Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Отново за тайнствената къщичка
13-02-2009, 13:34 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / За сайта
До
"Господари на ефира"
Нова телевизия
София

Скъпи приятели,

Потребителите на сайта "Нашето детство" (http://detstvoto.net) се обръщаме към Вас да сигнализираме за изнасянето в началото на м. февруари тази година на голяма част от дърворезбованата къща от парка "Борисовата градина" (ул. "Незабравка" срещу посолството на Руската федерация). Къщата фигурира като паметник на културата на официалната страница на район "Изгрев", на чиято територия се намира (http://www.so-izgrev.bg/?act=galleries). По информация от медиите, къщата е обявена за паметник на културата от Министреството на културата, макар че не фигурира в списъка с паметници на културата на територията на гр. София в списъка от 20.10.2006 г., поместен на официалната страница на министерството  на адрес: (http://mc.government.bg/page.php?p=58&s=244&sp=246&t=0&z=0)....
На 5.02.2008 г. по повод статия в нашия сайт (http://detstvoto.net/index.php?newsid=1272) буден гражданин ни информира, че е бил очевидец на това как работници разглобяват къщата и я товарят в микробус. Той не е получил отговор от работниците от името на кого разглобяват къщата и къде я пренасят. За съжаление, очевидецът няма номер и марка на колата, който да можем да ви посочим.
През годините след смъртта на създателя на дърворезбованата къща през 1993 г., отговорността за нейното съхраняване се прехвърля между две институции – район "Изгрев", на чиято територия се намира теренът, върху който е построена къщата и фирма "Паркове и озеленяване", към която през годините е работил като горски пазач нейният създател, самоукият майстор Рачо Ангелов и на която къщата формално принадлежи. Създателят на къщата няма преки наследници, макар че по различни информации има четирима племенника, една от които (Дора Симеонова) е цитрана в медиите (в. "Стандарт нюз", 23.05.2001)
(http://paper.standartnews.com/archive/2001/05/23/sofia/index.htm).
Разглобяването и преместването на дърворезбованата къща и липсата на официална информация по случая бъди редица въпроси:

Кой я разглобява, къде се пренася и с каква цел? В случай, че става въпрос за законни действия по реставрация или преместване на къщата от отговорна институция (район "Изгрев", фирма "Паркове и озеленяване" или друга институция), а не от частно лице, коя е тази институция и какво възнамерява да прави с къщата? В случай, че става въпрос за законни действия от съответната институция защо тези действия не са надлежно обозначени с табела, която да указва, какво се извършва, от коя институция и в какъв срок? В случай, че са предприети действия от частно лице, кое е това лице, на какво основание извършва съответните действия и какво е отношението по случая на район "Изгрев", според официалния сайт на който къщата е паметник на културата на територията на район "Изгрев"? В случай, че са предприети действия от частно лице какво е отношението по случая на фирма "Паркове и озеленяване" като се има предвид, че къщата се намира на територията на парк "Борисова градина", обявен за резерват на градинско-парковото изкуство с разпореждане на МС №19 от 08.12.1998 г. (ДВ, бр. 96 от 1988 г.)? Какви са плановете на институцията, под чиято юрисдикция се намира дърворезбованата къща за нейното бъдеще и дългосрочно съхранение? Обсъждани ли са идеи за надлежна дългосрочна поддръжка като например:
- преместване на къщата на територията на парка, която не подлежи на вещен и имотен спор;
-отварянето й за посещение на посетители (вкл. срещу такса) и др.?

Ето къщата в оригиналния й вид:

****

Снимка от официалната страница на район "Изгрев" – 08.06.2008 г.:

****
 
Снимки от сайт "Нашето детство":

*****

А ето и останалото от къщата, което нашия сайт засне на 5.02.2009:  

****

Обръщаме се към Вас с молба за проверка по случая!
 
Вярваме във Вашата сила като предаване, което е доказало своята значима обществена роля за изясняване и разгласяване на обществено значими случаи. Вярваме, че изясняването на случая ще допринесе за това българското общество да не остава за пореден път с впечатлението, че в нашата страна както винаги всички хубави неща се разрушават, за да красят някой частен дом в богаташки квартал.

София, 13.02.2008 г.

Сайт "Нашето детство" http://detstvoto.net

Приложения:

1. Материали  по темата от мрежата:
  • Тодор Войников. Забравената къща. Блог e-comedia. 15.12.2008. (http://e-comedia.com/?p=545).
  • Радослав Чичев. Къщата на един мечтател. Капитал Light. 13.12.2007 (http://capital.bg/show.php?storyid=407353)
  • Наследници търсят пари за замъка в кв. Изгрев. В. Стандарт нюз. 23.05.2001 (http://paper.standartnews.com/archive/2001/05/23/sofia/index.htm)
  • Петиция за спасяването и подпомагането на реставрационните дейности на дърворезбования замък в София <</span>http://www.bgpetition.com/woodencastle/index.html
  • И приказката остана недовършена.  Отечествен фронт. 17.06. 1983 – цит. по Тодор Войников. Забравената къща. Блог e-comedia.
2. Кратка история на дърворезбованата къща (по материали от сайт "Нашето детство"):

Авторът на тази къща е самоук майстор дърворезбар - Рачо Ангелов, роден в село Зимевица, близо до Своге. Има средно образование и никога не е учил дърворезба. Няколко пъти подава молба да бъде приет като член на СБХ, но тъй като няма диплома не е приет за член. Започва работа като горски пазач през 1968 г. към "Паркове и градини". Оттам му "заделят" място в тогавашния "Парк на свободата", който да пази от пожари и др. подобни неща. Започва да работи по къщата през свободното време с разрешение на "Паркове и градини", като работата му отнема близо 25 години. Работи изцяло със собствени средства, никой никога не го е спонсорирал. Дърворезбарят няма собствени деца. Умира през 1993 г. и няма преки наследници, въпреки че според някои слухове имал четирима племенника. За къщата е правен филм от германсаката телевизия ARD, както и късометражен филм, излъчван по БНТ.

==============Чакам вашите редакции, корекции, идеи, предложения, критики и прочие !
mia.yaneva
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: filipovaeli (13 февруари 2009 14:48)
Ами ако ще пращаме писмото по имейл можем да го оформим като Word-ов документ и да го пратим като прикачен файл. Например:
До /......адреса на имейла...................................../
Относно: Дърворезбованата къща в кв.Изгрев София
В краткото писмо само им нахвърляме проблема и им казваме че в прикачения файл ще намерят подробна информация.
Така няма да се налага да се праща от пощата.

Трябва да сме сигурни, че информацията която ще подадем на Господарите е достоверна. Например биографията на майстора, наследници, кога точно е започнало разфасоването на къщата, ако има присвояване дали е само от един човек или всеки е минал и си чопнал по нещо и постепенно се е стигнало до това състояние на къщата,...?--------------------
 
 
№2 от: zaharisa (13 февруари 2009 16:08)
Аз съм приготвила нови снимки от днес 13.02.09, от които се вижда, че става дума за рушене. На хората от квартала е казано, че Министерството на културата демонтира къщичката за реставрация, от снимките ще се уверите, че твърдението е смешно.
На ГЕ каквато и информация да подадем, те със сигурност ще я проверят.
Разбрах също, че някога е имало инициативен комитет и мястото е имало дейност, билети за вход и пр., МД за една грешка-смешка в сериозната тема : дали не е добре в началото на писмото да сме си потребители, а не поГребители

 
 
№3 от: beboran (14 февруари 2009 18:41)
Много добре сте написали писмото до Господарите! Направо сърцето ме боли като гледам как за пореден път нещо красиво се руши, нечий труд отива на вятъра.....
Надявам се Господари на Ефира да помогнат!
За МИЯ, огромно благодаря!--------------------
 
 
№4 от: mia.yaneva (16 февруари 2009 13:20)
Мили другарчета,

Да рапортувам, че току-що подадох сигнала до "Господари на ефира" електронно и лично занесах писмото със съответните разпечатки, като включих и снимките на Zaharisa от петък! Казаха, че ще се свържат с мен! Стискайте палци!

Въпреки, че аз съм просто изпълнител на общата идея - БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ПОДКРЕПАТА И УСИЛИЯТА!  pionerche
 
 
№5 от: Надя (16 февруари 2009 15:25)
Страхотна си Миа, благодарности за свършената работа, дано да има резултат!

 
 
№6 от: filipovaeli (17 февруари 2009 10:13)
Браво Мия hi , за кой ли път ти благодаря /ти си знаеш за кое/! Имаш нашата подкрепа. Дано да се развият нещата в положителна посока viktori !--------------------
 
 
№7 от: mia.yaneva (12 март 2009 13:00)
Мили другарчета,

Аз се поизгубих тези дни по командировки, но само с прискърбие да рапортувам, че както е видно - ни вест, ни кост от "Господарите" по повод на къщичката. ЖАЛКО! rev Все пак това не трябва да ни обезкуражава друг път...

 
 
№8 от: filipovaeli (12 март 2009 13:05)
Аз пък вярвам, че ще реагират. Търпение... hmmm--------------------
 
 
№9 от: mia.yaneva (12 март 2009 13:22)

Ели, току-що се обадиха! Браво за твоята вяра!!!! Отиваме утре с екип! hiphip


 
 
№10 от: filipovaeli (12 март 2009 14:31)
yeye Стискам палци!!!!  viktori--------------------
 
 
№11 от: Надя (12 март 2009 14:34)
И аз се вълнувам момичета, браво на вас, дано да има ефект!

Ето че позастарелите пионерски активисти все още мога да вършат добри дела точно по тимуровски! vinagi_gotov

 
 
№12 от: gamina (12 март 2009 15:31)
Бравооо!
Дано има положителен резултат! 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 21
Потребители: 1
Гости: 20
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?