Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Август 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
 
 
Архиви
Август 2020 (2)
Юли 2020 (4)
Юни 2020 (4)
Май 2020 (1)
Април 2020 (5)
Март 2020 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
РаДеЦки Глашатай брой 5
17-04-2010, 00:58 | Автор: Simpra | Категория: Специални проекти / РаДеЦки Глашатай

РаДеЦки Глашатай брой 5

Отворете широко прозореца, затворете очи и вдишайте влажния въздух на хладното утро, където между зората и изгрева, вчера и днес са на една чаша кафе разстояние. Докато древната живителна кафява течност изригне в резервоара на старата кафеварка и звукът привлече спящия ви мозък към котлона, заслушайте се… и чуйте – някъде в далечината трака влак. След него… Настъпва царството на тишината, когато ранобудните още спят, а нощните птици, вече изнемощели, са повалени от дълбок сън. Ако времето може да спира, то това е моментът, в който можете да го хванете! Ако се интересувате къде точно се случва това на измервателния ви уред, наречен часовник, то е някъде между 5:30 и 6:00. Там небето е синьо-сиво. Черното мастило на нощта се оттича на Запад, а с него си тръгва и Зорницата, за да догони дружките си, пременена като Вечерница. Небето за кратко заприличва на кадифено одеяло, преди да се превърне в сутрешно капучино със сметанови облачета. Единствено вашето туп-туп сърдечно отбелязва миг след миг в тихите ви бавни мисли. Тенекиен звън на нечий будилник ги прогонва. Някъде шуми вода от чешма – някой си плиска лицето и отваря очи. След още няколко мига тишина, се отварят още прозорци. Въздухът бавно се променя. Тук-там някой кашля, отнякъде млековарка свисти като парен локомотив. Вече не може да се чуе влака от далечината. Стара кофа глухо лунгурка кръгове по паветата. Камионът тежко се отдалечава. Сега спокойно може да чуете птичките. Отначало плахо се обаждат една-две. Бързо стават три-четири-осем-десет-каква глъчка! И колко са много! На едно дърво сигурно има дузини. Всички цвърчат, карат се, викат! Мога да се обзаложа, че чувам как тръскат перушината си, точно както съседката изтупва юргана си. Надпреварват се да започнат деня си - досущ като хората. Някой пусна радиото. Небето вече розовее. Слънцето бавно избута спрялото време и то завъртя сезоните на деня. Вече е сутрин.

Кафето днес е както го обичате – с вестник.

Добро утро! Най-напред отпийте глътка кафе, че инак мозъкът не може да настрои на фокус очите!

На въпроса "Какво е вашето участие във всенародните дела?" от с. Садовец в Плевенски окръг отговарят - "Наше свято задължение". Бригади от непланирана работна ръка (работоспособни пенсионери, някои вече на 82!) ще помагат при прореждането и окопаването на цвеклото. Лозарската бригада (пак с помощта на пенсионерите) вместо 100, изнесла 200 тона грозде. А бригадата, почистила 1300 декара от "тръне и бодли" придобила авторитет като станала пример за младите. "Не ви е срам!" – викали те по младежите, които се "покривали по кюшетата"

РаДеЦки Глашатай брой 5

Във Видин изграждат ръководства на жилищните кооперации още по време на строителството.

РаДеЦки Глашатай брой 5

Продължаваме на строителна тема със следващото кратко съобщение:

РаДеЦки Глашатай брой 5

Търсят се научни сътрудници:
РаДеЦки Глашатай брой 5

Малко хокей за мъжете и… футбол – за жените!!!

РаДеЦки Глашатай брой 5

И една покана, която намерих в пощенската си кутия на връщане от миналото – Културно-просветен клуб "Гоце Делчев", Прилепска секция, кани:
РаДеЦки Глашатай брой 5

Поканата ме подсети отново за дядо и най-после разбрах защо ме сполетяха тези стари вестници – в един от тях намерих статия за него. В нея може някой да разпознае майка си като студеНКа, чийто телефон е нямал дисплей!
РаДеЦки Глашатай брой 5

Нашият специален пратеник mchukanov за тази ранна съботна сутрин прераде репортаж от Странджа-Сакар. Истински план-мечта:

РаДеЦки Глашатай брой 5

РаДеЦки Глашатай брой 5

РаДеЦки Глашатай брой 5

Настана време за реклама с "Катя" – специален сорт зимна пшеница от Павликени:

РаДеЦки Глашатай брой 5

ЗА ДЕЦАТА

ОТНОВО ПИф

РаДеЦки Глашатай брой 5

РаДеЦки Глашатай брой 5

РаДеЦки Глашатай брой 5

РаДеЦки Глашатай брой 5

 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: tivesto (17 април 2010 02:02)
Браво Simpra ! Чудесен нов брой и страхотна статия! Поздравления ! read--------------------
 
 
№2 от: катя милушева (17 април 2010 09:38)
 ЧУдесно SIMPRA, на дядо ти му е било лесно с тези прилежни студенти hiphip hiphip ! Тъкмо си мислех,че днес няма да мога да прегледам весткика...!

 
 
№3 от: mchukanov (17 април 2010 12:49)
  Ей, Симпра - на фокус-мокус, а  - редакционният коментар подейства по-добре от глътка кафе! Чаша думи, глътки шумолят... hiphip nomer1--------------------
 
 
№4 от: undo (17 април 2010 18:37)
Страхотно съботно издание, Simpra! А що е "поседок"? Нещо като кръжок или събрание ли?

 
 
№5 от: pasha (17 април 2010 21:48)
Не съм от ранобудните, но тази магия на зазоряването ме омая!От понеделник ще включвам сетивата си в 5:30. Обещавам! Честна пионерска!


 
 
№6 от: Anakin Skywalker (18 април 2010 15:50)
SIMPRA,  ама защо не си оцветила книжата за Пиф.tongue3
(тази малката, джобен формат)?--------------------
 
 
№7 от: Krista (18 април 2010 19:11)
Ундо, "поседок" е нещо като...гости, мисля, т. е. да отидеш на гости, на "поседок" у много близки хора.
Симпра, чудесна статия!  Материалът за керамичните плочки, ме подсети за въпросното качество с оценка "К", което и до днес се чудя, какво точно е означавало (май, нещо много, много добро, ама защо пък "К"?...) А, май и тогава са правили печатни грешки, защото "общият успех е, отличен 4,64"...

 
 
№8 от: undo (18 април 2010 19:22)
KRISTA, благодаря за пояснението, май синоним е "седянка".

 
 
№9 от: Simpra (18 април 2010 23:33)
Поседок е точно кратка седянка, а колкото до защо не съм оцветила книжакта, то е защото беше на мъжа ми, но и да е беше моя пак същото - всичко се пази, да има и за другите, за да му се радват (от зодията ни ще да е!)
PASHA, можеш и изгрева на Луната да наблюдаваш някой път - някъде, където има хълм, или планина и тя леко осветява контурите му, преди да се покаже и се получава едно вълшебно сияние, докато не се покаже леко, после още малко и още малко и накрая е точно като златна монета, която се опитва да се търкулне по склона и после изведнъж като че ли се вижда как подскаща леко и вече небето я поема от земята. Това го гледахме като деца лятото - загасяхме лампите, тътрехме столовете и зачакваме да се покаже Луната. Ако някои нещо шумолеше му шъткахме, точно като на кино, когато някой ти пречи да гледаш филма.--------------------
 
 
№10 от: mchukanov (19 април 2010 00:12)
  Хехе - зодията, Симпрааа - пускай обява за астролог за хороскопите xixi2
... или поне да изровим от онези, циклостилните--------------------
 
 
№11 от: Simpra (19 април 2010 10:56)
Ще ви спретна аз една рубрика за следващия брой! gag--------------------
 
 
№12 от: Cvetan (19 април 2010 11:54)
Даа,не е лошо да има такава рубрика и естествено да започне с нашата зодия smile24 smile24 smile24--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 20
Потребители: 0
Гости: 20

Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?