Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (5)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Грамофон "Ригонда 102"
18-10-2008, 03:22 | Автор: freja | Категория: Светът на възрастните / Техниката
Това е грамофонът, пред/под който съм прекарала безброй часове на наслада -
RIGONDA 102:
 
Грамофон "Ригонда 102"
 
Заедно с краката е висок около 80 см. По височина го бия, обаче на възраст е по-стар от мен. Капакът му се вдига и вътре изглежда така:
 
Грамофон "Ригонда 102"
 
Следва кратък урок за устройството на грамофона (за начинаещи):
 
Грамофон "Ригонда 102"
 
Вляво от въртящата се платформа (или както там се казва; не съм техник fellow ) е копчето за 33, 45 и 78 оборота. Голям майтап беше да пуснем някоя дългосвиреща плоча на по-високи обороти. Гласовете, които излизаха отвътре, бяха непостижими дори с дишане на хелийwink (ако тогава изобщо някой беше чувал за хелиеви балони). За такава постъпка обаче можехме да си отнесем строго мъмрене и евентуално една краткосрочна забрана за достъп до грамофона.
 
Вдясно, над поставката за иглата, е копчето за включване и изключване на грамофона, което има и още едно положение - автостоп. Не си спомням точно, но е логично с тази трета опция иглата, като стигне до края на пътечките, сама да се вдигне, за да не подскача на най-вътрешната пътечка. Ако греша - поправете ме.
 
Под поставката за иглата е копчето за пускане на плочата. Като сложите плочата и нагласите иглата - пускате и тя започва да се върти.
 
В центъра на онази въртяща се платформа има едно малко кръгло нещо, което се поставя там (на оста), когато се слушат малки плочи. Тоест то запълва кръглия отвор в средата на малките плочи и те могат да се въртят нормално (всъщност, без него не могат изобщо да се въртят). Големите плочи имаха съвсем малка дупчица и това приспособление не им беше нужно.
Ако го вземете в ръце и го обърнете, ще видите, че от долната страна е мекичко и рошаво. Там има залепено нещо като плат. С тази част почиствахме плочите от прах, за да не се спъне иглата в някоя прашинка и да даде дефектен звук.
 
Иглата се пази като очите, не се пипа, не се играе с нея, нито пък с нея се правят експерименти. Почиства се със споменатото вече меко и рошаво нещо.
 
Като говорим за почистване, извинявам се много за огромното количество прах, който се е натрупал, но грамофонът не е бил отварян от повече от 20 години...
 
На предната страна на дървената кутия, над говорителите (обаче те така ли се казваха?...) се намира радиото:
 
Грамофон "Ригонда 102"
 
Всяко от големите кръгли копчета от двете страни на скàлата е всъщност съставено от по две копчета - голямо отзад и малко отпред.
От лявата страна голямото копче служи за включване и изключване на радиото, а малкото - за намиране на станциите.
Едното от копчетата от дясната страна (но не помня точно кое за какво беше) е за силата на звука. Това копче е както за радиото, така и за грамофона. За съжаление, по едно време потенциометърът на "Rigonda"-та се развали и тя издаваше страшни пращящи и пищящи шумове, докато успееш да я нагласиш правилно и се успокои. За тази повреда май така и не се намери факир, който да я отстрани. Другото копче отдясно местеше "линийката" на реда за УКВ (тя беше шарена, точно като мартеничка, а не чисто червена като другата). Доколкото си спомням, с това копче нищо не можехме да уловим, за разлика от няколкото станции на дълги вълни, на които не говореха на български.
 
Всичките малки копченца на долния ред (с изключение на най-лявото) са все за радиото, но не ги знам за какво служат. Натискат се, не се въртят. Някои се натискат веднъж, за да ги включиш и после - веднъж, за да ги изключиш. А други действаха на принципа на радиобутоните - всеки следващ включен изключва предишния. Всъщност ние със сестра ми радио не слушахме там, а основно приказки. Но всички тези копченца и "линийки" представляваха голямо забавление за нас и докато слушахме плоча, все си връткахме и натискахме нещо (понеже те нали не влияят на грамофона) и си въобразявахме, че пътуваме между разни градове (от написаните там), че сме на космически кораб или че управляваме друга някаква фантастична машина...bruuum help aviator
 
А най-лявото копченце е за включване и изключване от тока на цялото описано устройство, наречено "Rigonda 102". "Прозорчето" горе вляво светеше зелено и беше индикатор, че захранването е включено.
 
Eй, не подозирах, че помня толкова подробности!...
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: furious_kid (18 октомври 2008 07:29)
Ох, Freja!
Благодаря за поредната екскурзия в детството, когато такива ни бяха пултовете на космическите кораби! Ти явно си била от командирите на екипажа, щом не си спомняш за копченцата... (Добре, че си призна, че Ригондището е по-възрастно от теб! ). Ето сега малко астронавигационна информация - първа ръка:

Тя няма да ни навреди - напротив! Че то ще изпозабравим всичко и, когато някой наследник тикне с пръст някое копченце и попита "А ТОВА за какво служи?" - ще се изложим. Като кифладжии! (това последното май е за "жаргонския").

Първо: "прозорчето" горе не е индикатор на захранването, а "оптичен индикатор за силата на сигнала" - т.е. като въртиш копчето за настройка на въртящата се антена (лявото голямо търкало), след като с дясното голямо търкало си избрал нужната станция, когато стане най-тясна черната лента в средата, станцията е "на място". Колко сме си играли с това "магическо око"...

Второ: Копчетата отдолу са както следва:
1. вкл./изкл. (предшественик на on/off);
2. (врътка) регулировка на ниските честоти;
3. (врътка) регулировка на високите честоти;
4. включване на възможност за запис от радиото/грамофона на външен магнитофон или използването на "Ригонда" за усилвател. (Какво ниво на техниката беше само! Като включиш външния магнитофон звукът на ЦЯЛОТО съоръжение падаше с около 30%)...
5. включване на режим "грамофон" - И... хайде, Албертино! ;
6.7.8. - алтерниращи се бутони (радиобутони ) за диапазони ДВ, СВ и КВ (дълги, средни и къси вълни);
9. най-странният бутон, който у нас нямаше приложение... Включване на т.нар. "Местен Прием" - за локални станции (напр. в авиоградче, поделение, завод и т.н.). По едно време нашият внос май го бяха пригодили да използва МП за вход на радиоточка...;
10. включване на режим УКВ (ултракъси вълни). Толкова ултракъси бяха тогава, че изобщо не се ловяха! (Казано на сегашен технически - включваше се режим на прием на честотно модулирани сигнали (FМ), за разлика от амплитудно модулираните (АМ) предавания на ДВ, СВ и КВ). Абе, изобщо - прогрес отвсякъде!;
11. широколентово приемане... Ако нямаш смущения - включваш... И изведнаж чуваш и хармониците на носещата честота на станцията и откриваш, че всъщност звукът е много по-богат...
(бутони 9, 10 и 11 бяха от типа: едно натискане - вкл, второ - изкл.)

Уф-ф-ф! Направо не очаквах така да ме налегнат спомените... Въпреки, че "Ригонда" никога не съм имал, още на 9 години бях разглобил тази на братовчедка ми... След обратния процес тя даже РАБОТЕШЕ! Когато си поиска... По свой си начин... (Бях разменил някои бутони и обтегачи на скалите). Но след това бях непробиваем авторитет пред всички възрастни по въпросите с настройката!
xaxa2 xaxa2 ::

 
 
№2 от: о. Георги Георгиев (18 октомври 2008 09:30)
И ние имахме подобен. На него си пусках плочите на нашите естрададжии, но разбира се, по-рокаджийски звучащите. Мими Иванова с група "Старт", Сузи Куатро,Прешъс Уилсън с нейния "Еднопосочен билет" Щурците, Сигнал, Сигнал,....Сигнал!
ФСБ тъкмо се появиха, когато пеех с цяло гърло заедно с грамофона.
А, между другото - помните ли, когато забраниха на Група Сигнал да свири? Това се случи след концерта им в Бургас. Който пък беше след концерта им в Грудово. Бях там - войниците съсипаха няколко десетки стола в читалището.
Сигнал свириха песни на AC/DC, с което завинаги ни спечелиха, но за жалост - малко преди да ги спрат. Бях в седми клас. Само се палехме с тежки приказки за "Пърпъл", "Рейнбоу" и т.н., пък не бяхме ги чували - нямаше къде. Един приятел събра от някъде 300лв, купи на черно 100 долара и си взе от Корекома едно касетофонче Хитачи - моно бръмбъзък. А на радиото като това, търсехме някакво станция, мистериозно наричана "Метронома", където пускаха по-тежки парчета.

 
 
№3 от: isi (18 октомври 2008 10:43)

Това е и моят грамофон! Преди време качих снимка на грамофона на съпруга ми, но това си е точно моят, който си мислех, че нито ще видя пак, нито ще мога да го опиша. Благодаря, freja! Но и аз знам за този радио-грамофон точно колкото теб. furious_kid обаче отново ме разби! Аз съм сигурна, че тези технически подробности са били тайна и за моите родители. Но като се замисля и аз имам един приятел - съученик, който 100% е знаел такива неща още навремето, разглобявал, сглобявал, радио-кръжоци...
Freja не е снимала грамофона отзад, не че е нещо интересно, но у нас, на един рожден ден на сестра ми,  се случи ОГРОМЕН инцидент точно във връзка със захранващия кабел. Кабелът бил увиснал някак си (даже не знам как и защо точно) и един от съучениците на сестра ми решил да го намести докато работи грамофонът. Направо и сега настръхвам, като си представя какво е можело да стане! Родителите ми - изобщо не знам какъв ужас са изживели! Момчето беше ударено от ток, но за радост (тогава не беше никаква радост) само един от пръстите му постарда - сериозно, имаше операции, но сега знам, че всичко е наред. Почти съм сигурна, че точно след този инцидент повече не видяхме нашия грамофон. До днес 
--------------------
 
 
№4 от: Zara (18 октомври 2008 13:29)
Ех, любимият стар грамофон, ама точно същият! Много се забавлявахме със сестра ми да сменяме оборотите. Пускахме си приказки (които знаехме наизуст вече от въртене на плочите) с различни обороти и се заливахме от смях. Когато ти разкават бавно, провлачено и с дебел глас за седемте козлета, става още по-зловещо, а Бърборино на бързите обороти звучи още по-бърборински

 
 
№5 от: felice puba (19 октомври 2008 19:53)
Е, това е! Грамофонът,без който всяко едно семейство не можеше! Благодаря на freja. Това е чудесна разходка в миналото,съпроводена с ретро музика! Незабравимо!--------------------
 
 
№6 от: Бяло (20 октомври 2008 10:41)
  Нашия е по-съвременен, макар да си спомням подобна кутия при баба ми. Само че май беше само радио. Помня обаче денят, в който се сдобихме с нашия грамофон. Заедно с него бяха купили една плоча - тази, в която има песни наааа......мммм, а де? Сещам се само как Павел Попандов пее "мъничка японка ще си взема, всичко в моя дом ще е Хитачи", помня го, защото думата Хитачи ми звучеше много чуждо - хич не можех да разбера какво е това, и ми се виждаше даже страшно всичко да ти е хитачи... Някой сеща ли се коя е тази плоча? Май и Тодор Колев пееше в нея "на морето дупка, чак-ракадее, черно море, айде стига бе!" xixi3

 
 
№7 от: furious_kid (20 октомври 2008 10:49)
Специално за Бяло:

Плочата е на група НЛО.
Парчето, което цитираш се казва

"Брак в чужбина"

Време ми е, станах на години,
като всички хора брак да сключа,
само че ще ида във чужбина -
нещо по-различно, нещо по-различно, нещо по-различно да получа.

За американка ми се жени -
друг стандарт, коли, небостъргачи, о
няма там жилищни проблеми,
има СПИН в Америка обаче.

СПИН, СПИН, СПИН, има много СПИН,
има СПИН в Америка обаче.
СПИН, СПИН, СПИН, има много СПИН,
има СПИН в Америка обаче.

Мъничка японка ще си взема -
всичко в моя дом ще е "Hitachi",
ще натрупам много, много йени -
повечко работят там обаче.

По по по, по по по по по по
повече работят там обаче.
По по по, по по по по по по
повече работят там обаче.

Ще ми се в Париж да се оженя -
Айфелова кула, Нина Ричи -
французойка ще върви до мене,
да, но само мен ли ще обича?

Да да да, да да да да да да,
да, но само мен ли ще обича?
Да да да, да да да да да да,
да, но само мен ли ще обича?

Слушайте - най-добре е нашенка, от село

Най-добре е нашенка, от село -
даже да е слабичка и бледа,
хвърлям се, ще се оженя смело,
зеленчуци щом баща й гледа.

Зе зе зе, зе зе зе зеленчук,
зеленчуци щом баща й гледа.
Зе зе зе, зе зе зе зеленчук,
зеленчуци щом баща й гледа.

Зеленчуци, който не яде,
зеленчуци, който не яде,
зеленчуци, който не яде,
зеленчуци, който не яде.

Зеленчуци, който не яде,
зеленчуци, който не яде,
зеленчуци, който не яде,
зеленчуци, който не яде.

За Тодор Колев - плочата е друга - един двоен негов албум...

 
 
№8 от: Бяло (20 октомври 2008 11:35)
  Ейй, Фюриъс кид, благодаря ти. Това ме навежда на мисълта, че може да са донесли две плочи. А може и да е била само НЛО -то. (Ей, кат' го каза, веднага се сетИх). Една от първите ни плочи беше и на Демир Чаушев "Злато мое".

 
 
№9 от: filipovaeli (20 октомври 2008 17:15)

Еее, точно този модел не ми е любимия, но пак ме изненада приятно roza . Аз най- много харесвам онзи модел, който прилича на пиано. Тези стари грамофони винаги ми напомнят за " Уна, пауна бланка ! " А на плочите  пише " стерео" , но незнам дали грамофоните бяха стерео.
--------------------
 
 
№10 от: Гергана (23 май 2009 08:21)
Ама това е и моя грамофон. Абсолютно същия, може би само копчетата му бяха бели и квадратни. Иначе същия Ригонда на крачета. Нямахме касетофон (това си беше лукс), но грамофоънт беше най-добрият ми приятел. Вече го няма, но имам всички плочи и понякога така искам да си ги послушам, а няма на каквоsad Лили Иванова, Братя Аргирови, Росица Кирилова, Рики е Повери, Тоника СВ и т.н. и т.н. Май вече грамофони не се произвеждат, а имам повече от 100 плочи - и малки, и големи.

 
 
№11 от: tkpopov (21 юли 2009 22:15)
РИГОНДА-та ми навява много яки спомени. Баба ми по бащина линия имаше същия апарат. На грамофона много често слушах песни на Frank Alamo, Remo Germani, The Beathles и една плоча със стари градски песни, може би я знаете "НА ГОСТИ НА СЛАДКИ ПЕСНИ". Голяма атракция беше.

И помнмя, че грамофонът беше много чувствителен на сътресения. И много се дразнех, когато някой мине близо до радиото и от вибрациие грамофонът се смущаваше и провлачваше за кратко записите.--------------------
 
 
№12 от: isi (22 юли 2009 12:08)

Хе, tkpopov, а да не би да имаш предвид плочата "НА ГОСТИ НА БЯЛО СЛАДКО" :))  Може да кача снимка на нейната обложка  с опис на  песните :))
Нали така са се събирали на времето на горчиво кафе, лъжица бяло сладко и чаша вода :)) (Аз единствено на Етъра съм опитвала така)
А след години (вече през 90-те) моята хазайка във Варна събираше при себе си комшийки и приятелки, черпеше ги със сладко в съвсем малки стъклени чинийки, и заедно пееха стари градски песни :))

А всъщност съвсем забравих -  tkpopov, добре дошъл при нас! Чудесни спомени пазиш :))
--------------------
 
 
№13 от: tkpopov (26 юли 2009 20:02)
"НА ГОСТИ НА БЯЛО СЛАДКО" е друга плоча, която я нямам за съжаление. А тази "НА ГОСТИ НА СЛАДКИ ПЕСНИ"  някой ден ще кача нейна обложка и ще видиш за какво става дума. Интересното е, че на обложката на "НА ГОСТИ НА СЛАДКИ ПЕСНИ" има изобразена на преден план голяма старовремска маса и на масата е поставена обложката на "НА ГОСТИ НА БЯЛО СЛАДКО" и плочата е наполовина извадена от обложката.

И много ти благодаря за топлото посрещане. Ти си първата, която ме забеляза!--------------------
 
 
№14 от: tkpopov (4 декември 2010 17:47)
Седи си старата "Ригонда 102", достойно! Мълчи, мълчи, мълчи!
А ето какво намерих тук:

Радиола "РИГОНДА 102" в действие: http://www.youtube.com/watch?v=0tnd7cXrpLY--------------------
 
 
№15 от: freja (5 декември 2010 04:08)
Действие, и то какво! Направо перфектно състояние, завиждам им... em_101

 
 
№16 от: bat_mitco (21 август 2011 16:44)
  В СРАВНЕНИЕ С МОЯ "АХАТ" РИГОНДАТА НА ПРИЯТЕЛЯ ПЕНЧЕВ НЕ БЕШЕ ГРАМОФОН, А ГРЪМОФОН...ЩОТО ВАДЕШЕ МНОГО ТРЪМОВЕН ЗВУК...КАКТО НАСКОРО КАЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ(ЦВЕТКО...ВАМ ИЗВЕСТНИЯ REGREED) "АМИ ЗАЩОТО ТВОЯ АХАТ Е БИЛ ТРАНЗИСТОРЕН,А РИГОНДАТА Е ЛАМПОВА"...АМА И КАКВИ ГОВОРИТЕЛИ ИМАШЕЕЕ РИГОНДАТА...КАТО ГЛАВА НА ТРЕТОКЛАСНИК...С ЗИМНА ШАПКА,ПРИ ТОВА...ВПРОЧЕМ АЗ И ЗАТОВА ИЗБУШИХ СТАРОТО НИ  РАДИО "МЕЛОДИЯ",ДА МУ КАЧА ГОВОРИТЕЛИТЕ ЗА "АХАТ"А...--------------------
 
 
№17 от: miroivanov (24 октомври 2011 19:04)

Още слушам грамофонните си плочи, но вече на съвременен грамофон, но на мен той никога не ми е липсвал, защото винаги в нас е имало работещ грамофон.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: