Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Още за "Измислици премислици" и телефеерия" - 6

Скъпи приятели,

Съжалявам, че не можах да продължа с писанията за сладкото минало на детските програми, с които сте израсли, но имах здравословни проблеми последната седмица, след премиерата на книгата ми.

Искам да започна първо с моите големи съжаления, че изгубихме великия български актьор Коста Цонев спомените ми за него от съвместната ни работа са прекрасни. А „Коледната уличка", която вие знаете вече е последния филм, в които изобщо се е снимал той. Царство му небесно! Поклон!

Така, бяхме стигнали до „Телефеериите" след първата и „Н2О" дойде новата 1986 година и тогава с трябваше да се направи съвместна телефеерия с Дома на съветската наука и култура на „ул. „Шипка" /така се казваше тогава/. Това беше спектакъл, който ние заснехме и част от него се показваше като празнично шоу за децата гости в дома цяла седмица. Заглавието му беше „Телефеерия Дружба". Тогава за първи път ни разделиха с Правда защото на мен възложиха тази Телефеерия, а на Правда да направи „Измислици премислици". Тогава тя създаде „Измислици –премислици"- Шерлок Холмс. Точно онази, за която ми напомнихте, където Влади върви из едни циферблати. Там и Сашка Братанова направи прекрасна роля като Пепеляшка. Съвместните ни програми с телевизия „Останкино"- Канал – 1 на Русия продължиха и през следващото лято направихме „Телефеерия „Море", където ни гостува съветски екип с известната ТВ звезда Татяна Веденеева. Това си беше страхотно приключение, защото нея трябваше да я отвлекат пирати на кораб, Влади я спасяваше. Цялото действие се снимаше на курорта „Дюни" и околностите. Дори местни гларуси като видяха каква красавица беше Таня, почнаха да се навъртат край нея, но ние зорко я пазихме, дори се наложи Влади да изхвърли един от ресторанта, изобщо справихме се...

Друга Телефеерия беше телефеерия „Чебурашка" отново за следващата Нова година. Тогава ни я възложиха заедно с Правда, но трябваше да направим два спектакъла. Един за сцената на дома като новогодишна пиеса, а другия трябваше да бъде  шоуто в мраморната зала. Изобщо тежичко ни беше, но затова пък резултатите бяха чудесни.  После направихме Телефеерия „Извънземните" с култовата реплика на финала произнесена от Николай Клисуров. След като са правили какво ли не да посрещнат извънземните, когато колата тръгва той се спира и казва: „След всеки изминал експеримент ние все повече се убеждаваме, че тях /Извънземните/ ги има.../пауза/...Освен ако ги няма...

Последната Телефеерия се казва „Маратон". Нея снимахме в Москва през есента на 1989година. Тогава Влади в последния момент ни изненада и ни съобщи, че заминава на специализация 2 години в Италия и ние в последния момент се принудихме да променим сценария и в този мюзикъл игра Владо Пенев, Мирослав Пашов, Румен Рачев и Десислава Попзлатева.

В Москва работихме с прекрасни хора и професионалисти и до момента сме приятели и поддържаме връзка. Така завърши телефеерията. Когато Влади се завърна след две години той сам пожела да прави Измислици премислици. Направи 3-4 предавания с други актьори, той беше и автор, и изпълнител, и режисьор. Музиката обаче се пишеше от Стефан Вълдобрев и стиховете не бяха от Маргарит. Предаването му не беше лошо, но не беше същото, нямаше го онзи дух...

Толкова за телефеерията и измислиците. Ако някой се интересува от още подробности да пита.

Сега за останалите ни предавания. Разбира се през цялото това време „Седем дни за вас деца" продължи да се излъчва. Лилия Вучкова се беше върнала вече от майчинство и с пълни сили се включи. Тогава създадохме и „Милион и едно желания" идеята и заглавието си е мое. Във всички празнични дни  правехме това предаване като целодневна програма по 5-6 часа. Воденето от Лили беше на живо от студио в БТ, а филмите и вставките бяха подготвяни по желание на децата. Понеже писмата бяха огромен брой, ние отговаряхме на желанията в ефир. Това беше страхотно преживяване за малките зрители, защото имаше и пряка връзка по телефона в студиото. Първоначално ние не си давахме ясна сметка какво популярност има предаването и в един от броевете обявихме в ефир среща пред НДК след 1 час с Лили. Когато отидохме не повярвахме на очите си, беше се събрала огромна тълпа вероятно повече от 1000-1500 души. Всички искаха да докоснат Лили, почнаха да и дърпат дрехите, да я блъскат, събориха камерата на оператора. Изобщо настъпи пълен хаос, стана си и доста опасно, защото тълпата беше неуправляема. Бързо се прибрахме в телевизията, но много деца са ни последвали и около 50-60 са влезли в сградата на БТ, като охраната са мислили, че идват за предаването и са ги пуснали. После охраната видя доста зор докато ги събере и наистина се видят в една от паузите с Лили.  Такива работи се случваха с популярността на предаването. Истината беше, че се мъчехме да бъдем максимално коректни  и честно да изпълняваме желанията на децата.

Ще завърша с отговор на един въпрос за главните редактори на редакцията през времето, в което съм работил в нея. Когато постъпих през1972 година  Главен редактор беше Христо Авксентиев със заместници –Лиляна Гълъбова, Димитър Михайлов и Тодор Георгиев.

През 1979 година  Христо Авксентиев загина при нещастен случай.

След него Главен редактор стана Димитър Михайлов до 1985г. След него дойде Лозан Такев, който води редакцията до 1990г. През 1990г. редакцията оглави Севдалин Генов. След две години я закриха за една година. Тогава концепцията беше, че всички  други редакции според профила си трябва да правят детски програми. И през 1992 година Стефан Димитров първо ме назначи като делегиран продуцент на детските програми в Канал-1, следващата година Хачо Бояджиев ме назначи за главен редактор на Главна редакция „Детски и младежки програми". Такъв бях до юли 2011година. От юли месец структурата се промени и вече няма редакции, а големи продуцентски направления. От 10 януари 2012 година вече не работя  в „Детски програми".

  Румен Николов

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Цонка (30 януари 2012 21:06)

em_125 Обичах да гледам "Милион и едно желания"! Връщаше ме към забравени любими неща. Точно както става тук и сега в НД :)
Милион и второ желание: може ли още забавни истории :) След като в предната статия возихте магаренце в трабант, едва не "сварИхте"  80 деца в басейна ;), а в тази серия се разправяте с натрапници, пазите ТВ звезда и вмъквате в телевизията 50 деца... em_75 em_75
Такива истории мога да чета до безкрай!
Благодаря за разказите!
--------------------
 
 
№2 от: boysta3 (31 януари 2012 13:27)

Бате Румене, благодаря, че не си ни забравил и написа поредното си прекрасно разказче за историите зад кулисите на Измислиците.

Цитат: Румен Николов
Ще завърша с отговор на един въпрос за главните редактори на редакцията през времето, в което съм работил в нея. Когато постъпих през1972 година  Главен редактор беше Христо Авксентиев със заместници –Лиляна Гълъбова, Димитър Михайлов и Тодор Георгиев. През 1979 година  Христо Авксентиев загина при нещастен случай. След него Главен редактор стана Димитър Михайлов до 1985г. След него дойде Лозан Такев, който води редакцията до 1990г. През 1990г. редакцията оглави Севдалин Генов. След две години я закриха за една година.
Благодаря ти за споменатите хора, с които си работил. Въпреки че разказа ти завършва леко минорно, сякаш като "лебедова песен" и дори реквием за "Детската редакция" въобще, се надявам някога някой да се сети, че на тази територия и държава растат български деца, които трябват да се възпитават в добродетели, а не да се оставят в ръцете на търговските интереси, заливащи ги и облъчващи с реклами за захарни лакомства, играчки и въобще възпитание в консуматорство.
За споменатите от теб хора, почти нищо не е написано в интернет (поне като търсих набързо нещо), а тези хора заслужават някоя добра дума. Димитър МихайловЕдинствено се натъкнах (за съжаление) на кончината на Димитър Михайлов (отива си на 22 април 2010 г.), с който явно сте работил доста дълго време. Благодарение на Лиляна Андреева (в БТ от самото му създаване) иманаписана една кратка статия за него по случай 75 годишнината му (в-к Дума, 07.02.2008 г.). Ето и няколко откъса от там, които дават яснота около неговия образ: "В далечната 1961 г. в сградата на адвокатските кантори на улица "Алабин" се помещаваха част от редакциите на новосъздадената Българска телевизия. Ние, първите редактори, режисьори, оператори, тръгвахме към приключение с образите. ... Сред пионерите на телевизията бе и Димитър Михайлов. Имаше в биографията си бедно, но възхитително детство във Врачанския балкан. ... Следват 40 години, отдадени на децата като редактор, отговорен редактор и главен редактор на Детската редакция на Българската телевизия. ... Автор и редактор бе на десетки знакови предавания за децата. Предпочиташе теми, свързани с любознание и спорт - условие за израстване на физически здрави и духовно богати българи. ... Нежност, лиризъм, философско вглъбяване пронизват поезията, посветена на един порив - "Път към звездите". ... В духовните селения на Димитър Михайлов се очертават образите на майката, бащата, любимата, детето, на светлите бъдни вечери и селските идилични празници. ... Стихове, напомнящи звездопад от родолюбие. ... Димитър Михайлов умее да "преведе" нравствените си послания към децата в жанра на прозата. ... В отделна книга са стиховете за деца "Звън от славей". Жизнерадостни, лесни за запаметяване, ритмични, весели. ... Димитър Михайлов свързва творчеството си с такива композитори като Тончо Русев, Борис Карадимчев, Атанас Косев, Найден Андреев, Андрей Дренников и др. Стиховете му-песни са събрани във внушителното томче "Лека нощ, усмивки" (песни без ноти). Те звучаха в новогодишни телевизионни програми и мюзикъли, бяха сигнали на знакови предавания като "Бързи, смели, сръчни", "Сто хиляди защо", "Магистър Най", клуб "Знам и мога"... Авторът на нежна лирика в публицистиката е непримирим, когато трябва да защити отговорността към децата. В сборника "Каква е истината" той се тревожи от "сериозната нравствена недостатъчност" в посланията на някои телевизии. ... Пламенно защитава любимия Сънчо във време, когато бяха решили да свалят от екрана "тоталитарния" персонаж. Михайлов призовава: "Да твориш за бъдещето на нацията е отговорност и сладка мъка, задължение без алтернатива". Телевизионният ветеран клейми пошлостта и кича в някои "културни" творения на екрана - "Никой няма моралното право да осакатява душевността на младия ни съвременник". Пионер на детската телевизия в България, поет, сценарист, разказвач, публицист. ..."
Лозан ТакевЛозан Такев е един пък много особен човек, който към наши дни се отдал на саркистични и иронични кратки статии и стихове за политическата сцена. Човека е много активен и се изявява във в-к Дума, и разлини блогове. Ето някои негови стихове във фейсбук в-к "Словото днес". Човека е баща на една от най-известните модни дизайнери у нас - Албена Александрова ("Рошавата гарга").
Ето и една негова критика на телевизионна тематика отново в "Словото днес" ("Легендарни...?", 8.2.2011 г.). Освен саркастични писания и рими, г-н Такев има някои изпяти стихове от прими на нашата естрада като Диана експрес ("Северина"), Лили Иванова ("Нямо кино"), Росица Кирилова ("Песен под дъжда" '86), Грета Ганчева, Мая Нешкова ("Имен ден" 2009), Невена Цонева (с "Мое море" 2006) и др. Анонс за празника по случай 65 години от рождението му. (в-к Дума, 16.04.2011 г.).
Севдалин ГеновЧак за Севдалин Генов има поместен очерк в Уикипедия, който също е писател и поет. През 1972 и 1982 г. излизат две негови книжки с приказки "Рачето, сънят и раковината" и "Шапка на луната".

Искам да ви благодаря на всички вас, хора, работили през годините в Детска редакция и дарили ни с толкова емоционални мигове. Заглавията, които подбирахте за нас, както и предаванията , които създавахте ще запазят завинаги статута си на легендарни и вечни хитове.

Бате Румене, въпреки минорния тон, се надявам, че все още имаш поле за изява в телевизията. Ако не, то, ти пожелавам да откриеш нови хоризонти за творческа изява...
Успех и благодарност за откровенията ти и споделените истории с нас...


 
 
№3 от: Румен Николов (31 януари 2012 21:55)

Аз няма да напусна сцената на детските програми, защото това е животът ми. Вярвам, че всички от махалата сте го разбрали. Предполагам, че това сега е временно защото всъщност има само едно оригинално предаване, което се прави в БНТ за тийнейджъри, друго няма.Това е аномалия, защото лиценза на БНТ ни задължава да правим около12 часа седмично програма за деца. Не може държавната телевизия да прави само 1 час оригинална програма. Има чужди филми, но те са "фасфууд култура" - дъвка, която след като свърши сладостта изплюваш. А останалото, с което ме наскърбиха са тъпи апаратни игри- изобщо подлост по български. Но аз няма да ви занимавам с това, защото никой не може да ми отнеме светлите мигове, които съм преживял и които имам намерение да споделя с вас, ако разбира се все още не съм ви писнал...


 
 
№4 от: boysta3 (1 февруари 2012 17:29)
Статията я написах на няколко етапа и с нея исках само да припомня за тази готина детска постановка, подготвяна за Лека нощ деца. Да, там има някои подхвърляния за "нашите" деца, но след изминалото време и осмисляне на онова първоначално емоционално състояние, мога да кажа, че съжалявам, че тя по някакъв начин е докачила Ясен Немски, който ми писа и поиска обяснение от мен за напипсаното в нея. Определено в писмото му имаше раздразнение и неудовлетоврение от написаното и представянето му с толкова данни за него, които намерих и догадих единствено от интернет и интервюта дадени от майка му. Милия той, дори си бе помислил, че едва ли не съм от ГДБОП (може и леко иронично д ае било, не знам), да не забравяме че и в страната имаше подобна психоза с акциите по Октопод и Наглите... Както и да е. Той ми даде телефон за връзка, аз пък му върнах писмото и му дадох моя телефон, ако иска нещо да изясним, да ми се обади, като бях готов да редактирам, някои неистини за него (евентуално) или излишна лична информация, до която се бях натъкнал... Той не се обади до ден днешен, аз пък реших да не пипам нищо там...
Относно въпроса на Чуканов до бате Румен, за подбора на децата в телевизията, аз пък искам да попитам бате Румен, да обърне внимание по-скоро на това дали си спомня тази постановка "Макс и Мориц". Предполагам, че е срещал и познавал и двамата герои в постановката - Ясен Немски и малкия Димитър Джумалиев... Предполагам, че знае много неща за тях, предвид известния му баща и майка. Баща му е бил дългогодишен работник в БТ и са били предполагам близки колеги, въпреки че г-н Джумалиев е снимал докуменатлни филми за балета и др. подобни.
Та, бате Румене, ако можеш да ни кажеш кой създаваше тези български постановки за деца за Лека нощ деца? Отделен екип ли си имаше само за Лека нощ деца? Може ли да споменете за някои от най-известните и запомнящи се постановки? Примерно кой е автора на "Козлето Боц", имаше постановки по български народни приказки "за вълшебната кърпичка" и др., "Макс и Мориц" по Вилхелм Буш и др.?
Благодаря.
А относно омръзването, то никога няма да се стигне до него. Вие сте нашия, на Махалата, най-достоверен източник.


 
 
№5 от: Румен Николов (1 февруари 2012 22:07)

Не виждам особен проблем за тежък спор относно " Лека нощ, деца! Наистина Димитър Джумалиев е дете на нашия колега режисьор Йордан Джумалиев. Той беше един от плеядата талантливи режисьори -снимаше не само балет и музикални програми, но и много игрални миниатюри, телевизионен театър и т.н. Съпругата му също беще режисьор в БТ - казваше се Виктория Митова - също отличен професионалист. Бил съм асистент режисьор и на двамата. По принцип децата се избираха професионално! Кой ще си пусне детето, дори да е собственото му, ако не се справя, да му окепази филма. Да има случаи когато се избираха и деца на колеги, но това е нормално защото  ролите трабва да се работят и вкъщи, и професионално, а не само на терен. Имам подобен пример- ако си спомняте приказките на Буратино с онази известна песничка - /цитирам по памет/
"Аз съм малко дървено човече, кой не ме познава, кой не ме познава,
че съм умен весел и сърдечен, всеки го признава, да...
Буратино, Буратино се наричам, приключенията много аз обичам.
Ех, носът ми дългичък е знам, но беда не е това-а...
Та тази роля изигра Деница Шопова, тя е дъщеря на композитора Михаил Шопов, който написа музиката  и за целия сериал.Дени се справи прекрасно, не случайно сега е прима в Музикалния театър в София. Изобщо имаше и няколко вокални формации като "Пейте с нас"...и др. забравил съм им имената, които изпълняваха много от песните, сред тях също търсехме малки актьори.
Принципът на работа беше ,че в БТ имаше обединения, в които работеха редактори, автори, режисьори , аситенти, директори на продукция. Детската редакция беше много гляма и имаше вътрешни подредакции - ЛНД, Звънче, Простори, ТВ театър за малкия зрител, Пионерия, Детски филми, Знаме на мира и др.   Иначе в ЛНД през времето  работеха много известни автори и писатели като - Методи Христов- прекрасен поет, Кина Къдрева-писател, Севдалин Генов- писател, Златина Билярска - писател, Маргарит Минков-поет и драматург, Петя Йорданова-известна поетеса, Димитър Спасов, който е автор на текста за Сънчо, Светла Негенцова, Евгения Ангелова, Елисавета Тумангелова /тя всъщност само работи и в момента, малко преди пенсия/   Правиха се много и най- различни сериали питате ме за "Козлето Боц" - ако не се лъжа автор беше Лозан Такев, а режисьор Невена Тошева /във фамилията не съм сигурен/ Българските народни приказки  и поредиците за Хитър Петър снимаше големият български режисьор - Асен Траянов. Във времето народни приказки снимаха режсьорите -Кремена Здравкова, Зоя Касамакова, Видослава Гъркова, Нушка Григорова,Константин Варадинов, Маргарита Николаева,Светла Пейчева и др. е не мога да изброя всички. 
Относно кастингите, аз ще ви разкрия как реших въпроса. Преди повече от 25 години създадох към редакцията специална телевизионна студия, в която със специален конкурс приемахме деца от 5 до 14 години. Те се занимаваха два пъти седмично с техника на говора, поведение пред камера, водене на диалог, играеха етюди. Просто бяха едни малки професионалисти, които дори на терен по време на снимки си знаеха по-добре текста и мизансцена от големите актьори.Всяка пролет попълвахме групата с нови талантливи деца. Мога да посоча доста актьори, които излязоха от тази школа. Школата съществува и в момента и неин ръководител още от създаването й е Ганета Атанасова - Ганди, която децата боготворят. Та тези деца бяха нашите основни актьори и от тях режисьорите избираха своите персонажи. Е разбира се имаше и изключения. Но идваха също и от много продукции и извън БНТ да избират деца от нашите. Въпросът има и чисто икономическо и практическо значение, защото така се пести снимачно време и се икономисва скъпа техника. Тоест с малките професионалсти не е необходимо да бъде пеодолявано детското смущение или притеснение от камерата и от екипа, което винаги е отнемало най- много време в детските филми. Трябваше и да ги накараме да говорят нормално, а не както ни караха в училище ясно и високо да декламираме. Та общо взето това е за кастингите./извинете тогава им казвахме конкурси/  По-нататък ще ви разкажа за най-тежкия ми кастинг, но когато стигнем темата за филми за първите любовни трепети, каквито също съм правил. Мисля,че някой беше подхвърлил и това като тема.  
И накрая малка доБавка за моите трима синове. Да има нещо династично в БТ децата да поемат по пътя на родителите си. Големият ми син Владимир никога не се е снимал в никакво предаване, но пое по моя път като професионалист и работи на хонорар около 10 години за да научи занаята. След това стана програмен супервайзер, тоест човека, който въведе компютърното пресмятане и излъване на програмата. Той сега работи в американска фирма за компютърни ефекти и анимация, която е подразделение на голяма компания от Холивуд.Ако през лятото сте гледали "Конан варварина" по кината, групата на която той е супервайзер направи ефектите. Вторият ми син Ивайло също никога не се е снимал, сега се занимава с Пи Ар той не е много запален по моя занаят. Малкият Румен е на 9 години и засега най- се пали по писането и измислянето на щурави истории и рими, но не и по присътвие в кадър.
Ей, махалата, не ви ли изморих вече...


 
 
№6 от: boysta3 (1 февруари 2012 22:33)

Цитат: Румен Николов
По принцип децата се избираха професионално! Кой ще си пусне детето, дори да е собственото му, ако не се справя, да му окепази филма. Да има случаи когато се избираха и деца на колеги, но това е нормално защото ролите трабва да се работят и вкъщи, и професионално, а не само на терен. ... Въпросът има и чисто икономическо и практическо значение защото така се пести снимачно време и се икономисва скъпа техника. Тоест с малките професионалсти не е необходимо да бъде пеодолявано детското смущение или притеснение от камерата и от екипа, което винаги е отнемало най- много време в детските филми.
Бате Румене, поздравления! Отново напоително и изчерпателно разказче. Така обяснено от теб, от първа ръка, нещата стоят съвсем ясно, точно и логично.
Естествено, че всеки си е патил от така нар. "връзкари", но всеки знаеше също така, че за да се управляват и вървят по печеливш начин родните предприятия се управляваха от хора с доста опит и знания. Така въпреки някои изключения, истинските и сериозни неща се вършеха от кадърни хора. И както казва бате Румен нещата щяха да се "окепазят", а от това никой нямаше полза.
Иначе всичко обрисувано е прекрасно... и може би говори защо са се получавали нещата тогава.
Цитат: Румен Николов
Ей, махалата, не ви ли изморих вече...
Аааа, мен ако миташ, никак, ма наистина никак. Давай смело с нови порциии от "Вълшебните ти разкази"...

ПП:
цвета джумалиева и димитър джумалиевИ накрая... Май съм се подвел относно Цвета Джумалиева и малкия Димитър. Може да нямат никаква кръвна връзка или да имат някаква, но само може да подозораме. Но трябва да ви кажа, че направо като гледам снимките на малкия Димитър и балерината Цвета Джумалиева, имат страшно близки черти - очите, трапчинките при усмивката, устата, брадичката... Страшно си приличат!


 
 
№7 от: Румен Николов (2 февруари 2012 10:12)

Имаше и сбъркани неща в така нареченото движение "Знаме на мира", в което едва ли не всички трябваше да се занимават с изкуство. За забавление да, но професионално искрата Божия да го можеш я дава онзи отгоре.
Смешно примерче за връзкарите и това движение, което посочих по-горе: Големият ми син беше в трети клас, когато много се разгърнаха инициативите. Класната му преподаваше по литература и започна да кара децата да пишат по 30 пословици и поговорки и 10 стихотворения на месец. Видяхме се в чудо, всякакви народни умотворения, сборници томове и какви ли не източници се използваха от родителите. Тогава на една родителска среща аз станах и казах, че забранявам на сина ми да пише пословици и стихове. Тя ме порица и каза че едно от децата Станиславчо е написал вече само през този месец 30 стихотворения и повече то 50 поговорки. Тогава аз и казах, че геният Ботев пък е написал в целия си творчески път само 20. Настъпи бурен смях и тази другарка, която беше и партиен секретар на училището глътна гущер. Направи нещо като показен урок пред родителите, колко много децата й знаят. Зададе въпрос на сина ми за да го закопае откъде идва името на "Черно море" и тъй като детето нещо смутолеви, тя ясно заяви отговора. А той беше, че  когато през Втората световна война Червената аримия идва да ни освободи от Фашистко робство, един полковник отишъл на брега и казал: Ей море, море, колко наши момчета потопи, от днес да се наричаш черно!... Аз онемях... Казах само, че това е кощунство и вопиюща безпросветност. И тогава без да казвам повече нищо си взех детето и повече кракът му не стъпи в това училище. Малкият не знаеше почти да пише и смята, а вече беше преминал в 3-ти клас. След това слава Богу в 18-то училище попаднахме на прекрасни учители и той за около година навакса всичко. Та това е  моето разказче за връзкарите и пораженията, които оставяха, пък и днес оставят в живота ни.

Колкото до известната прима балерина Цвета Джумалиева тя е сестра на бащата на Димитър Йордан Джумалиев, оттам идва приликата.
Това е краткото ми допълнение. Живи и здрави, ей, махалата...


 
 
№8 от: dani (3 февруари 2012 19:07)

1500 дечурлига , окупирали площада пред НДК да видят кака Лили em_81 Това е истински "митинг". Ама къде ти митинг, на митингите и манифестациите с тояга трябваше да ни карат. И после -  обсадата на телевизията... Никак не ви е било лесно с такива напористи почитатели
Сещам се за едно "интро" , което звучеше в началото на "Милион и едно желания". Имаше и някаква картинка с влакче, докато се чуваше музиката. Дано не се лъжа. Г-н Николов, дали се сещате за тази мелодийка?
И да питам останалите - някой да е писал писма до 'Милион и едно желания" като дете? Ако не се лъжа, някой беше разказвал нещо такова в сайта. em_18 
--------------------
 
 
№9 от: tivesto (3 февруари 2012 19:19)

Дани, ето заставката на "Милион и едно желания".
--------------------
 
 
№10 от: dani (3 февруари 2012 20:59)

Откъде я изрови, Тивесто em_81  Обаче мелодийката беше някаква друга. Дали нямаше някава "пауза" в предаването и звучеше тогава една много игрива мелодия. Аз дори мога да я запея донякъде em_34 

 

Тивесто, погледнах коментарите под клипчето със заставката на "1 000 001 желания". Тази заставка е от последните предавания. Първата беше с едно друго влакче. И с мелодията, за която казах.
Абе знаете ли какво?  em_108 Хайде да си направим ТУК ПРИ НАС едно "Милион и едно желания". Ще си изберем един ден през следващия месец, ще си напишем програма. Началникът на "Милионите желания", Румен Николов, е вече от един месец в сайта ни - той знае как се правят тези неща. Трябва да подберем песни и музика, които ще пускаме през целия ден. Е и някоя "кака" трябва да намерим за водеща.   
--------------------
 
 
№11 от: anni (5 февруари 2012 18:06)

"Милион и едно желания'' - веднъж в месеца - много ми допада тази идея, така ще наваксам всички пропуснати Милиони, когато не съм могла да се скатавам . А бате Румен дали може да разкаже нещо любопитно , свързано с'' Педя човек-лакет брада''? Беше любимо за лека нощ не само на мен. В някой он епизодите имаше една песен за бедата, която толкова много се хареса на целия ми клас, че започваше часовете с нея. уточнение -  в училищната наредба се появи такава точка, според коята всеки час трябваше да се посрещат учителите с песен.Нашият клас си избра тази и ''Детство мое'' от филма ''Неочаквана ваканция''.Ето част от песента за бедата, разбира се, не съм сигурна, че думите са съвсем точни: 
Бедата идва без покана, 
тя иска всички да смути,
не падай духом и в замяна
ще бъдеш победител ти.
Бедата иска страх да хване,
в това тя има сила - знай,
отпуснеш ли се - то тогава
ще бъде близък твоят край.
--------------------
 
 
№12 от: Румен Николов (9 февруари 2012 12:42)

Шапката на "Милион и едно желания" е точно тази, която Тивесто ни показва.  Тя е взета от предаването "Неделен експрес", което съществуваше в края на 80-те години с автор -Севдалин Генов. Когато "милионът" започна, това предаване вече беше отпаднало от програмната схема и ние използвахме част от анимационната шапка с нов сигнал, ами въпрос на икономии и ефективност, анимацията е скъпо удоволствие. За да ви изясня, в зависимост от качеството днес 1 секунда добра "2 д/тоест рисуваната анимация/ струва между 200 и 500 евро. Другата 3д/тази съвременната с обемните компютърно генерирани картини и герои е малко по-евтина.   
Но мен ме провокира идеята ви да си направите тук "Милион и едно желания" , затова ще си позволя да ви дам малка рецепте за забъркването му:
1. Определяте и обявявате официално в сайта периода на събиране на желанията на потребителите. Той трябва да е достатъчно дълъг. ТряБва да се остави време за групиране на желанията и да могат да се издирят материалите в интернет- филми, песни, предавания, любопитни факти и т.н. преди деня на излъчването.
2. Определяте два часови прозореца в някой уикенд, или празничен ден примерно 10.00-12.00 часа и 14.00 -18.00 и ги обябявате официално в сайта. /обедния луфт е заради семейните задължения на порасналите  деца/
3. След като имате селекционираните и групирани желания. Избирате най- желания филм и анимациии и ги оставяте като центрове в двете части. Примерно - любим анимационен по-голям филм и игрален, но с не много голямо времетраене за да не заеме цялата част. Определяте и малките сегменти - желания за песни, клипове, кратки анимации, поздрави и т.н.
4.Всичко това се подрежда в сценарния ред на деня, в който се написват и текстовете на "каката" дето ще води деня.
5. В сценария задължително влизат имената на пожелалите определен филм и водещата ги споменава преди показването на всяко ново парче от реда.
6. Каката може да бъде избрана по вишегласие от "махалата" . Тя може и да се сменя при всеки нов брой на шоуто, ако има повече броеве или пък да си остане "нашата звезда".
7.Всички анонси тя трябва да запише примерно с малка камера или да се включват на живо през скайп преди и след изпълненията. Ако такова показване е технически невъможно и много сложно за организация. Това могат да бъдат динамични текстове, които да се показват в момента, като се илюстрират с предварително заснета картинка, било фотоси, било работна атмосфера на админите и т.н. но с чувство за хумор и свежест.
ТряБва да се търси елемента на изненадата и очакването да си видиш желанието, затова предварително не се съобщава съдържанието.
8.Ако в момента на предаването /двата прозореца/има жива връзка - чат или скайп трябва през определен период да има прекъсване за мнения, вълнения, препоръки и т.н. Това също трябва да се предвиди в сценария и да се обявява примерно - "имате думата другарчета " - мисля, че по 10 мин за няколко такива прозорчета са достатъчни.
9. Непременно трябва да се поздравят рождениците, които са имали рожден ден в периода на набиране на желанията. Примерно с песни, фрагменти от любим филм и т.н. Добре е да бъдат показвани и поздрави на различни хора към други.
Това е най- простичка схема стига да има навити хора да я осъществят. Ако трябва ще помагам.
Засега толкова от Бате ви Румен.


 
 
№13 от: aleksandar (29 януари 2015 16:20)

здравейте!! преди години балкантон издаде една плоча с песните от измислците ok2 сега се питам дали не би било възможно да се издаде компакдиск(балкантон вече е само спомен за такива като нас) с песните и от някой телеферия(например клас стани-или заспалото училище) особено актуална сега ми се струва една песен от същата телеферия която изпяха-ЖЕНИ ПАШОВА,МАЯ БАБУРСКА,ВЛАДИМИР ПЕНЕВ,ВЛ.ЛЮЦКАНОВ-цитирам откъс от нея по памет''

НИЙ УЧЕХМЕ НАВРЕМЕТО КОЙ КАК КАКВОТО СЛУЧИ

ДНЕС ДРУГА Е СИСТЕМАТА ТЕЗ ДЛЪЖНИ СА ДА УЧАТ

ОТЧАЯН Е УЧИТЕЛЯ

РЪЦЕ ТРЕВОЖНО КЪРШИ

ЧЕ ВСЕКИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШИ!!! smile 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 1
Гости: 13
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: