Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Септември 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
 
 
Архиви
Септември 2020 (4)
Август 2020 (7)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 4

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 4

Благодаря ви за хубавите думи, пораснали дечковци. Не случайно ви препоръчах "Коледната уличка", защото тя си е  едно към едно сякаш писана за вас. Благодаря и за това, че така уважихте паметта на Маргарит Минков. Колкото до "най-доброто от..." Нямам представа кой е говорил в предаването и какви откъси са ползвани, но мен не са ме канили??? Трябва да питам Правда, дали поне за нея са се сетили...
И така, за да подържаме огъня на "Измислиците" още малко история.
Предаването започна да оформя кръг от актьори, които да участват - Влади, Жени Пашова, Ники Сотиров, Мая Бабурска, Продан Нончев, Румен Рачев, Емил Джамджиев, Сашка Братанова, Иван Петрушинов, Добромир Манев, Владо Пенев и доста други.
Тъй като ние с Правда също нямаше как да издържим сами да пишем всичко, започнахме да оформяме пък авторски кръг. Все пак имахме ангажименти и към " Седем дни за вас деца", а да пишеш по една пиеса -  каквато си беше "Измислиците" - всеки месец, си беше непосилно, а вече и идеята за "Телефеерията се бе пръкнала. Тогава Маргарит ни предложи да поканим Христо Бойчев, той току-що беше се установил в София и търсеше пробив като драматург. Поканихме и Юлия Каракашева и в по-късния етап Красимир Пухтев. Маргарит пишеше текстовете за песни. Христо Бойчев пишеше текстове в своите предавания, но с някои допълнителни от Маргарит, в моите предавания тектовете за песни също си пишех аз. Режисьор на поредицата беше Нина Шопова, композитор Стефан Димитров. Във времето се създадоха следните заглавия: Христо Бойчев е автор на "Котаракът в чизми", "Приключения в компютърния свят","Джанго детска измислица,". Правда написа -освен първите четири в съавторство с мен: "Шерлок Холмс", "Надлъгваници", "Изядените измислици" и "Златните момичета". Моя милост написа "Спящите красавици", Посаденият дядо", "Сезам и четиримата разбойници" помогнах и на Краси Пухтев в написването на "Капризните измислици" или както още го наричахме /Принцовете./ Юлия Каракашева и Димитър Статков в съавторство написаха "Червената шапчица и вълкът" Това са всички издания, за съжаление не всичко е оцеляло като фонд в БНТ, но повечето от песните ги има.
Имаше въпрос за Мая Бабурска - да Мая беше сезон и половина заедно с Влади в театъра в Пазарджик , където и той отиде по разпределение. Влади ни предложи тя да участва и ние приехме. Помня само когато зачестиха "Измислиците" и "Телефеерията", как прехвърчах честичко с моя "Запорожец" до Пазарджик и обратно, защото те си имаха репетиции и в театъра. Спомням си, че новаторските песни на Стефан имаха проблеми с цензурата. По онова време имаше комисия в Радио София защото ние бяхме заедно като едно учреждение. Та тази комисия одобряваше песните за ефир. Имаше наложено тежко мнение, че песните  за деца трябва да са си детски без никакви модерни ритми, без навеи от естрада рок и т.н. А това, което ние създавахме със Стефан сами и днес виждате, че е модерно. На всяка комисия аз и Гълъбина Остоич ходехме да обясняваме какви акценти са ни необходими и затова песните са такива. Много ни помагаше представителят на БТ в комисията, композиторът Панайот Славчев. Тъй като песните се представяха на нотни щимове, той ги просвирваше на пианото, като правеше леки изменения в ритъма и те звучаха направо като пионерски маршчета. Така преодолявахме препятствията. Ами мисля ,че това си беше нова вълна по онова време.... Има и още, но по-нататък. 

 ваш Румен Николов

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 1

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 2

Зад кулисите на "Измислици-премислици" - 3

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: dani (15 януари 2012 22:32)

Тъй като песните се представяха на нотни щимове, той ги просвирваше на пианото, като правеше леки изменения в ритъма и те звучаха направо като пионерски маршчета
--------------------
 
 
№2 от: Румен Николов (16 януари 2012 09:20)

Това е истината, Дани. Може да звучи комедийно, но новото не си пробиваше път лесно. Имаше и голяма доза завист от по-старите колеги, въпреки че пряко почти не са ни пречили. Всъщност не си спомням, аз лесно заБравям лошото. Иначе питайте, аз съм насреща.


 
 
№3 от: Бостан (30 октомври 2012 16:41)

Уважаеми г-н Николов ,

Заинтересувах се от Вашата статия в раздела " измислици - премислици " не толкова като зрител на тази поредица , а като участник в някои детски пвредавани , които БНТ снима през седемдесетте години . Доколкото стана ясно от изложението ви работите в детската редакция от 1972 г. , т.е. и в периода който изплува в съзнанието ми . Вероятно става дума за периода до 1975 г. ,в който се излъчваше една детска пореди ца " Иво сред хората " , а още по - рано едно еднократно излъчвано предаване  , което струва ми се беше предназначено за новогодишна програма . Сценарият се  въртеше около "извънземно посещение " от пришълци от планетата толумба , където дезцата многто обичали толумби  и пр. Запазила се е в съзнанието ми дори една от песните : " Тумба лумба толумбин , тимби , тамби , тумби , ние ще ви нагостим с истински толумби и т.н."

Спомняте ли дси нещо за тези предавания ( струва ми се ,че Видослава Гъркова участваше в екипа ) .Могат ли от някъде да се намерят кадри ?Бих Ви бил много благодарен , ако ми отогворите по някакъв начин .


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 3
Потребители: 0
Гости: 3

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?