Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Януари 2021 (9)
Декември 2020 (6)
Ноември 2020 (5)
Октомври 2020 (3)
Септември 2020 (5)
Август 2020 (7)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Бюро "Изгубени вещи" - от О до С
20-03-2009, 02:21 | Автор: freja | Категория: Специални проекти / Изгубени вещи и спомени
ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ О – С:
 • пеперуда-брошка. "Очертана" с тел и "запълнена" с материя като от тънък бял чорапогащник. Цветна и красива.
 • пералня (детска). Моята беше с размери горе-долу 17 х 17 см за основата и ~20 см височина. С батерия (плоска). Пълни се с вода и дрехи отгоре и се върти като старите перални (не като автоматична). Можеше да изпере успешно един чорап, ако не ù свърши батерията. Намерено от: borovinka и Милен Иванов, Gamina и Надя.
 • печати (гумени, за мастило) с детски рисунки (различни от тези). Намерени други, полски от: mia.yaneva
 • пиано, детско (играчка), на което може да се свири; с отварящ се капак. Издирва се от: Цветка.
 • пиано (играчка), върху моето има глави на жабки в различни цветове. Издирва се от: tedizh.
 • пиещо пиле – навежда се напред/надолу към съд с вода и накрая успява да отпие. Издирва се от: Ekaterina Matveevna. Намерено от: beboran.
 • плакати – детски, с момиченца и момченца, на полски художник може би. Издирва се от: elia75. Намерено от: desykili, mia.yaneva и borovinka.
 • портмоненце от плат, покрито с пластмасови топченца в различни цветове, които при комбинация образуват различни формички – напр. патенце. Закопчава се с две метални топчета. Издирва се от: filipovaeli. Намерено отчасти (с цип и липсващи топченца) от: freja, dani (в малко по-различен вид) и съвсем нацяло - от mia.yaneva.
 • прес-папие (може би) – пластмасова полусфера с къщичка и борче в нея, която, като я обърнеш с покрива надолу, започва да вали сняг. Издирва се от: Ekaterina Matveevna.
 • престилка (манта) ученическа, тъмносиня, със заоблена бяла якичка. И двете са памучни и не са лъскави. От средата/края на 80-те. Издирва се от: мнк. (Снимки) Намерена якичка от: regina.
 • престилка (манта) ученическа, черна, от сатен (лъскава). Със закопчаване на гърба, три джоба (един горе и два долу) и коланче на кръста. Носена от момичета и момчета до края на '70-те. Издирва се от: ashtree.
 • пружиниращи люлки за най-малките деца. "Люлката" представлява желязно животинче – пате, слонче, конче – с две дръжки отстрани на главата (за хващане) и поставка (пръчка) за крачетата отпред. Животинчето е закрепено за земята с голяма дебела пружина. Детето сяда отгоре и просто се клати напред-назад, т.е. "язди" кончето/слончето/патето. Издирва се от: isi.
 • пумпал – метален, шарен (на разноцветни райета) и голям. Задвижва се чрез бутало отгоре, което се натиска и така в него се навива пружина. След пускане на буталото, пумпалът започва да се върти. Издирва се от: gamina.
 • рамка с матирано стъкло, под което се поставят картинки и отгоре се прерисуват. Издирва се от: катя милушева.
 • ракетоносец с вериги, с дистанционно кабелно управление. Ракетите са червени, с черна гума отпред, зареждат се ръчно, при което се натяга една пружина; изстрелването се състои в това, че едно зъбче се прибира и ракетата се изстрелва под действието на натегнатата пружина. Издирва се от: sanchox.
 • рибок, пластмасов, жълт, с плосък тумбак, който може би първоначално е съдържал бебешки шампоан, защото в устата му има червена тапа. Издирва се от: ANDRO. Намерено сходно рибоче от: isi.
 • руски буквар с бели корици от началото на ’80-тe. Намерено от: mia.yaneva.
 • самолет – сглобяем макет. Бял, с много, много части, залепват му се лепенки с надписи накрая. Намерено от: furious_kid и isi.
 • свирка дървена, за балон (от сборовете). Издирва се от: filipovaeli. Намерено от: Private.
 • свирка пластмасова – представлява пластмасови тръбички, залепени една до друга по височина. Свири се като на хармоника. Обикновено от едната страна е бяла, а от другата – червена. Издирва се от: filipovaeli. Намерено от: Надя.
 • свирка-птичка с вода (от панаир). Тумбеста и прилича на истинска. Най-често бива светлозелена или жълта.
 • сметало с шарени топчета – на всеки ред различен цвят (червени, сини, жълти, зелени, черни...). Помагало за изчисления с единици, десетици, стотици, хилядни, десетохилядни и т.н. По-голямо от сметалото с по 5 червени и 5 бели топченца на ред. Издирва се от: isi.
 • спирограф (условно наричан и известен в сайта като "зъбчатките", понеже не се знаеше името му). Издирва се от: Private. Намерено от: borianmir; рисунки от спирограф от: donaddt; намерени снимки от: regina; съвременни спирографи от: Private и mia.yaneva. 
 • станче за тъкане. Издирва се от: filipovaeli. Намерено от: мимуша.
 • станиоли от бонбони Мориц (Kuehle traeume) с мечета, за които се говори тук. Издирва се от: mia.yaneva. Намерено от: donaddt.
 • стол за пробване на детски обувки (висок). Издирва се от: ive.
 • строител с пластмасови тухлички, керемиди, прозорци и врати. Издирва се от: gamina. Намерено от: tivesto.
 • строител с дървени елементи: по-големи и по-малки трупчета (с нарисувани прозорци) - за къщи и блокове, мост, естакади, дървета и др. части, с които се построява цял град. Издирва се от: Polgara. Намерено (евентуално) от: катя милушева.ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ А – Й
ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ К – Н
ИЗГУБЕНИ ВЕЩИ Т – Я


ИЗГУБЕНИ КНИГИ А – Д
ИЗГУБЕНИ КНИГИ Е – Я

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: freja (20 март 2009 03:51)
Бюрото толкова се препълни, че пак се наложи да го разделям. Преди това обаче се изгубиха някои вещи с буквата П. Мисля, че успях да ги възстановя всичките, но ако някой случайно открие, че липсва някоя вещ с тази буква, която е била вписана след "пружиниращи люлки" - нека да каже, ще я впиша отново .

 
 
№2 от: Private (9 април 2009 11:09)
Продължава да се издирва собственик на
спирограф, който да качи собствени снимки.


Ето ме:

> Спирограф и рисунки от него

--------------------
 
 
№3 от: tedizh (18 юли 2009 00:10)
Като малка помня, че имах едно пиано, и на пианото имаше глави на жабки в различни цветове ... Друг спомен нямам от това пиано, но ще се радвам ако някой също го е имал или го има и сега 

 
 
№4 от: ANDRO (30 август 2009 12:07)
На времето имах един пластмасов рибок. Беше жълт на цвят, с плосък тумбак, от най-обикновенна "найлохова" пластмаса. Подозирам, че първоначално е съдържал някакъв бебешки шампоан, защото в устата и имаше червена тапа. Предполагам, че датира от времето на предсъзнателния ми период, защото един от първите ми спомени е  как плува редом до мен в коритото докато ме къпят. В последствие любимия ми рибок ме следваше навсякъде. При игрите на двора, на летните селски заточения на семейната вила и къде ли не. Но през един летен следобяд след весели игри със съседчетата от махалата и последвали неколкократни викове от терасата от страна на родителското тяло се случи непоправимото. Наложи се да бъда силово задържан и арестуван в къщи, при което рибока ми остана без надзор и повече не го видях...

 
 
№5 от: Polgara (7 септември 2009 20:10)
Да се включа и аз с нещо изгубено, предполагам че е вид строител това, което търся - дървен - строеше се цял град, с дървени трупчета с различни размери, на които бяха нарисувани прозорци, ама доста минималистично така да се каже - нямаше никакви разкрасителни елементи по дървените части (вероятно с тази цел, че и легнали да ги сложиш, и прави, пак си изглеждаха на жилищни сгради), а прозорците представляваха просто по-тъмни квадрати или правоъгълници. Най-добре си спомням "блоковете" - те бяха най-големите "части", имаше и "мостова част" с нещо като естакадки (това бяха май и единствените части, които не бяха в правилна паралелепипедна форма). Всъщност мисля че бяха 4 размера всичко на всичко - 1. блоковете, 2. наполовина на блоковете (правилен куб), 3. наполовината на правилния куб, и 4. половината на блока, но на дългата му страна (или два пъти половинката на правилния куб сложени една до друга).
Така обяснявам, че ако някой изобщо нещо успее да разбере... blink3
За да дообъркам всички, естакадките пък бяха все едно номер 4 срязан по диагонала а моста - пак от номер 4, но поизрязан... ъмм, като мост smile24
Имаше и някакви дървета към строителя, и още неща, които в момента не мога да си спомня (надявам се някой да помогне)

 
 
№6 от: катя милушева (6 ноември 2009 00:36)
Аз имам такъв строител, синът ми си играеше с него, беше в една дървена вагонетка. Той рисуваше по него, на капака му имаше дори начертана дама (саморъчно), подсетихте ме... Бях го занесла в детската градина, но ако не са го изхвърлили, ще го снимам и поне ще си взема дамата...
А относно рибата, имах едно водно конче със шампоан, но... оранжево, а капачката му беше шапка и стоеше нагоре с главата... Когата бяха малки децата ми (не че сега са много големи), често им криех част от играчките, за да ги преоткриват, когато им ги покажа отново след време. Трикът беше много ефективен, така им се радваха повече... Радвам се, че има място, където да преоткриеш своите неща, да разбереш колко скъпи са всъщност и колко много от теб самия е останало в тях.

 
 
№7 от: Polgara (17 ноември 2009 22:58)
Ох, дано не са го изхвърлили Чакам с нетърпение

 
 
№8 от: мимка (17 декември 2009 10:24)
Аз пък искам да открия едно детско червено роялче. :-)  Клавишите му бяха миниатюрни. Белите свиреха, а черните бяха само камуфлаж :-))). То и затова песничките които си свирех на него биеха все на китайско ;-) 

 
 
№9 от: isi (17 декември 2009 11:15)
Мимка, виж ТУК едно роялче, ама черно  - и с него е било свирено доста, но въпреки всичко  там в коментарите и други деца си го разпознаха


А ето ТУК  и едно червено пиано, но по-различно, германско, на което и черните клавиши работят Явно то пък е пианото, което Цветка е търсила по-горе в Бюрото ИВ--------------------
 
 
№10 от: mia.yaneva (17 декември 2009 11:56)
Исе, според мен Мимка търси друго червено роялче, но тя ще си каже :) И аз помня такова като нея, което не е нито едно от тези, които вече сме намерили :)

 
 
№11 от: mia.yaneva (19 януари 2010 14:51)
Издирвам - станиолчета на бонбони Мориц (Kuehle traeume) с различни мечета - мечо ловец и пр.

П.П. А роялчето ми се струва намери се, тия дни!

 
 
№12 от: donaddt (19 януари 2010 22:22)
Мия, не са съвсем същите (Kuehle traeume). Моите станиолчета са Suesse Baerchen. Качвам снимките ето тук, в статията "Бонбонки за рождения ден",

 
 
№13 от: chefo83 (22 февруари 2010 10:44)
Здравейте,
Вече писах в темата за ТПК Хемус, но предполагам тук е правилното място.
Търся от плетаческото станче "Плети сам" само упътването. Вчера така се заинтригувах да го намеря, за да оплета нещо на милата ми съпруга, но за беда не намирам упътването...
Ще се радвам ако някой го има, да го снима или сканира и съответно - публикува.
Благодаря много!

П.П. Видях няколко търсени неща, които ги има вкъщи (при родителите ми). Като се завъртя натам ще опитам да снимам това-онова.

 
 
№14 от: tedson (8 май 2010 17:19)
Аз тези дни се присетих за една много мила моя играчка.Ще я опиша колкото си я спомням пък може и някой тук да я има или да си я спомня :)
Става дума за плюшен папагал - до колкото си спомням беше предимно син на цвят. Музикален е,като го наиснеш 'свири' мелодия която по-късно разбрах че се казва Love Story.Чуйте я и може би ще се сетите за този папгал :)
http://www.youtube.com/watch?v=WTSc4hBdCd0

 
 
№15 от: detstvoto (16 юли 2010 15:32)
Цитат: zhivkost
Здравейте на всички!
Наскоро пак попрегледах раздела за Изгубени вещи, тъй като много се надявах най-сетне понев сайта на детството да намеря две любими книги. Става въпрос за "Приключенията на Фильо и Макензен" от Свобода Бъчварова и "Момо" на Михаел Енде. Особено първата съм я търсил къде ли не, и от кого ли не, но все няма и няма... Дали все пак ги няма в нета, сканирани. Ако пък някой ги има, то моля ви, сканирайте ги и ми изпратете линк за сваляне!!! Не мога да опиша колко бих бил благодарен!!! Чао, засега!!!
И накрая - хиляди благодарности за страхотния сайт!!! :) :) :)

 
 
№16 от: Натали Никол (20 октомври 2011 11:58)

Надявам се пиша на правилното място, досега само си четях кротко и прехлипвах по спомените, които ми възкреси сайта. Прописах понеже може някой друг да е тлял по една сладурска вещ. От години се сещах за едно детско парфюмче, сделано в СССР, с флаконче във формата на кученце. С помощ от приятел ( Марта, обичам те) открихме Собачка в американския ebay. В парфюмната тема на bg-mamma, в която пиша, се оказа, че повече от половината помним парфюма. На мен ми беше подарък за първия учебен ден. Ревнах с глас като видях снимките.  Търсих в Бюрото на букви П и С и понеже не го видях никъде, предлагам снимките и на вас. Дано не дублирам артефакта.

Издирвам флакон от дезодорант или парфюм Джулия.Парфюмът беше в черна кутия с нарисувано цъфнало ябълково клонче. Освен в магазинът за богоизбрани (Corecom) и под трудно достъпни рафтове, ароматът можеше да се намери по-лесно под формата на дезодорант. От “Фармахим" бяха направили спиртен, но все таки приличен на основния аромат и го продаваха като част от серията Джулия. А дали и парфюмът не е бил производство точно на “Фармахим", никой не можа да ми каже. Ухаеше на зелени ябълки "Granny Smith", окъпани в селски кладенец и овъргаляни в прясно окосени детелини. Приказен аромат с небивала свежест и нечувана прелест. Тук долу на страницата пише още за него.


 
 
№17 от: Гергана (20 октомври 2011 15:50)

Натали, помня гоооо това кученце. И аз наскоро се присетих за него, но си мислех, че е наше производство. Бях го купила като подарък за мама от един лагер край Асеновград, ама познай кой го изхаби. em_45 Сърдечно благодаря за удоволствието да го видя отново! em_2 А от Асеновград на себе си купих едни Фносни флумастери със странни цветове. В нашите нямаше такива цветове.


 
 
№18 от: Бебо (30 март 2013 01:52)

help  Търся снимка на любимия ми сироп "Саностол" от края на 70-те или началото на 80-те. Шишето мисля, че беше от кафяво стъкло, плоско и имаше етикет с разноцветни кръгчета или балончета. Моля, драснете ми също на ЛС, ако го намерите. roza
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 3
Потребители: 0
Гости: 3

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?