Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Юни 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
 
Архиви
Юни 2020 (1)
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Белиада: Фалшификация на бележник
6-07-2012, 23:52 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / Белиада

Моите родители никога не са били строги към успеха ми в училище. Единственото нещо което не понасяше татко беше да изкарвам „тройки". Обикновено при такава ситуация „беснееше", твърдейки нещо подобно: „Ако ти бяха писали двойка – ясно: не си учил, играл си си, пак си чел разни странични книжки (това със страничните книжки му беше станало реплика ала Катон Старши, защото наистина в детството си – напълно правилно – четях „на поразия" огромно количество приключенски, криминални и фантастични романи или  чудни научно-популярни книги, игнорирайки скучноватите учебници и литературни али-бали)! Ако ти бяха писали четворка, пак ясно – прехвърли си отгоре-отгоре или си слушал в час (определено имаше доста добро мнение за интелектуалните ми възможности – честно казано леко пресилено!). Ама, тройка да ти пишат значи, че си клинчил всякак – мързялоте е да си прочетеш урока, но не ти е стигнала честност да си признаеш. Мрънкял си, както ще ми мрънкяш сега! Засрами се!".
И определено ме беше срам!

Белиада: Фалшификация на бележник

Истината е, че баща ми ме научи така да не бягам от отговорност. В последващите (след седми клас) патила тотално отказвах да ми пишат тройки:  като не знаех, не се оправдавах, нито уфлянквах, ами си казвах: „Не съм учил, не знам, пишете ми 2. Точка. Няма да отговарям повече." (тук изключваме писмените изпити за които трябва да доразкажа в статия за „пищовите" :), кога ли?). Това го правех вече не за да се „представям" пред родителите си, а защото си бях изградил някаква стойностна система за това кое е правилно и неправилно в оценяването на знанията.

Белиада: Фалшификация на бележник

Но темата на статията беше за „фалшифициране". Ами то се случи поради една тройка (е, не помня по какво). Във всеки случай, с детския си акъл (сигурно ще да е пети или шести клас) – от срам, повярвайте, от срам – реших да фалшифицирам бележника си; по-точно една тройка. По онова време „лесния начин": да си купиш нов бележник, да прекопираш бележките, да подправиш подписите не ставаше, просто защото (поне в Берковица) бележници се продаваха в определен срок (помня как в 8 клас ми загубиха бележника – мисля, даскалицата по химия - и ми се наложи да ходя до София, за да си взема нов; и после разправии, разправии, разправии...). Как стана „фалшифицирнето"? Имах наличен стар бележник. Изрязах тънко-тънко ред от него и го залепих върху неприятната оценка. Написах там една „четворка" (е, сега – няма да прекаляваме!) и имитирах подписа на учителката (просто знам, че е учителка). Смешно е, нали?! Кой ли ще се „върже" на такова нещо – то то се вижда! Ами, как да ви кажа – номерът мина! То това беше някаква временна оценка, не се отрази драстично в крайната. А пък после „случайно" си загубих бележника и ми извадиха нов, служебно – без да ходя до София :) - е, с доста главоболия, все пак. Д-а-а, беля! Дано никога родителите ми не четат тези откровения, че..! Не за друго – просто ще ме е срам!

П. П. След 8-ми клас много "задобрях" във фалшификатите. Помагал съм на много приятелчета и още помагам ;) Ако някой иска да учи занаята на фалшификаторите - да се обади :)

 

Снимките са от статията  Негово величество БЕЛЕЖНИКЪТ на Зори Джункова

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Айви (7 юли 2012 17:41)

  Влади, голям фалшификатор си бил! wink 

 Лично аз никога не съм прилагала подобни методи, най-вече защото майка ми е учителка, познава всички мои преподаватели и винаги знаеше оценките ми.

 Но мога да разкажа за случай с една съученичка. В 5-6 клас, когато някой получеше двойка, просто казваше, че е забравил бележника си вкъщи. Известно време номерът минаваше, но някой учител се усети и започнаха да пращат "забравилия" бележника си да си го вземе. Така стана с моята съученичка. Ученическата й книжка беше в чантата й, разбира се. smile Тя се върна от тях с една книга - за извинение пред баба си, че ни я искали по Литература, а тя я забравила. laughing Вътре беше... миналогодишният й бележник. lol Учителката не заподозря нищо и написа двойката в него, а родителите на момичето така й не разбраха за тази оценка. xixi

 П.П. Като пишеха датите учителите изписваха само ден и месец, никога година, поради липса на място в колоната. wink


 
 
№2 от: Цонка (7 юли 2012 18:27)

...ами си казвах: „Не съм учил, не знам, пишете ми 2...


xixi Много гот! А някои дори не се хабят да се обясняват :)) /ако не зареди директно --> 16:25/

Айви, lol...
--------------------
 
 
№3 от: Весито (7 юли 2012 21:20)

По повод бележниците. Ще разкажа една история. Моя съученичка с която учех до 6 клас, даже по едно време стояхме и на един чин, получи тройка по нещо, родителити и мн. и се караха за това. Тя не беше отличничка, преобладаващите оценки и бяха-5,4, рядко 6. Та един ден тя каза на класната, че си е загубила бележника, купихме нов от книжарницата и го даде. Съответно бележника беше разписан от директор, класен. В новия бележник нанесоса вс. оценки.От там на сетне в този нов бележник тя даваше да се нанасят само хубавите оценка, а в първия само 2 - ки и 3 - ки, ако се случат. Първият криеше, а втория беше за пред родителите. И така цял втори срок.

Иначе аз не съм правила такива неща, само веднъж скрих от нашите една 3 - ка по химия в 7 клас и те ме разкриха. Ужас, само като си спомня.....!


 
 
№4 от: shturcho (8 юли 2012 13:44)

И в къщи не държаха много на оценки и отсъствия, нямах проблеми с бележника, но съученици, които имаха правеха какви ли не фокуси, помня че помагах на близко другарче, то не бяха подмени на страници, едни сложнотии, бях сигурна, че ще го разберат, ама никой не усети. Но за такава хрумка като на Влади с изрязване и залепяне не сме се сещали :). 

 

Цоне, точно за Маляка и полилея и аз се сещам като се заговори за бележници xixi


 
 
№5 от: катя милушева (8 юли 2012 19:33)

Цитат: shturcho
... точно за Маляка и полилея и аз се сещам като се заговори за бележници

Страхотна история bravo2 ! Това ми припомни, че на нас като ученици до 8-ми клас, всеки ден ни проверяваха бележниците на входа, дали са подписани от родителите. Един ден дъщерята на учителя по русуване, обаче се оказа с неподписан бележник, а самия той проверяваше бележниците на децата и отделяше настрани тези, които бяха"прегрешили". И....всички чакахме да видим какво ше стане... Още помня това"Иииииииии  тате!!!!" Някак бяхме овъзмездени от ситуацията hiphip


 
 
№6 от: ARTU (17 юли 2012 12:36)

Рано осъзнах, че няма смисъл от фалшифицирането на бележки в бележника. Така или иначе от време на време класния ги събираше и се нанасяха служебно всички липсващи бележки. Ние нанасяхме директно в дневника. Лошото беше, че точно по "гадните" предмети учителите си дублираха оценките в собствени бележници.

 


 
 
№7 от: desiniki1 (27 септември 2012 16:35)

bravo2


 
 
№8 от: Гергана Стефанова (15 ноември 2012 22:43)

  Здравейте! Браво! Страхотна статия! Припомни ми за моята фалшификация на бележник. В 6-ти клас си поправих оценките от 5 на 5 1/2 . При условие, че в бележника пише "Мн. добър". После следваше едно разтягане на локуми, че това вече не се смята за "Отличен", а за "Мн. добър". Даже бях успяла да убедя баба и дядо.  lol Е, впоследствие просто купих нов бележник.  winked Поздрави.


 
 
№9 от: noviabg (19 март 2014 11:18)

Я виж ти , какви ги е творил баце Влади!
Аз помня смътно за подменяне на страници и подобни, на съученици - отборно фалшифициране! Но моя не съм! Тройката за това пък често присъстваше у бележника ми! Баща ми беше много строг! И за тва къв страх беше да му дам бележника с двойка или тройка... Маани маани! Но събирах смелост и го давам за подпис! За него тройката си беше чиста двойка по милост!!! Иначе винаги съм бил на тоо принцип - щом незнам, казвам да ми пишат две и да си седам! Кво има да се лигавим тука! Ама тройките беха когато съм надценил знанията си или даскала! Даже имам случай по биология.Подсказват ми на предния чин съученици! Със ставането! Я не чел грам! И не ги слушам! Обаче те продължават! И в един момент и казвам на висок гласІ стига сте ми подсказвали! Не съм учил! Стана голям смут! За онова време си е смут и изненада и за даскала и за учениците! Та така с бележките и бележника! 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 17
Потребители: 0
Гости: 17

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е: