Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 
 
Архиви
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
Август 2019 (3)
Юли 2019 (3)
Юни 2019 (9)
Май 2019 (18)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Да бъдеш скаут в Русия
27-02-2010, 11:43 | Автор: dani | Категория: Разни - безобразни / Децата днес
Да бъдеш скаут в Русия

"Да бъдеш в палатка означава да си сам с природата… защитен от тези диви и свирепи животни – мишки, плъхове, зайци, къртици, овци, крави и птици, които населяват селската местност. Ето какво значи да бъдеш в палатка.
Да бъдеш в палатка, в уюта и топлината на своя спален чувал, слушайки как вие вятърът и дъждът барабани отвън по платното на палатката…, а теб това да не те засяга, ти да си сух. Ето какво значи да бъдеш в палатка.
Да си в палатка заедно със своите приятели, заедно с използваните вече носни кърпи, маратонки и с цялото си мокро облекло – ето какво е да бъдеш в палатка…" 
Това е откъс от дневника на един руски юноша-скаут (източник: интернет страницата "Скауты России"). Двадесет години след края на организираното пионерско движение в голямата северна страна продължават да се организират детски лагери. Малките им посетители не носят пионерски връзки и не пеят на сутрешния строй "Союз нерушимый респубик свободных". И все пак има и сутрешни строеве и вечерни проверки с "рапорт даден- рапорт приет", и лагерни огньове, и всеобща столова, дневални и дори… връзки. Не обаче пионерски, както вече казахме. Всъщност предишната година Всерусийската скаутска организация празнува своята 100 годишнина. Създадена през 1909 г. от полковника от царската гвардия Олег Пантюхов, организацията на руските деца и юноши под името НОРС (Национална организация на руските скаути) и ОРЮР (Организация на руските юноши разузнавачи) просъществува в емиграция почти цял век. През това време в Русия децата и юношите са обединени в добре познатата ни пионерска организация. Във всеобщата разруха, която обхвана след разпада на СССР целия  социалистически лагер, в Русия се намериха хора, които пожертваха собственото си време, пари и умения, за да помогнат на подрастващото поколение да преживее трудностите на "обществото в преход".
Да бъдеш скаут в Русия
 Първите "вожатые" бяха съвсем обикновени хора от всякаква възраст и съсловие – от студенти до пенсионери. Сближаваше ги любовта към децата – безкористна, искрена, родена от ясното съзнание, че който обръща гръб на младото околение, реже клона, на който седи. Позакърпиха се старите палатки, ремонтираха се раниците, събиращи прах в търистическите дружества. В необятните гори на Русия от Сибир до Кавказ се появиха през ваканционните дни палатъчни лагери. Весело загоряха нощни лагерни огньове. Хиляди детски очи заблестяха от радост, почувствали разликата между това да живееш в панелния блок в някой стохиляден град и " да бъдеш в палатка".
Да бъдеш скаут в Русия

Всерусийската скаутска организация обединява около двадесетина подорганизации, най-многобройните от които са традиционните ОРЮР, НОРД "Руссь", НОРС и пр. Да си руски скаут не значи просто да хванеш раницата и да спиш в палатка сред гората. Руските следотърсачи (scout – англ. – следотърсач, разузнавач) имат устав и правила, на които са длъжни да се подчиняват. Скутът-разузнавач трябва да обича Родината си и да познава нейната история. За всяка от степените (съответстващи на възрастта) кандидатът за скаутска степен трябва да издържи изпит по руска история, включваща  времето от управлението на руските князе, та чак до болшевишката революция  1917 г.(скаутите са по убеждение монархисти и за патрон имат мъченика царевич Алексий - син на последния руски цар -, първият всерусийски скаут, убит на 13 години заедно с цялото царско семейство от болшевиките). Младите руски следотърсачи трябва да могат безпрепятствено да оцеляват в природата. Да умеят да си стъкнат огън, да си направят колиба от горски клони ( и дори да направят иглу – за скаутите от северните райони на Русия), да се ориентират по звездите, да боравят с топографска карта и компас…

 От началото на своето съществуване руската скаутска организация е вярна на Православаната вяра, завещана от прадедите. В лагерите на юношите-разузнавачи се правят импровизирани иконостаси и палатки- параклиси. В горите на Русия може да се види удивителна детска литургия.

 В ранните часове на възкресния ден в лагера пристига свещеник от близкото село, разполага антиминс и светите дарове върху сглобения от децата от горски клони олтар и сред пеенето на птиците и цвърченето на щурчетата от леса към небето се издига най-чистата и святата жертва – молитвата на чистите детски сърца.
Наследили добродетелността на тимуровските команди, младежите и девойките на Руската скаутска отганизация не забравят и хората в неволя, с които днес е препълнена Русия. Ето няколко умилителни сцени от посещенията на 35 отряд "Св. Блаж. Ксения Петербургска" в дом за изоставени деца.
Да бъдеш скаут в Русия
Да бъдеш скаут в Русия
Да бъдеш скаут в Русия
      Отива им, нали smile

Скаутите умеят и да се веселят. Лагерните дни са запълнени с какви ли не игри. Вечер край лагерния огън скути-поети пеят своите песни, показват се фокуси и се разиграват театрални пиеси. Ръководителите устройват състезания за вървене по въжени стълби, прехвърляне през пропасти с въжета и скрипци, и дори истински средновековни битки.
Да бъдеш скаут в Русия
Да бъдеш скаут в Русия
Да бъдеш скаут в Русия

Какво дава на децата в Русия и зад граница скаутското движение. Ами преди всичко щастливо детство. След това - дружба, която продължава и след като децата порастат. Родолюбие и вяра, без които не може да оцелее и се утвърди в историята нито един народ. Навици и умения, които са полезни за човека през целия му житейски път. Скрепени с връзките на дружбата и отговорността пред Отечество и Църква, руските деца-следотърсачи няма да презират своя народ и култура и да гледат с просешки поглед към скъпернически завързаната кесия на Западните демокрации. Не ще станат почитатели на пошли псевдомузикални звезди и криминално проявени "мутри" (които ги има и в Русия, не само у нас). Няма да посегнат към наркотиците и ще гледат на отношението си към другия пол в светлината  на целомъдрения брачен съюз. 
Именно така е там – при скаутите- разузнавачи в необятната северна страна от Киев  до Курилските острови. 
Защо да не бъде така и при нас в България?
Да бъдеш скаут в Русия

Фотоалбум от официалната страница на руските скаути:
----- 
Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в РусияДа бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия

Да бъдеш скаут в Русия
Рапорт даден! pionerche

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Зико (27 февруари 2010 13:07)
Браво, Дани, браво Филипов!
Отлична статия. Рапорт приет!

 
 
№2 от: катя милушева (27 февруари 2010 14:12)
 "Да бъдеш в палатка означава да си сам с природата..." nomer1 nomer1

 И не само това ...да се научиш да оцеляваш,да се съобразяваш и да уважаваш природата! Далеч от удобствата на техническата революция ,никои са като патета върху лед. ok2 ok2 ok2

 
 
№3 от: razkazwacha (1 март 2010 16:07)
Ами...някак си не ми харесва...Може би не съм прав, но не ми харесва! не харесвам тази прозападна насоченост, не ми харесва че са монархисти, не харесвам и религиозността- както не харесвам сегашната коледа, хелоуин, св. Валентин и всички празници, които се опитват да ни натрапят...може и да греша...Не искам да съм скаут - харесваше ми да съм пионер pionerche--------------------
 
 
№4 от: Pavlina Iossifova (1 март 2010 17:23)
Статията много ми харесва, Дани! Статията да, обаче до сега се чудех какво да напиша, защото съм с противоречиви чувства към съвременното руско скаутско движение. И днес нашият Разказвач като се изказа, си го формулирах. За разлика от Разказвача, не смятам, че западното влияние там е силно. Напротив движението има претенции за "исконно руски корени" и съвременно олицетворение на способността на руснаците да дават руски образ на всяка западна идея, въпреки заетото от английския име. Ама религията и монархизмът ме връщат в руската формула на 19 в. "самодържавие, православие, народност", особено като стане дума за последните издихания на самодържавието в лицето на последното императорско семейство. Но това си е лично мое, защото съм убеден антимонархист, особено в руската му самодържавна форма. За мен символите са важни и мисля, че за децата са особено важни, защото те не ги подлагат на съмнение. А да се вземе за патрон царевич Алексей си е направо дето викат бабите "лоша поличба". Да бяха взели Иля Морумец, къде по-славно и детско щеше да е!--------------------
 
 
№5 от: mchukanov (2 март 2010 18:00)
   Хм, скаути си имаме и у нас http://scout.bg/ Обаче...
  Без да съм запознат с организацията им, ама въобще не са ми интересни, - си мисля, че точно за опознаване на природата и животът сред нея, не ми е туй начина. Още помня първата нощувка на открито - двамата с Евгени, нарамили в раниците по едно чердже и одеало, на Лакатник - на Алпийската поляна в нишата, на камънака - за какви палатки и удобства става въпрос malee2 Туристическите дружества развиваха благородната дейност, посредством клубовете си - по ориентиране, спелеология, алпинизъм и подобни. И хубавото, ама най-хубавото беше, че винаги групата беше в широк възрастов диапазон, без ярко дефинирана йерархия, някак спонтанно се получаваха нещата.
  Един за всички и всички за един!
  Поздрав и Благодарности на бай Михал и Богдан! hi
  ПП Сега, като загледах сайта на организацията, бих добавил и ОСО към споменатите клубове. Хоп - научихме - и морза, и възлите, и паленето на огън tongue3 За компасът и дума не отварям - част от обучението в клубовете по пещерно дело включваше картографиране, олеле - в кръжока по геодезия изчислявахме градусите в гради ... корекция - не компас, а бусола--------------------
 
 
№6 от: Cvetan (2 март 2010 22:06)
ОСО тогава (например скокове с парашут:)), сега клуб "Адреналин"... Да, бе, да...--------------------
 
 
№7 от: mchukanov (2 март 2010 22:32)
  То да не беше само туй, Цецо Не си ли тренирал ЛОМ - Летен Отбранителен Многобой при бай Пешо до Военната Академия nomer1 - лъковете бяха детска игра, друго си е флоберката pirat--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 21
Потребители: 0
Гости: 21

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?


 
 
 
 
Ново в ПУК!