Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Май 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
Архиви
Май 2020 (1)
Април 2020 (6)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Просто деца
29-11-2012, 13:06 | Автор: dani | Категория: Специални проекти / Къде остана детството?

 Просто деца

Тази история ми се случи преди няколко години.

Има неща, които са вътре в нас и ни отделят от света на детството. Те не са следствие на физиологични промени или натрупан житейски опит. Те са по-скоро промяна на мисленето. Децата в редица случаи не разсъждават като нас. Нямам предвид тяхната наивност, всички тези “детинщини", които са характерни за детската им възраст. Ценното в детския начин на мислене е простичкото, без извъртания отношение към нещата около тях. Ето като в тази история.

Приятел

В родния ми град има Дом за сираци (ДДЛРГ). Тогавашната директорка на Дома ми е съученичка и често  по нейна молба правехме с няколко приятели малки услуги на Дома, когато имаше нужда от това. Покрай тия посещения станах познат с децата и като ме видеха из града, ме поздравяваха. Аз пък ги черпех в някоя сладкарница или им взимах вафли от близкия магазин.

Така се случи и този ден. Разхождах се из центъра на града, когато Пепи* ме забеляза и ми замаха с ръка.

 Пепи е циганче. Много е контактен и ако му обърнеш повече внимание, ще те затрупа със своите детски въпроси, на повечето от които отговорът не е лесен дори и за възрастен.

Детето дойде до мен да ме поздрави. Попита ме кога пак ще дойда в Дома. Като знаех, че сега ще последва поток от въпроси и разни детски приумици, побързах да го заведа в близкото магазинче и му купих оттам пакет бонбони.

За да има някаква “педагогическа полза" от тази среща, му казах, че не бива да изяде сам бонбоните, а да ги сподели с приятелите си. Момчето бързаше да разпечата пакета, но ме слушаше внимателно какво говоря и кимаше в знак на съгласие. Най-накрая успя да разкъса пластмасовата опаковка, разтвори широко пликчето и  ми го поднесе:

 - Заповядай!

-  Какво “заповядай"?...

 - Вземи си !

- Но защо ми даваш на мен, нали аз ти ги купих – стана ми смешно от тази детска “услужливост"?

 - Защото си ми приятел! Нали каза да ги разделя с приятелите?

 -------- 

* Името на детето е променено

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: ssi (30 ноември 2012 09:28)

Всъщност детето е искало по-бързо да ги изяде, а ти си приятеля, който е най-близко!

 


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 18
Потребители: 0
Гости: 18

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: