Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Програмируем калкулатор
22-09-2011, 17:13 | Автор: dancho | Категория: Светът на възрастните / Техниката

През 1989-та, родителите ми ме подкрепиха в желанието ми да засиля заниманията си с компютър, и ми купиха Правец 8Д. Достъпната литература по информатика беше на български и руски език по това време. В голяма част от руската литература се разказваше за всякакви "странни" машини, включително програмируеми калкулатори. За последните имаше огромно количество разработен приложен софтуер (сега си го обяснявам с относителната достъпност на тези машини в сравнение с персоналните компютри в Съюза). Програмируемият калкулатор притежава основните характеристики на компютъра - има памет, устройства за вход и изход и може да изпълнява потребителски програми. В един момент научих "езика" на тези машини и започнах да прехвърлям някои интересни програми на моя Правец, като ги пренаписвах на Basic.
После дойде режимът на тока. И тогава започнах да си мечтая да имам преносима машина на батерии, с която да си работя когато и където си поискам. Това беше и времето, когато руснаците идваха в България и продаваха какво ли не по битаците. И тогава се случи - докато зяпах безцелно по сергиите, го видях. Електроника МК-52. Най-съвършенната машина от класическата линия БЗ-34. Както вече споменах, руснаците ги ползваха за какво ли не, а и аз вече имах няколко книги със стотици програми за него. А специално МК-52 беше станал и  бекъп бордови компютър на космическия кораб Союз ТМ-7 при мисията му към МКС МИР. Истинска мечта.
С този калкулатор изкарах последните години в гимназията, както и първите години в университета (учейки вече Информатика). После го замених с други машини (по-леки, по-бързи, по-съвършенни), но Електрониката си запазих. Ето го и него - ветеран от преди 20 години. Все така работещ и дори по-интересен от преди :)

Програмируем калкулатор
Програмируем калкулатор

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Маргарита Василева (22 септември 2011 23:36)

Уникално! Признавам си,em_13 даже не съм чувала за такава машинка.
--------------------
 
 
№2 от: Весито (23 септември 2011 10:53)

Не съм виждала такава машинка! em_2


 
 
№3 от: катя милушева (23 септември 2011 11:24)

 Много интересно!!! И аз не съм виждала такова чудо!


 
 
№4 от: bat_mitco (23 септември 2011 14:09)

 КАТО ЕДНО СКАРАНО С ТЕХНИКАТА(...С МАТЕМАТИКАТА...С ФИЗИКАТА...С ОНЕЗИ БЕЗМИШКОВИ КОМПЮТРИ...) ДЕТЕ ДА ПОПИТАМ ТОВА-ОНОВА...

 1.КАК ОТ И ВЪВ ТОВА ЧУДЕСО  СЕ Е ИЗКАРВАЛО  И ВКАРАВАЛО ИНФОРМАЦИЯ...КАБЕЛ ИЛИ НЕЩО ДРУГО...

2. ДИСПЛЕЯТ СВЕТЕЩ ЛИ Е ? А В КАКЪВ ЦВЯТ СВЕТИ...

3. КОЛКО БАТЕРИИ СЕ ЗАРЕЖДАТ И ДОЛУ-ГОРЕ КОЛКО ИЗКАРВАШЕ С ЕДИН КОМПЛЕКТ БАТЕРИИ...

4.КОЛКО ВСЪЩНОСТ Е РАЗМЕРА НА ТОВА...

5. ОСВЕН СТАНДАРТНИТЕ КЛАВИШИ, КОИТО ИМАШЕ ЕДИН ОБИКНОВЕН КАЛКУЛАТОР ЭЛЕКТРОНИКА, ТОЗИ ИМА И ОЩЕ НЯКЪДЕ 12...ЗА КАКВО СЛУЖАТ...АМА АКО МОЖЕ - ОБЯСНЕНИЕ  КАТО ЗА НЯКОЙ,КОЙТО СЕ ОПИТВАЛ ДА СЛОЖИ ДИСКЕТА ВЪВ ФЛОПИ БЕЗ ДА Я ИЗВАЖДА ОТ КАРТОНЕНАТА КАЛЪФКА...УХХХХ...ТО БЯХА ЕДНИ ДИСКЕТИ...МАЙ БЯХА ГОЛЕМИ КОЛКОТО ГРАМОФОННА ПЛОЧА С ДВЕ ПЕСНИ....
--------------------
 
 
№5 от: dancho (23 септември 2011 22:23)

Вярно е, че Електроника не се внасяха в България, ние си имахме ЕЛКА. Е, нямахме си програмируем калкулатор, но пък имахме много повече ПРАВ-ци на глава от населението.

Ето отговорите на конкретните технически въпроси:

1.Клавиатура и дисплей, разбира се. Освен това, МК-52 беше единствения калкулатор с EEPROM памет, в която можеше да се записват програми (нещо като диск), но поради технологията от това време, за един запис отиваха почти целите батерии. За това се препоръчваше в инструкцията, при запис да бъде включен в мрежата (има си адаптер). На задния панел има два конектора - един универсален (за управляване на външни устройства или приемане на информация от различни датчици - лабораторни уреди, компютърна периферия) и един за модули с памет. Специално програмите за управление на космическия кораб Союз са на такива модули. По руските форуми по едно време някой беше пуснал слух, че ги е намерил в оригинал :) Ето как изглеждат отзад (домързя ме да снимам моя, за това снимка от нета):

А ето така изглежда модул с памет и пакет от програми в него. Аз си нямах такъв:

2.Дисплеят свети, хаби много ток и грее :) В МК-52 е зелен, в някой други модели беше червен.

3.4 батерии АА. По онова време алкалните бяха рядкост (в Съюза сигурно въобще не ги е имало). Със наличните тогава батерии изкарваше максимум 24 часа непрекъсната работа. За това си има адаптер, за да е включен в мрежата при дълги програми (някой итеративни алгоритми изискваха по няколко часа за сложните изчисления). Консумацията е малко под един ват, което си е множко...

4. Размерът е примерно 20 на 10 см. Дебелината... не знам. Сравнително тежък, но едва ли имаше 300 грама.

5. Клавишите не е толкова важно колко са, а какви са. Тук имат по три значения. Командите на езика му за програмиране са директно на клавишите. Например ПП (в Basic това е GOSUB) е преход към подпрограма, БП (в Basic е GOTO) е безусловен преход към адрес, В/О (в Basic e RETURN) е връщане от подпрограма и т.н.

Друга интересна особенност на тази серия беше обратния полски запис (или постфиксна нотация). Това е начин на описване на математическия израз, така че да се озбягва нуждата от скоби (грубо казано). Например

1 + 2 * 3 = се записва 1 2 3 * +

а

(1 + 2) * 3 = се записва 1 2 + 3 *

изглежда странно, но е гениално и универсално. Ако някой се интересува да разбере логиката - ето тук - http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Polish_Notation


 
 
№6 от: Бебо (24 септември 2011 00:16)

И аз не съм виждал такава машина! em_114
--------------------
 
 
№7 от: Гергана (24 септември 2011 00:59)
Таквоз чудо и аз за пръв път виждам.em_2

 
 
№8 от: ashtree (24 септември 2011 20:21)

Прадядо на днешните нетбуци. Dancho,  а интересно процесорът му какво представлява, и с каква скорост е? И какво е представлявала графиката му (едва ли можем да говорим и за подобие на видеокарта), но все пак има ли опция за извеждане на голям екран?


 
 
№9 от: dancho (24 септември 2011 23:18)

Екранът е цифров (с 7 сегментни индикатори). Сорсовете на програмите ги показва в нещо като 16-тични цифри (вместо A,B,C,D,E показва T,E,C,L,-) на екрана докато ги въвеждате или редактирате. Имаше всякакви маниашки приставки и контролери правени от ентусиасти, но за голям дисплей не съм чувал.

Процесорът е някакъв специализиран съветски и е с честота около 500kHz.

Ето какво представлява езикът на калкулатора:

http://www.thimet.de/CalcCollection/Calculators/Elektronika-MK-61/CmdRef.html


 
 
№10 от: ashtree (25 септември 2011 02:59)

dancho, Че за времето си 500 kHz си е било много добре даже за такава машинка. А охлаждането как е било организирано - предполагам няма перка, защото иначе батериите нямаше да стигнат за нищо. Отварял ли си го? Много ми е интересно да видя една снимка на дъното, ако може да се нарече дъно. Много ме кефят интерфейсните конектори - отдалечено напомнят днешните Parallel ATA за хард дискове.

Интересно, а основният компютър на "Союз" какво ли е представлявал тогава? Обаче евала на руснаците - със "Союз" останаха поне за едно 5-6 години монополисти в космическия транспорт! Вечна машина,податлива на модернизации и евтина за използване. Американцие се пукат от яд, че не са си запазили програмата Apollo, и сега трябява да правят космическi кораб from scratch :) 


 
 
№11 от: dancho (25 септември 2011 11:25)

Честно казано, бавничка си е машината. Но и тя не е правена за real-time изчисления. Няма вентилатори, не грее чак толкова. Ето снимки от платките:

http://rk86.com/frolov/mk-52.htm


 
 
№12 от: ashtree (25 септември 2011 14:31)

dancho, много интересно, за какво ли са тези блокове от навързани резистори? 512 b памет :)))))))) Интересно, разширителните модули кактъв обем са имали?

Някъде четох за един руснак, който колекционира и възстановява архаични компютри, има дори няколко машини от трето поколение от серията "Минск", за които е отделил няколко стаи в къщата си... Абе маниаци всякакви :) 


 
 
№13 от: ssi (25 септември 2011 23:41)

em_78 em_117 em_114  Не мога да повярвам!!!!

Имаш уникална машина.

Резисторите се слагат за "подпиране" на цифровите входове (pull-up или pull-down). Накратко ако няма нищо свързано на входовете те държат или еденица или нула на входовете, за да няма "шашкане" на интегралната схема и да се чуди сега еденица ли ми подават или нула като напрежението е между двете.


 
 
№14 от: kametel (16 октомври 2011 23:43)

Electronics MK-52 - Програмируеми калкулатор с обратно лак за инженерни изчисления. Отнася се до трето поколение на съветските програмируеми калкулатори.

MK-52 е първият съветски калкулатор с летливи електрически изтриваема памет ( PROM , въведете KR1601RR1 от 4 Kbps, броят на напишете цикли 10000), което осигурява безопасността на програми, когато устройството е изключено, и действа като буфер при общуването си с външни устройства. Този блок от памет може да съхранява до 512 програма 8-битови думи (или съдържанието на данните регистри 72) и да ги споделяте с RAM .

В допълнение е възможно да свържете външен ROM - (. тези програми са написани от производителя) PDU (мощност разширяване) с играта и програми, математика, която притежава десетки програми, които съставляват библиотека потребителя Общо на производителите да произвеждат четири вида патрони ROM :
БРП-2 "Astro" с набор от програми за решаване на задачи навигация, подробности за които е публикуван в "Морски Събиране» № 12, 1988 г.;
БРП-3, съдържаща 60 програми loya решаване на математически задачи. През 1988 г. той продуцира 15 200 единици от този тип се предлагат за продажба на цена от 16 рубли;
БРП-4 е планиран за пускане през 1989 г., съдържанието - Програма игра, спортни и професионални и домашни характер;
БРП "Гео" (три от тях, съдържащи различни математически функции, BRP-4 - игра програми).

Също така в МК-52 има един разширителен слот, който се инсталира с процеса и целта е да се диагностицира на Комитета за наблюдение по време на неговото производство, неофициално, че може да свържете външни устройства, със свои собствени контролери, като специален принтер .

Калкулатор е разширен набор от софтуер , по-специално разпределянето на десетични числа, както и намирането на абсолютната максимална стойност от числа, изпълнява някои логически операции. В същото време на калкулатора е напълно съвместим с модели от второ поколение ( B3-34 и МК-54 ) в системата на команди и кодове. Като цяло, една програма, която отнема в MC-52, всички 105 мерки от програмата памет и 15 регистри, според способността му да се равнява на приблизително 140-150 стъпки и 18 регистри, една програма, написана в командния система B3-34 .

MK-52 лети в космоса на борда на " Союз ТМ-7 ". Му трябва да се използва за изчисляване траекторията на кацане в случай на повреда на бордовия компютър. [1]

Потреблението калкулатор:
в режим на готовност (екран, когато не нула) - около 89 тА,
в "памет" (програмата Cx↑↑↑:ВП К , в резултат на индикатор свети само десетичната запетая) - около 84 тА,
броене режим за програмата - 73 мА.

МС за освобождаване на софтуера Киев "Кристал" отговори на главния дизайнер на Shereven A.G, заместник-главен инженер Perutsky АП, директор gospriemka Kostikov VV
--------------------
 
 
№15 от: Norman (26 ноември 2018 14:46)

Ако някой иска да види, какво може един такъв калкулатор - ето линк към онлайн емулатор на "Электроника МК-61" (същото, като описания МК-52, но без портовете за вход/изход и разширителните модули и с "портретна ориентация" на екрана и клавишите).


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?