Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Март 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Март 2019 (10)
Февруари 2019 (7)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (8)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Повик към Кака Лили
17-01-2014, 15:22 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици
Повик към Кака Лили

Цяла седмица вече, благодарение на бТВ и "Преди обед" можахме да я видим отново след дълго отсъствие от екрана.

 

Сега от трибуната на НД ще се опитам да повикам кака Лили, да се обади, тук, да ни напише няколко реда.

Естествено, няма да я караме да ни разказва всичко, но поне като за начало

аз бих ви предложил всеки който има някакъв глождещ го въпрос относно "Милион и едно желания" или пък любимо детско от периода на предаването или пък любима случка, нека я разкаже, както и да зададе въпроса си към кака Лили.

Повярвайте ми, сигурен съм, че тя може да свали от плещите си този параван на забвението, в което я вкараха телевизионерите и особено БТ, и да се реши да откликне на нашите невинни детски въпроси за култовото ни предаване.

 

За да дам тон за тази инициатива, ще започна с мои въпроси и спомени за предаването.

 

В различни коментари на НД под различни статии е ставало на въпрос за "Милион и едно желания", въпреки това, смятам че още една поредна статия за това предаване и специално за кака Лили няма да ни е в повече.

Убеден съм че за почти всяко дете Милион и едно желание си остава незабравим спомен. Особено когато беше в неделя и трябваше да се ходи с родителите някъде, я на ски в балкана, я на село, я някъде на гости на някого или разходка в планината. Тогава настъпваше голяма драма на родителското тяло с подрастващите им. То не са били ултаматуми от страна на детето, или пък обратно, втората част която бе по-интересна и трябваше да се приберем по-рано от даденото мероприятие, защото от 14 часа почваха някои готини детски сериали.

За съжаление моите спомени са доста размити във времето. 

Спомените ми от Кака Лили са доста неясно от кога датират 1985-та или по-рано, до 1988-ма когато май я замества Кака Лара. Спомням си че съм гледал повторение на епизод с "Господин Тау" на самолета, както и онзи в пионерския лагер.

Отделно от това си спомням , и за серия на "Емил от Льонеберя", май когато вадеше зъб с въже на помощничката в домакинството на майка му.

Естествено няма как да забравя и култовата реплика за начало на предаването:
"Здравейте малки, големи и още по-големи момичета и момчета!"

Имаше шапка на предаването с едно влакче и надпис "Милион и едно желания"

И тогава се появяваше лъчезарната, усмихната и ведра Кака Лили. Бе с изключително доброжелателна, а излъчването й радваше децата из цяла България, тръпнещи да видят своите любими филмчета.

Сигурно е имало хиляди писма от цяла България, мога само да предполагам, с желания за дадени предавания, както и благодарности и стотици комплименти към Кака Лили.

Изведнъж, кака Лили бе сменена от Кака Лара и изведнъж за кака Лили, ни кост ни вест. Аха, сега си спомням, че по едно време бе продуцент на едно предаване с телефонна шайба накрая на предаването, където прошъпулника си в телевизията направиха Петя Дикова и други млади все още следващи актьори като един Наско и др., дори май и на Стефан Софиянски щерка му бе за малко там, ако се не лъжа.

 

 

Сега по същество. Ето и някои от моите въпроси към Кака Лили (Лилия Вучкова), ако някога тя чете тази статия и реши да ни пише:

1. Как и кога се появи "Милион и едно желания"?

2. Как я избраха за водещ на предаването?

3. Водила ли е други предавания преди това в БТ?

4. Пази ли си и сега някои от писмата до предаването и лично до нея от някое дете тогава? И какво я е впечатлило от откровенията на децата?

5. Спомня ли си кои филмчета най-често искаха децата?

6. Защо и кога точно спря да води "Милион и едно желания"?

7. Има ли си за спомен някое предаване на видеокасета, записано тогава?

8. Кои предавания си спомня от тогава и по какъв повод (тематика) са били?

9. Как са реагирали децата , когато са я срещали на улицата или пък й чуят гласа някъде на улицата или магазин? Има ли куриозни случаи, които помни.

10. Кои други хора стояха зад екрана на това предаване?

11. Кой бе режисьор и кой пишеше сценария?

12. Кой измисли музиката за шапката на "Милион и едно желания"?

13. Казвало ли се е предаването в началото "Милион и едно желаниЕ" или винаги си е било с "Я" накрая?

14. Кой е художника на шапката на предаването (влакчето с писмото) и имало ли е други шапки преди това?

15. Би ли ни казала няколко думи за Гълъбина Остоич, гл.редактор на Детска редакция, която я е поканила в телевизията. От кой до кой период е била редактор, кои детски предавания са нейна хрумка?

 

Искам да уверя Кака Лили, че нашите въпроси в НД са неподправени и искрени, и целят единствено вече попорасналите деца, израсли през 80те, да си възстановят в пълнота образа на тези емблематични предавания и техните водещи. За съжаление минаха доста годинки (над 20), в които нямаше как да си припомним това предаване, а пък сегашната среда практически не позволява съществуването на подобно предаване, макар че не виждам защо да го няма, ако си има специализиран канал за децата и подрастващите въобще от 3 до 18.

 

С много любов и сърдечност към Кака Лили.

Чакаме те скоро с отворени сърца и разперени ръце.

Жива и здрава и много нови успешни начинания през новата година!

 

*един скромен колаж от шапката на "Милион и едно желания"

Повик към Кака Лили
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Маргарита Василева (17 януари 2014 16:21)

И аз имам въпрос кък Кака Лили, който е свързан с твоя №3, а именно дали е водила друго предаване? Аз си спомням, че тя водеше друго предаване, паралелно с „Милион и едно желания“,но не мога а си спомня как се казваше.Дали не беше „От 3 до 6“, което беше за деца от 3 до 6 години , а аз пък тогава влизах в точно тази възрасова група wink ?
--------------------
 
 
№2 от: niasa (17 януари 2014 16:51)

Спомням си, че очарователната кака Лили се появяваше всеки неделен ден от 10 часа сутринта като водеща на предаването "Седем дни за вас, деца".


 
 
№3 от: boysta3 (17 януари 2014 17:17)

Попаднах на едно интервю с Кака Лили за Новинар от 8 окт 2005 г. по повод новото предаване на БНТ "Всички пред екрана".
Грета Маринова ни запознава с Кака Лили в началото:
"За зрителите тя винаги ще си остане кака Лили. Казва, че от екрана е отгледала голяма част от днешните майки и татковци. Самата тя е израснала в детската редакция на БНТ. И съвсем естествено, когато била достатъчно голяма, станала водеща на предавания за деца.

Първата й екранна изява е през 1983 г. в "Седем дни за вас, деца". Следват "Милион и едно желания", "Ваканция в неделя", "Музикална чуднотека", "Неделно междучасие". Лили Вучкова е и сценарист на "Мелотивимания". А тази събота за втори път ще води най-новата образователна игра на БНТ "Всички пред екрана". "

Самото интервю засяга новото предаване "Всички пред екрана", "Мелотивимания" и др., но не и за "Милион и едно желания".

Ето и откъси , засягащи "Седем дни за вас деца" и "Захарно петле"
"- Има ли ваше предаване, за което съжалявате, че е слязло от екрана твърде рано?

- Всички предавания, които съм правила, са имали достатъчно дълъг живот и всяко едно, може би, си е отишло с времето."Седем дни за вас, деца" беше първото от тях, което водех. То вървя седем години. По онова време водещите, които работеха всяка неделя в ефир, бяха Кеворк Кеворкян, Бригита Чолакова и аз. Може би "Неделно междучасие" можеше да има по-дълъг живот, но...

- Имате ли кумири в професията си?

- Може би навремето, когато бях дете - бате Николай и кака Марияна. Участвала съм в "Захарно петле". Затова си давам сметка какво е значела "кака Лили" за децата. И аз като бях дете, съм се била, за да получа автограф от бате Николай.

- Какъв вкус трябва да възпитава телевизията у децата?

- Днешните деца са много информирани. Това е и добро, и лошо. Когато днешното дете работи с компютъра по-добре от родителя, какво самочувствие има същият този родител. Минете после през училището и проблемите в него. И накрая телевизията, която се опитва да залъгва децата с "полупредавания". А те са много директни - или те харесват, или ти казват "Виси ти полата". И няма значение кой си. "
И накрая, аз имам спомени че "Всички пред екрана" го водеше Кака Лара, а не Кака Лили, ама кой знае... не съм го следял много, но имам спомен само за Кака Лара и това предаване по Канал 1. 


 
 
№4 от: boysta3 (17 януари 2014 17:22)

Ето и още една доста компетентна статия за 10-те най-запомнящи се предавания на БТ/БНТ в историята й (из сайта 10-те.бг):
под номер 6 е нашето предаване "Милион и едно желания":
"Емблематичното детско предаване на БНТ стартира през далечната 1986 г. Първата водеща, която поздравява малките зрители на националнтата телевизия е Лили Вучкова, станала известна като кака Лили. После щафетата поема Владимир Люцканов - бате Влади, а през 1990 г. след кастинг за титулярно лица на предаването е избрана Лазара Златарева, която пък приема артистичния псевдоним кака Лара (с него тя е известна и до днес). Предаването се излъчва във всички празнични дни и е с продължителност между 5 и 6 часа, като е разделено в две части, с прекъсване по обяд. Според създателите на "Милион и едно желания", то е едно от първите предавания в БНТ, създадено с цел да търси обратна връзка със зрителите. Всъщност именно зрителите са тези, които определят чрез писмата си цялото съдържание на детския блок - филми, песни и любими анимации." 
-------------------
Изглежда Кака Лили е давала доста хубави интервюта около 2005-2008 г. Предлагам на вашето внимание едно интервю, дадено за Съюза на българските журналисти (8 септ 2008 г.), което е наистина стойностно и изпълнено с много фактология за Кака Лили. Надявам се с него , а и с горните , да си направите извода, каква голяма част от детските ни предавания е покривала Кака Лили и каква емблема е била за нас в Детския сектор:
"Всички пораснали деца и до днес си спомнят добре Кака Лили – единствената водеща на интересни детски предавания в социалистическата Българска телевизия. Нейната усмивка придружаваше любимите сериали „ Ласи ", „ Синьо лято", „ Бенджи , Закс и Звездният принц" „ Синдбад Мореплателя"

Кариерата й като водеща стартира с рубриката „ Седем дни за вас, деца!" през 1983 г. Следват „ Ваканция в неделя",„ Музикална чуднотека", „ Неделно междучасие", „ Милион и едно желания". Лилия Вучкова посвещава повече от половината си съзнателен живот на телевизията. Тя води детски програми над 20 години, а паралелно с това прави рубрики за мода и музика.

Завършила е Българска филология и История и теория на културата в Софийския университет. Над 2 години Кака Лили, както я наричаха децата, е глав на редактор ка на дамското списание „ Диета и красота". Казва, че се чувства добре на новото си работно място, но телевизията със сигурност й липсва.

- Кариерата ви в телевизията започва още като дете. Какво си спомняте от записа на песни като „ Руска кукла", издавани даже на грамофонни плочи?

- Бях на 7 години, когато композиторът Ангел Заберски се обади вкъщи да потърси баща ми - известния музикант Христо Вучков, който за съжаление вече не е между живите. Тогава Забето срещнал татко и му казал: „ Христе , дъщеря ти има много сладко гласче - да я пробваме да изпее една моя песен..."

И така стана – записах песента в радиото с голям симфоничен оркестър и с нея спечелих ефир между Москва и София. Това е и първата ми песен на филмова лента от режисьорката Видослава Гъркова, с която години след това снимахме рубриката „ Седем дни за вас, деца". Екипът дойде да ме снима вкъщи със собствената ми руска кукла Невеляшка. Беше незабравимо преживяване за мен.

- Още като дете сте се насочила към кариерата на певица. Защо все пак надделя телевизията? 

- Като дете пеех във вокалната група на Милчо Шопов „ Пейте с нас". Истината е, че никога не съм искала да стана естрадна певица - кариерата на водеща за мен беше доста по-интересно предизвикателство.

Пък и от дете успоредно с пеенето съм водила какви ли не детски тв предавания. Така да се каже аз наистина отраснах в телевизията и се ожених в нея.

- Спомняте ли си първото участие в тв предаване?

- Да, разбира се, бях чавдарче със синя връзка и казвах стихотворение в рубриката „ Студио пионер" Помня обаче, че тогава телевизията се излъчваше на живо.

Викаха ме от обяд в БНТ, хранеха ме и към 17,00 влизахме в ефир. След това си тръгвах. Естествено, не можех да се гледам, но пък роднините ми бяха много щастливи.

- Кои телевизионери ви бяха наставници? Какво сте запомнила от работата с тях?

- Мразя тази дума телевизионер Звучи ми като милиционер, тя е измислена дума, защото в телевизията има толкова много професии, които няма как да обединиш в една дума. През живота си не съм имала наставници, дори родителите ми не са ми били такива.

Що се отнася до хората, от които съм се учила – това, естествено, бяха режисьорите и редакторите, с които съм работила. Общо взето, работата в екип е трудно нещо.

Телевизията е преди всичко отборно състезание и винаги съм се стремяла да работя в хармонична среда. Мразя конфликтите и не мога да вирея в безсмислено напрежение.

- Какво си купихте с първия детски хонорар?

- Не си спомням, защото не съм го взела аз, а майка ми.

- Как станахте кака Лили от „7 дни за вас, деца"?

- Гълъбина Остоич (която за съжаление също не е между живите) ме покани за водеща. Тя тогава беше отговорен редактор в БНТ и тази рубрика беше нейна идея. Тя много ме обичаше, аз също.

Направихме добър екип от младите хора в редакцията и предаването вървя всяка неделя сутрин точно 7 години. Като водещ на това предаване бях наградена по случай 7 май - за най- добър водещ.

- Как се отнасяте към този период? Липсва ли ви понякога?

- Това беше началото на моята невероятна популярност. Хората толкова ме обичаха, като ме видеха на живо, а децата – те просто се разтапяха. Аз натрупах много професионален опит, защото в този период водех на живо и празничната програма „ Милион и едно желания".

Но винаги към работата си съм се отнасяла като към ежедневие, изпълнено с отговорности. Смисълът й беше да си най- добър тук и сега, защото утре не се знае как ще е - ако сега попитате за запис – няма такъв . Пази се единствено последното предаване „ Седем дни"."


 
 
№5 от: boysta3 (17 януари 2014 19:12)

И последно да добавя, имаме и статия на Бате Румен за "Милион и едно желания", където той обяснява за направата на шапката, ето как: 
"Шапката на "Милион и едно желания" е точно тази, която Тивесто ни показва.  Тя е взета от предаването "Неделен експрес", което съществуваше в края на 80-те години с автор севдалин генов писател-Севдалин Генов (инфо за него виж тук). Когато "милионът" започна, това предаване вече беше отпаднало от програмната схема и ние използвахме част от анимационната шапка с нов сигнал, ами въпрос на икономии и ефективност, анимацията е скъпо удоволствие. За да ви изясня, в зависимост от качеството днес 1 секунда добра "2 д"/тоест рисуваната анимация/ струва между 200 и 500 евро. Другата "3д"/тази съвременната с обемните компютърно генерирани картини и герои е малко по-евтина." 
Въпреки тази огромна по обем фактология, смятам, че не би било излишно, а напротив , дори и приятно, Кака Лили да се включи в НД и да ни напише от първо лице "Зад кулисите на Милион и едно желания". 


 
 
№6 от: Зико (19 януари 2014 20:59)

boysta3, bravo2

 


 
 
№7 от: Anakin Skywalker (22 януари 2014 23:16)

Поздравления, Бойко! oks
--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 11
Потребители: 0
Гости: 11

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!