Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
 
 
Архиви
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
Август 2019 (3)
Юли 2019 (3)
Юни 2019 (9)
Май 2019 (18)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
"Измислици-премислици" и "Телефеерия" - отново! (или: Зад кулисите - 1)
15-12-2011, 00:22 | Автор: admin | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

 Драги приятели, преди седмица по пощата с мен се свърза господин (това с господин е малко смешно, не считат ли?) Румен Николов (ей го във фейс-бук). Както се оказва, той ще да е един от важните хора дарил ни тези великолепни предавния. Имам удоволствието да ви предам писмото му - първоначално той ми писа, че има някои фактологични грешки в статията ни за "Измислици-премислици" (вижте тук и тук), а после любезно ми прати последващото. Нормално е, да не знаем разни неща. Вярвам, няма да се разсърди, че ще предам нататък писмото му! :em_2: Нали!?

От Румен Николов:

"Уважаеми г-н Кромбърг,
относно предаванията "Измислици -премислици" и "Телефеерия" фактите са следните. Създатели на тези рубрики са Румен Николов и Правда Далекова . Идеите и сценариите на много от предаванията са наши от самото начало. Първообразът на "Измислици премислици" е излъчен септември 1985 година. Той беше нещо средно между Измислиците, и"Милион и едно желания", което следващата 1986 година създадохме като отделно предаване. След това на Нова година 1 януари 1986 г. беше излъчено второто предаване  на измислиците"Новогодишната баница". От там е песента "Какво е новата година", която е №5 във вашия сайт. Автор на текста е Маргарит Минков, а на музиката Стефан Димитров -сценаристи са Правда Далекова и Румен Николов, там все още участват и куклите от предаването "Седем дни за вас деца", което също е хит по това време. Следват през април 1986 г. Измислици премислици - "Приказките - Баба Яга" сценаристи сме с Правда, а текстовете са на Маргарит Минков от там е песента "Някакво вълшебство става" №4 във вашия сайт  - тази песен става шапка на "Измислици премислици" и с нея започват всички предвавания наттатък.. От същото предаване е и№10 "Приказките" също по текст на Маргарит. Изобщо началният екип сме тримата аз, Правда и Маргарит и разбира се музиката пише Стефан Димитров, той е композитор на всички песни в двете хитови рубрики. Водещ е Влади Люцканов, а в различните предавания участват различни актьори - Мая Бабурска, Ники Сотиров, Продан Нончев, Жени Пашова и др. Първата "Телефеерия" се излъчва на 1 юни 1986 година  автори сме  ПРравда и аз. От там е песента "И какво очаквате от Влади...",№2 в сайта ви, която става шапка на всички предавания от рубриката "Телефеерия". От същото предаване е "Песен за отминалото детство" №7 във вашия сайт текстовете и на двете песни са от Маргарит Минков.
Песните "Африка- Африка" и "Банана- бануни" са от Христо Бойчев от предаването на "измислиците" - "Джанго детска измислица", което вече е през 1987 година - Христо е и негов сценарист. Христо Бойчев е автор на още две предавания "Котаракът в чизми" песента под №11 е по негов текст и "Приключения в компютърния свят" през1987г.
Песента под №3 при вас "Песен за късмета" е по текст на Маргарит Минков тя е от "Измислици премислици" - "Златните момичета"1988г. сценарист е Правда Далекова. използвана е и в "Телефеерия" - "Извънземните" на която сценаристи са Р. Николов и П. Далекова.
Песен № 1 е от предаването Измислици "Надлъгваници" 1988г. и е от Юлияна Каракашева - сценарист на предаването е Правда Далекова. Песен № 6 е от предаването измислици "Спящите Красавици" -1987г. автор е Румен Николов, сценарият също.
Засега ви изпращам тази информация, това са факти от извора, а по - нататък, питайте какво ви интересува ще ви отговоря.

Поздрави!
Румен Николов

П.П. АДМИН: Кажете - сега ни е паднало :) - какво да го питаме?! :em_2:

... Румене, сигурен съм - вече имаш много обичащи те хора :em_2:

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 2

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 3

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 4

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: boysta3 (15 декември 2011 01:16)

Едно Голямо БЛАГОДАРЯ на г-н Румен Николов, а тогава през 80-те бате Румен, или чичо Румен, или уважителното другарю Николов ( с леко намигване към онази атмосфера в Телевизията БТ).
За съжаление съм допуснал доста неточности, за което се извинявам за фактически грешки, но, моля, да се броят като напълно неосъзнати и направени с идеята да се даде повече светлина върху тези така творчески и прекрасни с музиката си детски предавания, оставили дълбока диря в съзнанието на децата родени през 70-те и 80-те. Фактите са на база логически заключения по излъчените по БТ предавания из Програмата на БТ. Тя все още се създава като база данни, и затова бързия преглед може и да е пропуснал някое и друго предаване. А относно текстописците и композиторите, то там съм използвал крайните надписи на двете единствени качени предавания "Телефеерия" и "Измислици-премислици" от сайт на БНТ.
Надявам се да има много деца , които да са любознателни и да попитат бате Румен (през 80те) за Тайните от кухнята на двете предавания, пък може да се окажат и други хитови предавания , в които той да е взел участие...
Аз ще си помисля до 2-3 дена... а сега сте вие наред с въпросите.
*ПП: Влади, мисля , че г-н Николов е имал предвид втората статия за предаванията "Песните от "Телефеерия" и "Измислици-премислици"" (ВИЖ ТУК)
-------------------
Не искам да изтребнявам, но само показвам какво сочат фактите от ТВ програмата за януари и септември 1985:
измислици-премислици 1985
измислици-премислици 1985

НОВО: Открих разминаване с датите и при Телефеерията. Г-н Николов пише че премиерата й е на 1.6.1986 за деня на детето вероятно, но ТВ програмат ана БТ сочи друго:
телефеерия, 1985
Питането ми е следното:
1, Датата, посочена за пилотно излъчване на Измислиците - септември 1985 г. , на база на какво е, паметта на създателите му или лични записки за пуска на предаването, или пък има неопровержими факти с други свързани събития че датата съ ссигурност е септември.
2. Имам следната хипотеза. Възможно ли е кака Лили да е имала комбинирано Милиони едно желание и Измислиците в събота след нова година на 5 януари и тогава да е било пилотното издание, тъй като тогава тръгва и Емил от Льонеберя (1 еп), (видео ВИЖ ТУК) Емил е 25 мин, а за Измислиците остава 60 мин, то и толкова си беше горе-долу. И друго, защо е пуснато във вторник (10 септ 1985) като до 15 е имало време и е могло да се пусне примерно събота (14 ти), но като гледам на 14ти в събота е имало някаква профилактика явно, защото предаванията започват от 17:00 чак! иначе в останалите дни си е имало сутрешен блок. Дори са давали в  в този период и Чешкото детско игрално филмче (ФРГ-Чехословакия) - "Луци , страшилището на улицата" (с онези две цветни пластелинчета-човечета, които правиха поразии с малката Луци. (видео ВИЖ ТУК)
3. Възможно ли е да е било подготвено предаване за излъчване на 5 януари и да не дадено въобще , както е посочено, и каква може да е причината. Все пак до този момент няма такова предаване в ефира и трудно е да се приеме грешка на жената слгаща железните буквички. Доста ме заинтригува това разминаване с премиерата на "Измислици-премислици".
4. Същите въпроси имам и към разминаването с датите за Телефеерията. от 1.6.86 към 13.7.85 , близки са като месеци и само една година разлика.?!
Иначе още веднъж ПОКЛОН пред труда и творчеството на екипа подготвял двете предавания - дълги години ползотворна работа, здраве и щастие г-жо Правда Далекова и г-н Румен Николов.


 
 
№2 от: tanya_att (15 декември 2011 09:34)

Греша ли или г-н Румен Николов, отново с тандем с Правда Далекова, са авторите и на предаването "Лексикон"?... Там мисля, че имаше и едни много характерни кукли. Може ли г-н Николов да разкаже и за това?


 
 
№3 от: anni (15 декември 2011 10:21)

Аз пък искам да го питам този многоуважаем господин къде може да си намерим абсолютно всички песни от  Измислици -  премислици и Телефеерия(искам си тази за метода от Телефеерия em_11 )и защопо принцип е  сложено вето върху отделни предавания.
--------------------
 
 
№4 от: bezdelnick (15 декември 2011 10:41)

Здравейте,
Сто хиляди въпроса в минута изникват в главата ми и бързам да задам някои преди да ме е отвял вятъра.
Видях на Бате Румен Николов снимката във Facebook и ми е страшно познат.
Не е ли участвал и той като актьор във някои от предаванията?
Може ли да видим и Правда Далекова някъде в безкрайната мрежа? (във facebook и wiki я няма)
Както спомена tanya_att май съм виждал бате Румен точно в "Лексикон"
От там пък щукна в главата ми и г-жа Ралица Филипова която и до днес е в надписите по младежките предавания. Може ли да разкаже всичко - всичкооооо.
С удоволстие ще се върнем зад кулисите на тези предавания за да ги изживеем отново и отново.
Благодаря ти Бате Румене!!!
 


 
 
№5 от: tanya_att (15 декември 2011 12:54)

Има я г-жа Далекова във ФБ  (дано се отвори този линк) https://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1432562829

Изглежда си като момиченце, с детско изражение... :)
Неслучайно точно на такива хора им се получават нещата, които правят за деца.


 
 
№6 от: boysta3 (15 декември 2011 19:48)

Още един въпрос от мен към бате Румен.
1. Главната роля е на бате Влади в двете предавания. Ами той си бе направо тийн звезда по онова време, но в моите очи си бе просто един батко с шантави приакзки , резки движения и говор и странни изменения на приказките, които разказваше. Та в тази връзка ми е любопитно -
- "Как бате Влади бе избран за главен водещ и лице на предаването?"
В своя сайт "Вип медия" той споменава , че "случаен повод го твежда в БНТ". Дали спомняте какво го довя в БНТ и срещна с Вас създателите на предаването - Правда и Вас бате Румене, може би знаете и самия повод "случаен".
- Просължавам с въпросите, които сега ми хрумнаха. Като сме почнали с бате Влади, можете ли да кажет е и някоя дума за Мая Бабурска. Случайно ли е факта, че тя е Пазарджишкия театър 1979-1985, а пък Владко пристига в Пазарджик за един сезон 1984-85 и след това незнайно как се откъсва от Прованса и пристига в Столицата ... но не сам, а с Мая. Те двамата били ли са в този период повече от приятели или просто като талантлива млада актриса, Влади й помага да дойде на Софийска сцена , за да се изявява на по-голяма такава, пък и оттам двамата случайно или не започват в проекта Ви "Измислици премислици" и Телефеерия. И въобще как събрахте тези млади и талантливи актьори. Е, да, Ники Сотиров вече има участие в екшъна на Никола Рударов "Комбина", но все пак останалите също се представят добре. За Жени Пашова също можете да кажете 2-3 думи как е дошла, Владимир Пенев - той мисля че водеше едно предаване "В света на книгите", както и Никола Стефанов, обаче не знаем в какъв ред бяха двамата. Ами това е засега. Като се сетя ще питам и други неща.
До скоро.


 
 
№7 от: dani (15 декември 2011 20:47)

Ура за хубавата новина! Наистина, "някакво вълшебство става" в сайта и ни се сбъдват желанията. В началото , когато създадохме "Нашето детство", аз написах писмо на Влади Люцканов, на което той поради една или друга причина не отговори. Сега самият автор на "Измислиците" и "Телеферията" ни е написал писмо.
Уважаеми бате Румене, разкажи ни как измисляхте прекрасните сценарии за приказките от "Премислиците". 
--------------------
 
 
№8 от: tivesto (15 декември 2011 20:58)

Много благодаря на Румен Николов за писмото му, относно любимите ни детски предавания!!!

Наистина участваше в предаването "Лексикон" като актьор. Ако е възможно нека разкаже повече и за него.

За първи път видях бате Влади по телевизията в предаването" Седем дни за вас деца" с водеща кака Лили. Както се сещате тя започваше със следната реплика: "Здравейте малки, големи и още по-големи момичета и момчета". Не знам какво е довело до смяната на водещата, може и да е очаквала дете. Та тогава представи бате Влади като неин заместник, който започна всичко наобратно и ако не се лъжа поздравяваше с: "Здравейте големи, малки и още по-малки момичета и момчета". Струва ми се, че в този епизод се появи с едно сгъваемо "Балкан"-че. Ако някой помни повече подробности нека разкаже.
--------------------
 
 
№9 от: boysta3 (15 декември 2011 23:45)

Цитат: tivesto
Наистина участваше в предаването "Лексикон" като актьор.
Ами във вибокса е качено едно предаване (цяло 44 мин) от 1993 г. Там има също повикани млади актьори от НАТФИЗ. Има една сцена с музика на Дайър Стрейтс "Ромео и Жулиета" където ролята на Жулиета е на Искра Ангелова (20 г.) (инфо тук) и Иван Радоев (20 г.) (син на Иван Радоев драматург, автор на Човекоядката) (инфо тук). ВИдео от Лекскона от 1993 г. (ВИЖ ТУК) , сигурно е взет от сайт на БНТ с качени по едно предаване от стари такива , давани перз 80-те и 90те. А другото споменато предаване на бате Румен "Седем дни за вас деца" , ВИДЕО ВИЖ ТУК (само началната шапка, за съжаление).


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 63
Потребители: 0
Гости: 63

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Трябва ли нов дизайн на сайта?


 
 
 
 
Ново в ПУК!