> Техниката > Лампа водопад

Лампа водопад


24-10-2017, 17:47. : trak123

Ако си спомням правилно, дядо беше получил тази лампа, като награда отнякъде за нещо. 

С огромно удоволствие чакахме да се стъмни и го молехме, да загаси осветлението и да включи вълшебството. Отначало лампата само светваше, но малко по малко въздухът вътре в нея се затопляше от електрическата крушка и започваше да върти вътрешния кръг на лампата. В резултат, водните струи започваха да се движат, в началото лекичко, но после все по-бързо и по-бързо. Картината оживяваше и водата се лееше из ведро. Като истинско вълшебство, водопадът никога не изчерпваше водните си запаси и се превръщаше в чудна въртележка, окриляща детското ни въображение и мечти. Като пораснах малко повече, ми се струваше, че лампата пресъздава чудото на Ниагарските водопади, може и да е така. Със сигурност като деца това творение ни се струваше истинско чудо на техниката.

Тези дни избърсах дебелия прах, монтирах нова крушка и с трепетна молба натиснах ключето. Не светна от първия път, но почистих отново конктактите и понатегнах връзките и пробвах пак. С неописуемо щастие и усмивка посрещнах огрялата ме светлина, загасих лампата и седнах да съзерцавам чудото, знаейки, че скоро въртележката на водата ще полети и спомените ще ме връхлетят. 

Лампата се превърна за мен в машина на времето, с която, щом домът утихне, за секунди се пренасям в детските си години, усещайки топлината на дядовия дом. Водопадът на лампата отмива за секунди грижите на настоящето и ми дарява благотворна медитация в тишината на нощта. 

Имахте ли и вие такава (или подобна) лампа и радвахте ли й се като деца, а сега? 

Ето още няколко снимки за илюстрация, лампата краси дома дори и без да е включена: