Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Март 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Март 2019 (10)
Февруари 2019 (7)
Януари 2019 (1)
Декември 2018 (8)
Ноември 2018 (2)
Октомври 2018 (4)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
 
Броилка
 
 
 
Бате Румен за Сънчо на 55 и още нещо
16-12-2015, 23:24 | Автор: boysta3 | Категория: Специални проекти / Измислици-премислици

Ето го и участието на Бате Румен и Бисерка Колевска.

ВИДЕО ИЗ САЙТА БНТ.БГ

Естествено по мой си стар обичай, ще извадя целия разговор, за да се чете, ако стане нещо с видеото един хубав ден, когато сайта на БНТ ще се обнови, смени формата и т.н. трансофрмации. Затова слагам скрийнове и ще извадя думите на нашите двама герои.

Моля ви, не се натъжавайте. Разговора не е хич оптимистичен, явно БНТ няма и 2 стотинки за каквито и да е програми и май Детска редакция вече НЕ съществува и милия ни Бате Румен има май някаква формална Продуцентска длъжност, но дефакто май и той е на свободния пазар на труда.  Имаше пак кратко видео с него (ако успея да го издиря), където той поставя своя куклена постановка в театъра на Ямбол.

----------------------------------------

Намерих го видеото от кукления театър в Ямбол. Става въпрос за пиесата "Сънни принцеси сънувани" и е по сценарий на Бате Румен. Във видеото от 18 ноември 2015 г. той обяснява повече за пиесата. Е, вече виждате кадрите на БТ и Детската й редакция, къде намират място за изява, поради вече липсваща такава в Телевизията-майка... жалко... за всички деца на България, които за поредна 25та година няма да получат Новогодишен подарък с някоя приказка на ГДР по Братя Грим или Андерсен, Хауф и др. (ПП: Повече информация ЧЕТЕТЕ в статията на Диана Иванова за "Делник" гр.Ямбол) (Ето кратки извадки от статията на Делник: "...Пиесата на Румен Николов „Сънни принцеси сънувани” е новата премиера на Ямболския куклен театър „Георги Митев”, която беше представена на 30 октомври.
Постановката е на Ангел Попов..." "...Пиесата „Сънни принцеси сънувани” използва мотиви от „Спящата красавица”, но е модерна интерпретация на класическата приказка. Авторът на пиесата Румен Николов разказва за нея: „Един малък факт, че дошлият принц не е могъл да събуди спящата красавица премества историята с 200 години назад и оттам нанатък започват всякакви недоразумения, всякакви комедийни ситуации и се стига до момента, в който един цар звъни на едно новообразувано ООД, което се занимава с отбъркване на приказки и историята тръгва по съвсем нетрадиционен и бих казал смешен и забавен път”..." "Пиесата се поставя за първи път на ямболска сцена, макар ямболските театрали да са поставяли друга пиеса на Румен Николов „Ябълково-змейова приказка”, която беше наградена на литературния конкурс в Ямбол „Михаил Лъкатник”. Драматизацията на „Сънни принцеси сънувани”е писана преди 20 години, но и днес звучи модерно: „Има намигане, има ирония към живота, който живеем, има намеци за постигането с протекции на различни позиции, примерно позиция принцеса..."

----------------------------------------

Ето и как започна разговора, който малко по-малко ще попълня по-късно:

 

водещи: Георги Ангелов и Анна Ангелова (май нямат родствена връзка, чисто съвпадение)


Г: И нашта програма вече в студиото също е наситена. Имаме Рожден ден, дарлинг (водещия се обръща към ководещата си Анна Ангелова).

А: Тя е наситена през... Г: То не е Рожден ден, то е Рожденна година... имаме. А: Рожденна година, а... м... Тя програмата е наситена през последните 55 години. А сега предстои да ви срещнем със едно от най-обичаните лица на Българската национална телевизия.
(кадри с първия Сънчо, из Ютюб, 1програм)

А: да, не сменяйте... (Анна се обажда зад кадър)

Г: Така... Честит рожден ден, казваме на Сънчо. Тук имаме две...

А: Сега знаеш ли какво се замислих?

Г: Да, какво?

А: Понеже... м... така... Г: Какво се замисли?... А: ...не успяхме да го видим отблизо... Г: Нещо гадно усещам, че ще кажеш? А: ...обаче, ако Сънчо изглеждаше като теб на 55... Г: Щеше да младее доста. А: ...децата нямаше да го гледат.

Г: Ха-ха... Напротив, щеха 'а се приспиват. А: Ха-ха.

Г: Бисерка Колевска. Режисьор. Един от многото, плеядата режисьори, които правиха това предаване, когато то бе режисьорско. После ще разберем защо така го казваме.

Г: Румен Николов. Писател. Човекът, който до онзи ден почти оглавяваше "Детска редакция". 

Р: До 11-ти... (вероятно има предвид 11 дек 2015, петък, когато са му съобщили в края на работната седмица, че вече няма да е Началник Детска редакция, защото явно няма такава, а се пускат формално за отбиване на номера, чат-пат купени 3Д анимета и други евтини продукции, а нищо авторско няма, като кратки театрални постановки за деца, а оттам и сценарии и пр.)

Б: Отдавна няма "Детска редакция"...

Г: Каквато отдавна няма (едва сдържа смеха си..., явно чисто абсурдна комедийна ситуация). Какво има всъщност на 55-та годишнина на Сънчо, какво остана тогава?


Б: Единственото хубаво нещо е, че благодарение на това, че унищожиха "Детска редакция" и "Лека нощ, деца", а..., театъра получи отново своите режисьори и художници. (Г: Ха-ха). Това мога да кажа, защото тука бяхме много заети. Имахме много работа. Това, което, а..., много обаче загуби телевизията, което го е имало някога, когато са били живи още Валери Петров, Йордан Радичков тогава, са мислили за това, че трябва да има Българска литература. А... за да има Българска литература за деца... тези автори трябва да могат да ядат. Как това се получава? Когато им поръчваш нещо. Това вече го няма въобще в България.

Г: Как се ражда една от най-великите книги "Ние, врабчетата". 

Б: Да. Не само "Ние, врабчетата"... А: А, "Копче за сън", Валери Петров?

 

Б: Всъщност всичките тези пет приказки, любими на всички деца и възрастни, "Петте приказки на Валери Петров", те са спонсорирани от Българска национална телевизия. Предварително, преди изобщо те да седнат да пишат. Даже са го гонили Радичков, щото не му се е пишело. Взел си е парите (усмихва се), но в крайна сметка написва това... за мене най-любимо произведение, с което години след това правихме една поредица със художничката Свила Величкова, и... във Монтрьо, един от най-големите телевизионни фестивали, всъщност, получихме една извънредна награда за ... това предаване. Всичко това е унищожено.

А: Аааа... Умилителни са кадрите, които можем да видим на екраните тук във студиото. Ще помоля колегите да ги пуснат и във медия, така че нашите зрители да си ги припомнят, защото сигурна съм ще развълнува една голяма част от тях. В какво е магията на Сънчо?

Р: Ами... Сънчо е знак. Знак за всички хора във България, защото всъщност две са основните рубрики, които а... останаха от Българска... във Българска Телевизия, тогава Българска Телевизия, сега БНТ. А... това са Новините и Сънчо. Със един... със едно прекъсване във 2003 година, когато за около година, година и половина... беше спряно.

Г: Това при Гоцев ли беше?

Р: Да. При Гоцев беше.

Г: Спомням си.

Б: Всъщност... Лека нощ... Извинявам се, че те прекъсвам (прекъсва Румен "Но той е...")... е първото, преди По света и у нас.

Г: Дори?! Б: Да. Г: Е, тва е.

Р: Всъщност, то... така... тези детски предавания тръгват, а... март месец а... 60-та година, но официално със шапка на Сънчо, но не тази която видяхме (посочва в момента вървяща шапка на Сънчо), това е шапката от 70-те години.

Г: Да, те сега колегите в момента въртят и останалите. А: Останалите, да... (повтаря Анна)

Р: Така. А... Тази е със балончета, пръчици, ленти и а... клоунчето. А, но... шапките са повече от 20-30...

75-та направихме цветните... 76-та още...

Г: Да. А, някои не ми харесваха, когато станаха по-компютърни... малко...

Р: А... последните са вече 3Д анимации... Г: Да. Р: Но то е по-различно.

А: Да кажем, че по-голяма част от магията на Сънчо е в музиката. Която също е емблема.

Р: Музиката е на вълшебния Петър Ступел. Просто... амм... това, мисля, че е в съзнанието на всеки един българин... се е забило... Даже съм имал много случаи, във които наши имигранти са искали по някакъв начин да се сдобият със шапките на Сънчо, със музиката на Сънчо... Г: Мхм...? Р: Да.

А: Пишеше се по едно време много по форумите и аз си спомням. Г: Верно? А: Да.

Р: О, имаше и различни задачки, във които... а... се питаше "Кой е героя" примерно във "Приказки от шипковия храст", които бяха 70-те години... а... излъчвани. Искам да кажа, че тази магия я правиха изключителни хора.

Г: Да кажем нещо... точно като спомена за това... да кажем нещо и за артистите, и... едни от най-големите артисти минаха през Сънчо, също.

Р: Първо във Редакцията искам да кажа, че, а... тези които създаваха Сънчо бяха писатели. Това е време... а... В това време , а... когато Леда Милева събира един сериозен писателски кръг. Мога да спомена , а... Кина Къдрева, Севдалин Генов, Маргарит Минков, а... Златина Билярска, Методи Христов, Христо Авксентиев, а... Димитър Михайлов... Изобщо сериозна ... а... група писатели... Димитър Спасов, който е автор на текста на Сънчо и който му прави може би 5-6 версии за различните шапки. Г: Да. Р: Това са хора, които създаваха... а... изключително креативни... След това дойде това (сочи отдясно стоящата му Бисерка Колевска) супер поколение на 70-те, а... на 80-те години... (усмихва се заради неволния лапсус и се обръща към Бисерка). Г: Ха-ха. Р: Ами... а... Да, значи...

Г: 70-те, тя още гледаше Сънчо.

Р: Значи, не-не-не! 80-те, грешка на езика, но, а...


Б: Ти ще ме изкараш по-възрастна от Сънчо?

Р: Значи, около 93-та, ако не се лъжа, Хачо направи конкурс и тогава се вля младата сила Бисерка и... а... Ваня Иванова. Изобщо, изключителни специалисти на кукли и ние във България... куклите са нещо много специално. Ние имаме изключителен куклен театър, който е световно признат. И тези уважаеми дами (обръща се към Бисерка) пренесаха... всичките тези качества на кукления театър на екрана, но в телевизионна версия, което е изключително.

А: Струва ми се, няма българин, който да не обича "Лека нощ, деца". И нещо, което си заслужава да обърнем внимание, а, преди рубриката е била около 12 минути... Р: 15! (поправя я Бате Румен) А: Днес... 15, а днес едва 5-6?

Р: Зависи от програмирането, а, има формати, които са 10, има 13 минути, има 5-6...

А: Или потребностите на децата са променени? Дали има нещо такова? Дали...

Г: Това е нещо, което се възпитава.

А: Това, че те бързат да консумират съдържание?

Б: Не бих казала. Проблема е, че от много дълго време се говори "Много скъпо е", "Какво е това "Лека нощ"? 10 минути пък бюджета е толкова огромен". А всъщност не е така, защото сега вече нещата, които сме правили се излъчват по 20 пъти. Те отдавна са се изплатили. И... според мене Телевизията много губи от това, че не възпитава своите деца, защото това е бъдещата публика. Г: Мхм. Б: Интересното е, че... много странното в момента е, че Драматичните театри се сетиха, че, за да имат добра публика, а... трябва да си отгледат първо малката публика. И в момента всички драматични театри са се обърнали към малката публика.

Г: В смисъл правят представления за тях?

Б: Като погледнете Театър София има 3 представления за деца - "Питър Пан", "Ян Бибиян", "Пипи Дългото чорапче". Сега Сатиричния театър има вече едно "Шума на върбите", сега Андерсен ще се прави. Г: Мхм. Б: Тоест, всеки един драматичен театър осъзна, че трябва да си възпита публиката. Само БНТ се отказва от тая работа...

А: И сега има предавания, които са ориентирани към детската аудитория. Да... разбира се да не изпадаме във а... във а... крайности. (Анна Ангелова в стремежа да защити БНТ и сегашното ръководство изпада в неудобно и с неясни аргументи оправдание). Ааа... но, тъй като а... колгите вече ми припомнят, че сме към края на този разговор, а... Какво е Сънчо за вас? Иска ми се така да завършим този разговор.

Р: За мене Сънчо е част от живота ми, част от цялата ми практика като автор и като... продуцент. Аз... не знам дали знаете, но другаде не съм работил освен във тази Редакция... А: Знаем. Р: Детска. А: Да, Румене, знаем. Р: И... ха... той е бил... Голяма част от моя живот. Това мога да кажа.

 

 

Г: Бисерка?

Б: На мен ми е много тъжно, че вече няма ак... истинско "Лека нощ, деца", т.е. да, има някакво, което е останало там парченце, но това са едни накълцани стари неща, нахвърляни и... (с навлажнени очи)    ДЕЦАТА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТОВА!

Г: Добре, благодаря ви. Ще чакаме по-добри... (видеото спира)

(ето и изрязаното накрая)

Г: Добре, благодаря ви. Ще чакаме по-добри времена.

А: Последната тема във днешното предаване беше рубриката "Лека нощ, деца". На 55 години. Сънчо за мен си остава един истински приятел от детството. Не знам... аа...

Г: Така е. И за мен е така. Не само от детството. От зрялата ми възраст, и от детството на моите три дъщери. Въобще няма какво да говорим. Хм... Сънчо си е класика. А... със това ви казваме "Лека нощ"... а... "Довиждане". А: Ха-ха. Г: Довиждане ви казваме!

А: На теб ти е бил съдружник. (следва общ смях) Г: Да. А: Довиждане. Ще се видим утре малко след 9.

-----------------------

Накрая само ще споделя, че това бе една искрена изповед на Бате ни Румен и Бисерка Колевска, които със своята откровеност, показаха каква болка и тъга се е стаила в душите им. И само си представете с какъв ентусиазъм Бате Румен и Правда Далекова бяха изгледали над 2000 часа! детска продукция, подготвили програма и план за управление на изцяло Детски канал от 6.00-20.00 часа като този на Чехите... и той се провали, когато правителството на Орешарски (БСП-ДПС) ги наказа (наказа БНТ за прекомерно отразяване на протестите) с НЕотпускане на допълнителни пари за този канал и останалите програми, чиито бюджет се повиши след цифровизацията и възможността за повече канали на така дългоочакваниете мултиплекси, и очакването за десетки програми в цифровия ефир. Накрая всичко бе смачкано, заради лобистки интереси и предоставянето на тези мултиплекси на частници, искащи милиони на година само за един канал, и само 70% покритие, и то само в големите градове. Планинските райони и селца нямат и сега покритие... Жалка картина, която сътвориха така нар. упраляващи, избрани с купени гласове от малограмотни и аморални първични хора... Такива хора избират днешните упраляващи, следователно те няма как да са морални и образовани и най-вече обичащи народа си и подрастващите му.

Благодаря ти Бате Румене, че въпреки всичките ти ангажименти, намери време и за нас в НД и ни даде толкова много разкази от кухнята на Телевизията и специално Детските предавания.

Дано скоро тази картина се промени и щастието отново настъпи в твоята душа и повече не ни се налага да гледаме подобни мъчителни изповеди като на "Осъденият на смърт"...

Успехи в бъдещите ти начинания и стискам палци да доживея ДЕТСКИ КАНАЛ в България, направен от истинска Държава телевизия!

----------------------------------

ПП: Кой кой е?

Бисерка Колевска кратка биография (из Формално-ком, 28 април 2015)

Бисерка Колевска е един от най-интересните родни куклени режисьори. От доста време насам наградите „Икар“ не минават без номинация на неин спектакъл. И тази година също не направи изключение - в категорията за най-добро куклено представление за награда за бореше спектакълът „Пук“, по приказката на Валери Петров (ДКТ-Бургас). Сред проектите й, които се играят в момента, бих отличила и постановките за деца в Театър „София“ – „Ян Бибиян“ и „Питър Пан“.
Бисерка Колевска завършва НАТФИЗ през 1982 г. Поставяла е в Сърбия, Черна гора, Унгария, Чехия и е носител на многобройни награди от фестивали в петнадесет държави. От дълги години работи в тандем със сценографа Свила Величкова. Не й е чужд и телевизионният опит - режисьор е на „Ние, врабчетата“ (по ЛНД с Къци Лафазанов 90-те) по БНТ и предаването „Говорещи глави“ (сезон 2007-2008) (епизод от 18 фев 2008) по TV7. 

Румен Николов кратка биография (из Агенция-Сливен.ком, 10 май 2012)

Румен Николов е роден на 9 декември 1951г. Той е драматург, автор на много известни ТВ предавания за деца, книги със стихове, пиеси за деца, текстове за песни. Работил е като главен редактор на „Детски и младежки програми” в БНТ от 1993 до 2011 г.

Неговите пиеси са носители на много награди от международни фестивали – „Мускетарят с маратонките”, „Монета във въздуха”, „Мой скъпи жабчо”, „Надникни”, „Нова приказка за стари вълшебства”, „Магия земна” както и мюзикъла – „Зеленият кон”. През 2009 г. филмът му „Серенада” получава най-голямата награда в историята на БНТ – „Златен Кайро” в конкуренция с повече от 280 филма.

Театърът за деца, драматургията и по-специално кукленото изкуство обаче е най-голямото изкушение на Румен Николов. През годините е създал повече от 15 пиеси, три от които са носители на награди от национални и международни конкурси: „Звън - звън” - втора награда на фестивала и втора награда на националния конкурс „Михаил Лъкатник” в гр. Ямбол, „Розовото змейче” първа награда за драматургия на международния фестивал „Златният делфин” гр. Варна.

Пиесите „Снегопад”, „Полет с ръкавица”, „Имало сега”, „Феите - Ах феите”, „Приказка за доизмисляне” са поставяни в различни театри у нас и в чужбина. През 2011г. е издадена книгата му „Звън Звън”, в която са включени десет от най-интересните му пиеси за деца.

"...Вторият ден на XIV Национален фестивал на детската книга, 10 май 2012 г., също е наситен с интересни прояви. От 9.30 ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров” започва постановка на ДКТ- Ямбол - „Ябълково-змейска приказка”. В края на представлението публиката ще се срещне с Румен Николов, автор на текста на спектакъла. ..." (историята продължава и с нашия сайт Нашето Детство, където Бате Румен украси страниците му с прекрасни истории. За него НД направи специална секция в "Специални проекти" - "Измислици-премислици". Благодарим ти Бате Румене. Жив и здрав!)

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Зико (17 декември 2015 14:36)

Браво, boysta3! ok2 


 
 
№2 от: kitten (17 декември 2015 15:24)

Благодаря, boysta3! oks 
--------------------
 
 
№3 от: tivesto (17 декември 2015 20:16)

Благодаря, boysta3! Ако не го беше споделил това интервю тук, никога нямаше да разбера за него! Жалко за Детската Редакция на БНТ... Другите държави градят, създават нещо ново, а ние затриваме... Много сме добри в това, като нация...
--------------------
 
 
№4 от: Anakin Skywalker (17 януари 2016 17:41)

Благодаря smile и от мен на Бойко и на Бете Румен че отново ни потопиха в детстките спомени.! hi  С известно закъснение изгледах участието на Бате Румен в Сутрешния блок на БНТ. (В квартирата ми в чужбина нямаше надежден нет както и приемане на програмата на БНТ Свят) Но нека не не се спирам на неприятните емоции споменати в статията. За Сънчо много сме говорили и дискутирали за любимите анимационни филмчета и за Педя човек лакът брада. Иска ми се сега да задам един творческо провокативен въпрос на който най сетне да намерим отговора.  В играта, за която успях да проччета в нета         КОД КИНО се запознахме с местата където са снимани едни от най любимите ни БГ филми, но за ембламатичните дестки така и не се разбра къде точно са снимани. А имено: коя точно е кооперацията в която е сниман Войната на таралежите? и кое е даскалото рабзбира се. По мои наблюдения се касае за ж.к. Яворов или Гео Милев. Както и за Къщата на сем. Фотеви и апаратмента на сем. Панчеви във Васко да гама от село Рупча?
--------------------
 
 
№5 от: Румен Николов (7 февруари 2016 21:22)

Благодаря за вниманието,Бойко! Не знаех за тази твоя обширна и точна статия. В интерес на истината отдавна не съм идвал в "Детството", бях ангажиран с много проекти в театри, новата ми книга с пиеси и т.н. Благодаря на всички от махалата за интереса към моята скромна личност. Да наистина закриха детската редакция сега има само две български предавания, които са в събота и неделя. Първото е нещо като компилация на "Милион и едно желания" и се нарича "Милион и две усмивки", а другото е "Бърколино"-куклена, тип образователна програма. Държа да кажа ,че аз нямам нищо общо с тях. В последните три години се занимавах с различни други програми не само детски, с някои фестивали, детските новели за Евровизия и обработка на чужди филми за ЛНД, когато дойдат... А те не идваха като специална селекция правена от специалисти, а като пълнеж/Бонуси/ към филмови пакети за възрастни. Съжалявам, но такава бе програмната политика на това ръководство спрямо детските програми и не само за тях. Просто приоритетите им бяха други предимно публицистика ,новини, спорт и филми. Смени се и производствената структура в БНТ, съкратиха много хора. Не коментирам дали това е правилна програмна политика или не, защото просто съм се зарекъл, за БНТ където е минал целият ми творчески път и то в детската редакция, да не казвам лоша дума.  Сега в БНТ щатен има само един специализиран редактор на детски програми. За съжаление от септември месец 2015г. и аз, и Правда Далекова сме пенсионирани. Друг е въпросът дали искахме това. Фактите са си факти, но животът продължава. Все пак това, което съм направил никой не може да ми отнеме!!! Например вие помните моите програми...  И накрая, аз си оставам ваш приятел и винаги може да ме потърсите или питате за каквото пожелаете! Ако имам информация ще ви я разкажа! Ей, махалата, и такива работи има в живота! Поздрави на всички! Ваш Бате Румен 

P.S - Искам да помоля администраторите, ако е възможно  да публикувате този мой текст, не само като коментар , а и като отделна статия. Иска ми се да я видят повече приятели от "Детството". Благодаря!


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 12
Потребители: 0
Гости: 12

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!