> Лакомства > Бъззз... на сироп!

Бъззз... на сироп!


20-05-2010, 06:28. : mia.yaneva
Сега цъфти бъзът. По това време на годината мама ни прави сироп от бъз.  

Пригответе си гумени ботуши и стар шушлеков анцунг -  бъзът в днешно време расте в неподдържани и обрасли междублокови пространства, в най-наркоманските шубраци и запуснати стадиони :) (Дано този нашият стадион не го облагородят скоро на парк с кипариси!) Покрай него, освен съмнителни спринцовки, можете да намерите и някой изхвърлен строител от нашето бюро "Изгубени вещи"... Дето го намериха онзи ден Тивесто и Иси. fellow Поне в моя случай беше така. Най-добре да го берете след дъжд – измит е и няма буболечки. 

::~Сок от БЪЗ с лимони ~::

30 едри цвята бъз
2 кг. кристална захар
1,5 л. вода
2 лимона

Набирате прясно цъфнал бъз – да бъде бял, а не покафенял. Добре е, да се приготвя веднага след като е набран. Разстилате цветовете с цветчетата надолу върху вестници, особено ако е мокър, и с ножица режете най-дебелите дръжки. Не късате – много е нежен и цветчетата падат. 

Бъззз... на сироп!
(Аз тук просто съм го изсипала от торбата... Май прекалих с количеството.)

Без да се мие се слага в тенджера. Кипва се водата със захарта, да се разтопи захарта и сиропът се изстудява до стайна температура. (В никакъв случай да не е горещ!) Залива се бъзът, нарязват се два лимона на едри парчета и престоява 48 часа. 

Бъззз... на сироп! 

Изтисква се така – първо големите стръкове бъз и лимоните се изцеждат с ръце, после по-малките цветчета се обират с решетъчна лъжица и накрая, сокът се прецежда през тензух. (Аз слагам тензух върху гърлото на тенджера и стягам с ластик, да не се изсули при сипването на сиропа.) Накрая аз изтисквам и тензуха, зер ценна ми е бисерната течност. Налива се в шишета или буркани. От тази доза излиза към 3,7 л. сок. Пие се разреден с вода според вкуса. Така приготвен издържа към 2 месеца - на тъмно и хладно! 

Бъззз... на сироп!

::~ Сок от БЪЗ с лимонтозу – стерилизиран ~:: 

30 едри цвята бъз
1 кг. кристална захар
1 л. вода
1 пак. лимонтозу

Цветовете бъз се заливат с водата и сокът се прецежда след 12 часа. Прибавя се захарта и лимонтозуто. Като се стопи захарта се налива в бутилки / буркани, измити и изсушени в топла фурна. Стерилизира се 10-15 мин.  

Да ви е сладко!

Ох, как искам да си запазя аромата на цъфнал бъз през цялата година...

Ако знаете парфюм с този аромат, моля кажете, не на шега!

Бъззз... на сироп!