Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (6)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
С деца на лагер
3-09-2012, 02:13 | Автор: dani | Категория: Разни - безобразни / Децата днес

С деца на лагер

 

За какво служи ваканцията – замислял ли се е някой… Така започва известната песен от “Приключенията на Петров и Васечкин". Но докато известните герои от руския филм скучаят в пионерския лагер, в нашия лагер нямаше време за скука. А за какъв лагер говоря? Да започна тогава отначало.
Не бях ходил на детски лагер от… когато бях дете. В миналото ми останаха вечерните проверки, вдигането на знамето, лагерната столова, тръбата, с която сутрин ни вдигаха, лагерния огън, лагерните игри, вечерта на талантите…
Но преди около два месеца ми бутнаха в ръцете една брошура на “Ученически отдих". Това е държавна организация, която се опитва да стопанисва бившите пионерски лагери.
Бях обещал на едни познати деца да им организираме през лятото “скаутски лагер". Това обещание беше почти в сферата на невъзможните за изпълнение неща. Вече се ровех в интернет, за да видя къде ще си изкарам лятната отпуска, когато случайно от бумагите ми на бюрото изпадна тази брошура на “Ученически отдих".
“Ами защо не взема да…" Набрах посочения интернет адрес. Разгледах снимките и ценовата листа. И изведнъж усетих, че няма да мирясам, докато не го направя.
После бяха телефони, уговорки с познати родители, възторжени поздравления за идеята, учтиви откази :“Ние вече сме планирали къде да заведем децата". После избрахме най-хубавата (поне за такава ни я представиха) база на “УО"-то. В сърцето на Родопите, на няколко километра от Смолян, 14 лева пълен пансион на дете. Кой ще се откаже от такова добро предложение? Е, отказаха се и то в последния момент, но пък други се записаха. Пак в последния момент. Сметката за този месец на мобилния ми телефон удари критичния максимум.
Всъщност лагера се организираше от църковното настоятелство на един столичен храм. А аз съм там учител в неделното училище по вероучение.
И така накрая резултатът беше: 28 деца, шестима ръководители и една седмица църковен детски лагер. Такива са общо взето класическите “скаутски" лагери. И ако някой си мисли вече, че… Не, не е като пионерски лагер. Почти не е. Но ако се има предвид, че пионерите са просто на деветдесет процента изкопирани от скаутския оригинал…
Всичко бяхме предвидили: лагерния режим, заниманията, екскурзиите и походите...
Бях толкова щастлив, когато сутринта на 16 юли се натоварихме на автобуса и потеглихме. Не трябваше да има никакви “изненади". Всички си знаехме как се прави детски лагер – с вечерни проверки, с утринна физзарядка, следобеден сън, лагерен огън и разбира се, децата да се разделят на отряди.

С деца на лагер


Когато се наредихме пред входа на базата, се почувствах  сякаш се връщам на познато място. Типичен пионерски лагер, познах го още от портала. Всичко си е останало така, както е било от времето на нашето детство.
Уви, нямах представа, колко много съм прав!
Защото  наистина всичко  беше така, както е било през последната пионерска лагерна смяна. Да бяха поне ударили една боя на стените… Децата оглеждаха стаите и с почти археологически интерес откриваха разни “артефакти’ – разпадащи се шкафчета, бойлери в последна фаза на ръждясване… На места точно като Индиана Джоунс ни се налагаше да разгонваме затлъстели паяци и стоножки.
След първоначалния шок решихме – няма да се отказваме. Нали искахме приключения! Ето, приключението започна.
Почистихме сами стаите си, позакърпихме с пирони и тел разпадащите се мебели. Направихме една изкуствена усмивка за домакинката на базата: “Оооо, много е хубаво! Напълно сме доволни от условията!"
А след това слязохме в столовата за обяд. Обядът разгонва лошото настроение.

За какво служи ваканцията. Ама разбира се – за игра. Играта този ден трая чак до тъмно, с малка пауза за вечеря. Поляната се огласи от радостна детска глъч. На лягане никой не забелязваше мизерната обстановка. 

Но все пак вечерта си записах първия извод в дневника “Пионерските почивни бази, не са това, което бяха".
 На следващата сутрин се убедих, че номерът с “за десет минути всички да са се строили за физзарядка" не върви. А когато все пак слязоха, тийнейджърската група се обособи настрана и упорито отказа да участва в “бебешкото мероприятие".

С деца на лагер


Провалът на дневния режим сериозно се задаваше на хоризонта. И вече си мечтаех за строгите порядки на пионерските лагери…

 

 

                                                                                      (следва продължение)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?