Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (9)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Бюро "Изгубени вещи" - от Т до Я
5-02-2009, 07:06 | Автор: freja | Категория: Специални проекти / Изгубени вещи и спомени
ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ Т – Я:

 • телефон, бял, с цветни бутони и може би издава звуци. Издирва се от: tedizh.
 • треперушки - обици. Издирва се от: mia.yaneva. Намерено от: milkulini и freja.
 • туристически сух сапун. Прилича на тефтерче, чиито листи след намокряне се разпенват и служат за измиване. Издирва се от: isi. Намерено от: ХриС и Sup3rCharged.
 • фладерно блокче за апликации – гланцово блокче, чиито листи не са едноцветни, а шарките им имитират различни дървесни декори. Издирва се от: filipovaeli. Намерено от: zverche/dani.
 • флумастер-мишка. По-скоро маркер, защото беше дебел. Помня го в тъмносиньо. Тумбест, във формата на мишка, като муцунката се маха и това всъщност е запушалката. Много цапаше. Намерено от: eli.
 • фурнири за апликации. Издирва се от: freja.
 • химикал-бутилчица (дължина: 6-8 см)
 • химикал-перо
 • химически молив "Хемус" (двустранен – синьо/червено). Намерено от: freja.
 • цветни моливи в метална кутийка. Полски или чешки, много меки, почти като пастели. Издирва се от: donaddt. Намерено от: freja.
 • цигарена дъвка. Издирва се от: ive. Намерено от: Teya и mia.yaneva.
 • електронен часовник с пластмасова каишка, оцветен в два цвята – напр. червено и бяло. Издирва се от: shahoff.
 • Чебурашка – играчка от плат с пълнеж от памук. Височина: ~35 см. Кафява, с жълто лице и жълто коремче. Издирва се от: ive. Намерено от: mia.yaneva.
 • "черешки" – ластички за коса с две топчета. Издирва се от: isi. Намерено от: tivesto.
 • "Чичо доктор" – комплект за игра. В бяла чантичка-куфарче, на която с главни букви пише "Чичо доктор» и има нарисуван червен кръст. Включва слушалки и още много инструменти, които не помня ясно. И нещо като тефтерче май имаше. Намерено отчасти (само термометър) от: filipovaeli.
 • шапка с пластмасова козирка, по възможност с надпис "Спорт-тото" (по невъзможност – с друг надпис...). Издирва се от: ive.
 • швепс "Златен портокал" – бутилка с етикет или само етикет. Издирва се от: isi. Намерено от iceto.
 • шише от боза (малко) с найлонова капачка. Използвано често за касичка. Издирва се от: filipovaeli.
 • шоколад "Фин млечен" с жълто-бежова опаковка, на която има снимка на забелен от станиола шоколад и чаша мляко. Издирва се от: sanchox. Намерено от: Polgara.
 • шосе с количкиметална конструкция, с улици и кръстовища; с пластмасови пътни знаци и метални колички, които се задвижват с ключе; отстрани на металната плоскост има издадени езичета, които при натискане пускат спрялата кола да мине кръстовището. Издирва се от: ive. Намерено от: bat_mitco и dflame.
 • шосе с количкипластмасова конструкция, с подобия на шосе с много завои, което се издига. С мънички колички, които се движат по "шосето"; благодарение на пружина се качват нагоре и правят нещо като лупинг; конструкцията се задвижва с батерии, а на "върха" се въртят три самолетчета. Издирва се от: gamina. Намерено от: isi.
 • ютия (детска). Намерено от: tedizh и TRIXYY.


НеЩо НяКаКвО ТаКоВа:

 • една ламаринка, която беше прегъната на две – като книжка – и в сгънатия си вид имаше размери някъде 1 х 1.5 см. С нарисувано българското знаме на нея. Понеже е прегъната, можеше да се закача на спиците на колелото. Идея нямам за какво служи, виждала съм я много рядко.
 • двойка пластмасови топчета с големина на малък орех, съединени помежду си с тънко въженце (с дължина около 40-50см). На показалеца и средния пръст се прави бримка на въженцето, което е прегънато точно по средата. После с бързи и ловки движения топчетата се премятат и тракат. Издирва се от: filipovaeli.

ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ А – Й
ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ К – Н
ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ О – С

ИЗГУБЕНИ КНИГИ А – Д
ИЗГУБЕНИ КНИГИ Е – Я
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (5 февруари 2009 04:20)
Най-тържествено обявявам второто гише на Бюро "Изгубени вещи" за открито!!! (Моля, някой да пререже лентата.) Това се наложи, поради прогресивното нарастване на броя на вещите и съответно - отесняване на стария склад.

Много моля, ако е възможно, гражданите, които търсят своите детски съкровища, да подават в коментар исканията си до едно от двете гишета (по избор), понеже на началничката й се случва от време на време да пропусне най-небрежно някоя вещ, която е била поискана в коментар към други отдели (т.е. статии)... Благодаря за вниманието!

 
 
№2 от: filipovaeli (5 февруари 2009 10:13)
nomer1 Браво за отличната организация! Пожелавам на бюрото да се изпъстри с надписа Намерено. Аз само да добавя, че моята вещ - книжката" Горската аптека" също е Намерена  за което благодаря на mia.yaneva. kiss
--------------------
 
 
№3 от: freja (5 февруари 2009 14:13)
Извинявай, filipovaeli, пропускът вече е оправен .

 
 
№4 от: dflame (5 февруари 2009 16:45)
Аз играта с количките /ламаринените/, които вървят по шосе /също ламаринено/ я имам и е напълно запазена, даже е в кутията си. Помня как ми я купиха от ЦУМ за е дна нова година /1978-79г/

А как става това, да посоча че дадена вещ е намерена?

А!   Имам и дървено станче!

 
 
№5 от: freja (5 февруари 2009 17:25)
Aми ти вече посочи, че си я намерила . Ще впиша името ти срещу играта с количките, а ти ще пуснеш една статия за нея, заедно със снимките (ако не знаеш как - пиши ми на ЛС). И така, после ще сложим линк към статията .

 
 
№6 от: ive (5 февруари 2009 17:31)
Ами ти вече си посочила, в коментара си тук. А Фрея отбелязва в самата статия.
Сега ако можеш да снимаш и да ни покажеш снимките?

Всъщност към всички намерили нещо - Показвайте! Кой обеща Чебурашка още преди месеци? А "Говорещото столче" - цялата книга е проблем, ама поне корицата да видим? Ще се дърпат уши.

 
 
№7 от: freja (5 февруари 2009 17:35)
Да, да, напълно подкрепям! Обещалите да не се маят, ами да проверяват в списъците какво са обещали!

 
 
№8 от: dflame (5 февруари 2009 20:00)

Освен това имаше и руско букварче - синя корица, освен бялата. Имах ги и двете и ми бяха любими. За съжаление не съм си ги запазила. Заглавната страница беше "Русский язык в картинках".


 
 
№9 от: mia.yaneva (5 февруари 2009 20:02)
Dflame, и това го имам - само потърпи, моля те...

 
 
№10 от: Krista (5 февруари 2009 20:54)

Искам и тук да благодаря на BehindTheMirror за "Мунка, малката маймунка", както и на стопаните на "Бюрото...", Freja hi  Лелеее, направо се разплаках от вълнение! А не знаех, че има и втора книжка, не по-лоша от първата. 

 Още веднъж БЛАГДАРЯ!


 
 
№11 от: mia.yaneva (5 февруари 2009 22:49)

Мили другарчета,
аз пък търся под дърво и камък  една книжка с приказки / истории в стихотворна форма, от които помня само стихче от едната, която се казваше "Приказка за страшен бой". rev Разказваше се за семейство мухи, които се сбили и стихчето е:

"... в къщата на Мух и Мухла
не остана здрава тухла,
вред домашните огнища,
станаха на пепелища..."

В нея трябва да е имало и една история за Пуйчо Парапуйчо, на петела вуйчо. Само това си спомням.

Доколкото помня книжката беше формат А5 (1/2 А4), с дебели корици, с лъскава цикламена хартиена корица, с бели букви в ляво и някаква картинка в жълто. Доколкото успях да проуча книжката е на Александър Миланов. (Като си помисля, че лично го познавах този писател, но когато беше жив не знаех, че книжката е негова... Мир на праха му!)  

Та, ако някой я има, МОЛЯ, МОЛЯ, да качи...


 
 
№12 от: zverche (6 февруари 2009 00:45)
Здравейте, деца.
Това бюро ме подсети да обявя за издирване още една книжка от моето най-ранно детство. От както се появи този сайт, все за нея мисля. А зима и есен само червеношийки са ми пред очите. Не си спомням заглавието на книжката. Беше за най-малките деца - с много малко текст. Книжката беше квадратна и не много голяма с твърди корици и гланцирани листа. Самите картинки изобразяваха прозорци, през които децата гледаха птиците - червеношийки, синигерчета и врабчета. Оставяха им трошички и си общуваха през прозореца с тях. До колкото си спомням децата наблюдават природата през прозореца как се изменя от есен към зима. Затова си стоят вътре. Птиците са ярки и нарисувани в едър план. Текста не е повече от 2-3 реда под прозореца. Книжката не беше от български автор и художник. А червеношийките са прекрасни на фона на снега.
Ще бъда много щастлива, ако някой я открие сред своите вещи. Не мога да повярвам, че се съгласих да ги занесем в мазето тези прекрасни книжки. Така съжелявам за тях сега.

 
 
№13 от: freja (6 февруари 2009 04:11)
dflame, "Русский язык в картинках" не беше точно букварче, докато аз имам предвид онова букварче, на което пише "Букварь"; намерих две букварчета, но нито едно не е бяло .

mia, и аз имам двете му части на "Русский язык...", ако искаш помощ - можем да си поделим работата по сканирането  . Само че аз ще мога да се включа към средата на март, понеже не са при мен.
А за книжката на Александър Миланов открих едно заглавие и една година на цитираните от теб приказки - добавила съм ги към инфото за книгата (горе в раздел "Книги"). За съжаление, нищо друго няма в Мрежата, така че ако някой притежава приказната книжка - нека ни позволи да я разгледаме заедно с него! Очертава се да е весела .

 
 
№14 от: mia.yaneva (6 февруари 2009 04:38)
Благодаря фея Фрея! Обещавам пред строя скоро да взема букварчетата, да сверим това ли всъщност се търси и после може да си ги поделим  

 
 
№15 от: dflame (6 февруари 2009 15:35)
А някой има ли книгата "ФЕРДИ МРАВКАТА" ? Това беше книгата, която много харесвах и така и не можах да си я купя. Беше голям формат, луксозно издание, с чудесни цветни илюстрации.

 
 
№16 от: freja (6 февруари 2009 16:36)
Аз имам Фердo . Само кориците й липсват, но карай, ще я сложа.

 
 
№17 от: isi (7 февруари 2009 01:45)
А книгата наистина беше "ФердО мравката", нали? А филмчето по-късно си беше вече за ФердИ?
Аз също  се присъединявам към чакащите тази книжка! Все си мислех, че и моята трябва да излезе отнякъде... Но установих, че все пак и тези неща се случват, изненадващо за мен.--------------------
 
 
№18 от: freja (7 февруари 2009 03:57)
За филмчето не си спомням как точно му беше името neznam . Обаче книгата е за ФердО ok2 .

 
 
№19 от: mia.yaneva (8 февруари 2009 01:16)
Търся, търся...

Още една книжка - много тънка, формат А4, казваше се нещо като "Мия в саксия" "Мия - цвете в саксия" или нещо от рода, издание някъде към 1975-6 г. може би. На корицата на бял фон имаше лице на момиченце като цвете в саксия. В стихчета се разказваше за Мия, която я гледали като цвете в саксия, угаждаха й на всичко, беше много капризна и пр. Сещате се защо я търся :)  


 
 
№20 от: freja (9 февруари 2009 04:03)
Готово, и Мия е вече в саксия - в списъка, исках да кажа . Досещаме се защо, разбира се , но аз за съжаление не съм попадала на тази книжка. А дали случайно вътре историйките не са в стихотворна форма? Помислих си го, заради заглавието...

 
 
№21 от: Чудакът от 6-ти Б (9 февруари 2009 12:16)
Аз пък издирвам една  книжка, в която се разказваше за две петлета от Павликени, които се возеха на мотоциклет с кош! Нямам спомен от заглавието и автора

 
 
№22 от: mia.yaneva (9 февруари 2009 12:24)
Благодаря, Фрея! Да, вътре разказчето за капризната Мия беше в стихчета. То е едно разказче за Мия, не са различни истории. П.П. А тази за петлетата от Павликени не ми е попадала.

 
 
№23 от: filipovaeli (24 февруари 2009 09:02)

Търся фладерно блокче за апликации. Прилича на гланцираните блокчета, но листите не са лъскави и е с различни дървесни декори. Имитация на кори на различни дървета.:
--------------------
 
 
№24 от: freja (25 февруари 2009 03:43)
Как се сети, filipovaeli! - добавих го в списъка. И аз много искам да видя едно такова! Нали листите му си бяха гланцови все пак, просто с шарки, които имитират дърво?

А някой случайно да си пази от онези фурнири, с които апликирахме?

 
 
№25 от: zverche (26 февруари 2009 00:27)
Филипова Ели, аз имам това имитиращо дървена облицовка блокче, но е вкъщи. Но май го бях давала на Дани да го снима за НД. Може би той може да помогне. Ако ли не, ще се опитам да не забравя да го измъкна следващия път.

 
 
№26 от: Krista (19 март 2009 13:21)

Много ми се иска да прочета нещо или още по-добре, да видя снимки на стария софийски цирк (който изгоря, за съжалениеrev ). Поставям молбата си тук и моля за извинение, ако това не е правилното място....


 
 
№27 от: sanchox (23 април 2009 07:58)
Гледах шоколадите преди малко, обаче не виждам култовия "Крава" на който има снимка на крава, нито дори по-тривиалния "фин млечен" с жълто-бежова обвивка на която има сниман забелен от станиола шоколад и чаша с мляко.

 
 
№28 от: isi (23 април 2009 09:57)
sanchox, а ТУК погледна ли? Дали не са там търсените от теб шоколади? Виж ги и кажи, ако търсиш различни от тях. Там има шоколад "Крава", има и фин млечен с жълто-бежова опаковка с чаша и шоколад на нея, но може би търсиш други :))--------------------
 
 
№29 от: rubbit (23 април 2009 22:47)
Такааа...., да дам и аз заявка. Търся една книжка, която много харесвах навремето - "Туфо, рижият пират". Много ми се иска да я прочета на малкия и тия дни дори я открих в една книжарница, но новото издание е почти без картинки, а в моите спомени книжката е доста шарена. Та, ако някой я има и желае да я сподели ще бъда много благодарна (и наследникът също ) puh_rit

 
 
№30 от: sanchox (25 април 2009 11:00)
Isi,
Мерси! Кравата е там. Финия млечен, който ми е в акъла, беше друг (не го виждам)

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 1
Гости: 10
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?