Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Една анкета за НД
6-11-2015, 21:12 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / За сайта

В началото на годината (февруари) съдействах като админ на една студентка, г-ца Илияна Генова, която се интересуваше във връзка с учебната си и изледователска дейност от нашия сайт. Може би ще ви е интересно какво съм отговорил :). А защо чак сега? Просто мислех, че съм публикувал това (похвалил съм се с ново интервю :)), но както обикновено става при мен, поради разсеяността ми, си е останало само на компютъра.

 

Въпроси / отговори

Какви бяха личните Ви мотиви за създаването на сайта detstvoto.net?

Историята на сайта "Нашето детство" (нататък, съкратено НД) е около 8 години, което за интернет-проект е немалко време. Сайтът възникна - като идея - в лични разговори с моя приятел Дани (Данил Филипов). Отначало той не беше нещо много различно от това, което сега наричат "личен блог" (по онова време, едва започващо като практика), ала със специфична насоченост, отразена в името му (*). Относно мотивите, поне моите, бяха свързани с това, че си харесвам детството си, а много неща бях позабравил; обичам да се "ровя" в миналото (свое и обществено), интересен ми е погледа на хората към този период от миналото им, сега, когато са вече възрастни хора.

Бел. * Ако те интересува по-разширено как е възникнал сайта можеш да хвърлиш едно око на "Хронология на сайта Нашето детство" ( http://detstvoto.net/index.php?newsid=1238 ) - там сравнително обемно е "разписано" почти всичко :)

 

Коя е основната цел на сайта?

Сайтът се създава от много хора, поради което е трудно да се каже, че има обща, единна, формулирана цел. Лично за мен е място където да си припомня моменти от миналото, по носталгичен и отпускащ начин, забавлявам се и не на последно място си общувам по определен, ненатоварващ начин с различни хора (истината е, че си намерих доста нови приятели).

 

Активни ли са потребителите в споделянето на свои спомени? Колко са приблизително на брой активните регистрирани потребители?

Активността на потребителите като цяло е много добра за такъв скромен проект. Общият брой на активни потребители (т.е. написали поне 2 статии, или активно коментиращи, като част от споделянето, разказването е и под формата на коментари) надхвърля 200. Наистина, голяма част от тях вече са неактивни, но сайта разчита на "постоянен поток" от новопоявяващи се. В НД много хора просто се "отбиват", остават по някой коментар или пишат статия. За тези години общия брой на регистрираните акаунти е ок. 3000; към момента намалени на 600 (автоматично неактивните потребители се изтриват; акаунта се държи 6 месеца без активност). Най-силните години на проекта (като количество статии, тук не говоря за тяхната "ценност" или "интересност" и активност на потребителите) бяха 2009-2011-та; но на практика броя на публикуваните статии и сега е регулярно по ок. 20-30 на месец.

Бел. За още статистични данни можеш да видиш: "Статистика на сайта": http://detstvoto.net/?do=stats

 

Функционира ли според Вас сайта detstvoto.net като виртуален музей, отразяващ живота по времето на социализма?

НД може да се разглежда и като такъв. Като цяло, обаче, е сложен конгломерат от нещо като общ блог за спомени, вид социална мрежа, галерия на предмети, филми, книги и пр. (т.е. това което може да се възприеме като "виртуален музей"). За съжаление в мрежата почти не съществуват сродни проекти, ако не броим "Изгубената България" (http://www.lostbulgaria.com/?cat=13), Соцмуз (http://socmus.com) и още няколко. Всъщност можем да се гордеем като един от (или може би най-обемният) сайт в такъв смисъл.

 

Нужно ли е според Вас да съществува реален (физически) Музей на комунизма в България и ако да, как си го представяте?

Върху подобна идеята сме се замисляли и ние самите няколко пъти. Разбира се, не Музей на комунизма, а Музей на детството (1960-80-те год.). Не се достигна до осъществяването на идеята поради чисто финансови проблеми :). Иначе в България има вече няколко опита за създаването на подобни музеи, но съм скептичен към функционирането им и интереса към тях.

 

Бихте ли участвали в съвместен проект с други подобни онлайн инициативи за създаване на мащабен проект за Виртуален музей на комунизма?

Изключително зависи от подхода към темата. В НД споделяме и си припомняме детски и юношески спомени, като акцента е малко носталгичен (детството на почти всеки човек е хубаво, красиво време), в повечето случаи тези спомени са украсени с немалко хумор и дори самоирония. Като цяло сайтът е ненатоварващ. От друга страна в него присъства наистина огромен "материал" (както снимков, така и мемоарен) за бита и социума от онова време, които активно се използва в мрежата (сайтът е заведен под лиценз "Криейтив Комънс - Некомерсиално", което позволява ползването свободно използване на материалите, само със споменаване на източника). Та, пряко, отговорът е - да.

 

Колко потребители средно посещават сайта месечно?

Към момента: приблизително между 1200-1800 човека на ден (т.н. уникални посещения, т.е компютри с отделни IP-адреси). За месец е трудно да се прецени точно, тъй като тези 1200 човека, да кажем, в понеделник 400 са едни, във вторник същия брой - 400 са други. След втората година от съществуването на НД приблизително този брой е постоянен.

 

Към коя от секциите на сайта има най-голям интерес?

Отново е сложно за отговор, тъй като в различни моменти интересите са се менили. Например: най-отначало имаше изключителен интерес към представянето на филми (вкл. и видео-клипчета). Но това бе обусловено от неналичието на такива по онова време в българската част на нета. След това, най-голямо посещение имат статии, посветени на игри, забавления, статии тип - галерия. Ала и това не може да се счита за точно. Най-важните статии в НД, са свързани със съвсем обикновени човешки, детски спомени и те са, поне според мен, най-силното, притегателно и важно нещо в сайта.

 

Има ли случаи на потребители, които коментират негативно под публикациите, опитвайки се да политизират темите, които се обсъждат?

Имало е, но всъщност са рядко. Такъв тип "потребители" почти "на момента" са били санкционирани. Администрацията на НД (както в мое лице, като главен администратор, така и останалите администратори) следваме изключително строга "политика" на цензура спрямо "политизирането", като тези правила са заложени ясно и точно в т.н. "Правила на сайта", с които всеки участник в проекта се съгласява при регистрирането си. Има и няколко изключения в които са се появявали и хора, които са се опитвали да държат груб или агресивен език. Такъв контрол, особено за сайт, който в същността си е "мил и отпускащ" (цитирам по памет един потребител) е задължителен. До голяма степен на това се държи и устойчивостта му във времето.

 

Смятате ли, че Вашият сайт допринася по някакъв начин за процеса на декомунизацията в България и защо?

Както споменах, сайтът НД няма за цел да се "забърква" в политика. Погледнато от страната на неразбиращ същността му може да се възприеме и като "пропаганден" и то в лошия смисъл на думата. Но това е само на пръв поглед. НД не пропагандира нищо, тъй като спомените не са пропаганда, особено пък спомените през детските очи. Тъй като опознах доста голяма част от активните участници, мога да твърдя че в него присъстват и участват хора с най-различни вярвания, политически пристрастия, социален статус, ала съобразявайки се с тематиката (и ограниченията която тя налага те избягват такива неща). Ако има нещо в което НД помага (психологически), то е по-скоро осъзнаването на това, че детството е важна част от нас самите (независимо от времето в което е протекло), че трябва да пази поне малко от "детето" в себе си.

 

Интервюираща: Илияна Генова. Интервюиран: В. Кромбърг.

15-16.02.2015

 

П.П. Не съм вземал разрешение от г-ца Генова за публикация на "интервюто", но ми се струва нормално да няма някакви проблеми

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Зико (6 ноември 2015 21:48)

Смятате ли, че Вашият сайт допринася по някакъв начин за процеса на декомунизацията в България и защо?

 

Ще си позволя да отговоря задочно и от мое име - ние виновни ли сме, че детството ни мина през комунизма? Трудно могат да бъдат отделени едни от други, защото играчките ни бяха направени в държавни фабрики (поради липса на свободен пазар и международна търговия), телевизорите ни бяха В. Търново и Електрон, кинолентата на нашите филми не беше Кодак, а Свема или OrWo, ваканциите прекарвахме в пионерски лагери, колелата ни бяха произведенив НРБ, а не в Китай и т.н. и т.н.

 

Влади, благодаря, че сподели с нас това интервю. smile 


 
 
№2 от: Надя (7 ноември 2015 09:08)

Декомунизацията в детски сайт е като огромна зелена медуза с три глави и пипала, която се блещи и съска.


 
 
№3 от: Милен Иванов (7 ноември 2015 18:21)
Ако не е тайна, в кой университет учи интервиюращата?

А сайта допринася единствено за девъзрастенизацията.
--------------------
 
 
№4 от: dani (11 ноември 2015 07:09)

Браво , Влади ! Обаче да се извличат статистически данни от "НД" е като да изчисляваш обем и плътност на парче торта с ягодов крем. Тортите служат за ядене wink Но все пак е радостно да разбера, че все още 1200-1800 човека идват на ден да се поровят в "Детството".
--------------------
 
 
№5 от: anni (12 ноември 2015 14:37)

Интересно интервю, много ми допадат мотивите на Влади за създаването на сайта, защото горе-долу моите са същите (за да си ровя тук на воля). Само не разбирам защо като става дума за детство и игри, народът все за комунизъм си мисли?
--------------------
 
 
№6 от: Frangata (13 ноември 2015 02:12)

Бихте ли участвали в съвместен проект с други подобни онлайн инициативи за създаване на мащабен проект за Виртуален музей на комунизма?

Колко много непознати думи... Дори едната я има два пъти в изречението... Абе... Отивам да си гледам Милко и Морко по лека нощ деца, вие се оправяйте тука.

stud
--------------------
 
 
№7 от: Зико (13 ноември 2015 10:46)

Франга, това интервю е от февруари месец. Три месеца по-къно и маладата другарка нямаше да задава такива въпроси, а щеше направо да посети музея на социализма във Варна. winked 


 
 
№8 от: bat_mitco (15 ноември 2015 07:35)

" Искате да свирите на мен? Държите се сякаш познавате всички дупчици на ума и сърцето ми. Искате да изтръгнете скрития звук на тайната ми, да ме просвирите от най-ниската до най-високата ми ноти? Не! За какъвто щете инструмент ме смятайте - можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен! "
--------------------
 
 
№9 от: Anakin Skywalker (15 ноември 2015 12:15)

Цитат: Зико
ние виновни ли сме, че детството ни мина през комунизма?

 

Не комунизма, а социализма. Комунизмът беше химера, неосъществима утопия и за него не ми се говори сега. Нашето детство беше цветно и вълнуващо. Ние си го направихме такова, а не някой друг или някоя институция или организация. На ДПО-то и на ДКМС-то харесвахме само истинските мероприятия - Лагери, екскурзии, физкултурни празнци, кръжоци, спартакиади и празници на ТНТМ. През 80-те вече никой не обръщаше внимание на догми и идеологически постулати. Не съм го казал ok2 xixi ама пак повтарям: Този сайт, този проект на Влади и Дани не се вмества в никакви рамки и клишета. Той е уникален, единствен по рода си и неповторим. В дискусиите, статиите и коменатрите има всичко свързно с детските ни години, но не и ретрограден инфантилизъм или носталгия по соца. Целия този коментар го направих, защото и аз през 2010-2011 години бях канен последователно от две девойки студнетки на кафе, които живо се интересуваха и подробно разпитваха за нашите игри, забави, трепети и вълнения от тогава. Ами ето разказах го пак, без лоши чувства или упрек към тези симпатични иначе момичета. И без да им се карам, разбира се. ok2 
--------------------
 
 
№10 от: Зико (16 ноември 2015 12:57)

Цитат: Anakin Skywalker
Не комунизма, а социализма.

Е, хайде сега, всички знаем какво имам предвид и че социализма беше само преход към комунизма. Но тъй като във въпроса ставаше дума за „декомунизация“, то и аз използвах съответната дума. laughing 


 
 
№11 от: kitten (16 ноември 2015 14:43)

Цитат: anni
Интересно интервю, много ми допадат мотивите на Влади за създаването на сайта, защото горе-долу моите са същите (за да си ровя тук на воля). Само не разбирам защо като става дума за детство и игри, народът все за комунизъм си мисли?

 

Много точно казано, anni. Браво! bravoo 
--------------------
 
 
№12 от: Чича Ради (19 ноември 2015 13:06)

yess


 
 
№13 от: Бебо (26 ноември 2015 19:21)

Браво! Много ми хареса и самото интервю и коментарите на другарчетата! hi Смятах да пиша и аз, но като гледам каквото е трябвало да бъде казано, вече е казано. yess 
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 20
Потребители: 0
Гости: 20

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?