Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Думите, от които се страхувахме
10-02-2010, 15:26 | Автор: Боряна | Категория: Разни - безобразни
Преди няколко години с приятели се връщахме от поредното пътуване и минахме покрай скалите на Скравена, където има забит кръст. Някой се поинтересува каква му е случката, когато мъничката Лиа /тогава 6-7 годишна/ буквално "изби рибата» със следния отговор: "Ами от там, по време на Конституцията, Комунистите хвърляли Хората от скалите…» Секунда-две мълчание, след това – бурен смях. "Абе, Лийка – питаме ние – ти знаеш ли, какво е Конституция?» Тя се изчервява и много бавно казва: "Не знам, ама звучи много страшно…»
Тази история ме върна мнооооого години назад, когато четях "Сто и един далматинци». Там, в последната глава, Мистър Душкинг обясняваше на Мисис Душкинг, че трябва да създадат династия от Душкингови, която да се грижи за далматинската династия. Ако не ме лъже паметта, точното продължение е: "Пердита рязко излая. Думата династия й се стори като какафония…». Та и в моята класация на думичките, които плашат, "династията» зае подобаващото си първо място. Но не беше само тя – о не, в никакъв случай!
Следващото ми сериозно предизвикателство, беше ужасната комбинация от букви алманах. И до днес ми звучи някак гадничко, скрито, като място, където са извършвани жертвоприношения, нещо тайно, църковно, тъмно, бррррр…. И няма сила, която да ме убеди, че това е просто някакъв си сборник, убедена съм в злокобното значение на тази дума, също като и това на сестра й – христоматията
Хиляда и една благодарности на автора на разяснението на тункваните вафли – честно си признавам, че и аз до вчера не знаех какво точно значи това. В съзнанието ми, това бяха едни вафли, подлагани на чудовищни мъчения, тунквани във врящи казани и въртени на шиш. Всъщност, като се замисли човек, обливането с горещ шоколад едва ли е от най-приятните неща, които могат да се случат на една уважаваща себе си вафла…
Да не пропусна – Кръстова гора. В съзнанието ми това е най-страшната гора на света, вместо дървета виреят само кръстове, а под тях вият страшни създания. Едни много отчаяни хора ходят да спят там, защото /тука по моему съм чела малко повече легендата за Орфей – б.а./ тая гора със сигурност води към подземното царство. Признавам си най-честно – и до днес моят крак не е стъпвал в околията…
Ще завърша с дума, чието значение не знам и до днес, а не съм го и търсила. "Паноптикум на стари криминални случки» се зовеше една доста симпатична книга в татковата библиотека. Криминалните случки бяха прилични, разказите – доста добре написани и какъв късмет, че никакъв паноптикум не се пръкна между страниците…

А на вас, деца, от кои буквосъчетания ви настръхваха косите?

ПП. Сега, когато съм голяма, няма думи, от които да ме е страх. Има само такива, които ме дразнят като за световно: "Ще инициираме поредица от хепънинги и ще ангажираме оптималния си капацитет и ресурс, за да отговорим адекватно на изискванията на европейските ни партньори…». Без думи. И без коментар.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: gamina (10 февруари 2010 18:41)
Ох, неволно се сетих за Бранислав Нушич:
"Госпожо, вие сте хипотенуза" и лелята решила, че хипотенуза е някаква стонога

И аз имах подобни "страшни" думички, но в момента не се сещам за нито една... доколко са били страшни не знам, но със сигурност странни и неразбираеми.

 
 
№2 от: рошав заек (10 февруари 2010 18:51)
"Чохено контошче". Боже, как ме стресна това заглавие мен, петгодишната! Гледах го и не можех да разбера какво можеха да значат тия толкова непонятни думи! Ама смятах, че е някаква болест с кихавици. Направо културен шок изживях.
После дойде заглавието "Забриски пойнт" в тетрадките със снимки на артисти на братовчедка ми. Очевидно ставаше въпрос за някакъв пойнт, който е забриски. Ама това "забриски" много неприятно ми звучеше, все едно там те забърсват с мръсната бърсалка. Брррр....
"Апартейд" също ми звучеше доста заплашително, като яко наритване с ритници. А "геноцид" мислех, че е отровен газ.
А четири години по-големият ми братовчед ме плашеше с думата "никотинамидаденозиндинуклеотидфосфат".--------------------
 
 
№3 от: isi (10 февруари 2010 18:54)

  Аз пък се сетих сега от теб, gamina, за Самуил Маршак ...
Я думал, что Гипотенуза
река Советского Союза.
...
(Про одного ученика и шесть единиц)

Много е забавно, Борянче! Сега ми е забавно, де :)) И аз за страшно не знам, ама се мъча да се сетя и на мен кое ми е звучало не на място - имаше много подобни думи - хич не са си на мястото, звучат си по-така  :))
--------------------
 
 
№4 от: gamina (10 февруари 2010 19:03)
Това стихче... върти ми се в главата, но в превод... имало го е нейде из учебниците.

Сетих се, медждувпрочем, и за някои гадни думички. Страшни не, но по непонятна прична - ужасно неприятни.

Става дума за Мирилайлай, не само защото е зъл, ами защото звучи някак...хм,  мазно. Тая неприязън някак впоследствие се пренесе и върху Манелай, а още по-странно и върху горките мирмидонци на Ахил. Просто комбинацията от букви ужасно ме дразни.

 
 
№5 от: катя милушева (10 февруари 2010 19:23)
От отделни думи май не съм се страхувала, но от словосъчетания като "педагогическа стая" съм изпадала в недоумение.

 
 
№6 от: Надя (10 февруари 2010 22:55)
За ужас от конкретни думи не мога да кажа, но за ужас от стихове, със сигурност. Първото беше за Левски, бррррррррр , и досега потръпвам, за онзи гарван, дето грачи грозно, просто, толкова картинно съм преживявала обесването, че ако щете ми вярвайте, това ме потрисаше, като дете.
Второто беше Илиада и онзи пир за грабливите птици, просто някакъв ужасссс! Толкова ме сковаваше, че не можех, да продължа да чета нататък..

 
 
№7 от: admin (10 февруари 2010 23:24)
Наде, гарвана на Ботев си е зловещ и не само за деца. И аз тръпна, даже днес (макар, е още по-страшно ми беше за псетата и вълците, гдето вият - сигурно щото съм и чувал като дете такива работи). Илиадата и Одисеята, пък и цялата тая сюрия митологични епоси, не са за деца (а значи - не са и за възрастни smile24 ), ама хич не са. Аз още си нося травмата от Едип (въпреки, че съм чел историята чрез Кун, тоест облекчено уж).
Иначе - май страшни думи не съм имал, но имах нехаресвани думи - примерно "любов" - уж, трябва да изразява нещо прекрасно, пък на мен ми звучеше (и звучи) грубо с това "ю" и с това "б".--------------------
 
 
№8 от: zaharisa (11 февруари 2010 12:47)
Аз се ужасявах от "мамелюците на емира" и от Бармалей. Заради него до ден днешен потръпвам ако ми се наложи да направя някоя крачка заднишком, защото леля ми с дисциплинационна цел веднъж на улицата ми каза, че само той върви така.
А години по-късно, изправена пред крепостта на въпросните мамелюци твърдо отказах да се снимам, де да знам от кое отвъдно ме гледа тоя емир

 
 
№9 от: gamina (11 февруари 2010 12:56)
Мамелюците и Бармалей ужасно много прилича на моите мирмиодонци, Манелай и Мирилайлай.. бррррррррр, ужас ninja

 
 
№10 от: Боряна (11 февруари 2010 13:00)

Както съм споменавала и друг път - имам по-голяма руса сестра. Веднъж, когато реши да обогатява общата ми култура, ме уведоми, че СПИН е "една много страшна болест, при която постоянно спиш и ти капят месата..."
--------------------
 
 
№11 от: mia.yaneva (11 февруари 2010 13:47)
Хе-хе. Страхотна темичка. xaxa2 Ама аз два дена се чудя кои са ми били страшните думи и не се сещам... Май нямах такива. Мен от образи и илюстрации в книжки ме беше страх... А пък вашите страхотии на мен ми бяха любими - и мамелюците, и Мирилайлай, и Бармалей, и вахабитите от "Страноприемницата в Шпесарт", и Карабас-Барабас, и тарабарския крал, и Тартарен Тарасконски... И всички такива. Ма много звучно ми звучаха Всъщност май само Кощей Бессмертный ми вдъхваше лек ужас... Иначе за гарваните и аз като Надето, много обичах обаче да го рецитирам това стихотворение, защото е много зловещо... Както и "Конници, конници, кървави конници..." на Фурнаджиев, дето пеят бесилките и иде смъртта. бррррррррррр.

 
 
№12 от: zverche (11 февруари 2010 18:19)
Моите страшни думи все около "педагогическата стая" се въртяха. Освен нея, другите бяха "малолетен", "непълнолетен" и "непротивоконституционствувателствувайте". Не обичах и да ги произнасям от страх да не помислят, че имам такива немерения.

 
 
№13 от: Зико (11 февруари 2010 19:06)
Хахаха, Боряна, тоя СПИН разбива!

Иначе в момента се сещам за кукумявка, Коджак, манипулационна, алманах също.


 
 
№14 от: Simpra (11 февруари 2010 20:36)
Не помня да съм се страхувала от буквосъчетания, но статията ме подсети за един мой сън spim2 , пълен със странни създания - бяха присмехулници. Изглеждаха малко като барбарони на райета, ама имаха само уста - като на котарака от Алиса. Помня, че ми втълпиха да търся ПРИКЕТИПУКЪЛ. Събудих се с натрапчивия въпрос: Какво е ПРИКЕТИПУКЪЛ? И досега не съм разбрала, дали съществува такава дума.--------------------
 
 
№15 от: катя милушева (11 февруари 2010 20:44)
SIMPRA, страхотна дума, страхотно, че си я запомнила досега, ако няма такова нещо, създай го!

 
 
№16 от: Надя (11 февруари 2010 22:13)
Ами аз споменах в една моя статия тук, че най-много като дете се страхувах от два града, освяен от стиховете по-горе - Хирошима и Нагасаки, ужасно...нямам други думи:http://detstvoto.net/index.php?newsid=978

 
 
№17 от: Pavlina Iossifova (12 февруари 2010 12:56)
Наде, ти заби в истински сериозните страхове...там просто мълча!

Откак се появи статията се чудя дали е имало думи или словосъчетания, от които съм се страхувала... Чак страхувала, май не. Ама много ме дразнеха всякаквите -ации и -иции. До ден днешен ме дразнят и да, плашат. Въобще всички административни думи и словосъчетания. До толкова, че и до сега ако трябва да напиша някакво заявление или нещо от сорта дни наред трябва да преодолявам себе си
Манипулационната пък е май единствената дума, в която има -цио-, а аз си я обичах. Ама това, защото ми беше място за игра в случаите, когато мама ме взимаше с нея в поликлиниката. После там съм си писала и домашните. И миризмата на дезинфекционни материали ми беше станала любима...как не, нали наоколо беше мама.

А за страшните поетични сцени - там с Мия можем да направим група за хорова рецитация. Точно "Обесването на Левски" и "Конници" и аз рецитирах с апокалиптично упоение. А в гимназията се влюбих в "Септември" и "Ад" на Гео Милев. angry2--------------------
 
 
№18 от: рошав заек (12 февруари 2010 13:56)
Ох, Павлинке, и аз съм от твойта партия - от канцеларски език и аз до днес си имам страх голям! Като ме молят да превеждам документи, отказвам с думите "Не говоря канцеларски". Сега се сетих, че нашите като ме водеха на работата, там имаше едни кочани, на които бяха изписани страшните думички "Дебит с-ка" и "Кредит с-ка". Ей, много ме стряскаха тия думички - това "с-ка" го четях като "съска", "дебит" смятах, че е някаква форма на лобут, а кредита го мислех за някакво още по-страшно наказание.--------------------
 
 
№19 от: gamina (12 февруари 2010 14:03)
То кредита си е страшно наказание xaxa2

 
 
№20 от: Pavlina Iossifova (12 февруари 2010 15:23)
Цитат: gamina
То кредита си е страшно наказание


uuux angry3

Зайо, а на немски канцеларския си е официална дума Beamtendeutsch!!!--------------------
 
 
№21 от: mia.yaneva (12 февруари 2010 16:48)
Ох, Павлинка, да не отплесвам темата, но и някакъв мухъл в една, както си я представях, резидаво зелена стая на Фурнаджиев ми се мержелее от оня ден с една свещ и съсухрена опечалена майка до някакво легло, ма за рецитала ще трябва да се справя с Поменика на честванията... Апропо, много ми беше чудно тогава, защо тези толкова потрисащи революционни стихотворения не ги учим в официалната литература, ма по-късно разбрах отговора...

 
 
№22 от: Pavlina Iossifova (12 февруари 2010 17:26)
Ама как го описа само, Мия, чак ми стана смешно от страшното! Сетих се и още нещо. Колкото и страшни да са били разни думи и словосъчетания, особено поетичните в тях винаги съм усещала някаква притегателна загадъчна сила, ама за смях на околните ми и до днес излизам от стаята, когато домашното кино (телевизор) стигне до някоя страшна сцена. Даже, когато 100% знам, че има хепи енд! malee2 smile24--------------------
 
 
№23 от: mia.yaneva (12 февруари 2010 17:52)
Павлинка! То и той си го е написал "и страшно е майко, и весело"... (Конниците). Ето го отговорът тук - №3 и точка на страхотиите :)

 
 
№24 от: 9585 (5 май 2011 19:06)
От Мирилайлай и мен ме побиваха тръпки, ама един ден една приятелка прекрати ужаса като изпя следната песен: "Мирилайлай пиикааааай ..." em_75
Много ми беше гадна и думата "влъхва". Това за мен беше човек, който постоянно си мърмори под носа и се чува: "въх-въх-въх".
Също така не обичам и думата "зълва" - просто със сигурност си мислиш, че става въпрос за ужасна, отвратителна злобна жена, която сипва отрови в яденето на хората. em_18

 
 
№25 от: Цонка (5 май 2011 19:43)
Цитат: 9585
не обичам и думата "зълва"

Хехехе... И аз така... Изобщо ми е неприятна цялата серия от думички изразяващи този вид родствени отношения. До една звучат грозно. Сякаш самите думички приканват към лошо отношение към онзи, когото зовеш с тях. Как да обичаш някого, когото наричат "балдъза" или "етърва", или "мащеха"... em_96--------------------
 
 
№26 от: regina (5 май 2011 20:47)
Цоне, коренът на "зълва" направо си е "зъл"! Казвам го с цялата отговорност на "зълва"! Признавам си най-честно, че искрено ревнувам брат ми от жена му. Добре че са далече, та да не им вредя. Колкото и да се мъча да се "поправя", не става.
Предполагам и с мащехите е същото.
Имаше един съветски филм, "Мащеха", 1973. Много съм плакала на него. Там мащехата обаче бе добричка.

 
 
№27 от: 9585 (5 май 2011 21:15)
"Етърва" не ви ли звучи като че ли иска да се отърве от някого ? em_17

 
 
№28 от: Цонка (5 май 2011 21:39)

Цитат: regina
Имаше един съветски филм, "Мащеха",

Погледах малко. Сюжетът му е много тежък. И страхотни актьори. Ще го изгледам с огромно любопитство. em_125

9585,
Да, така звучи, а също и като да "разтървеш" някого. Две етърви например.
--------------------
 
 
№29 от: Цонка (5 май 2011 22:06)

Въпреки всичко си имам две любими етърви: Невена Коканова и Мария Статулова. em_67 em_67

- Е сега вие кви бяхте?
- Етърви.
- Какво беше то?
- Водим двама братя.
--------------------
 
 
№30 от: Pavlina Iossifova (5 май 2011 22:08)
Ааа, българската роднинска терминология си е страшничка. На мене пък 'девер' му звучеше като дувар. А за зълвите и етървите мога да изпиша томове. И потвърждавам казаното от Регина за зълвите. На мен тая участ ми се размина, но години наред бях свидетел как майка ми в ролята на зълва тормозеше себе си преди всичко (от ревност) и снаха си. Вуйна си връщаше както може, но ...

С етървите положението като че ли беше по-малко трагично. Там наблюденията ми бяха, че по-скоро се състезаваха: коя по-умна, коя по-хубава, коя по-работна... Оф, пък на тема балдъза съм сериозно потърпевша и още не мога да се освестя.... абе дали от думичките, дали от друго, крива работа--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 21
Потребители: 0
Гости: 21

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!