Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Март 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Март 2019 (10)
Февруари 2019 (7)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (8)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Пак за историята на "Сънчо"

Уважаеми приятели от махалата!

Бях ви обещал, че за най-точната информация около историята на шапките за "Лека нощ деца!" ще помоля режисьорката и автор на първите пет цветни шапки Августина Василева да ви даде информация от първа ръка. Тя беше така любезна да я изпрати и ето сега ви я предоставям.

 

 

 

СЪНЧО-ИСТОРИЯ

 

  • След Педя човек-лакът брада, в  края на 60-те  и  началото на 70-те год. на мин. век се излъчваше първата шапка Сънчо - черно-бяла , чийто автор е 
    Петер Шауер. Тя изобразяваше едно малко човече /Сънчо/, което слиза от въртолетче и докосва  дечицата с вълшебна пръчица за сън, а  след това се качва обратно във въртолетчето  по въжена стълба, автоматично  прибираща се нагоре. Шапката беше озвучена с мелодия, чийто автор не знам кой е.
  • Следващата шапка в началото на 70-те години,  беше на Пройко Пройков - Мечетата  свирещи на  барабанчета около едно дърво с хралупа. Мелодията на барабанчетата беше бодра, но и за нейният автор не знам кой е. Тази шапка се излъчваше до декември 1976 година.
  • През 1975 година, ме поканиха от Детска редакция - Лека нощ деца, да направя шапки Сънчо,  4 сезона и една празнична, на които съм автор /Августина Василева/– сценарист и режисьор, както и участвам като художник в цветното решение на героите и декорите. Художник /автор на персонажите и декорите - черно-бяло/ и аниматор на четирите сезона  е Антон Траянов. На празничната шапка аниматор е Антоанета Ботушарова, художник - Бойко Кънев. Всичките шапки са с музика на Петър Ступел и текст на Димитър Спасов, а изпълнител е Лина Бояджиева, като са обвързани тематично с всяка шапка. От края на 1976 година започна излъчването на шапките, първата е зимната с еленчетата.                                                                                                                                 В края на  1977 година ми беше възложено да направя още една шапка Сънчо, за българските вечери в чужбина и за нациоиналните празници.Тази шапка беше като приказка и аз отново съм автор-сценарист и режисьор, художник е Бойко Кънев, аниматор – Антоанета Ботушарова.Същата се излъчи на 7-ми май 1978 година, по случай денят на телевизията и бях наградена от БТ за всичките шапки. :) И така 27 години тези шапки бяха на екрана на Българска телевизия.

 

  • Малко по-късно /приблизително 1976 - 1977/, телевизията поръча още четири сезонни шапки Сънчо с авторски колектив от Студия за анимационни филми София - Киноцентър. Сценарист е Борис Ангелов, режисьор – Зденка Дойчева, художник – Георги Чаушов и  аниматор  Димитър Петков. Тези шапки са без песничката, а само с мелодията  по  музиката на Петър Ступел.

              И малко допълнение от мен. Преди шапката с вертолетчето имаше една друга, която беше също черно бяла - в нея Сънчо летеше на някаква ладия и палеше звездичките с фенер. После приспиваше децата с перце. Там тектът на Димитър Спасов беше:

Щом с фенер звездичките запаля,

с приказно перце ще ви погаля.

Ето в моите ръце чудното перце, чудното перце...

 

Имаше и други шапки за които не зная, кой ги е правил:

Черно бяла - Клоунчето, което пее: "С балончета, с пръчици леки...."

Черно бяла - Със звездичките, които танцуват върху пръстена на Сатурн.

И последно обяснение понеже имаше такъв въпрос. Сценариите на шапките и сторибордовете на анимацията задържително са приемани от редколегията на Главна редакция "Детски екран" тогава. Аз помня активно създаването на  първите цветни шапки, защото беше голямо вълнение в редакцията. Както лично ми каза Августина плаките, които ние едва намерихме от Швейцария са стигнали само за сезонните шапки. Празничната е правена като шарнирна анимация. Колкото до участието на Чичо Тони, /Царство му небесно/както вече обясни самата режисьорка, той е нарисувал типажите в черно-бял контур, а цветното попълване на фигурите е направила самата Августина Василева. В шапките на Зденка Дойчева той няма участие.

Е това е засега.

Ваш бате Румен

 

*Допълнение със снимки boysta3 (2013-05-02, 13 ч)

Петер Шауер (1960г.), Димитър Спасов (1965г. - написал песничката на "Педя човек"-1961г. и "Аз съм Сънчо"-1968г.

 *Сънчо, слизащ пт вертолет с въжена стълба, събира зайчета с торба и ги вкарва в гъбката-къщичка да спят.

*Сънчо, в куклен вид, с народна носия - ккалпак, сурвакачка-като вълшебна пръчица, с която накрая, Сънчо влиза в един дом , където има дете с телевизор и той си създава малко диванче да седне и да гледа детското за ЛНД.

*из видео на Бате Румен "Бонбонено пътешествие" (01.1997) (от 7:57 мин)

*Тук, долу, Сънчо лети, рисуван е, седнал е на листо от ясен(дъб) (или нещо подобно) и като с вълшебно килимче лети над гората и запалва с фенерчето си звездите на небето. Облечен е с пижамка вероятно синя на жълти звездички. Има шапчица с пискюл. И накрая изважда перце с което прави магия като събира запалените звезди във формата на надписа "Лека нощ деца".

*Тук имаме пак онзи Сънчо, кукления с народната носия, но този вариант е зимен. Виждаме онова познато ни пускане със ските на Мечо от цветните шапки, но тук Сънчо се спуска с шейна

*Първо виждаме онзи надпис със звездички, закойто говорих по-горе. А след това е шапката на Пройко Пройков от началото на 70те (1971 или 1972 г.) където има оркестър с участието на Мечо, Зайо, Катеричката. Явно началната шапка е как свират. А за край виждаме Мечо да си ляга, като си мие зъбите, а катеричката пропада при него през дупка, която той заковава. Имаше и един момент, където същия този Мечо, е на клон, на дънера има чешмичка, което много ми прилича на момента с Кълвача, който бе на клон, погледна си часовника и си влезна в дупката.

Ами, това са общо взето нещата описани от Августина Василева, за което искрено й благодаря, а надявам се и всички вие, които прочитате тези подробности. Жива и здрава да ни е!

Весели празници!

*из видео на 1програм ютюб

Пак за историята на "Сънчо"

Пак за историята на "Сънчо"

Пак за историята на "Сънчо"

*из архив на Дария Василянска (1945-1952 худ.академия-софия) (сн.1 - Пройко Пройков; сн.2 Рангел Вълчанов; сн.3-Владимир Димитров Майстора) (година 1952)

*И накрая нарисуваните типажи с черно-бял контур от Големия Чичо Тони, който ни остави и отиде на едно надявам се за него по-добро и радостно място. Рисунката е из сайта Сънчо Фейсбук. Явно подарък от Чичо Тони приживе на създателя му.

Пак за историята на "Сънчо"

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Зико (1 май 2013 13:34)

Бате Румене, благодаря ти! ok2


 
 
№2 от: boysta3 (2 май 2013 14:06)

Благодарности и от мен!
Наистина много ценна информация, предоставена ни с доброжеланието на Августина Василева, което аз ценя високо.
Опитах се да допълня разясненията й със снимки от видеа на Бате Румен и 1програм. Там са двете първи шапки на Сънчо.  
Дори от сайта Фейсбук на Сънчо ще добавя и чернобелия контур на Чичо Тони - есенната шапка със строителите.

Весели празници на всички! 

*Видях че има и една шапка куклена анимирана със спускане на Сънчо с шейна между борчета. Въобще има сцени които са заимствени после при направата на цветните шапки, което показва продължаване на традицията в БТ тогава и добра приемственост.
*който може да редактира ("обере") празните редове между снимките 
*Справих се с празните редове. бях ги сложил центрирани вдясно, а сега ги направих подравнени от двете страни и всичко си дойде на мястотоо. 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по:


 
 
 
 
Ново в ПУК!