> Децата днес / Измислици-премислици > Телефеерията трябва да продължи!

Телефеерията трябва да продължи!


22-01-2012, 22:54. : dani

За премиерата на книгата на Румен Николов "Звън-звън"

Телефеерията трябва да продължи!

Вече се бе стъмнило, когато пристигнах пред кукления театър на “Гурко". Кога за последно съм бил тук?

Съвсем скоро – за да гледам с едни хлапета забавния спектакъл “Плодчетата" и да се убедя, че изкуството на театъра за деца е много полезно и за възрастни, действа антистресово и подмладяващо.

Но тази вечер ще бъда на презентацията на книгата на Румен Николов “Звън-звън".

Долу, в предверието на театъра  вече са се събрали гости. Първо се оглеждам за “нашедетковци". Тук са  Цецо  с малката си дъщеричка Маги  и Донка. След малко се появява и Яна.

Не е трудно за разпознаем Румен – лицето му е с приятното изражение на хлапе, което е поканило другарчета на рожден ден. Едно голямо дете в костюм, и как няма да е – цял живот се е занимавал с деца. Т.е. с нас, когато бяхме деца. Или все още сме?

Взимаме си книжката, за която тази вечер ще става въпрос и се запътваме към домакина на събитието. “Тука ли сте бе, махалата!" “Тук сме, бате Румене!" Следват здрависвания и прегръдки, сякаш се познаваме от много години. А не е ли така?  Ние много добре се познаваме с автора на “Звън-звън". Просто през всичките години на нашето познанство бяхме от двете страни на синия екран ( тогава той беше син), а по средата се въртяха телеферии, премислици, лексикони, милиони и още толкова желания…

И ето че накрая се срещнахме очи в очи.

Но няма време сега за излишни приказки. Получаваме автографи и след малко започва представянето на новата книга с пиеси на Румен Николов.

Първо разказва той, после разни други режисьори, професори по театрално майсторство, артисти.

Накратко – какво може да прочетете в “Звън –звън"?

Това е наистина красиво направена книжка с големи твърди корици, с красиви илюстрации и прекрасни пиеси за деца. За нашите деца, за децата на съседите, за децата, с които се занимаваме в училищния театрален клуб или в театралната школа в градското читалище.

Пиеси със забавен сюжет, с мечета, дракончета, принцове и принцеси – спящи или будни… Цели десет пиеси, написани с талант, усет за детската душа и много, много любов. Пиеси, които със сигурност ще откъснат вашето дете от хипнотичното действие на 3D компютърната игра, на безкрайните скайп-дърдорения и на още много други “хай тек" капани за деца. Пиеси, които ще накарат детето ви да се заиграе, да се замисли, да избере страната на доброто и да го следва до гроб.  

Но това, разбира се, зависи и от вас.

И не само защото просто утре ще идете в книжарницата и ще си купите книгата “Звън-звън". Това, мисля , няма да е достатъчно, за да накарате вълшебната доброта , бликаща от пиесите на бате Румен, да се излее в сърцето на детето ви.

Защото трябва първо самите ние да разгърнем страниците на “Звън-звън". После да се смалим, да станем отново като деца и тогава ролите на героите от десетте пиеси ще ни се сторят много познати и близки. Самите ние ще бъдем герои от пиесата и само така със сигурност ще разберем “какво е искал да каже авторът с това свое произведение". А после много лесно ще предадем поуката на нашите деца.

А тя  откак свят светува си е една и съща: “Доброто винаги надвива злото", както пее бате Влади в една от “Измислици-премислиците".

Прекрасните пиеси от книгата на Румен Николов са “гарнирани" с хубави текстове за песни, които нашите деца няма как да не заобичат и запеят.

Накрая остава само едно. Да сберем децата около нас, да раздадем ролите. Костюми, декор и…

НА – ЧА – ЛООООО!

Това, разбира се, беше известната на всички ни реплика на Влади Люцканов.

Какво ни пречи да стане сега наша?

Телефеерията трябва да продължи!

Добавено от Cvetan:

Телефеерията трябва да продължи!

Ето едно щастливо дете, сдобило се книжката:em_1:

Телефеерията трябва да продължи!

Две весели дечица с нова книжка, едното е авторът:em_9:

Телефеерията трябва да продължи!

И представянето започна...

Телефеерията трябва да продължи!

Ето го и "главния герой" на събитието!

Телефеерията трябва да продължи!

Винаги човек има нужда от приятелска ръка, която да помогне ...

Телефеерията трябва да продължи!

Авторът бате Румен и издателят на книгата.

Телефеерията трябва да продължи!

А това е критика на книгата "Звън-Звън", на която аз не запомних името:em_18:

Телефеерията трябва да продължи!

Като всички весели прояви имаше и кратка музикална програма:em_33: :em_34:

Ще добавя, че в цялата суматоха успяхме да се запознаем и с Правда Далекова и Зоя Касамакова от, та дори и с " Педя човек" - актрисата Слава Рачева. Изгледахме и един филм-поздрав от издателя към автора. От този филм научихме, чекнигата "Звън-Звън" е популярна  дори сред ескимосите:em_1:

Книгата "Звън-звън" в онлайн-книжарницата