Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Ноември 2021    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
 
 
Архиви
Ноември 2021 (1)
Октомври 2021 (4)
Септември 2021 (4)
Август 2021 (5)
Юли 2021 (2)
Юни 2021 (2)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Каня ви на кино!
17-06-2010, 16:17 | Автор: Боряна | Категория: Свободно време
»Чичкоооооо, пусни лампата, че стана много тъмноооооо!». Смях в залата. Това не си го спомням, но според нашите това била спонтанната ми реакция, след като ме завели на кино за първи път. И тъй като не съм издържала на присмеха и съм продължила да озвучавам филма, мама ме завела в градинката на Народния театър, а сестра ми и татко догледали филма.
Да, ама не. След това не особено обещаващо начало, ходенето на кино ми стана НАЙ-ЛЮБИМОТО НЕЩО НА СВЕТА. Ходех с мама и татко. С баба и дядо. Със сестра ми. С децата от блока. Със съучениците. С другарчетата от село. Много пъти съм ходила и сама. Имам чувството, че съм изгледала всичките филми, които са излизали по кината в онзи период. И нещо много странно – и до сега си спомням най-подробно кой филм в кое кино съм гледала. Така че – каня ви на разходка из кината на моето детство.
Започвам географски – най-близо до любимия ми квартал Надежда /само на няколко спирки/ беше кино "Освобождение». Намира се точно срещу сградата на 7-ма поликлиника и там твърде често ползвахме сцената и от училище, имаше музикални електории, народни танци и прочие. Лошата му страна беше, че беше едно твърде затънтено кино и често отменяха прожекции, заради непродадени билети /случвало ми се е да съм потенциален единствен зрител/.
В близост беше киното на Централна гара, не си спомням имаше ли име или си беше просто "Киното на гарата». Там не обичах да ходя, защото от една страна и тогава Гарата не беше твърде примамливо място, а от друга хората масово се изнасяха по средата на филма, за да си хванат влака. Там гледах "Мики и Мод».
Тъдъф-тъдъф. Минаваме Лъвов мост и се озоваваме право в КИНОТО с главни букви. Кино "Цанко Церковски» – това си е МОЕТО кино. Пред него продават фруктов сладолед. А отстрани са залепени най-вкусните милинки на света! Правеха ги на място, винаги бяха топли, а отвън се разнасяше такава миризма, че и сега огладнявам. Над киното имаше голям транспарант, на който едни не съвсем талантливи художници изписваха името на новия филм и се опитваха да нарисуват сцена от него. Така Маюри странно напомняше за Франкенщайн, а Люк, Леа и Хан Соло – за трите мечета… Столовете бяха от една мекичка червена материя, лелките бяха доста любезни, а тоалетните – чисти. Мисля, че пред това кино съм се редила на най-дългите опашки в живота си. Помня, че ходехме за билети няколко дни по-рано, а ако филмът си заслужаваше сбъдвахме изконната мечта на всяко хлапе – заставахме в ранни зори и успявахме да се доберем до билети за ПЪРВИЯ РЕД НА БАЛКОНА! В Цанко Церковски съм изгледала най-хубавите филми. "Междузвезни войни», "Трима звездни мускетари», със сестра ми гледахме "Божествени тела» …. Списъкът е безкраен. Там с децата от блока саботирахме една от прожекциите на "Клеопатра» с Лиз Тейлър и Ричард Бъртън. Малииии, колко беше дълъг тоя филм! Че и чернобял на всичко отгоре, и ужасно скучен! За сметка на това – близо три часа! Бяхме си взели билети за последния ред по средата и точно над нас излизаше лъча /или както там се казва/ от камерата. След кратко съвещание, проведено естествено шепнешком, дружно започнахме да си хвърляме якетата и да закриваме образа. Ей, голяма веселба беше! После една леличка яко ни мъмри, но ми е останал хубав спомен. До ден днешен не се навивам пак да го гледам тоя филм, въпреки че някои твърдят, че бил хубав…
"Цанко Церковски" имаше и малък салон – в него можеше да наваксаш, ако си пропуснал някой хит. В интерес на истината, там въртяха по няколко филма на ден, а заличката беше малка и уютна като шоколадов бонбон. Там съм гледала "Текс и Властелина на вулкана» и "Черната стрела» – и двата са ми много любими! В доста по-късен етап, този салон беше и единствения в София, в който експериментално разрешиха пушенето. Сложиха масички и стана почти като пиано бар, но беше твърде за кратко. Мога да разказвам за КИНОТО с часове, но времето и мястото налагат да продължим по-нататък.
По-нататък е кино "София». И то си имаше рисуван транспарант, само дето художника е доста по-талантлив. То беше едно много хубаво кино. Влизаш през един тунел, а по стените са наредени снимки на най-известните ни артисти. Мама обикновено въздъхваше, гледайки ги: "Лееле, колко са млади!» Споменът ми за това кино е, че там беше хладно и го предпочитахме обикновено през лятото. Не че е имало климатик, явно нещо от сградата. Та там гледах "Роден на 4-ти юли» /и то няколко пъти, защото момичето, което седеше до мен на чина беше родено тогава/, "Уилоу» /много пъти, защото ми беше много любим/ и култовите за времето си: "Манастирът Шао Лин», "Бойното изкуство на Шао Лин», "Хон Гил Дон», "Щастливка 13»… /май имаше още един с подобна тематика, но спомена тук ми изневерява. "Щастливка 13» естествено ми беше най-любима, защото беше момиче. Насън да ме бутнеш, рецитирам финалния диалог, преди големия бой:
- "Коя си ти?
- Тринайстата сестра!
- Кой те изпраща?
- Твоите жертви!
- Сигурно си дъщерята на Хъ Ци?
- Позна!!!» – и голям тупаник следваше. Правдата възтържествува и всичко щеше да е съвсем наред в моите очи, ако тя не се беше хванала накрая с един абсолютен бездарник, дето не можеше да набие и котка.
По-нагоре по улица Георги Димитров и вляво. Попадаме в кино "Севастопол». То завършваше т.нар. Света троица от най-посещаваните от нас кина. Обикновено започвахме към 13,00 часа от "Ц.Церковски", проверявахме какво дават в "София» и "Севастопол» и си избирахме кой филм да гледаме от 14.00 часа. Всъщност това бяха три кина на 300 метра разстояние. В кино "Севастопол» често ни водеха от училище. Мисля, че там гледах "Вчера» и "Маргарит и Маргарита». Сигурна съм, че там гледах "Хроника на една предизвестена смърт».
Продължаваме с пътешествието. Минаваме през подлеза на ЦУМ, покрай "Шератон», Съдебната палата отсреща, завиваме и попадаме директно в две кина - "Москва» от едната страна и още едно от другата, дето убийте ме, ама в момента не мога да се сетя как се казваше. / Сетих се, сетих се – кино "Димитър Благоев»!!!/ В "Москва» се качваш за да стигнеш до залата за прожекции, в другото слизаш по стълби – идеална симетрия. Тези две кина си ги обичах много, защото с един поглед получаваш пълна информация за съответната прожекция. В кино "Москва» гледах "Имало едно време в Америка», а в другото с дядо гледахме "Взвод». Абе гледахме е доста преувеличено /била съм сигурно 9-10 годишна/ - дядо чудесно спеше на всеки филм, а по времето на тоя аз усърдно се занимавах с факта как хубаво свети дисплея на новия ми електронен часовник…
После – по трамвая, по трамвая, вдясно и попадаме в любимото на всички деца кино "Култура». Това по моему беше най-детското кино на света. Имаше само няколко прожекции на ден и винаги много нестандартни решения. Там можеха да се видят и не толкова популярни за времето си филми, включително и "проверени " такива и идващи отвъд Желязната завеса. Аз обаче си го свързвам най-много с "Румбурак».
Точно до кино "Култура», малко по-встрани беше кино "Славейков» /междувременно сме се оказали на този любим площад/. То също беше едно хубаво и чистичко кино. Салонът беше по-малък и трудно се намираха билети, но ние успяхме да се вредим за един "Флаш данс».
После свиваме вдясно и излизаме на "Витошка», а там се помещава кино с гръмкото заглавие "Млада гвардия». Не знам дали заради името, дали заради нещо друго, но това не ми беше от любимите кина. Ходила съм няколко пъти, но не си спомням филмите. Грешка – спомням си един – там първото ми гадже ме заведе да гледаме "Конан Варварина». Взехме си билети за последния ред и … добре де, не твърдя че съм изгледала "Конан Варварина»…
Ами – май е време да се прибираме, това са кината, които са ме приютявали години наред. За протокола – често ходехме в Дома на съветската наука и култура да гледаме руски филми, веднъж-дваж съм била в кино "Изток», в "Одеон», в едно на "Витошка» и май "Евлоги Георгиев», имам смътен спомен и за едно на "Жданов», около магазина "Ян Бибиян», за кратко имахме кино и в квартала – в Културния дом "Лилия Карастоянова». А кината с наименования "Урвич» и "Аура» и до днес са ми загадка…
Трябва и честно да си призная нещо – никога, ама съвсем никога не съм ходила на лятно кино. Все нещо се случваше – я дъжд, я ресторант, я гости…. абе не ми било писано. За последно, миналата година след като три поредни дни организирах дечицата от къмпинга за ритуално гледане на последния "Хари Потър» в лятното кино на Китен, се оказа, че сме объркали нещо датите и ще го пуснат след нашето заминаване. Даваха някаква глупост и аз пак останах с пръст в устата и таван над главата, ама такъв ми бил късмета.
Накрая малка равносметка. Днес кино "Освобождение» е механа. На Гарата кино няма. "Цанко Церковски» е затворено и от години стои една пожълтяла бележка "Киното е в ремонт». Сърцето ме боли като минавам от там, а ми се случва почти всеки ден. Гледам да съм на другия тротоар. Кино "София» е магазин за бани. Слава Богу – в кино "Севастопол» сега е Дома на киното и могат да се видят доста интересни неща. Кино "Димитър Благоев» е ресторант "Бел Вю», на мястото на кино "Москва» /ако се ориентирам правилно по етажите/ има китайски ресторант. В кино "Култура» няма нищо, а кино "Славейков» просто го няма. Няма го и "Млада гвардия». Всъщност, ако сега решиш да ходиш на кино в София ти остават "Арените» и МОЛ-ове. Страшно мразя МОЛ-ове. А "Арената» ми действа обезличаващо. Ето защо сега почти не ходя на кино. Добре съм се сработила със Замундата.
Доста тъжно, нали? Почти като порастването…
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Чудакът от 6-ти Б (17 юни 2010 16:39)
Киното на Жданов до Ян Бибиян е кино "Македония", онова на Витоша и Патриарха е студийно кино "Витоша" (сега там е Хеликон), "Урвич" е кварталното кино на Лагера и Хиподрума, "Аура" е на близо до ъгъла на Стамболийски и Кон. Величков - там сме ходили чак от Младост, за да гледаме "Нова надежда". Кино "Асен Златаров" беше на Ботев. Май не сме казали само "Сердика" и "Левски", както и "Влайкова" - единственото освен Дома на киното и кино "Дружба"/"Одеон", което си остана кино. Кино "Младост", на чието отваряне страхотно се радвахме, се оказа нищо работа и отново се върнахме към "Изток", което ни беше най-близко. 
Ааа, и лятно кино "Мир", разбира се!

 
 
№2 от: isi (17 юни 2010 16:42)

Иха!  :))) Ама и "Уф!" :((
Всички неделни детски ала   "Ну, погоди", всичките "Измяна и отмъщение",  "Непобедими от Удан", а също така и "Време разделно", "Умирай трудно"  (първият ми американски екшън, след който бях възхитена и просто бях шашната, че главният герой не умря - при такова заглавие! :)) ... всички съм си ги гледала в нашето единствено кино "Киното", което никога не съм знаела, но скоро прочетох, че се е казвало "Ленин". Прочетох това в една стара брошура, тъй като от страшно много години то си е Търговски център и няма и следа от стари надписи, че дори снимки негови никъде не откривам ... Търговски център "Киното" наместо съседния голям стар  ГУМ, който си остана  доста поизпразнен и рушящ се... От дълги години нямаме нито едно кино в родния ми град!  
Но всъщност на Гарата в "Дом на културата  на транспортните работници" имаше кино зала и всъщност там със си гледала "Индиана Джоунс и Храмът на обречените". Чудесен спомен от тази странна, тайнствена за мен  зала :))) Вече и самият дом не функционира, да не говорим за залата!
--------------------
 
 
№3 от: nelly_s (17 юни 2010 17:16)

За първи път ме заведоха на кино в Горна Оряховица в салона в Захарни заводи (по-късно - захарен комбинат). Столовете бяха наредени в две колонки и заковани с летвички един за друг (не-помня по колко стола бяха в редичка, ама поне едно 10-12 имаше). Ако някой на по-вътрешно място закъснееше, всички ставахме, за да му направим място. На по-възловите места на филма, някой запленен зрител се движеше неспокойно и целият ред скърцаше и се клатеше. Миришеше някак странно - на прах, на старо... и много вълнуващо. И да не  си помислите, че филмът продължаваше цял ден, та затова си носехме храничка и водичка. Отзад имаше нещо като веранда и там седяха по-големите и "заводските хулигани", които се кискаха, кометираха на глас и си показваха ръцете пред апарата и те излизаха големи и страшни на екрана. Там гледах "Слонът, моя моя приятел", един филм за АББА и още колко други.


 
 
№4 от: isi (17 юни 2010 17:39)

Ха, Nelly_s!  Аз също в предишния си коментар говорех за кината в Горна Оряховица - моя роден град! Но никога не съм знаела за тази зала в Захарни заводи! Знаех за тази на Гарата, в Дома на транспортните работници, по обясними причини -  моите родители винаги са били железничари :)) Благодаря за споделеното!
--------------------
 
 
№5 от: Зико (17 юни 2010 18:03)
Вярно, едно време даже по селата имаше кина. Сега с тия Интернет, кабелни и ДВД плеъри почти не останаха. Има градове с по 100 000 жители без кина, да не говорим за по-малките. podsmruk
Помня мощния звук на най-доброто кино в нашия град. Имаше и Долби съраунд, което тогава разбира се не знаех какво е. viktori
Помните сигурно, че нерядко нямаше места в кината. Например на Хон Гил Дон.


 
 
№6 от: toni_1976 (17 юни 2010 19:15)
Ехххх, София, София... там е имало много кина, в които сте ходили!
А тук - в Стара Загора имаше само 5 кина... в които съм ходил 
Но въпреки това с умиление си спомням за онези далечни и хубави дни, когато чакахме на опашка за билети за филма "Индиана Джоунс и... ", а сега чакаме на опашка за евтини цигари (!) smile24

Почти всяка неделя ходихме с тайфата от блока на безплатни детски прожекции в кината, където сме гледали "Ну погоди", "Тримата глупаци" и др...
sun


 
 
№7 от: undo (17 юни 2010 20:12)
Цитат: ivo.t
 И Красно село не сме казали
... че и Княжево

 
 
№8 от: Маргарита Василева (17 юни 2010 20:14)
"Индиана Джоунс и храмът на обречените" беше първият филм, който гледах в Киното на Горна Оряховица - това на центъра. А преди това от от градината, в която ходех - в с. Асеново, редовно ни водеха на детски анимационни филчета. yeyeye Една ограда делеше киното и градината и вероятно така са ни развличали.--------------------
 
 
№9 от: donaddt (17 юни 2010 20:39)
Абе и други кина не сме споменали. Като например култовото кино Сердика. А там пък какви опашки ставаха. А и то с много хубав звук. Аз и като по-голяма съм ходила там. А сега е тъжна история. Пък Красно село... е, там бяха едни от първите ми срещи с киното. И кино Георги Димитров сме пропуснали в по-горния списък. На Възраждане. ПДК Дружба, оф, имаше и едно кино в квартал Редута. Помагайте. А кино Одеон тогава се казваше кино Дружба. И имаше далеч повече прожекции от днешните 2-3. Някой ходил ли е на кинолектории? Аз един път се бях абонирала, но отидох само на 3 филма.

 
 
№10 от: ive (17 юни 2010 20:42)
И "Петър Берон" - до Южния парк. И "Светлина" - близо до бул. "България".

 
 
№11 от: Цонка (17 юни 2010 20:49)
Борянкаааа... hi
Благодаря ти! Не съм била на по-хубава кино-разходка!
Ние си имахме в Толбухин две кина "Родина" и "Добрич" с по две зали - малка и голяма. В голямата в "Добрич" си провеждахме пионерските сборове. Но в голямата на "Родина" съм гледала повечето филми от осемдесетте, които си заслужаваха да бъдат гледани. Пред "Родина" се уговаряха повечето срещи с приятели. Висяли сме на четирилентови опашки за "Междузвездни войни", от който нищо не разбирах, но гледах 4-5 пъти в тон с модата. Там ни водеха и на всички задължителни прожекции, на срещи със създателите на филмите и пр.
Но най-запомнящото се остават  три неща: 1. миризмата в киното - на печен слънчоглед и прашни седалки попили потта на многото зрители минали през тях; 2. великолепните, огромни постери  над козирката на кината, обявяващи прожекциите; 3. светещите нощем гигантски букви от имената на кината.
Страхотен спомен!!!
Сега и двете кина са обърнати на търговски обекти. В "Родина" има два вехтошарника, банка и разни магазинчета. Пред "Добрич", точно до входа за четните номера, има павилион с табела по-голяма от тази на киното - "Кебапче - 0,80 лв." Тъжна работа. rev--------------------
 
 
№12 от: undo (17 юни 2010 21:20)
Цитат: donaddt
Пък Красно село... е, там бяха едни от първите ми срещи с киното.
И моята най-първа... "Дънди Крокодила", ако не се лъжа.

 
 
№13 от: bat_mitco (17 юни 2010 21:29)
    ЗИКО,ЗИКО...КАКВО Е ТОВА "ДАЖЕ В СЕЛАТА"...СМЯТА СЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ОКОЛО 3000 КИНА...КИНОТО В РОДНОТО МИ СЕЛО КОНСТАНТИН Е ОТКРИТО ПРЕЗ 1951...НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ ВИ ПРОЗВУЧИ, НО КИНОТО /КИНО "МЛАДЕН"...ДА, ГОСПОДИН ЧУКАНОВ, ТОЧНО ТАКА СЕ КАЗВАШЕ.../НЕ САМО ПОКАЗВАШЕ ФИЛМИ...ТО И ПРОИЗВЕЖДАШЕ ФИЛМИ...КИНО КЛУБЪТ СНИМАШЕ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ, ПРЕДСТАВЯШЕ ГИ НА ФЕСТИВАЛИ ЗА САМОДЕЙНИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ И ДОРИ ИМА НАГРАДА ПРЕЗ 1983...
  
  В ПАМЕТ НА МИХАИЛ КЮЛДЖИЕВ /1927-1984/...ЧИЧО МИШО ТУЗА...ЧОВЕКЪТ КИНО В МОЕТО СЕЛО... ОБИКНОВЕН МАГЬОСНИК ОТ МОЕТО ДЕТСТВО... 
                   http://www.youtube.com/watch?v=wnnS9spo_3k                                         --------------------
 
 
№14 от: Burtan (17 юни 2010 21:42)
Искам да внеса една малка поправка: в кино Севастопол не е Домът на киното. Той се намира на около стотина метра вдясно от киното и винаги си е бил там - на ъгъла на ул. Екзарх Йосиф и ул. Сердика. Самата сграда на кино Севастопол вече не съществува. Съвсем скоро минах оттам и беше срутена, а мястото бе оградено.

П.С. нека не забравяме и кино Влайкова на ул. Иван Асен II.   

 
 
№15 от: Pavlina Iossifova (17 юни 2010 22:04)
Ех, Борянка, каква чудесна тема! Бравоооооо! И благодаря за софийската разходка!
Моето първо ходене на кино с мама е било в полузапомнени от мен времена, 3 годишна, явно на мама много й се е гледало някакъв филм и не е имало на кого да ме остави, защото татко със сигурност е ритал на стадиона по това време, но разказът на мама е повтарян многократно. Явно първият път наистина ми се е допишкало и тихичко съм й казала. После изглежда ми е станало или страшно или скучно, по чернобелите ми спомени като разхвърляни снимки, изглежда филмът е бил "любовен" или "любовно-военен". Та значи, пак съм поискала "до тоалетната". На третия път мама уверена, че вече не ми се пишка, казала: "Ми пишкай тук". Подлото малко човече, обаче, отвърнало на тoзи опит за майчина отбрана на висок глас: "Как ша пишкам в киното, бе, пишка са в ТУЙ-ЛЕТНАТА!"
Филма може да не помня, но помня как от всички страни зашушукаха и се заобръщаха към нас. И че мама я досрамя да се върне да догледа филма също помня. Дори помня, че после и мен ме досрамя и ми беше тъжно за мама.--------------------
 
 
№16 от: bat_mitco (17 юни 2010 22:12)
                                                        БОРЯНА,
                        ЧУВСТВОТО Е КАТО, КОГАТО ГЛЕДАХ ТОЗИ ФИЛМ...
                           http://www.youtube.com/watch?v=LarMt8J-6BQ
                          http://www.youtube.com/watch?v=iMiCSEQA9pQ
                                             БЛАГОДАРЯ ТИ...МНОГО... rev--------------------
 
 
№17 от: катя милушева (17 юни 2010 22:22)
Като деца ходехме на кино в нашето читалище. Мисля, че ви бях казала, че там първо прожектираха филмите, преди те да стигнат в София, но вече като девойка, разбира се, посещавах софийските кина. СТРАХОТНА кино разходка! Благодаря ти, Боряна! hi hi hi
КИНО "МЛАДЕН", БАТ МИТКО, страхотно звучи!:))))))))))))

 
 
№18 от: Pavlina Iossifova (17 юни 2010 22:29)
А пък габровските кина ги отделям в друг коментар.
Главното кино беше "Алеко Константинов", накратко Алеко. Красива, нова сграда, с градинка отпред, а в моето детство имаше и езерце с рибки. Имаше и чудесна сладкарница в него. Винаги отивахме по-рано на кино там, за да изпием и хапнем по нещо сладко. Пу, за мен тулумбичка. Първият филм, който съм гледала там беше "Оцеола" - с мама, татко, вуйчо и вуйна. Велиииико!
По-нагоре, посока Балкана, беше "Майчина грижа". Там отидох за пръв път самичка, т.е. с деца от квартала през една лятна ваканция и гледахме руския филм-приказка "Каменното цвете". Вълшебството на този филм и до сега е пред очите ми и в душатат ми. А сградата, която имаше и други помещения освен киносалона беше на женското дружество "Майчина грижа", подарена му от фабриканта Пенчо Семов.  За сегашния й вид не ми се говори. Още по-нагоре, т.е. още по-далеч от нас, но точно до чичови беше кино "Буря".
И моето любимо квартално кино, което беше построено някъде около моя 4 клас - "Янтра". Място за срещи и наговарвания за игри, дружинни сборове и какви ли не още "семки-залъгалки".
Май имаше кина и в кварталите Смирненски и Палаузово, но никога не съм ходила там. Борянка, и аз като тебе НИКОГА не можах да отида на Лятно кино. podsmruk
Наскоро чух, че в Габрово вече съвсем няма кино... Ама май има вече МОЛ. Tivesto  да каже!--------------------
 
 
№19 от: nelly_s (17 юни 2010 22:45)
Хей, аз ли съм най-пораснала? Помните ли онзи култов филм - "Лимонаденият Джо" - чехословашки уестърн. Как ми се иска да го видя пак...

 
 
№20 от: tivesto (17 юни 2010 22:58)
Ами ще трябва да кажа, Павлинке!
Всичко е така, както го описваш. Ще добавя само за залите в кино "Алеко". Имаше много голяма зала 1 и по-малка зала 2. Отдясно на касите се намираше Кино Видео Клубът, където се пускаха видеофилми. Там за първи път гледах филма за брейкърите "Бийт Стрийт". Под самото кино се помещаваше друга зала за видеофилми, която беше като заведение. Имаше маси, поръчваш си нещо за пиене и гледаш филмите на телефозори. Май залата се казваше "Експериментален клуб" или нещо такова, вече не помня. И това е било някъде средата на 80-те. Там, където беше кино "Майчина грижа", сега построиха МОЛ. Молът е с абсолютно същата фасада, както беше и киното. Това било изискването от общината. Да се помни какво е имало на това място. В кино "Янтра" беше лудница когато даваха "Междузвездни войни". Не можеше да се влезе. Нямаше места за всички. Имаше и квартални кина. За другите квартали не помня, но в моя имаше кино "Младост". Намираше се под един блок срещу стадион "Априлов". А по едно време прожектираха филми и в блок СОНИ. Сега Габрово остана без нито едно кино. Миналата година кино "Алеко" стана чалготека.--------------------
 
 
№21 от: Pavlina Iossifova (18 юни 2010 00:49)
Помня го видеоклуба в "Алеко", Tivesto. Добре ме подсети. Точно там беше тази сладкарница от моето ранно детство, с тулумбички, бози и т.н. После като направиха видеоклуба, пак ми беше любимо заведение. Извън видеото, което не ме впечатли, аз си обичам големия екран, ако ще е за филми. Но фотьойлите бяха супер. То и след като престана да има видеоклуб си остана май едно прилично заведение. Преди 3 години бях в него, беше приятно. Но щом сега е чалготека, значи няма повече да се изкуша да стъпя там. А уж запазената фасада на "Майчина грижа" я видях тази пролет. Поредната ужасяваща архитектурна еклектика. Виж кино "Младост" съвсем ми е убягнало. Нали живеех на отсрещния баир, хаха!--------------------
 
 
№22 от: Надя (18 юни 2010 06:07)
Борянка, хубаво пишеш, благодаря, че имаш време и да ни драсваш по нещо:):)
Аз помня първите седалки в киното на нашето малко градче - едни дървени, които скърцаха, и на село бяха такива.
Помня черно-белите портрети на артистите и нетърпението, с което чакахме рисувания плакат за следващия филм.
Синята манта на чичкото, който пускаше филма.
Помня почти размазаните субтитри и кинопрегледите.
Помня дори миризмата на това кино..
Няма го, разбира се, няма го и онова на село. Само надписа седи, както всички други надписи останали от онова време, за да ни укоряват сякаш.
Ако Борянка няма нищо против, ще го добавя.
На Дилбер Танас, ще оставя да разкаже с плам, за кината на Велико Търново, от които и аз имам спомен.
 
 
№23 от: Anakin Skywalker (18 юни 2010 11:37)
Аз пък като киноман ще кажа за СВЕТОВНАТА  КИНОПАНОРАМА, чието първо издание беше през есента на 1987 г. в НДК. Оттогава за нас това беше културното събитие на годината. Запази се така почти 10 години. Всяка есен от 20 до 30 ноември. Имаше и един период в началото на 90те когато Панорамата беше 2 пъти годишно, т.е. имаше и лятна. За заглавия на филми няма да ми стигне мястото, но само ще споделя някои филми, впечатлили ме именно на кинопанорамите: "Взвод"  "Дънди крокодила 1 и 2" "Влакът беглец" "Полицаят от Бевърли Хилс 1 и 2" "Ла Бамба" "Хроника на една преизвестена смърт", любимите екшъни и на Иси "Умирай трудно 1 и 2". Наде,  за идилята на селското кино ще кажа, че такова си имахме и ние на село (в Златовръх), в читалището се намираше и киносалона с дървени седалчици. Чичкото със синята манта (чичо Сава, 2м дългуч)smile24 Той разнасяше даден филм в няколко села на община Асеновград с един допотопен мотор ИЖ с кош.
Именно там, на село, сме изгледали цялата филмография на Луи дьо Финес.
И задължително по средата филма прекъсваше, щото читалището имаше една киномашина за прожектиране и трябвше да се спре, за да се сложи и втората лента на филма. Първият ми досег със седмото изкуство обаче беше "Слонът моя приятел" с нашите (едвам го изтраях) и оттогава съм алергичен към индийски филми и сапунени сериали (латиноамерикански и турски). За емблематичните кина ще кажа на Боряна, че в Цанко Церковки лелките не пускаха, щото бях дребен и...
("Не може малкия, нямаш и 10 г. а филма е забранен до 14 г")angry3
Но все пак в Сердика успях да гледам въпросните филми - "Шофьорът" , "Булит" , както и любимите френски криминалета с Ален Делон и Жан Пол Белмондо.  И разбира се, лятното кино в Приморско, да не забравя и за него.
С прожекциите на "Сандокан" "Тигърът на седемте морета" "Винету" "Един пробит долар" и разбира се филмите с бате Гойкоyess--------------------
 
 
№24 от: mchukanov (18 юни 2010 19:38)

   Стереокино, ей hiphip, с онези очила и тогавашното ниво на съраунд, ех че илюзия беше - навеждахме се да събираме монетките по пода, или се опитвахме да хванем разцъфващите вишни malee2

  А пък в онуй на Ц. Гара можеше да влизаш и излизаш по всяко време - доста мъдър начин за убиване на време докато си чакаш Влака (оттам си спомням "За честта на фамилия Прици")

  Киното си беше събитие  podsmruk 


  Бат Митко - как ме изненада, за пореден път,

Цитат: bat_mitco
... ОБИКНОВЕН МАГЬОСНИК ОТ МОЕТО ДЕТСТВО...
... от Нашето, да коригирам hi
--------------------
 
 
№25 от: Мравчо (19 юни 2010 14:54)
Надя, още отсега очаквам с нетърпение статията на Дилбер Танас за кината във В. Търново, защото именно в старата столица премина и моето детство. Първият филм, на който татко ме заведе, понеже трябваше да ме гледа въпросния ден, беше "Шофьорът" от 1978 г., за който Анакин по-горе спомена. Още от първата сцена, където шофьорът даде "на късо" кабелите, за да подкара крадения автомобил (шок&ужас!), си глътнах езика и вкопчен в ръката на бащата нито мигнах, нито гъкнах до края на филма... макар това да е нищо в сравнение с филма, на който ме заведе доста по-големият ми първи братовчед три-четири години по-късно - "ВАМПИРЪТ ФЕРА" - това е чешка продукция от 1981-ва, с актьорското изпълнение на небезизвестният Иржи Менцел - след този филм гледах на света по коренно различен начин... Иначе рекордът ми за най-много пъти гледан филм на кино го държи "Манастирът Шао-Лин". По "Всяка Неделя" докато чаках да пуснат за "Мравчо&Мравояда" излъчиха сцена от него - още се чудя защо точно тази - "Лошият", държеше за врата вдигнато във въздуха любимото снежно-бяло козле на главната героиня и така силно го стискаше, че изпод пръстите му бликаше... а горкото животинче отчаяно се мяташе и приритваше... Не можех да седя и минутка без да разбера спасява ли се невинното малко същество и се изстрелях към "Полтава", където го прожектираха.

 
 
№26 от: Боряна (20 юни 2010 14:32)

Благодарско, Иси - точно "Непобедимите от Удан" ми се губеше!
А Дона ме подсети за наистина култовото кино Сердика - там ни водеха много често от училище и имаше  къде де се скриеш от дъжда.
И е съвсем вярно, че споменът ме е е подвел за кино Севастопол и Дома на киното, всъщност сега на мястото на първото е някаква чисто нова сграда.

И накаря да споделя с лека горчивина - след двадесет и кусур коментара НИКОЙ не ме покани на лятно кино. Явно така ми било писано...
--------------------
 
 
№27 от: bat_mitco (20 юни 2010 18:22)
    ВИНОВАТ, БОРЯНКЕ, ВИНОВАТ...СРАМ НЕ СРАМ... ХАЙДЕ НА ЛЯТНО КИНО В ЕЛЕНА...ПРЕДИ ДА СА ГО СЪБОРИЛИ...ФИЛМЪТ Е "НОВО КИНО ПАРАДИЗО" НА ДЖУЗЕПЕ ТОРНАТОРЕ...АФИШЪТ Е В КОМЕНТАР НОМЕР 17...--------------------
 
 
№28 от: Anakin Skywalker (20 юни 2010 18:24)
Боряна, аз те каня, без майтап, без шега!
Но в София не виждам къде и затова трябва да се разходим до Приморско или Китен. Там летните кина са обновени и работят на пълна пара - по две прожекции има на вечер сега през сезона.
Иначе искам да добавя и за киното на моето детство, а именно кино Изток срещу хотел Плиска. И също ми става мъчно като всеки ден минавам по Цариградско шосе и виждам запустяла сграда с огромни рекламни пана на фасадатаpodsmruk
Нерадостна съдба имаше и кино Македония на ул.Жданов (Пиротска), там където едно време циганчетата викаха: "Бегай бате Гойкооо, белите идааат..."  в началото на 90те го направиха бинго зала, после някакъв базар струва ми се (не съм ходил) Бинго зала стана и хубавото кино София, там дори и по ТВ излъчваха игри: Телевизионно бинго и не знам още кво си...angry2
Но накрая пак се връщам на поканата, някой изпуснат филм от Арените може да го гледаме ваканцията на морето на лятно кино....--------------------
 
 
№29 от: Боряна (20 юни 2010 23:39)
Eто на това мойто му казват "изпросено" Благодаря, приятели!--------------------
 
 
№30 от: ive (21 юни 2010 19:10)
Боряна, и "кой както се уреди" също. 

 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 13
Потребители: 1
Гости: 12
Интересности
Книжарничка за стари детски книги, обмен на книги, някои се подаряват
 
 
 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Любимия ви учител преподаваше по: