Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Белиада: "Потъването на Япония" или наводнител
18-12-2013, 17:16 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / Белиада

Потъването на Япония (ако не си спомняте, това е един много страшен роман на Сакьо Кумацу, и още по-страшен филм от нашето детство, посветен, както става ясно от заглавието на потопяването на островите на Япония в океана. Дано не се случи никога!) Та, как Япония е потънала ли? Е, не - става въпрос само за един апартамент… Какво е необходимо за да наводните дома си? Може би странно ще ви прозвучи, но в настоящата "белиада":

  • 1 брой разсеяно момче (тоест аз)
  • 1 чифт "клафки" (хе-хе, надявам са да я знаете тази дума)
  • 1 брой вана и…
  • режим на водата (най-важният елемент)!

Тази история се случи в 7 клас, или поне така си спомням.
Лично аз имам малко "странно" отношение към "водообливането",  а оная гадост със сутрешното миене на очи - и то със студена вода! - нивга няма да я приема, нито налагам на потомците си или някое дете. Ама ха! Доколкото ми е известно, възрастните индивиди си плискат лицето с тая неприятно студена течност само когато са били прекалили миналата нощ с разни алкохоли.Честно, споделете: колко от вас днес се "разхлаждат" всяка утрин с, поне, хладна вода? Иначе, много обичах да си "плувам" във ваната ни. И до днес е така: аз се къпя само и единствено във вана. Душ - само в краен случай… Ако някой иска нещо да ми каже:  моля! Мога да се "плицикам" във ваната, примерно 2-3 часа. Най-любимото си ми е да си отворя книжка и да си чета, блаженстващ във ваната. Като "дребен" дори плувах там. Напълно съм сериозен! Тогава можех да се "преобръщам" - раз-два, кълбо, раз-два - кълбо, раз-два, кълбо, ох, ух, как си ударих чутурата!:). Така де, повече от раз-два не ставаше :(
Да се завърнем към историята…
Един ден реших да се "плицикам" във ваната. Завъртях, значи, червеното и синьото кранче, ама нищо не потече. Това става към 2-3 ч. следобед. Ох, пак режим на водата! Няма проблем - като няма да се къпя, какво пък?! И отпраших навън да си играя (пак  ако не се лъжа, на бадминтон - по онова време много я харесвах тази игра; е и сега, но няма с кой да си играя…).
Разбор на случилото се (установено след дълго последващо мислене, но все пак само вероятно):
1. Забравил съм да затворя крановете. И съответно във ваната, когато е дошла водата, почнало да тече. (а. Ваната има една гумена запушалка. Аз съм я  "подхвърлил" във ваната. Тя се плъзва и елегантно, запушва дупката на ваната (представете си, сега,  елегантно плъзгане на запушалка! :)). Ура! Да са живи и здрави всички такива гумени уплътнители! (б.  Водата успява да напълни ваната и, съвсем естествено, започва да прелива. Започва да прелива и прелива и… се опитва да оттича в, ъъъ, как се казва това? - дупката (сифон)  на пода.
2. Водата "подбира" захвърлените "клафки", завърта ги и се опитва да ги притегли в тоя ми ти водовъртеж. Успява - частично - само с единия. И той затиска дупката.  През която вече на водата е невъзможно да се оттече. И започва да търси друг път. "Отива" към съседното помещение: тоалетната, където има друга дупка, в която, евентуално водата да е се оттегли  да не върши глупости! Проблемът е, че има още една "клафка", носеща се по вълните - та-там-та-там, и тя прави същия номер - затиска дупката.
3. След което, по всички закони на логиката и физиката водната маса се устремява… под вратата на "санитарното помещение", през коридора, под входната врата към "свободата". Тоест тръгва по стълбището и спокойно се оттича надолу.
4. След известно време, когато достига чак (!) до входната врата (тоест два етажа по-долу), някой от играещите пред блока (*) бадминтон (или волейбойл - по-слабо вероятно), вижда този ми ти потоп и естествено надава вой.

Както се оказва - пак аз съм сътворил беля! Достигайки до апартамента, преджапвам нагоре и спирам водата, освобождавам дупките от "чепиците", след което се отдавам на безуспешни опити да подсуша, включително и с одеалото от леглото си :)
Както би трябвало да се досетите, наводнението по никакъв начин не успях да го "скрия". Не помня дали са ми се карали. Май не, пък и наистина "вината" ми не бе голяма. Просто невероятно стечение на обстоятелствата! Замислете се, колко неща трябва да се "нагодят", за да се получи случилото се; поред теорията на вероятностите е "бая"! Ала предстоях и други лоши неща :(
Работата е там, че водата сериозно беше попила в паркета и за броени часове при входната ни врата, в коридора се появи "гърбица" (моят татко предвидливо бе отворил вратата - все пак е техник по професия и знае някои работи… хъм, а, дали и не от собствен опит? :)). Не съм убеден колко време стоя - може би около седмица - не помня, дали  не са били взети някакви специални мерки по "слягане" (абе, всъщност помня, някакви денонощно включени ел. печки и бой с чукове)… Както и да е! И до днес паркета около входната врата "скърибуца".
Беля, и то каква! Ура!
Преди време Дани ми сподели подобна история (е, изключваме това почти невъзможно стечение на обстоятелства, както при моят случай), че и той залял дома си (ефекта с гърбицата от паркета също присъстваше). Ще се радвам и вие да споделите някоя история за НАВОДНЕНИЕ!

Бележки
*). Пред блока ни, точно до входа му, имаше прелестна конструкция за "тупане" на килими, която ние,  дечурлигата, функционално употребявахме за какви ли не игри: главно за бадминтон и волейбол. Е, понякога ми се е случвало да я ползвам и по замисленото предназначение: тоест да помагам на мама с "побой" върху дюшеци, килими, черги и прочее. Всъщност, помня тази "п"-образна конструкция, най-много, като спасителна в една страховита буря, когато бях съвсем мъничък, но… това е друга история.

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: anni (18 декември 2013 20:48)

Ха, подобна история се случи и в къщи, само че не помня кой точно беше врътнал кранчето на чешмата.Случката се случи в кухненското помещение и за щастие в не такива мащабни размери.. Ноо паркетът в кухнята беше подменен.Баща ми саморъчно го постави и после май цял месец беше сърдит.
--------------------
 
 
№2 от: kitten (19 декември 2013 00:42)

Леле, Влади, хихихи wink (макар че не знам значението на думата "клафка", това не пречи за разбиране на историята). Но наистина невероятно стечение на обстоятелствата - както се казва, "вероятността едно на милион се случва в девет от десет случая". smile
--------------------
 
 
№3 от: ssi (19 декември 2013 11:07)

Студената вода би трябвало да ободрява. Използва се за да се излезе бързо от съненото състояние. Баба ми казваше едно време, че така си свеж през целия ден, а не подпухнал и с полузатворени клепачи. Почти винаги сутрин си мия очите със ...добре де - хладка вода. Казвам хладка, защото едно време на село водата беше толкова студена , че като се плиснеш и те заболява лицето и изтръпва. Руснаците много обичат, покрай руските бани да променят рязко температурата като от запарената баня се изплющяват на снега или в близкото езерце. Идеята е да се калява тялото. Не знам дали става, но има хора , които го практикуват.

Не съм правил наводнение като малък, но това се дължи на факта, предполагам, че на село беше малко хамалогия да се подготви банята за къпане. Трябва да донесе дърва и какаляшки дядо, да запали бойлера, преди това да се напълни с вода и да се изчака да се загрее водата. След това в повечето случаи се смесваше отвън до температура подходяща за къпане и се поливахме с канчета. ..Та малко е трудно да забравиш крана отворен. После когато си купихме бойлер, трябваше да се изключва от контакта след като загрее, защото нямаше термостат и на 2 пъти Майка се е прибирала от работа (забравила го включен) и е пускала всички чешми от които фъщеше пара и стаите се пълнеха с пара, но за наша радост не е гърмял бойлера ...


 
 
№4 от: 9585 (19 декември 2013 20:00)

Наводнение не съм правила, но пиша, за да изразя подкрепата си за миене сутрин с топла вода, ами да ... нека да ходя после подпухнала spim Студената вода се пуска само и единствено, ако в процеса на миенето на лицето и зъбите, взема, че ожаднея. 


 
 
№5 от: didimus (19 декември 2013 20:36)

Хи-хи, и аз така с топлата вода - ами така де, как точно да си причиня такъв шок сутрин със студена вода не ми е ясно! Бр-р-р...или както казва голямата ми дъщеря: " настръпнах!"


 
 
№6 от: kitten (20 декември 2013 00:35)

Ей, аз ли съм единствената, която обича да си плиска лицето със студена вода? Наистина обичам! То аз по принцип съм фен на водата във всякакви нейни приложения - за къпане, плуване, миене и пиене. Обичам много да си наплискам лицето със студена вода, при това не само сутрин, а и вечер. И пия страшно много вода - не съм като онзи английски лорд, който казал: "Водата не е хубаво нещо за пиене, опитвал съм веднъж". xixi
--------------------
 
 
№7 от: Anakin Skywalker (21 декември 2013 17:09)

Цитат: kitten
То аз по принцип съм фен на водата във всякакви нейни приложения - за къпане, плуване, миене и пиене. Обичам много да си наплискам лицето със студена вода, при това не само сутрин, а и вечер.

 

Цитат: ssi
Студената вода би трябвало да ободрява. Използва се за да се излезе бързо от съненото състояние.

 

oks  Другарчета, едва ли обичате водата повече от мен! Аз съм и зодия водолей и я обичам и студена и топла и за всичко изброено по горе, вкл. и за пиене. Само дето Георги Минчев пееше: "Кажете ми как да пия вода??? Нали от водата се хваща ръжда..." fiufiu  А кой какво предпочита? вана или душ? За Влади вече разбрахме.

 

П.П. И накрая в добавка да кажа. Помня книгата, но филма съм позабравил  Потъването на Япония. Хубав ли беше? hum-hum  Имаше един друг филм-катастрофа 7.9 по скалата на Рихтер. Него го знам все едно вчера съм го гледал
--------------------
 
 
№8 от: vmarkowa (4 май 2014 00:01)

Историята наистина е много забавна с това трагикомично стечение на обстоятелства. Но как да ти се сърдят много като по онова време май нямаше къща, в която да не е ставало наводнение заради този режим на водата.
Разбира се и у нас се е случвало, даже в по-късни години - още бях ученичка, но в последните класове и празнувах Нова година с приятели на гости. Та, белята е на родителите ми, които останаха у дома с леля ми и една братовчедка. Яли, пили и се веселили, после се разпределили по стаите да спят и явно някой, по-вероятно от гостите, незапознати с часовия режим на водата в нашия град, е забравил кранчето в банята. Прибирам се аз призори - гледам от терасата тече вода. Мисля си, че се топи снега, ама чак пък толкова много сняг да е имало, че да шурти отгоре?! Качвам се и сварвам хола пълен с две педи вода, всички кротко спят...Скоро настана суматоха, започна изгребване и бърсане, кучето се изнесе "на пръсти" в спалнята. Добре, че нашите бяха сложили теракот навсякъде в новия тогава апартамент, при това с подово, че нямаше тежки последствия, а водата беше марна :) Та така, тръгна ни новата година по вода!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?