Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Февруари 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
 
 
Архиви
Февруари 2019 (5)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (7)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
Септември 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Първи стихотворения
По време на т.нар. "Майски дни на културата" в периода на нашето прекрасно детство в училищата се организираха различни литературни, образователни и други подобни мероприятия.
Сещам се например, че в нашето училище имаше нещо като конкурс за стихотворение, като най-добрите творби се поместваха в училищния стенвестник. Тогава не участвах, понеже вече бях по-голяма, и вече не "пишех" стихотворения. Нещо нямах вдъхновение... Затова пък сега искам да си наваксам! smile По случай Майските дни на културата обявявам конкурс за стихотворение в сайта "Нашето детство".pionerche

Ето ги и условията:
Всеки регистриран посетител може да участва! Възрастови ограничения – забранено за хора, които вече не се чувстват деца! tz
Изискването е стихотворението да бъде съставено от вас самите и то по времето, когато наистина сте били деца – физически и възрастово.ogledalo bruuum

Наградата е морална – ще споделите първите си поетични прояви на страниците на сайта.nomer1  Какво по-хубаво от това?xixi
"Който предлага – той залага", както много обичахме да се изразяваме на времето.

Ще ви представя най-най-най-ранната ми "творба". Сигурно ще ви се стори много смешна и доста, ама доста кратка, но когато я сътворих, бях само на четири годинки. bebe38
Баща ми, след една командировка в София, ми донесе този палячо, закупен от ЦУМ:
Първи стихотворения
Безкрайно много си го обичах! surtze В провинцията  по моя край почти не се срещаше! Много ми завиждаха заради него.tongue2  И аз от радост чак "прописах" стихове (само че още не можех да пиша)!
Ето я и най-ранната ми творба:

Палячо, как си дошъл в мойта родина?
- попита кака от детската градина.

Дълбок смисъл, нали?xixi3 xixi3 xixi3  Но още дори не ходех на детска градина и нашите като чуха "стихотворението ми", възразиха:
Каква градина, та ти още не ходиш!
Но аз, понеже много исках да тръгна, и ми оставаха броени месеци до започване, отвърнах:
Ами нищо де, нали скоро ще почвам!girl_sigh
И така оправдах "достоверността" на стихчето ми, бях твърде малка и още не знаех за художествената измислица, смятах че всичко, което се пише, задължително трябва да е вярно!lol  Бях чувала само за римата, затова и само нея съм спазила!wink

Сега ще ви представя още едно "стихче" в което след като съм ходила, на море и на планина и въпреки, че много ми е харесало и на двете места, съм установила, че най-добре се чувствам в родния край ( споделих това мнение в коментара си за филмчето "Трите мечета"):

Чудесно е морето със сините си вълни,
Прекрасен е Балканът с високите скали,
Но друго си е полето, където ти се роди!

И сега е ред на другите ми две стихотворения, които помня наизуст. Когато ги измислих, бях вече ученичка (не помня в кой клас). Първото е посветено на една чешмичка в нашия двор, която много съжалявам, че не се сетих да снимам, за да ви я покажа.

Стои сред малините самичка
Една мъничка чешмичка
Направена е от извита тръбичка
И е моята чешмичка!

Следващото ми хрумна спонтанно след един летен дъжд:

Дъжд вали
Ореха шуми
Бързо дъждът превалява
Спира, и всичко се възстановява
Празник сякаш настава.

Аз вече споделих първите си "поетични" опити.vinagi_gotov  Сега е ваш ред!
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: donaddt (17 май 2009 09:29)
Браво, Айви, ok2 Много ми харесва статията - и като съдържание, и като изпълнение. И чешмичката, разбира се е най-красивата, защото си е твоята,
Помня един от моите опити, но си признавам, че краят е написан с помощта на баща ми. Е, ще изтърпите малко "бурене", все пак става дума само за една дума. Леле какво повторение!

Леля Руска

Леля Руска
с детска закуска
по леглото се друска.

 И нехае,
че Пепа не знае
как да играе.

Имаше нещо за Родината, ама си спомням само края:
Родино мила,
ти си ми закрила.

И като четох за стихчето ти за дъжда, се сетих, че имам направо цяла "поема" за дъжда, xixi3

Решихме да играем,
но на какво не знаем.
Изведнъж,
рукна дъжд...
Нападнаха ни селските момчета
и ни обидиха, че сме кончЕта. (това не е много издържано, ама нищо друго не можах да измисля).
Тогава ние се ядосахме и решихме...
И тъй нападнахме ги със коприва,
пораснала на двора и парлива.
Като видяха нашто въоръжение
побягнаха от страх във напрежение.
А ние се изсмяхме
и песничка запяхме:
Решихме да играем,
но на какво не знаем..... и т.н. Даже си го пеех. Няма да прилагам записи, обаче,

И в по-късни години си спомням Одата за ученика по мелодия на песента на Панайот Панайотов "Искаш огън да ти дам"... Ама това вече е в по-късно време, в гимназията.

Ей, как можах да забравя стихотворението за юнака:

Скали се трошат,
планини пропадат.
Така се борил змеят-глупак
с добрия юнак.

Иван победил,
сестра си спасил.
Змеят умрял
на хармана прострян.

Това е повлияно от Фът Фрумос и Слънцето. Фът Фрумос е юнака, но при мен юнака е в руския вариант - Иван. И понеже все се говори в приказките за ниви и хармани, включила съм ги. Само орелът, който носи вода в клюна си за юнака, липсва.

Ами това е от мен.

 
 
№2 от: isi (17 май 2009 10:33)

Чудесни сте, малки поетеси! Позволете да си призная, че се посмях от сърце!  Наистина нямам думи! Но да знаете, че в усмивката ми сега се крие и  лека завист - аз в целия си живот май нямам и един (т.е. два) мои реда в рима. Дори някой ми беше разказвал, как в училище са ги карали да опишат кокичето в рими и аз направо потръпвах в ужас - каквото и да правя - нямаше да успея! Пак браво!
--------------------
 
 
№3 от: zaharisa (18 май 2009 18:12)
аз бях написала цяла поема за сватбата на леля ми - факт, който приех драматично на 6 години. Помня финала
..." вида на съдовете блажни след пищната гощавка..."
Лошото е, че имаше и илюстрации

 
 
№4 от: furious_kid (19 май 2009 09:20)
Малко преди да стана на четири...
Имахме един МНОГО висок детски стол, на който ме слагаха до "нормалната" маса да се приучавам отрано на поведение на масата. (На това сега на майтап му викаме "висока банкетна култура"). Та оттам съм изстрелял за умиление на всички родители и роднини, (на които естествено ме караха да повтарям и потретвам "шедьовъра") мъдрите слова:

"Аз съм тука вече цар!
И няма кой да ме свали!
И няма кой да ми се кара,
защото храня се с попара!"

М-м-м да-а-а-а... Напъни словесни...

 
 
№5 от: Надя (19 май 2009 13:21)
Ама това е моя палячо!!!!
Същински, само дето беше по-тъмносин. Няма да крия до пределна тинейджърска възраст спях с него Скоро майка ми го изрови доста поочукан от времето, но все още любимата ми кукла - казва се Лячо, хитро, а?
Вили това с попарарата ме срази - УНИКАЛНО! smile24 smile24 smile24

 
 
№6 от: Чудакът от 6-ти Б (19 май 2009 15:38)
Както и моят! В интерес на истината беше много популярен сред съседските деца, но все бяха с различни облекла. Моят се казваше "Човече Митко"! Беше ми средно любим и не съм му посвещавала поезия.

 
 
№7 от: Pavlina Iossifova (20 май 2009 05:47)
Айви, страхоооотна идея! Всички творби са много мили, но попарата на Фурията Вили и на мен ми обра точките. Фюриус, пак си в десятката! А твоето царско столче ми напомни случка с маса на един приятел от руско-български произход, т.е. майка рускиня.
Столовете в стаята са вдигнати на масата, мама Зоя и петгодишната Катя нещо се суетят наоколо, а тригодишният Костя изправен между столовете на масата размахва ръце и пламенно крещи неразбираеми нито на български, нито на руски слова. Привлечен от шума влиза таткото и пита:
- Что здесь творится?, на което Костя отговаря:
- Мама и Катя убияются (убираются), а я им песни пою!

Много ме е яд, че не мога да участвам в конкурса, всичките ми детски поетични творби посветени основно на цветя и сезоните съм забравила безвъзвратно, а поемата на три страници, посветена на Батко ми моряка със синята шляпа, писана в четвърти клас, в която явно съм си вземала ненамерените в българския рими от руския, загина геройски в удавената от пукнат пакет прясно мляко Тетрадка за мои стихотворения. Тази поема беше и последното ми изкушение в поезията от детския период. Повод за следващото такова изкушение стана Крахът на Голямата Ми Любов, която сигурно ще остане и Единствената десет години по-късно.--------------------
 
 
№8 от: mia.yaneva (20 май 2009 12:10)
Ха, сега де! Чудесна тема, Айви - браво, че се сети! Обаче мен направо ме е срам да се включа, защото първото ми стихотворение, нормално, беше посветено на кого - на Хави от Синьо лято, нали всички тогава бяхме влюбени в него - дългично - две страници... била съм на 13. А другите до 16, направо да се чудиш откъде ги е изровило от душата си едно дете - все едни социални, бунтарски, за правителствения парцел в Централни гробища, за хората, които не виждат красотата по улиците, за здравеопазването, за фалшива почит... направо като текстове на БТР, просто си се чудя на акъла и просто не ми се иска до вашите весели детски стихчета и рими да седят детско-възрастни поеми...

Забелязвате ли обаче как почти всички сме имали поетични, и то не лоши за възрастта, опити. "Това е много хубаво, Гена!" (глас на Чебурашка зад кадър :) 

П.П. Захарица, дано си пазиш поемата, много драматично звучи, че и с илюстрации!

 
 
№9 от: Pavlina Iossifova (20 май 2009 17:50)
Мийче, Марийче, имам поправка за възрастта между 13 и 16 - каква ти детска! Това си е точно бунтарско ранно юношество, когато първите краткотрайни детски любови от училище се изместват от дългите томителни идеални влюбвания в недостижими романни и филмови герои и когато сме отвратени до дъното на току що излязлата от детството си душа от несправедливостта на обществото и вярваме, че ние, новите хора сме призвани да му посочим грешките и да го поправим. Така че твоите поетични теми между 13 и 16 са си точно във възрастовата група. Ако изровиш в паметта си нещо от преди 10 годишна, ще видиш, че е друго. А може би си била по-визуално дете и детската ти поетичност се е изляла в картинки или в безпаметно съзерцание, а не в стихчета, а словесно-поетичното в теб е скочило директно в ранното юношество?
Дона, едва на второ четене оцених по достойнство твоя "разгърнат" талант. Най-много ми хареса как леля Руска се тръска с таз закуска. Хващам се, че си повтарям стихчето.
Захариса, а ти да вземеш да си извадиш илюстрациите към съдовете блажни на пищната гощавка, че те заглождиха явно не само моето любопитство. Дано ги пазиш!--------------------
 
 
№10 от: RoJe (22 юли 2009 23:09)
Тоз палячо и аз го помня - разкрасявах такива някога, правехме ги  по социалистическия прогресивен почин - "надомна работа"

 
 
№11 от: zaharisa (14 август 2009 12:40)

Ами, не съм сигурна но ще питам леля ми дали си пази този спомен от сватбата и няма да й се сърдя ако го е "прибрала, но не помни къде" . А в интерес на историята ще кажа, че всичките ми детски предвиждания се сбъднаха. Е, поне имам чудесен братовчед fiufiu
Поемата ми, на всичкото отгоре беше на руло (т.е. на хартия за електрокардиограма)


 
 
№12 от: gamina (14 август 2009 13:57)
Моето първо стихотворение не го помня, но за щастие родителите ми си го спомнят много добре. Неясно на колко съм била, но под 4, понеже буквата Р отсъства. Сътворено е докато съм зяпала лепната на стъклото на Жигулата:

"Есен е, падат листата
падат мъглите
Тия пусти мъгли, влачански!"

където "влачански" трябва да се чете "врачански". Мисля че подсъзнателно съм се опитала да съчиня хайку, без въобще да знам какво е това smile24

после имах още листопадни... ще се опитам да ги изровя, някъде около 2-3 клас бяха сътворени

"Листопада пада, есента дойде
скоро пак ще си царува
пухкав, бял снегът"
... тук вече не го помня...
и финала беше
"ех, кога ще дойде тоз снежинкопад"

и разни подобни fiufiu


mia.yaneva - аз пък бях влубена в Панчо tongue3

 
 
№13 от: Надя (14 август 2009 16:08)

Хаххахахха, велико е!! nomer1 nomer1 Особено пустите мъгли. След попарата на Вили, това ми е втория фаворит.

 
 
№14 от: катя милушева (18 ноември 2009 20:27)
И аз да похваля поетесата!
Когато бяхме деца, имах един учител, който влизаше в час по литератера и казваше: "пишете стихотворение за жетвата". И ние стихоплетствахме, а после той ги събираше и не знам какво ставаше с тези стихчета... Някои от тях бяха много сполучливи.
След години в гимназията ходих на един конкурс за "творчество". Учителката ми по литература настояваше да участвам с едно "тематично стихче за България", но аз понеже си бях малко вироглава, реших да рецитирам и едно друго, написано в автобуса попътно... и те взеха, че ми дадоха първа награда. Ще я снимам книгата, ако е интересно, а сега, ако ме изтърпите, ще цитирам:

Разговор
Ти ме питаш:
- Нима справедливо е
да убиват деца неродени?
Ти ме питаш,а аз мълчаливо
отговарям ти:
- Несправедливо е!
Ти ме питаш:
- Нима е красиво да убиват
в човек красотата?
Ти ме питаш,
а аз мълчалива отговарям ти:
- Не! в тишината
ти ме питаш:
- А може ли с нещо
на неправдите края да сложим?
Щом ме питаш,
то аз ще ти кажа:
- Да, наистина можем!
Трябва точно да бъдат сверени
компасите на сърцата,
за да може да кажеме всички:
Не на войната!

 
 
№15 от: рошав заек (8 януари 2010 19:03)
Първото ми стихотворение, по данни на майка ми, съм го измислила на година и половина. Привечер тя си пере на двора, аз нещо там си бърникам и изведнъж изтърсвам:

Ей луничка е изгряла,
ей тревичка пораснАла
на полянка в хубав двор!

Мама ахнала и изтървала прането от изненада.

Хубаво съм почнала аз в класическата традиция, обаче на 4-годишна възраст ме тресна дивият абсурдизъм. И сътворих следното:

Оса кацнала на стола,
мечка бяга към дОла,
момиче по трева скача,
зайчето бяга във здрача!

А в седми клас спечелих литературен конкурс без да знам, че участвам в него, при това със стихотворение, което не съм написала аз. За домашно ни възложиха да напишем стихотворение за Вела Пеева. Аз си стихоплетсвах активно, ама абсурдизмът така и не ме беше пуснал (той не ме е пуснал и досега, де :) ). Пъна, се, пъна - не става! Е, върна се майка ми от работа и като ме видя на какъв зор съм, седна и нашляпа пет куплета от воле - то и тя си пописваше. Събра ни другарката тетрадките с домашните и творението на майка ми така да я възхити, че без мое знание го пратила на някакъв регионален конкурс. А то да вземе да го спечели...
Не го помня, ама то не е и редно да го цитирам, нали не е мое!
Наградиха ме с три тома съчинения на Георги Димитров, а в надписа ми бяха сбъркали фамилията --------------------
 
 
№16 от: Pavlina Iossifova (9 януари 2010 00:14)
Така ти се пада, Зайко, три тома Георги Димитров, не един, не два, а цели три!
xixi3 nomer1 xixi3 Ама и на майка ти така й се пада. Кой му бършеше праха на Вожда после?
Ако беше написала нещо от твоите абсурдитизми можеше да ти подарят Даниил Хармс. Оф, обърках времената. Тогава той не беше роден, т.е. печатан и превеждан. Как ли би звучало наистина стихотворение за Вела Пеева в абсурдитистки стил? Всъщност аз й бях фен. Имаше една снимка (сигурно единствената) на Вела Пеева с очила кокален вариант почти стил Джон Ленън. Викахме иm "психиатърски". Тази снимка на Вела Пеева си я бях сложила на бюрото, ама вече в късно гимназиална възраст и майка щеше да падне от изумление като я видя. До Битълсите - Вела Пеева. Успокоих жената като й обясних, че снимката е за мостра. Един приятел щеше да ходи в ГДР и исках да го помоля да ми потърси подобни рамки за очила. Следващата година си намерих  сама - в Полша. Ех, времена, ех, нрави...--------------------
 
 
№17 от: рошав заек (9 януари 2010 00:58)
Павлинке, неведомата връзка между Вела Пеева и Джон Ленън ме подсеща за една история от по-късни времена, студентски. Един приятел си беше турил на стената плакат на Джон Ленън - оня синия, полския... Влиза хазайката му в стаята (не беше от тия с виенската кифла и каничката кафе, а тип "пак пържи кюфтета", ако ме разбираш ) и учудено възкликва:
- Я, сложил си си Вела Пеева на стената! xixi3
Нас, велинградчани, ни подпукваха с Вела Пеева от малки...
А Даниил Хармс ми е любим, включително и с произведенията му за деца. Аз пак в едни по-късни времена се пробвах да пиша по-абсурдни детски стихчета, силно повлияна от него, английски нонсенси всякакви и прочие. Например имаше ей такова, вдъхновено от детското ми чудене как ли са звателният падеж и умалителната форма на "боа":

В шепата ми изпълзя
мъничка боичка.
Пръстенчета шарени
омотаха всичко.
Люспа блесна тук и там,
алено се жлътна.
Ей, боо, ела насам,
искам да те глътна! --------------------
 
 
№18 от: Pavlina Iossifova (9 януари 2010 01:52)
Е, това с плаката на Джон Ленън - Вела Пеева просто ме уби!!! ok2
Пък аз само едни очила да видя и да пропусна другите прилики! Неее, на Вела Пеева косата все пак е малко вълниста. А хазайката тип "пак пържи кюфтета" ми е до болка позната от 10-годишни странствания по квартири - 5 години около русенската английска и пет София широк oколо и наоколо университетски център - осем хазяйки докарвам, от които само една бездетна баба от Патриарха беше с каничка, и то не кафе, ами чай.

А тъй като към поеезиите имам само консуматорско отношение, ама пък ги лапам кат топъл хляб, мога да се похваля само с едно римуванка как

детета лапат кифтета
докат татковците цакат картите и билярТите.--------------------
 
 
№19 от: Цонка (11 май 2010 20:37)

Мале-е-е-е... Уникални творби! Всичките до една! Искам стихосбирка! С автографи!

Фаворити:
Палячо, как си дошъл в мойта родина?
- попита кака от детската градина.

Изведнъж,
рукна дъжд...
Нападнаха ни селските момчета
и ни обидиха, че сме кончЕта.
Тогава ние се ядосахме и решихме...
И тъй нападнахме ги със коприва,
пораснала на двора и парлива.


Иван победил,
сестра си спасил.
Змеят умрял
на хармана прострян.


"ех, кога ще дойде тоз снежинкопад"

В шепата ми изпълзя
мъничка боичка.
Пръстенчета шарени
омотаха всичко.
Люспа блесна тук и там,
алено се жлътна.
Ей, боо, ела насам,
искам да те глътна! 


детета лапат кифтета
докат татковците цакат картите и билярТите.
--------------------
 
 
№20 от: ваняя (11 май 2010 21:01)
Аз даже си бях направила ръчно написана и залепена книжка само от детски стихотворения. И картинки си бях нарисувала

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 19
Потребители: 0
Гости: 19

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!