Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Октомври 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Октомври 2021 (3)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
Май 2021 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Просто деца - 2
27-01-2013, 15:58 | Автор: dani | Категория: Разни - безобразни / Децата днес

Умолявам ви от сърце  surtze Не разваляйте снежната котка


А снежната котка си беше съвсем обикновена. От сняг, с мустаци от клечки и добре оформени снежни уши. Йоана я моделира цял следобяд. Йоана е дете на моя позната, която понякога дава дежурства в сградата, където съм пазач. Този ден беше събота и затова познатата ми беше взела и дъщеря си, Йоанка, която не беше на училище. Докато чистех снега с лопатата, Йоана успя лека полека да извае своето снежно коте. Аз отдавна не мога така, да стоя с часове в зимния студ и да се ровя в снега, докато ръкавите замръзнат и в ботушите попадналите снежни парченца се превърнат в неприятно мокреща пръстите студена вода.
А някога го можех. Когато и аз бях дете и студът беше нещо, непроникващо по-навътре от върха на поруменялото ми се носле. Но няма нужда да обяснявам повече, всички сме били деца и знаем добре това.
Към края на деня Йоана започна да се притеснява, че някой случайно минаващ възрастен ще вземе да разруши направената с толкова труд снежна котка. Помоли ме да я пазя през нощта ( този ден бях денонощна смяна).
Обещах й, че ще пазя котката от разни недоброжелатели, но очевидно това не я задоволи.
И затова написа ето тази бележка.

 

Просто деца - 2
На снимката не се вижда ясно. Бележката е облепена от двете страни с тиксо – да не се скъса от мокрещия я сняг. Както виждате, Иоана държи много на правописа. Пропусната буквичка е поправена старателно. В надписа има две удивителни изречения и едно – сърдечно умолително. Толкова сърдечно, че човек се сеща за онази книжка, в която “моливът пише със сърцето си".
 Защото децата винаги пишат със сърцата си – върху бележки, върху снега, върху асфалта и най-вече – върху нашите възрастни души. И не е трудно да разчетем посланието.
А после историята продължи така.
Никой не пипна снежната котка до пролетта. На моменти тя се топеше, но Йоана се появяваше в нужния ден и я “реставрираше". Бележката стоеше, забодена с клечка върху бялото кожухче на “котката". Това се случи миналата зима и, както си спомняте,  тогава снегът стоя до самата пролет. А заедно с него на двора стоеше и снежната котка. Понякога виелицата събаряше бележката и тогава аз отново я закрепвах върху котката. Накрая духна първият пролетен вятър и когато след два дена отидох на работа, от котката не беше останало нищо, освен няколко копчета ( очите и носа на котката), една клечка и бележката на Йоана.
Явно пролетният вятър не знае да чете или пък няма сърце. А може би просто беше пренесъл Иоанината котка в “рая на снежните котки". Във всеки случай ни беше оставил бележката. Може би като доказателство, че истинските неща се виждат само със сърцето, като казваше Екзюпери. И – бих добавил – никой не може да ги развали. 

Просто деца - 2

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: a4koto (27 януари 2013 20:12)

Много красива котка! Много красива история! Благодаря! surtze
 
--------------------
 
 
№2 от: regina (27 януари 2013 20:18)

Истинска снежна котка! Цял тигър! И какви изваяни ушички има!
А за разказа - и аз благодаря! Много е чудесен, както казва едно приятелче. Да цитираме отново Екзюпери - макар че не помня къде точно го е казал, в "Южна поща" или "Земя на хората" може би, защото с това се изчерпва прочетеното от мене - разказ, идващ от едно "внезапно препълнено сърце".


 
 
№3 от: катя милушева (27 януари 2013 22:48)

Ммого мила история, макар снежна, топли сърцето ти!!! stud love


 
 
№4 от: Айви (28 януари 2013 17:26)

  Историята е много трогателна! yajuyo

  А снежната котка... нямам думи!!! nomer1


 
 
№5 от: Dolli (28 януари 2013 20:14)

Благодаря, Дани. От сърце се надявам Йоана да продължи цял живот да вярва в човешката доброта, щом нейното послание е съхранило чак до пролетта снежната котка :) Момиченцето очевидно е специален човек! Дано животът никога да не я разочарова.

 
--------------------
 
 
№6 от: dani (28 януари 2013 21:31)

Благодаря ви, че коментирахте тук. Утре-другиден ще пратя статията да я прочете и самата Йоана. Тя още не знае каква изненада съм й подготвил. Иначе тя е "специален човек" точно колкото всяко дете. А децата нистина са "специални хора". Или казано с две думи, те са просто деца -  в този израз се съдържа всичко, което ние ценим и за което си говорим тук вече шеста година.

Поредицата "Просто деца" съм я замислил от две-три години и най-после се хванах да я пиша, за което се самопоздравявам hvalba hi
--------------------
 
 
№7 от: cvetelinka (28 януари 2013 23:44)

Прекрасна история - много красива и много истинска. А снежната котка е олицетворение на нещо много по-голямо, което с цялото си сърце трябва да се стараем да опазим.


 
 
№8 от: Цонка (30 януари 2013 14:26)

Йоана започна да се притеснява, че някой случайно минаващ възрастен ще вземе да разруши направената с толкова труд снежна котка.

lol Възрастен! Това ми направи силно впечатление :) Аз повече бих се притеснявала от посегателствата на някой енергичен /разбирай бесен :)/ хлапак от съседна махала.
Чудесно дете е Йоана! Поздрави! smile
--------------------
 
 
№9 от: anni (30 януари 2013 20:08)

Правила съм много снежни човеци, но за пръв път виждам снежна котка. С какви чисти и доверчиви души са децата! Тази история ми припомни едно писмо до дядо Коледа, написано от дъщеря ми преди години , в което списъка със желанията беше последван от куп обещания да слуша много, много, едно сърцераздирателно и(смешно, зависи от гледната точка) МОЛЯ ТЕ, МОЛЯ ТЕ, МОЛЯ ТЕ, МИЛИЧЪК ДЯДО КОЛЕДА!

Дани, поздрави непременно Йоана от нас, тя е чудесна.
--------------------
 
 
№10 от: zverche (31 януари 2013 09:04)

Дани, няколко пъти невярващо препрочитам историята на снежната котка. Не защото не вярвам на автора, а на това, че хората са способни да се въздържат от разрушителните си напъни. Но историята винаги е толкова обнадеждаваща и ведра, че осуетява всичките ми съмнения. Йоана е от тези митични герои, които притежават могъщата сила с усмивка и блага дума да разбиват всеки егоистичен и разрушителен порив. Тя прави светът по-красив, по-добър и по-усмихнат. Трябва да ни запознаеш с нея.


 
 
№11 от: незнайко незнамов (31 януари 2013 12:47)

и аз те поздравявам, дани, страхотна статия! ok2


 
 
№12 от: bat_mitco (3 февруари 2013 09:41)

    "НЕ РАЗВАЛЯЙТЕ СНЕЖНАТА КОТКА"...НЕ ЗНАМ ЗАЩО И КАК ВИЖДАМ ЕДНИ ХОРА,КОИТО КАТО СЕ СРЕЩНАТ СИ КАЗВАТ "НЕ РАЗВАЛЯЙТЕ СНЕЖНАТА КОТКА"...КАТО НЯКАКВА ПАРОЛА...ИЛИ КАТО ПОЗДРАВ...

ДАЖЕ МОЖЕ ДА ИМА ОТГОВОР..."ПАЗЯ СНЕЖНАТА КОТКА"...
--------------------
 
 
№13 от: dani (3 февруари 2013 17:07)

Цитат: Зверче

Йоана е от тези митични герои

Моля ви, не пишете такива суперлативи wink  Йоана чете коментарите ви и вече кой знае какво си мисли за себе си.

 

Цитат : Цонка

от посегателствата на някой енергичен /разбирай бесен :)/ хлапак

Не, проблемът беше с възрастните. Мястото е двор на обществена сграда и някои от служителите не бяха много доволни да им се изпречва на пътя "снежен човек". Както казва Екзюпери - на възрастните все трябва да им обясняваш (или нещо такова) - та затова е и бележката.

 

Цитат: Бат Митко

ЕДНИ ХОРА,КОИТО КАТО СЕ СРЕЩНАТ СИ КАЗВАТ...

Ама това буквално  ли се случва, или в преносен смисъл poches
--------------------
 
 
№14 от: bat_mitco (3 февруари 2013 17:44)

Цитат: dani
Ама това буквално ли се случва, или в преносен смисъл poches

 

    НЕ ЗНАМ КАКВО Е НА ДРУГО МЯСТО И В ДРУГО ВРЕМЕ...ТУК ПРИ НАС НЕЩАТА СА СИ ИСТИНСКИ...
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 22
Потребители: 0
Гости: 22

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: