Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
 
Архиви
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Свилен Добрев спря рицарския си поход
10-02-2014, 19:32 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Изгубени вещи и спомени

        Покрай филмчето за Ели, за една маймунка и възрастен човек...

        потърсих българската версия на филмчето...

        и като единствен вариант бе издадената плоча на Балкантон с приказка, за да добием представа за името на маймунката..

        Естествено единственото място за всичко издадено на български, с гласовете на именно нашите любими артисти от Младежкия и Куклен театър, са приказките на Балкантон, които бяха събирани близо 10 години от...

        самотният рицар носещ благородността и българското у себе си - Свилен Добрев...

        С изненада открих... че линка към плочата за дадения разказ ме отведе на една единствена страница - Чао Грамо (тоест Довиждане, Грамофонче).

        На нея, Свилен изплаква огорчението си от десетките чиновнически паразитно-нарцистични и синекурно-бюрократични израстъци на държавното управление.

        Ето и думите му едно към едно... Смятам, че Админа (Влади) , както и останалите в НД сте посещавали този сайт десетки пъти, и той ви е бил полезен много с богатството и разнообразието си.

        Не случайно Влади дори направи секция "Приятели" където има линк към сайта на Свилен Добрев...

        Пиша статията, защото, сайта на Свилен е с подобна кауза като сайта НД, който имаше за цел да запази доброто от времената на Нашето детство, за онези прекрасни приказки, които БТ/БНТ спря от ефира си веднага след 1990 г. и сайта на Свилен Добрев се оказа уникално място, за да си припомняме гласовете на уникалните ни артисти... които озвучаваха по същия начин и нашите филмчето по БТ.

        Е, да, някой ще каже, че УанГолдънБърд и други канали в Тубата компенсират липсата на Свилен Добрев, но там няма да откриете обложките на плочите, нито пък информация кой артисти участват.

        С тази статия отдавам внимание на огромния труд на Свилен през 9-те години ежедневна работа и сезифовски усилия сам да се справи с огромния поток данни и връзки между различните страници, артисти и автори. Неговия труд е идентичен с този на Влади, кто дори слагам Влади на едно стъпало отгоре предвид работата с живи хора и създаването на среда за общуване... което е най-трудното, да балансираш между различните характери... да не пропускаме и изключителните усилия на Влади сам да поддържа сайта чисто технически, както и финансовото му такова, което засяга и Свилен Добрев в Изповедта си към хилядите си почитатели.

        Ето я и нея (из сайта СиленДобрев.ком):

        Грамофонче - приказки, песнички, театър, стихове.. българско художествено слово

        Здравейте.

        Преди месец получих писмо от Щатите.. така и така вие нарушавате нашите права, като публикувате тази картина, която е наша собственост (и пълен адрес в грамофончето). Оказа се някаква рисунка която бях взел от обявата към една приказка от сайта на БНР. Добре, изтрих я, заедно с всички други картинки от БНР или с неясен произход (точно като Чику-врабчето, дето колекционираше яйца). И им написах че "Многоизвинявайте, изтрих я." На което ми бе отговорено: "Благодарим за съдействието. Няма проблем."

        Но тези цивилизовани взаимоотношения са там. Където хората разговарят.

        А тук, "в полите на Витоша", нещата не стоят така. "Тук има някаква тъмнина.." От половин година икономическа полиция рови около Грамофончето. Без разбира се да пита мен... Викат хора на разпити, изискват списъци.. "Тайно". Един вид, казвам ти дъще, сещай се снахо. Явно на някой му пречи. Ама много. И вече може да се действа.. Както си знаят. От преди.

        Е, добре. Само че аз в такива условия не мога да работя. Да, Грамофончето - Сбирката Художествено слово на България, се поддържаше основно от мен. Търсене, записи, обработка, плетене на семантичната мрежа кой-кога-какво, дизайн.. Интересно беше. Открих и Преоткрих за мене си много от българската поезия и артисти. Доста дисертации можеха да бъдат написани по събраната информация и връзки между хора, неща, времена и нрави - но никой не се заинтересува (а много от хората се оказаха нечувани в интернет). Доста софтуер написах и много научих за семантичните мрежи и превеждането като начин за общуване в тях. И.. Доста години опазвах сбирката от вестникарите - които разумно решаваха, че предпочитат да си замълчат.. отколкото да изчезне. Един вид Публична тайна.

        Да, от време на време имаше и помагачи (или в съответната терминология, съучастници). Благодаря им за всичко, което дадоха или направиха.

        За 9 години, след много търсене и ровене, се събраха над 800 часа българско художествено слово (30 Гигабайта.. над 3500 парчета.. от 1950г. насам). Българи от над 100 държави сваляха песнички, приказки, стихове и театри - повече за децата си, по-малко заради носталгията си. По над 270 Гигабайта на месец. Което прави около 10 денонощни (радио)канала нон-стоп. Ей тъй, без нищо. За кеф. За достъпност и запазване на тази безценна част от българската култура.

Но явно това попречи. Нямам представа на кого. Може би на някой от издателите - Балкантон, БНР, Кънев, Орфей, Супрафон, Лития, Полисаунд, Пан, куклени театри, Унисон, РЕМ, БНТ, и други бивши-или-сегашни. Или на някой продавач. Или на някой автор-артист-участник. Или на някоя бюджетна институция с "народна-национална" в името. (Някои от тях даже си поддържаха пълно копие. Но не помагаха.)

        Или пък някой реши, че току виж съм забогатял от ей това:

  за Грамофончето:
 

        Да, Последната година чрез горните дарения се събраха около 450лв. Много Благодаря на всички. (Това са повече отколкото всички 8 предишни години взети заедно. И аз изцяло ги обърнах в издирване и купуване на 50-ина "нови" редки плочи и касети.. От които половината така и не успях да запиша и публикувам.)

        Или.. може да е някой отрок на ония дето като чуеха култура и се хващат за кобура. Не е било толкова отдавна.

        А може.. А може да е просто ей-тъй. За кеф. И сега всички ще се кълнат че не са те.

        Всъщност.. Благодаря за услугата. Като попресметна, всичките тези години аз отделях средно 30-40 минути на ден за Грамофончето. Всеки ден. Няма значение как, кога, на кой континент съм, на почивка или на работа.. Ако пропусна някой ден, после трябваше да наваксвам на другия. Ако пропусна седмица, отиваше цял ден.. Но.. какво значение има вече.

        Ръчката спря. Няма да я въртя повече. Не и при такива условия, отношения, полу-тайност, незаинтересованост, участие, и въобще, дередже бе-ге ..

        На този сайт вече няма нито един запис, освен горния монолог на Амели от Яворовата пиеса (изпълнява Олга Кирчева, режисьор Стефан Сърчаджиев, 1957, запис БНР) , и тези стихове от Веселин Ханчев (изпълнява Катя Зехирева, ~1975, запис БНР) . Ако не пречат и те..

        Чао, и приятно слушане. Или послушание. Изборът е ваш.

        9.февр.2014. Свилен. пццррръккккхх..


 Земя и небе
 Върху земя човек роден е.
 Но той на нея е роден
 небе да вижда и да стене,
 загуби ли го някой ден,
 да чува в нежностите къси,
 в делата, в болката дошла,
 не ударите на кръвта си,
 а ударите на крила.
 Върху земя човек роден е.
 Но той на нея се роди
 над себе си, непокорени,
 да дири винаги звезди,
 да ги достигне и когато
 до тях е стигнал, да скърби,
 пак взрян в небето непознато
 и смъртоносно може би.
 Върху земя човек роден е.
 Но той роден на нея бе
 дори в пръстта, и на колене,
 да има пак едно небе,
 небе да има и тогава,
 когато няма и очи,
 сам в себе си да го създава,
 когато то се заличи.
 Веселин Ханчев
Свилен Добрев спря рицарския си поход
Свилен Добрев спря рицарския си поход
Свилене, българино, благодаря ти!
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Gal4o (10 февруари 2014 22:55)

Свилене,поклон пред дейността,трудолюбието,ентусиазма и любовта към българското.Много ми е мъчно,за това.което е станало.Този сайт ми беше голяма утеха и радост,връщаше толкова спомени.Но не мисли,че трудът ти е загубен.Всяко мрачно време си има своите просветители.И колкото е по-мрачно времето,толкова по-ярко свети пламъка на тези хора.


 
 
№2 от: kitten (11 февруари 2014 02:00)

Ох, колко жалко. А аз бях чула толкова малко от нещата, понеже съвсем неотдавна разбрах за грамофончето. Аз ще ги потърся и може и да ги намеря в Youtube, но въпросът е: защо винаги се пречи на хора като Свилен, които правят добри неща?! Ех!sad
--------------------
 
 
№3 от: yuerandis (11 февруари 2014 09:00)

Ужасното е, че им се пречи точно защото правят добри неща.


 
 
№4 от: tanya_att (11 февруари 2014 10:03)

no


 
 
№5 от: kitten (11 февруари 2014 16:18)

Цитат: yuerandis
Ужасното е, че им се пречи точно защото правят добри неща.

Уви, знам, че е така. Но защо, защо... sad  
--------------------
 
 
№6 от: Frangata (11 февруари 2014 23:56)

Вместо това си имаме Министерство на Информацията, пардон, на културата, което лапа много пари всяка година, а не прави това, за което уж е създадено, защото Се Занимава с Велики Дела; това, от което имат нужда хората - приказка от стара грамофонна плоча, песничка, не го интересува, - тези живи спомени да вървят по дяволите, сакън, - някой държи Авторските Права и ако българин нейде по света чуе веднъж плочата, която са му пускали на радиограмофона, докато е бил седемгодишен или я пусне и той на свой ред да детето си, светът ще пропадне... Имам още какво да кажа, но не и тук, тук не е място за такива думи.

angry2
--------------------
 
 
№7 от: admin (12 февруари 2014 00:22)

"Новината" е гадна. Съжалявам, че Свилен Добрев се е отказал.

Може би ще си взема беля на главата, но смятам в ПУК! (като отделна категория) да възстановя поне описанията и записите на плочите на БалканТон (т. е. не целия сайт, в който имаше и много радио-драматизации, вкл. и съвременни, записи от CD и т.н.). Ще отнеме време, но нали си знаете, че в нета трудно се губят неща. За тази дейност ще ми е много полезно, ако някои от вас ми пратят добре заснимани (или сканирани) обложки на плочи: в НД има доста, но ми трябва също информацията за създателите от задната страна (а често се намира само на самата плоча). Другото е, че тук всичките а  логото на НД. 

А на Свилен Добрев му желая попътен вятър в другите му проекти, програмирането и тъй нататък. Грамофончето ще ми липсва.
--------------------
 
 
№8 от: незнайко незнамов (12 февруари 2014 13:13)

плача, ама искрено и неутешимо! до ГРАМОФОНЧЕТО ли опряха!? ама всичко друго ли наредиха в тая държавица, че стигнаха до малкото грижовно събрано и подредено кътче от детските ни спомени??!!! невероятно до къде стига упорството на порасналите.............................


 
 
№9 от: stamatipati (14 февруари 2014 21:37)

Е, това вече на нищо не прилича! На кого му пречеше Грамофончето? Аналогичен случай имаше преди около година-две в Начално образование – бяха събрани на едно място много детски песнички, страхотно улеснение и за учители и за родители, но ги премехнаха защото били нарушени авторски права/въпреки че човека, който ги беше събрал излишно беше подчертал, че са с некомерсиална цел/. Явно това се превръща в тенденция – всичко добро и стойностно, но от "стария" период не е удобно.
Много, много жалко!


 
 
№10 от: haripetrov (15 февруари 2014 12:20)

Архивите са запазени. Скоро ще бъде пуснат торент. Може да следите тази тема в „Моята библиотека“. Надявам се да можем да направим повече, така че информацията да бъде разпространена между много хора и съответно да продължи попълването на това богатство.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 2
Гости: 10
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?