лук под микроскоп, косми от косата, всичко, което можеше да се пъхне между стъклата на микроскопа и да се гледа...
  Чудя се само защо ми е така позната картинката от Mario Bros?

 
 
№8 от: freja (28 май 2008 16:15)
Бяло, ами че то това бил Марио!!! Чак сега го разпознах! С тази игра се запознах в по-ново време, след като завърших училище, беше електронна и се включваше към телевизор. Сигурно и на теб в този вид ти е позната (~1994). Не, устройството не беше Рlay Station fellow , а някакво много по-старо и обемно - поне такива спомени ми изплуват. А версията вече беше цветна... минимум шест цвята имаше, не само два xaxa2 .
Ето го сега и моят бейсикски замък, този връх в архитектурата winked . Първо си го начертах на милиметрова хартия - както искам да изглежда - и после по картинката си съставях програмата. Много, много, много редове... е, не били чак няколкостотин (макар че ми се струваха поне хиляда smile24), а само 112... с RUN-a xaxa2 .

 
 
№9 от: chavop (28 май 2008 17:21)

Всъщност Марио Брос можеше да се играе от двама души - съответно Марио и Луиджи. Ако играеш сам, Луиджи беше някакъв кретен, който ти блъскаше и вземаше овцете (или пък бяха костенурки).
Сетих се за още една игра Саботаж 


 
 
№10 от: razkazwacha (29 май 2008 10:28)
Mразя ги тея машинки uuux ... - и сега и тогава - щото са ми непонятни - и тогава - и...сега по- малко. Но това не ми пречи да си ги мразя. И ако не улесняваха толкова много в работата, общуването и удоволствията, въобще нямяше да ги поглеждам В часовете по информатика ми доставяше огромно удоволствие да тормоза ония ми ти Правеци и учителката по информатика(всъщност по математика с двумесечен курс по новата дисциплина)Далеч по лесно ми бе да изтрия неполучилата се програма като дръпна щепсела на компютъра от контакта , а после - наново hiphip nomer1 , а веднаж май начертах дадената ни геометрична фигура вместо с програма с маркера...и ми я приеха за вярна nomer1Те такива ми ти работи...Ама после нещата се закучиха, т.е. - трябваше да се работи  и с компютрите обявихме "въоръжен неутралитет"...--------------------
 
 
№11 от: shelly (21 юни 2008 20:12)
 През 88-ма ми се виждаше НЕНАУЧНА фантастика след десетина години в къщите да има компютри! Представях си го някъде след трийсетина, а аз с побелели от мъдрост коси, да си щракам по копчетата. Ма тя к,ва стана! А на Правец 8Д и аз съм му викала "Рън!" - нищо че ставаше само за пишеща машина и елка, пък и езика му трябваше да учиш... хи-хи    Айде - рън!, след десет години ще пиша репортажи от почивната станция на Луната  yeye

 
 
№12 от: bormata (4 август 2008 01:01)
аз маи за сефте играх на правец 8 м и си беше нещо невероятен кеф . баща ми беше военен а там в канцелариите имаше всичко и нямя да забравя как всички тайно или не слушаха лепа брена и ... но на модабеше цингарела и всичко от западната ни саседка.

 
 
№13 от: furious_kid (19 септември 2008 23:14)
Хайде сега малко инфо от първа ръка!
ИМитация на КОмпютър 1 и 2 минаха първо през моя техникум (тогава под егидата на Юнеско), и ЛИЧНО през моите лапи, за да бъде избран кой от тях да влезе в производство... (Отново : viva КИРОВ!). Противно на повечето мнения (дори и в сайта на Правец (http://www.pravetz.info/imko-2.html), откъдето можете да почерпите много история, ИМКО 1 и 2 бяха РАЗЛИЧНИ машини... Чакам да се допренеса на новия адрес, за да пусна на тамошния админ снимка на ИМКО-1 - от едномилиметрова ламарина, с живачни рид-релета под клавишите (ох как се чупеха!) и т.н. Може би е редно да отворим нова тема, специално за Персоналните Компоти...... компютри, де! Мога да ви засипя с материали! Дори относно това, как ние - 5-6 кировци, заедно с персонала на нашия изчислителен център (велики хора - на тях си дължа професията), начело с инж. Сашо Омайски - двуметров гений с вечно развързани обувки, усвоявахме и след това ОБУЧАВАХМЕ призваните да УЧАТ учителите в Центъра за усъвършенстване на Учители...(Ама, че дълго изречение - направо словесен урод, ама вярно! ).
Колкото до първите игри - Lemonade stand (в текстов (!) режим) и Space invaders в псевдографика... Ами Olympic games, Neptune, Diamond mine... Какво блъскане беше, какво чудо!... Чакам мнението ви дали си заслужава темата!

 
 
№14 от: eli (19 септември 2008 23:53)
Простете моето невежество, но ще ми обясните ли какво е Киров, понякога в кавички, понякога като кастова принадлежност?

 
 
№15 от: furious_kid (20 септември 2008 08:16)
Кис-кис!
ОТЕА "С. М. Киров" - Образцов Техникум по Електротехника и Автоматика. Еднозначно едно от най-добрите и най-богатите (покрай Юнеско) учебни заведения по мое време. С всички възможни нововъведения, прекрасни учители (повечето от които преподаваха и във ВМЕИ) и всячески стимули да научиш още и още и още... Длъжен съм да отбележа, че след това във ВМЕИ по повечето специализирани предмети бяха много далеч и по обем и по качество, от преподаденото в "Киров". При това всяка специалност се изучаваше изцяло на различен чужд език - руски, немски, френски, английски. По програмите на съответните ез. гимназии за общата лексика и по специални учебници за техническите предмети.. Аз лично съм завършил "Автоматизация..." с английски. А! Относно кавичките... Работата е такава, че се свързвах от компютър с инсталирана Opera - изключително удобен браузър, само не и в този случай podsmruk При всеки опит за преместване на курсора, въвеждане на кавички (най-накрая му намерих цаката - copy-paste) започваше селектиране на странни извадки или луди танци по екрана. Почти като под звуците на братя Аргирови...
P.S. Eli, моля те прецени, дали да не изтриеш отговора ми, след като се запознаеш с кировщината... Че все пак темата е за ИМКО, Правец, Пълдин и ИЗОТ...

 
 
№16 от: freja (20 септември 2008 15:40)
O, Furious_Kid, не се притеснявай, така е то с Opera-та. Не само с кавичките, има проблеми и със започването на писането в прозорчето по-долу, с нов абзац, с емотиконите (ако решиш да ги вмъкнеш помежду някакви вече написани думи), със стрелките, с форматирането и с някои други неща. Защо обаче - не знам. Аз затова гледам специално за този сайт да влизам през IE ok2 (макар че иначе Opera ми е фаворитът). (ГОЛЯМА ПОПРАВКА, една година по-късно: фаворит за всичко отдавна ми е Firefox; и не прави никакви проблеми с НД :))
Ако все пак държиш да сложиш кавички: кликваш веднъж на съответното място; въвеждаш кавичките; ако се появят - кликваш веднъж след тях и въвеждаш вторите (затварящите); ако не се появят - кликваш и натискаш клавиша, докато се появят (все някога). Така, като успееш с много мъки да натракаш две кавички една след друга ( xaxa2), кликни помежду тях и си напиши каквото там искаш, после с End отиваш в края на реда и си продължаваш писането след кавичките. Това е най-лесният начин; по-лесно е, отколкото да въведеш първата кавичка, после да пишеш, после - втората.

 
 
№17 от: prepodobni (13 декември 2008 02:33)
http://computer-history.hit.bg/computer.html ето тук има мн за бг-пц приятно прекарване в саита

 
 
№18 от: Polgara (14 март 2010 22:15)
Каратеката! - http://www.youtube.com/watch?v=y6laK0mQ5rU в две части...

 
 
№19 от: IndianaJones (27 септември 2010 23:41)
...да са живи и здрави .. програмистите на ЕМУЛАТОРИ :І благодарение ..на които..сега преигравам от време на време древните заглавия ..над които съм загубил..месеци или години време :0 ..разбира се трошейки /неразрушимите клавиатури на Правец-82 :) 
ако някой му се припомня тази тръпка..може да оставя линк на ЕМУЛАТОРа и ИГРИТЕ :) .. има всички хитове които сме играли..ПЛЮС такива за които не сме чували :)
аз лично си оставих младостта по:
Aztec, Conan, Castle Wolfenstein, beyond Castle Wolfenstej, karateka, Bolo. Diamond Mine. Choplifter, Lode Runner, Gold Rush.......
и милиони други :) 

 
 
№20 от: Musician (4 май 2011 13:44)
...и от Марио започна всичко....

80та или 81, бащата на Ванко (момчето което живееше под нас) работеше в КТМ Русе..Ходехме при него и играехме на Правеца...голяма мания ми беше Мариото. Във втори клас се записах на компютърен кръжок единствено с цел да намеря някоя и друга минута да цъкна малко...уви - бях тотално разочарован от факта, че в компютърния кабинет имаше точно ЕДИН Правец и един РОБКО-1....и вместо да цъкаме по машинките - учехме разни алгоритми, Бейсици...простотии...Слава богу, че тогава детското ми съзнанийце беше все още необременено с всевъзможни глупости и това, което ни обесняваха тогава се запечати. Лека-полека понапреднах с компютрите и...кой да ти знае тогава, че след 20тина+ години (сиреч днес) точно с това ще си вадя хляба и ще си издържам семейството...--------------------
 
 
№21 от: vrart (12 януари 2013 01:06)

1985 или 6 ще да е било, гордо се появиха появиха Правеците в  училищата, масово, не ставаха почти за нищо, записваххме на времето не да дискове, а на касети на руски касетофони мелодия, флопитата бяха 2 на 12 компютъра, за да поиграеш малко се набираше играта на ръка, после рън и хайде, но ерата беше такава обстоятелствата също, екрана разбира се зелен тип телевизор София 31, но беше интересно, романтично време за кето с кеф си спомням и сега.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 0
Гости: 19

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?