Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Април 2020 (1)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Парен локомотив
6-06-2011, 11:17 | Автор: кръстю кръстев | Категория: Светът на възрастните / Техниката


Вярвам, че ще е интересно на  милите другарчета да видят един от възстановените парни локомотиви.

До Банкя и обратно се изгарят около 700 кг въглища. Стар машинист ни разказваше, когато бяхме деца, че веднъж се наложило да берат царевица, за да засилят огъня, а тя се оказала от сорт за пуканки и  при влизане в гарата целият перон побелял от пуканките, доста народ си похапнал... 

Когато  се въвежда мазут за гориво вместо въглища, а това става доста късно, огнярят отпада от състава на локомотивната бригада. Той е бил необходим, защото за едно дежурство от 12 часа са изгаряни повече от 10 тона  въглища.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ashtree (7 юни 2011 01:08)
Кръстю, снимката при мен не зарежда. Да не е Хеншела от депо Горна, 1942 г. производство? Имах късмета да го видя на живо в едно от халетата на депото през 2007 г., когато бях там с клиенти по повод несъстоялата се ремоторизация на "седмаците". Тогава все още беше в процес на възстановяване.

Когато  се въвежда мазут за гориво вместо въглища, а това става доста късно, огнярят отпада от състава на локомотивната бригада. Той е бил необходим, защото за едно дежурство от 12 часа са изгаряни повече от 10 тона  въглища.


Дори е имало ситуации, когато и тримата от бригадата - машиниста, помощника и огняря са хвашали лопатите и са хвърляли въглища, когато е било нужно да се качи налягането в котела, да кажем, за изкачваюне на по-стръмен баир. 

Сънно тракат релсите във мрака.
От умора ставите болят.
Някой би въздъхнал; "Не очаквам..."
Не! Очаквам! Чака ме светът.
Зная свойто място във живота
и напразно няма да се дам.
Честно ще умра като работник
в боя ни за хляб и свобода.

Никола Вапцаров,
"Огняроинтелигентска"

Никола Вапцаров според спомените на колегите му, бил доста недисциплиниран огняр- закъснявал за поемането на локомотива, обичал да си пийне, с една дума казано- поет, човек на изкуството....

 
 
№2 от: кръстю кръстев (7 юни 2011 15:24)
ASHTREE  Здравей,  снимката, която изчезна от статията е на 05-01, локмотива от клипа, и е производсто на ,,КРУП"  1941г . На ф-та ХЕНШЕЛв момента в депо Сф. е 26-26 и от Варна докараха 36-10 за за възстановяване. Моят пом. маш. беше стар кадър , разказвал ми е десетки истории от онова време.Имало е проблеми и с мазутките. Като се прегрее, мазута прелива от резервоара и се стича върху релсите и на следващият влак локомотива почва да буксува, и до там е ......! Имам добър архив от снимки и клипчета, но съм аджамия с компютъра и както виждаш не винаги се получава с качването им . Сега пак се опитах да кача  клип но не се получи , някъде греша.

 
 
№3 от: ashtree (7 юни 2011 15:39)
Кръстю,  клипчето тръгна, всичко е наред. Страхотна машина! А Хеншела дали е същия от Горна (не му помня номера) или не знаеш?
А дали имаш снимки на дизелови серия 04 ? Доколкото знам няма оцелял в движение, има една "чертворка" в окаяно състояние в депо Сф, като съдбата й не е ясна. Били са с хидротрансформатори и трудно подлежат на възстановяване. Нещо да си чувал, дали е още в депото или вече е пратена за скрап?

 
 
№4 от: bat_mitco (7 юни 2011 15:43)
ЩЕ СЪМ БИЛ НА ТРИ ИЛИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ...ДЯДО СТЕФАН ТЪКМО СЕ Е БИЛ ПЕНСИОНИРАЛ КАТО НАЧАЛНИК ГАРА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И РЕШИ ДА МЕ КАЧИ В КАБИНАТА НА ПАРЕН ЛОКОМОТИВ...НЕ ЗНАМ ДАЛИ СА ГО ПОЛЗВАЛИ ЗА МАНЕВРИ ИЛИ ДРУГО, НО ИМАШЕ НА ГАРАТА...МОЖЕ ДЯДО ДА Е РАЗБРАЛ,ЧЕ ЩЕ ГИ ИЗЧЕЗНАТ И ДА Е ПОБЪРЗАЛ ДА МИ ПОКАЖЕ ТОВА ЧУДО...ИНТЕРЕСНО МИ БЕШЕ, НАЙ-МАЛКО  ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПОЗНАВАХА ДЯДО, НО КОГАТО НЯКОЙ НАТИСНА НЕЩО КАТО ПЕДАЛ И СЕ ОТВОРИ ВРАТИЧКАТА НА ПЕЩТА...И ОТ ТАМ С РЕВ ИЗЛЯЗОХА ЕДНИ ПЛАМЪЦИ....БУУУУУУУ...УХХХ,ЗДРАВАТА СЕ УПЛАШИХ...И РЕВНАХ...СЕГА КАТО СИ ПОМИСЛЯ КАК СЪМ ИЗЛОЖИЛ, ДЯДО... em_13 НЕ КАЗВАЙТЕ НА НИКОГО... em_9--------------------
 
 
№5 от: кръстю кръстев (7 юни 2011 17:24)
ASHTREE, имам много снимки на 04 , работил съм години на тази серия. В статията ,,Влак лети,лети" , ако не греша на mchukanov, 14 снимка е на 04-45 а машиниста съм аз. В депо Сф. има 2 лок. 04 -12 и 04-25  но за съжаление не са в движение . Ако се намерят средства една ще бъде  вазстановена, още повече че 04-12 се води  резерв. Хидрозадвижването Фойт не е основният проблем, имам клипове ,които нагледно показват състоянието на лок-те. А знам че има и резервни агрегати за тях. Ако желаеш , мога  да ти пратя, архивът ми е голям. Хеншела не знам от кое депо е но не е проблем да разбера . А на  БАТ_МИТКО мога да кажа, че аз и като голям съм се плашил от локомотив, еле кат  се запали някой агрегат.....!

 
 
№6 от: ashtree (7 юни 2011 17:55)
Цитат: кръстю кръстев
ASHTREE, имам много снимки на 04 , работил съм години на тази серия. В статията ,,Влак лети,лети" , ако не греша на mchukanov, 14 снимка е на 04-45 а машиниста съм аз.


На тази, нали? Коя година е правена и къде? Двуетажните вагони мисля, че бяха DR-йски втора употреба, или унгарски от MAV, не съм сигурен, но си спомням, че в средата на 80-те още се движеха до Драгоман.
Кръстю,  та ти си направо  суперценен източник на информация за нашето славно в миналото, а днес  безславно затъващо поради идиотизма на управниците БДЖ!  а на кои други серии си работил?  Хванал ли си първите електрически Шкоди серия 41? А 42-йките отпреди реконструкцията , с красивото заоблено предно стъкло? Много ще ми е интересно да видя архива за "четворките". Пиши в "лични". Между другото, имаме ли все още жив "Дядо Ганц" или последният е нарязан за скрап?


 
 
№7 от: bat_mitco (7 юни 2011 19:30)
Цитат: кръстю кръстев
А на БАТ_МИТКО мога да кажа, че аз и като голям съм се плашил от локомотив, еле кат се запали някой агрегат.....!

АМИ,АМИ...ИЗЛАГАЦИЯ СИ БЕШЕ...ОТВСЯКЪДЕ...
  СЕТИХ СЕ ,ЧЕ НАСКОРО ГЛЕДАХ ЕДИН СИЛЕН ФИЛМ ЗА ПАРЕН ЛОКОМОТИВ И МАШИНИСТ...ДАЖЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ,ЧЕ ЛОКОМОТИВЪТ БЕШЕ ЖИВ ГЕРОЙ ОТ ФИЛМА...ПРЕПОРЪЧВАМ ОТ СЪРЦЕ...--------------------
 
 
№8 от: ashtree (7 юни 2011 19:50)
Цитат: bat_mitco
АМИ,АМИ...ИЗЛАГАЦИЯ СИ БЕШЕ...ОТВСЯКЪДЕ... СЕТИХ СЕ ,ЧЕ НАСКОРО ГЛЕДАХ ЕДИН СИЛЕН ФИЛМ ЗА ПАРЕН ЛОКОМОТИВ И МАШИНИСТ...ДАЖЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ,ЧЕ ЛОКОМОТИВЪТ БЕШЕ ЖИВ ГЕРОЙ ОТ ФИЛМА...ПРЕПОРЪЧВАМ ОТ СЪРЦЕ


КРАЙ.....НАИСТИНА  ВЕЛИК ФИЛМ, БАТ МИТКО! ЧУХ ЗА НЕГО МИНАЛАТА ГОДИНА, ЧЕ Е СПЕЧЕЛИЛ МОСКОВСКИЯ КИНОФЕСТИВАЛ! ВЕДНАГА ГО НАМЕРИХ В TORRENTINO.COM И ТО В HD 1080P MKV ФОРМАТ, И ГО ГЛЕДАХМЕ С ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ.

 
 
№9 от: K.panev (7 юни 2011 22:05)


Ето така изглежда сега единият от 2-та останали локомотива серия 04,този мисля че е 04.12

 
 
№10 от: mchukanov (7 юни 2011 22:39)
 ИСКАМ И АААААЗ, ИСКАААААААААМ
em_83 em_83 em_83
... КАК ПУФТИ И СВИРИ ТУЙ ЧУДООО
em_47 em_34 em_36
... някъде ми се мярна, че това бил най бързият парен Локомотив за времето си в БДЖ em_18
Обаче свирката на швейцареца 01.23 ми е фаворит em_84
ПП Между другото - не забраниха ли пушенето в БДЖ em_18 em_11--------------------
 
 
№11 от: кръстю кръстев (8 юни 2011 00:35)
ASHTREE, снимката на 04-45 не знам кога е правена,предполагам преди 1991г. Гарата е Волуяк а влакът е от Станянци,  с тогавашен №1211 посока Сф. Двуетажните вагони са от ГДР .Беличкото,което се вижда на дясната ми ръка не е цигара, а превързаният ми показалец.Още  имам белег. Аз съм чист дизелист, работил съм и на серия 06 . Те са Румънско производство по Швейцарски лиценз ,а двигателят е модел 1935г .Ганц знам че има в Русе но не е в движение. 41 и 42 серия ги знам . 42 бяха красиви но с пластмасови кабини. Загиваха машинисти и при удар с 40км/ч.Снимката от K PANEVе на 04-12, скоро я преместиха на това място.Ходовата и част е запазена, но като влязох вътре онемях,насълзиха ми се очите от мъка,погромът е ужасяващ....!  Не знам как чрез ,,лично писмо" да ти пратя  клипчета, за да видиш на ,,живо" безхаберието.....!

 

 
 
№12 от: ashtree (8 юни 2011 01:04)
Цитат: кръстю кръстев
Аз съм чист дизелист, работил съм и на серия 06 . Те са Румънско производство по Швейцарски лиценз ,а двигателят е модел 1935г


Е как , славният "другаря Чаушеску" ! CFR до ден днешен ги ползват активно, май здрави се оказаха, поляците също ги имат на PKP. При нас май взеха да понамаляват. Много ме кефи звукът на дизела им - леко мяза на трактор.

Цитат: кръстю кръстев
Не знам как чрез ,,лично писмо" да ти пратя клипчета, за да видиш на ,,живо" безхаберието.....!


Да се уговорим някъде да ми ги качиш и да пратиш линк. Ще ти бъда много признателен.

А някога като дете и аз мечтаех да стана машинист... Като малък баба ми, която е родом от Украйна, много често ме водеше в Луганска област при роднини. Там е миньорски район, а единият от дядовците ми по линия на сестрите на баба ми, беше железничар, и често ме водеше да гледаме влаковете - огромни дълги композиции, натоварени с въглиша, теглени от трисекционни  монстри  3TЭ10... Ех , как мечтаех тогава да подкарам такъв локомотив!

Mchukanov,  страхотни снимки на 05.01! Между другото, къде мога да намеря инфо за старата "парна" номерация на сериите ТПС на БДЖ? 

 
 
№13 от: кръстю кръстев (8 юни 2011 17:36)
ASHTREE, много е лесно да ти пратя линк, но аз подадох ,,зов за помощ", да ми се подскаже как да  кача клип или снимка в ,,лично" или в ,,коментар" но напразно.......!  Препочетох упътването , но някъде греша. Дано някой се отзове . Ако се науча смятам че ще бъда по полезен.

 
 
№14 от: freja (8 юни 2011 18:32)
Кръстю,
клип не можеш да вградиш в коментар или ЛС.
Снимките, за да ги сложиш в коментар/ЛС, трябва вече да са качени някъде в интернет. Оттам нататък Влади го е обяснил стъпка по стъпка.
Ако имаш снимки/видео, които искаш да качиш в статия, но срещаш трудности, можеш да ги пратиш на някой админ/отряден председател, за да ги добави вместо теб. Писах ти ЛС.

 
 
№15 от: кръстю кръстев (8 юни 2011 20:54)

freja,
Благодаря FREJA , разбрах ,снимките трябва  да са качени в интернет. em_81 em_98 ще черпя ! 


 
 
№16 от: кръстю кръстев (9 юни 2011 11:47)
ASHTREE, тук ще намериш информация за парните лок. http://www.railwaymodeling.com/photogallery/steam.htmв България.

 
 
№17 от: ashtree (9 юни 2011 12:47)
Цитат: кръстю кръстев
ASHTREE, тук ще намериш информация за парните лок. http://www.railwaymodeling.com/photogallery/steam.htmв България.


Огромно мерси, Кръстю! Страхотна колекция!  Оказа се, че сме имали някога доста разнообразен парк от парни локомотиви. Прави ми впечатление и номерацията на сериите- някъде докъм началото на 30-те е като на DB - трицифрени, а номерациятга с десетична точка, която действа и днес, е внедрена някыде около 1936 г.
А имаме ли някъде оцелели крилни семафори освен на теснолинейката Септември-Велинград-Добринище? Между другото, смятаме да отидем с жена ми до Велинград за почивка през някой от уикендите, и все се каня да не ходим с колата, а да отидем с теснолинейката от Септември, хем да направя малко снимки

 
 
№18 от: кръстю кръстев (9 юни 2011 17:32)
ASHTREE, радвам се че съм успял да помогна. Последната снимка на крилен семафор, която видях е от Януари тази година по 16 линия ( Септ.--Добринище) . Ако разбера за друг участък ще  те уведомя .

 
 
№19 от: a4koto (10 юни 2011 08:13)
кръстю кръстев,
Ти като стар кадър ЖП-ейски, можеш ли да ми обясниш за какво са служили кулите на гарите--------------------
 
 
№20 от: кръстю кръстев (10 юни 2011 16:15)
A4KOTO Здравей, Кулите са резервоари за вода. За да има винаги  достатъчно, и то с голям дебит , с цел да се съкрати престоят на влака в гарата. Освен това, водата се е обработвала с химикали за да се намали твърдоста и , и така да се избегне натрупването на котлен камък по серпентините /тръбите/. Натрупаните плаки във вътрешноста на тръбите пречат на парообразуването ,пада мощноста на лок-ва,намалява се охлаждането им и в един момент се пукат и т.н. 

 
 
№21 от: ashtree (10 юни 2011 16:39)
Цитат: кръстю кръстев
Освен това, водата се е обработвала с химикали за да се намали твърдоста и , и така да се избегне натрупването на котлен камък по серпентините /тръбите/. Натрупаните плаки във вътрешноста на тръбите пречат на парообразуването ,пада мощноста на лок-ва,намалява се охлаждането им и в един момент се пукат и т.н.


Както е казал един стар украински машинист, "... парният локомотив е като жена, трябва добре да го гледаш и да му угаждаш..." :)
От детството си, когато лятото ходих в Бургас при дадо и баба, си спомням че покрай магистранлата ж.п. линия, минаваща от гарата  успоредно на ул. Москва (сега Мариял-Луиза, ако не греша), имаше дори действаща хидроколонка за екипиране на ппарни локомотиви (до Техническа гара Бс) . Но тъй като такива вече не се използваха (говирим за края на 70-те, началото на 80-те), колонката се изпозлваше за зареждане с вода на цистерните на Чистотата, дето поливаха улиците (и такова нещио имаше някога). Иначе я оставяха непрекъснато течаша (соц. безхаберие- водата беше стотинки) , и в горещитъе дни ходехме да се пръскаме с вода до колонката. А щастливите собственици на лади и москвичи си миеха колите на нея. 

 
 
№22 от: bat_mitco (14 септември 2011 17:11)--------------------
 
 
№23 от: Цонка (14 септември 2011 17:30)

em_71 Честит имен ден, Кръстьо! Жив и здрав!
--------------------
 
 
№24 от: катя милушева (14 септември 2011 23:39)

 Честит имен ден и от мен!!! Много здраве и късмет и все напред!!!!


 
 
№25 от: ashtree (14 септември 2011 23:56)

Честит имен ден, Кръстю, с пожелание за много здраве, радост и успехи!

Един специален поздрав за един от хората, благодарение на които БДЖ все още е живо:

http://www.youtube.com/watch?v=nEN94-So9tU


 
 
№26 от: кръстю кръстев (18 септември 2011 15:38)

Благодаря ! Трогнат съм! Бъдете здрави и щастливи ! 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 0
Гости: 12

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?


 
 
 
 
Ново в ПУК!