Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Март 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Март 2019 (10)
Февруари 2019 (7)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (8)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Бате Румен за БТ и кариерата си
8-10-2014, 20:16 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Вчера, точно в 19:10 часа по БНТ1, бе излъчено поредната част на предаването "55 години от вашия живот" (1979 год) и за моя изненада централно място в него зае нашия Бате Румен.


*видео из сайта на БНТ "55 години от вашия живот" 1979. Разговора между Драго Драганов, Анна Ангелова и Румен Николов от 14:22 до 21:13 мин.

Както си го знаеме, бе страшно обстоятелствен и интересен в разказите си за своето начало в телевизията, както и за бума на детски предавания в края на 70-те.

Има много интересни факти за това предаване, които ще ви разкажа вътре...

Продължавам за предаването. "55 години ..." бе една приятна изненада в палитрата на БНТ1 в началото на 2014 г. Първото предаване започна в понед, 24 март 2014 г., от 19.09.42 часа с рожденната година на телевизията 1959-та.

Кой знае обаче, като всяко нещо в нашта добре позната БТ и сега БНТ, нещо не бе добре програмирано , защото внезапно месец по-късно в петък, 25-ти април 2014, с годината 1977-ма, и край... ни вопъл ни стон... Защо спря, какво стана... от телевизията грам съобщение не излезна. 

Минаха така няколко месеца, в които имах своя оптимистична хипотеза, че вероятно са предвидили 2014 г. да свърши на 7 ноември 2014 г., когато е било първото излъчване пряко на манифестация... (ако не се бъркам). Но явно нещата не са били така, защото през август пак започна "55 години..." отначало с 1959-та година... Оффф, отдъхнах си , най-после ще пуснат и сериите след 1977-ма... но, ядец, пак го спряха на 77-ма година, някъде в началото на септември. Това бе краят за мен,... толкова ме бе яд, че БНТ няма средства и ресурс да довърши толкова важно за нея и историята и паметта ни , предаване.

Но, засега всичко е супер, след края на изборите, предаването тръгна отново, и вероятно ще завърши към декември с 2014 г.

бате румен студио бнт

И представете си, още на второто предаване (1979) Бате ни Румен цъфна... Яхууу...

И дотук не свършват любопитните факти. В предварителния анонс на предаването, то включва основни теми като "Всяка неделя", "Маляка и Войната на тар..", "Адаптация" сериал, Георги Иванов космонавт и две песни В.Найденов-Адаптация и Ако си дал на Емил Димитров... и толкова... няма и дума за Румен Николов. Де факто, дори във видеоанонса от 16 сек накрая завършва с кадри от Всяка неделя, но... изведнъж Кеворкян и Всяка неделя е свалено и вероятно запълнено с нашия Бате Румен. 

Бате Румен за БТ и кариерата си

Изказвам предположение, че да си имаш вземане-даване с Кеворкян си е доста рисково нещо, той вечно се съди или плаши някого със съд от началото на 90-те, след като през 1990 г. си патентова марката "Всяка неделя" , както и логото и музиката вероятно и кой знае още какво, може би концепция и т.н. Сега предполагам , че е искал да се меси в монтажа на казаното  от него, и е заплашил че ще ги съди ако излъчат участието му... защото по закон може да пусне молба до ръководството на телевизията да не го излъчват... има такова законово право... а знам ли, след като си е патентовал Всяка неделя, БНТ не може сега нищо да излъчи БЕЗ НЕГОВО СЪГЛАСИЕ, което е свръх унизително за всяка една телевизия, била такава като първа и единствена във всяка една държава на Европа през 50-те.

Та, Бате Румен, който си е приятен събеседник, и съм сигурен че е бил предвиден за участие някъде през 80те, за Измислици премислици (1984 г. предполагам), са го избутали да "спасява" положението с Кеворкян.

Въпреки това, Бате Румен разказа за себе си , прелюбопитни неща, които аз бях чувал от него, но в много по-съкратена форма... и сега ми бе много интересно. Извадих думите от разговора с него и ви ги представям на всички вас, с цел да ги има десетките споменати творци на БТ в нета и Гугъл. 

И последно, изненада бе и фона на който говореше Бате Румен през цялото време - тв постановката чакана да се види отново след повече от 30 год - "Студеното сърце" (1973). Бяха резнати 3-4 момента от постановката в рамките на около 2 мин, и се повтори 4-5 пъти.

Спомени за "Студеното сърце" ги има в статията със същото име и в коментарите под нея.

1. Илия ДОбрев като Мунк на фестивал на танците;

 

 

 

 

2. Мунк излиза от къщата си и среща Вълшебника (Георги Черкелов);

3. поява на стъкленото човече (Иван Налбантов) на борова клонка и ефекта с изчезването му;

4. разговор на Илия Добрев със стъкленото човече (Иван Налбантов);

 

5. Холандеца (Стойчо Мазгалов) който е доста страшен с големите си кръгли очи.

 

 

Да попитам Бате Румен, дали като асистент-режисьор може да си спомни, коя е актрисата с руси плитки на танците... (отстрани)

 

 

 

Ето накрая и разговора между Драго Драганов, Анна Ангелова и Румен Николов от 14:22 мин до 21:13 мин:

ДД: Сега обаче не ми остава нищо друго освен да ви представя следващият ни гост, той се казва Румен Николов. Работи в Българската национална телевизия от 1972 година и целият му творчески път е преминал в детските програми. Изкачил е всичките стъпала, носил е рулони, писал е сценирии и текстове за песни, редактирал е, правил е редакционни стратегии и планове, и стигнал дори до Главен редактор!
АА: Накратко: Румен Николов е Енциклопедия за детските телевизионни предавания. И понеже тук сега е моментът да го разпитаме за всичко, което ни интересува за тях. Здравей и добре дошъл!
ДД: Добре дошъл!
РН: Здравейте. (леко приглушено)
ДД: Обикновено гостите, които каним, аааа.... много трудно си спомнят първите си стъпки в телевизията. Струва им се толкова отдавна. Аз съм роден през 71-ва, ти през 72-ра влизаш в Телевизията, (РН: Да.), което е съвсем скоро според мен. (АА: ха ха ха)
РН: Абсолютно. (ДД: ха ха ха)
АА: Ей го е, къде е.
РН: 72-ра, 15 дни след излизането ми от казармата, аз имах фикс идеята, че аз трябва да работя или в киното, или в телевизията. И търсех начини да се докопам до това. И навръх рождения ми ден на 9-ти декември, така, се поразходих на улица "Тодор Страшимиров" 2, срещу стария вход, тогава така се казваше улица "Тулово"... И седя и ги гледам там, изкарват лъскавите... лъскавите кутии със ааа... камерите, нагрите, излизат познати лица... от екрана... И нищо, наблюдавам си. И в следващия, в един от моментите, пфффъ... прескача ааа... през улицата една жена и се запътва директно към мене... И ми казва: "Ти от момчетата за Новогодишната програма ли си?" и аз си глътвам езика, разбира се, и казвам, смотах нещо... (а тя) "Айде, тръгвай, че закъсняваме!", вкара ме вътре... Така, и... ме сложиха до вратата на 3-то студио да го пазя, тогава се снимаше една Новогодишна програма, казваше се "Ако снежинка...", снимаше я покойната Ангелина Делкова. Това беше като обединително шоу новогодишно със героите от "Магазинчето на приказките". (ДД: Аха...). Така... И в един момент трябваше да вали сняг в студиото. И казват "Кой ще е?", дават ми на мене една кутия, едни такива триъгълни пакетчета с конфети, а... целуфан вътре, нямаше тогава машини за сняг, и ме качват горе на скарите, над прожекторите, и казват "Ще ръсиш" такова, и аз фащам пакетчета, когато ми дадоха знак отдолу, ръся нещо, така, и се разкрещя Ангелина (режисьорката): "Това сняг ли е бе?", "Как не ви е срам?" "Стоп!" , и аз се панирах страшно. И... както и да е, помолих да ме изчакат минутка-две, разкъсах така сериозно, след което направих един сериозен снеговалеж отгоре и тя каза "Ето това е снеговалеж, а не това, което беше".
ДД: Това е начало на професионална кариера.
АА: А, послъгал е леко.
РН: А, бе... Така, естествено помогнаха ми много колегите след това. Редакцията имаше страхотен фундамент от а... пишещи хора. Много писатели работеха във нея: Кина Къдрева, Севдалин Генов, а... Кирчо Писарски, Петя Йорданова, Емил Милтенов, Златина Билярска, Христо Евксентиев, Димитър Михайлов, просто а... един фундамент, който във тези..., в края на 70-те години вече, експлоадира във много нови и качествени неща.
ДД: Колко часа детска програма правехте седмично?
РН: Между десет и дванайсе.
ДД: Представяш ли си? (към Анна) (АА: Ама..)
РН: Всеки ден имаше едночасова програма, плюс Лека нощ, а във събота и неделя по два часа, защото се излъчваха тогава игралните филми.
АА: Ама, Румене, ние не случайно в началото казахме, че ти си Енциклопедия на Детските предавания. И какво е на първата страница на тази Енциклопедия? (ДД: След машина за сняг) Кое е предаването?
РН: Значи, ако говорим за 79-та година, тогава е бума на Телевизионният театър. 

Тогава ааа... Виолета Илиева, която беше шеф на Телевизионния театър, а... дойде във Редакцията. Той беше преди във Големия театър. Там работеха едни от най-големите режисьори в Телевизионния театър: Асен Траянов, Павел Павлов, а... Магда Каменова, а.... Марияна Евстатиева, а... ммм
ДД: На видеостената си припомняме (РН: Кой ли не!) кадри от а... а.... едно култово за Телевизията произведение. Ти припомняш ли си въглищаря Петер Мунк?
РН: Аз съм бил асистент-режисьор на това нещо, което се нарича "Студеното сърце" и е във две части. Снимано е в студио "Орландовци", точно 79-та година от режисьорката Теофана Преславска. Главната роля играе Илия Добрев. Така... лошия магьосник беше Георги Черкелов, така... и художник беше Борис Ахчийски, който беше направил убийствен декор. Тогава това... беше със един от най-новите ПТС-и цветните, които можеха да правят блубокс. И това нещо се снимаше в студио "Орландовци". Имаше и много откривателства, защото а... 70-те години бяха базовите години на голямото натрупване, което избухна в началото на 80-те. Тогава всичките тези сериозни автори, със които работихме, със сериозни композитори, а... изключителни художници и... режисьори... просто а... дадоха силен тласък. Тогава тръгнаха многото сериали. Тогава не е само "Войната на таралежите" (ДД: Е, разбира се...) Тогава "Фильо и Макензен" тръгна една година по-рано, след това а... тръгна "Рицаря на бялата дама", той е малко по-късно (ДД: Малко по-късно...) малко по-късно Петьо Каишев го прави, а... освен това а... "Федерация на династронавтите" на Хаим Оливер, също, тогава мина... (ДД: Ще си ги спомним, не се притеснявай...) (Драго има предвид в предстоящите предавания) ааа... "Неочаквана ваканция" (ДД: Култов сериал) а... тръгна на Кольо Статков и Иван Славков. Просто това бяха култови филми... (ДД: Да... така е) за тези времена и телевизионния театър се развихри страшно много. Там имаше чудесни писатели. Тогава... а... Георги Данаилов пишеше за... също за телевизионния театър. Олга Кръстева, а... Марко Ганчев...
ДД: Още случки, още случки разказвай, (АА: Да, по какъв начин...) стига си изреждал само имена. (АА: По какъв начин...)
РН: Теб случвало ли ти се е кокошка да снесе по време на снимки (ДД: Еее, не, не ми се е случвало...) във студиото яйце?
ДД: Не, не ми се е случвало.
РН: На мен ми се е случвало. Имаше един диалог, във който се... трябваше да се сменя кон за кокошка. И това... действието се развиваше на един каубойски бар. И кокошката е горе, жива, коня естествено е... такъв, изкуствен. Така. И във момента, във който стана диалога изведнъж дрън... тръгна да се търкаля едно яйце... (отрязват го...) (АА: А ние продължаваме нашия телевизионен разказ , защото през 1979 година е премиерата на един от най-харесваните български сериали. "Адаптация" на Въло Радев и Райна Томова)

===========

Бате Румене, поздравления... Дано да те поканят и за Измислиците през 1984 година... Успех.

 
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ssi (9 октомври 2014 00:00)

ok2


 
 
№2 от: kitten (9 октомври 2014 16:09)

oks yess

 
--------------------
 
 
№3 от: Зико (9 октомври 2014 19:07)

Благодаря за бате Румен и на boysta3 подробната и дълга статия. ok2


 
 
№4 от: Чочко (10 октомври 2014 09:56)

Гледах предаването, следя го всяка вечер, много ми е интересно, научавам интересни факти от 60-те, 70-те, 80- те и т.н. години за филмите, предаванията, детските, музиката... Връща ме в миналото, а бате Румен беше много изчерпателен yess


 
 
№5 от: Anakin Skywalker (10 октомври 2014 15:32)

Много гот се е получило, тъкмо мислех да пусна статия за бате Румен и участието му в предаването и Бойко ме изпревари. И доста по подробна и задълбочена я е направил както винаги! bravo2 yess

 

Цитат: Чочко
интересни факти от 60-те, 70-те, 80- те и т.н. години за филмите, предаванията, детските, музиката...
  

 

От 60-те и началото на 70-те няма как да имаме спомени повечето деца тук neznam  Но специално представянето на 1979г страшно ме изкефи. Имаше невероятно много събития тогава. Писал съм доста коментари спомени от тази година. Другата интересна за мен година от детсвото е 1982г hiphip
--------------------
 
 
№6 от: Чича Ради (10 октомври 2014 22:43)

Изпуснах го.... sad  Дано на следващия юбилей - 60 г. БНТ успея да го гледам ! yajuyo


 
 
№7 от: boysta3 (11 октомври 2014 00:13)

Цитат: Чича Ради
Изпуснах го....   Дано на следващия юбилей - 60 г. БНТ успея да го гледам
Чича Ради, каква е тази тъга, тази посърналост?! Недоумявам... за какво става на въпрос. Ако е за самите предавания на 55 години... то просто пишеш "55 години бнт" в гуглето и то те води... А иначе ако не можеш... ето ти директно линк към всички предавания излъчвани досега 1959-1981... ще качват и другите там. Дано да е това, а не друго... трябва просто да имаш нет.


 
 
№8 от: Румен Николов (12 март 2015 23:08)

Скъпи приятели,извинявам се, че не съм видял коментарите ви и статията за участието ми в "55 години БНТ". Просто имах много ангажименти и затова отдавна не съм влизал в "Детството". Трябва да ви кажа, че доста от това, което казах не влезе в предваването. така,че ако ви интересуват още неща за пътя ми в детските предавания на БНТ питайте.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 0
Гости: 12

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия Ви български детски сериал е:


 
 
 
 
Ново в ПУК!