Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Януари 2022    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Януари 2022 (6)
Декември 2021 (1)
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Сагата продължава - Част 2, глава 1
12-03-2009, 01:58 | Автор: eli | Категория: Специални проекти / Велика книга
~ ЧАСТ 2, ГЛАВА1 ~

Жълтият портал бе висок почти колкото камионетката. В единия край винкелите бяха захванати за стената на склада, в другия за скърцащата врата за "пешеходци", вяло охранявана от потен дневален. След осеяната му с обелки от слънчоглед беседка започваше алея портрети на ястребинчета и ремсисти, после солидната ограда на спортната площадка, отсреща плац, градинки, нова ограда и...

МОРЕТО

Което в момента изглеждаше далечно почти колкото преди седмица в София.
– Тебе, чичо Данчо, те познавам, караш доматите в стола - важно провлачи вторият дневален, високо момче с крива усмивка. – Камиончето ти е в списъка и всичко. Ама тия двамата, не ги знам.
Шофьорът, който още от Бургас мечтаеше за студената бира на домакинчето, сумтейки се почеса под потника. Е това става, като им отпуснеш края на хлапетиите. От него да зависеше, всичките ще ги строи на плаца, да си пазят Михаля колко щат. Ама на припек, не като тоя, скрил се на сянка да философства, а на бат ти Даньо доматите да ги пече слънцето и да му ги прекарат пак второ качество.
– Виж сега, малкия – почна уж благо. – Момчетата ви ги пращат от Мичурин, дет’ се вика, първо качество, софиянци.
– Ама не сме ги искали – усмихна се още по-криво дневалният. – Тука пише, камион и домати. Не пише софиянци. Софиянският лагер е по-надолу по пътя, след капанчето.
– Знам го къде е – сопна се бат Даньо.
– Ами, карай ги там. Аз не съм... пълно, пълно...
– Упълномощен – подсказаха измежду щайгите с домати отзад. – А аз като не съм софиянец, може ли да вляза?
Бат Даньо облещи очи и за малко да се прекръсти, напук на партийната си книжка, дето един Господ я знаеше къде бере праха в TKЗС-то.
– Абе, малките, що така бе? – проплака. – Аз план гоня, домати имам да разнасям на още три лагера, а вие сте седнали да си играете на войници. После чичо ви Даньо ще е крив, като ви е увехнала салатата. Ама пада ви се, до края на смяната домати с ориз да нагъвате.
– Те без друго не са ти много пресни доматите – обади се определено софийски глас отзад. – К’во бе, що се ръчкаш такъв? Аз домат да не би да не съм виждал, като не съм от село?
Тук Бат Даньо не издържа, с пуфтене скочи от раираната седалка и свали двете раздорни личности от камионетката си. Да не бяха печално увисналите им от жегата червени връзки, щеше да хване оня дребния и за ушите, ама така някак не вървеше.
– Аз услуга му правя, то ще се ми заяжда с доматито – изръмжа. – Тука стой, къде хукна пак?
– Ами, към софийския лагер.
– Умрели там за тебе. Тука стой – кресна, този път на дневалния. – И ми го разкарай тоя халваджийски тефтер от физиомутрата. Ще разпиша, друг път. Отивам да се разправям с началник лагера. Не ви е срам, да ме разкарвате в тая жега, на белите ми коси...
И всъщност плешивият бат Даньо нещастно пое по напечения асфалт към администрацията.
Трите момчета едва изчакаха да се скрие зад ъгъла и прихнаха.
– Ама голяма терца е тоя чичо Данчо – подхвърли високото момче. – С домати с ориз ще ме плаши.
– Че к’во му е лошото? – за пръв път се обади вторият дневален от беседката. – Вчерашната мусака да не беше кой знай к’во. И закуските им не струват, трети ден кашкавал и кисело мляко със захар, ще почна да муча вече...
– Ти си подложи, Красенце, със семки и от глад няма да умреш – успокои го презрително високия и облегнат на бариерата, вече открито огледа новодомците. – А вас за какво ви изгониха от Мичурин?

~~~
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: admin (12 март 2009 05:20)
Е,  що пък намесваш тук админ? Аз съм ехееееееееееееее... Държа си само на 13-тото място (ако ли не 113-тото)
Но иначе имам въпрос, който бе задаван и преди: няма ли да се намери и илюстратор? Много по-интересно ще е!
--------------------
 
 
№2 от: zaharisa (12 март 2009 10:47)

Тъй да е, в Мичурин можеха да направят сал и да ги гонят граничарите по Резовската река
И все си мисля, че нещо ще ги върне в Странджа ninja
А как ми се приядоха тогавашни слънчеви домати...


 
 
№3 от: Cvetan (12 март 2009 11:21)
Калпазани такива! Какво ли са"забъркали  в лагера в Мичурин? Как ли  е минало пътуването до Равда заобиколени с толкова щайги домати...
 

 
 
№4 от: gamina (12 март 2009 11:25)
Доматитооооооооооооо smile24

Ама трябва пак да ги съберем с Юлия и Станислав... ако някой не го направи - аз ще се погрижа като ми дойде реда. А какво ли правят родителите им... малеее, горките

 
 
№5 от: isi (14 март 2009 13:31)
Абе тези двамата дали пък не са излъгали чичо Данчо за това, че са "командировани" за Равда? Пак нещо "пионерско" може да са пробутали, а той, както благоговее пред пионерските връзки, да ги е натоварил сред доматите... Май са намислили нещо... --------------------
 
 
№6 от: Надя (23 април 2009 16:55)
Цецо ще пишеш ли? Домъчня ми за наш Венци

 
 
№7 от: Cvetan (24 април 2009 09:45)
Пиша,пиша.До няколко дни ще разберете Венци и Камен в какво са се забъркали.А семейството на Венци,как ли си карат почивката?

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 8
Потребители: 0
Гости: 8

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Кой е любимия Ви празник?