Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Декември 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
 
 
Архиви
Ноември 2019 (1)
Октомври 2019 (6)
Септември 2019 (4)
Август 2019 (3)
Юли 2019 (3)
Юни 2019 (9)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Негово Величество ЦИРКА
18-09-2010, 19:37 | Автор: катя милушева | Категория: Свободно време
 Тези дни из квартала гърми  от един автомобил рекламата "...циркът пристигна".
Но на мен ми става тъжно,защото този ЦИРК не е като нашия ,този който помня от дете.
Имаше някаква тържественост в това да отидеш на ЦИРК.Обикновенно това се случваше точно през ранните септемврийски дни,малко преди да сме започнали истинската учебна година,точно като сега,но не съвсем.Спомням си ,че веднъж бяхме взели само 4 билета и  излизаше,че или мама или татко/въобще не изключвах някое от децата/няма да могат да гледат ЦИРКА и ми беше много тъжно em_3 Но когато отидохме там,някак татко уреди нещата и ,еха ВСИЧКИ гледахме представлението em_83 em_83 .
А татко ми изглеждаше такъв герой.Всъщност може би като на многодетно семейство ни бяха позволили да влезем всички или татко бе намерил билет в последния момент,това тогава за мен нямаше никакво значение,важното е,че празникът бе пълен.
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: Simpra (18 септември 2010 21:05)
Помните ли кога акробатите започнаха да изпълняват номерата си без обезопасителни въжета? Помня една приказка, която ми разказваше майка ми за клоуните Пипо и Пепо, които спасили падащата Лили, която играела балет, високо горе на въжето. Много добре си спомням - Пипо беше със сини панталони, а Пепо - със зелени. Но мисля, че приказката беше измислена от майка ми по действителен случай. Винаги най-много ме е впечатлявала дресурата на животни. И винаги след представление се опитвах да накарам папагалите си да говорят, а кучето да изпълнява скокове, но след неколкочасови опити се отказвах.
Страхотен спомен, Кате. em_125



--------------------
 
 
№2 от: Айви (18 септември 2010 21:39)
 Наистина някога циркът беше истински празник! Всички ходеха - и стари, и млади, независимо дали имаха деца. И беше толкова забавно и вълнуващо!
 Спомням си, че първото посещение на цирк остави у мен трайни последствия.em_1 Първо - започнах всяка вечер да се навирам под одеалото, разпъвайки го подобно на цирков купол, и да си играя на... цирк! em_11
Второ - изработих картонени цветни "електрически крушки",(които бихте разбрали какво представляват с доста голяма доза въображение em_11), налепих ги с тиксо за корниза в дневната, и отново играех на... цирк! em_1
 И всичко това продължи около месец! em_7

 
 
№3 от: катя милушева (18 септември 2010 22:17)
  Цитат:Mia"Мамо заведи ме на цирк!"
Циркът - бляскав, цветен, весел, омагьосваш. Мислиш си, че не обичаш клоуни, а пак се смееш! Направо трепериш акробатите да не паднат. Настръхваш като виждаш как само вързана за опашката на косата си цирковата артистка лети над манежа. Другата върти 20 обръча – мислиш си: "Аз в къщи и един не мога, но ще опитам тайничко! А може и два – ще се съберем с моята приятелка". Тогава никой не те е предупреждавал от телевизията "Това не го правете в къщи"! Как ли са успели да дресират лъва, че и през огнени обръчи да скача!? Боже, каква феерия! И тази музика! Можеш да викаш, "Ау", "У", да се страхуваш, да се стряскаш.  Като по-голям даже ти звучат познато имената на артистите – трупа "Балкански", трупа... Не помня.... И пак отиваш. И от училище може да се случи да те заведат. А какъв сладолед се продаваше в цирка – замръзнал нектар от ягоди, днес му казваме "сорбе", само там го имаше. В пластмасова кофичка с бяла плоска лъжичка, сипват го от машини. И при това го продаваха и зимата. Буташ се на лавката в антракта и за мазни пържени картофки, в прозрачно пликче по 10 ст., с мазен печат ОТК на етикета. Срок на годност? Моля!? Трайност – 30 дни. Какво ме интересува! За мен, две пакетчета! М-м, толкова са вкусни и хрупат! Чипс ли, какво значи това? А на цирк се ходи вечер, така че можеш спокойно да ходиш по тъмно и е едно тържествено! Ето това беше циркът.  

   


 
 
№4 от: boysta3 (18 септември 2010 22:29)

Супер тема! Невероятни спомени за всяко дете. За съжаление сега има много гастролиращи циркове, но те са малки, с ниски бюджети и оскъдно художествено и техническо изпълнение. Малки куполи, малко номера и слаби смешки с клоуни, ако въобще имат такива. От моите спомени 7-8 годишен, са се запечатали няколко силни момента. Първо много се радвах на смешките на клоуните с червени носове и пяна и плискане с вода. Като малък си пазех едн акартичка за спомен от цирка - даде ми я един от клоуните като бях отпред. Мисля че беше готова картичка от цирка с изпълнение с тигри или лъвове. Да, най-голямото очакване беше за лъвовете и номерата с тях и особено когато дресьора си слагаше главата на два пъти в устата на лъва (или тигъра не помня точно). Или пък най ме бе страх за акробатите, които се прихващаха във въздуха от онези висилки, издигнати на най-високо място. Жалко , че нямам онази картичка от цирка, много си яценях тогава, защото нямаше за всички и беше пълна случайност да получиш. Обикновено ставаше с много вдигане на ръка и викане "Аз, аз. аз" или "Може ли и на мен..." или "Искам и аз". Един път учителката ни от 2-3ти клас ни заведе (по желание, на който му дадат пари а това удоволствие). Беше толкова величествено, когато пристъпваш към входа на огромната шатра и тръпката в очакване на невероятните изпълнения, диви екзотични животни и клоуни. МИсля че към 1 час беше шоуто (или пък 1,5 часа) не знам точно, но съжалението бе огромно , когато приказката свършваше.
Това, а и много други неща умряха в името на глобализацията , новите технологии и прочие комерсиалност. Просто изкуството отсъпи на евтини халтурки по телевията, както и театъра вече няма качествени комедии, а само някакъв извратен насилствен хумор (телевизията не е по-различна).
Толкоз.


 
 
№5 от: катя милушева (18 септември 2010 23:00)
А костюмите, ярки, лъскави, пищни и бляскави, направо се захласвах по тях.
Още си спомням една клоунада, в която водещата се кара на един клоун "ТУК не се свири!", а той непрекъснато изважда от едно огромно палто разни ми ти свирки и свирчета и... свири, а тя му ги прибира, и така... em_74 em_75 em_76 em_74 em_75 em_76

 
 
№6 от: Simpra (18 септември 2010 23:11)
Спомням си една група, дресьори на коне. Изпълняваха акробатични номера, докато конете галопираха в кръг. Гостуваха под името Валдемар. Бяха невероятни! Струва ми се, че бяха семейство с много деца, но може и да греша.



--------------------
 
 
№7 от: Retroto (19 септември 2010 08:42)
И сега има циркове които правят що годе добра програма. Това според мен са Балкански,Ориент и Колозеум!

 
 
№8 от: tania (19 септември 2010 20:58)
Циркът отново е тук....http://vbox7.com/play:dad9524a....светлини, чудеса, чудеса милион....и сияе нощта в светлини пъстроцветни, циркът отново е тук....em_81

 
 
№9 от: tkpopov (19 септември 2010 22:56)
Ние, от Бургас винаги ще помним цирк "ДОБРИЧ". Беше наистина невероятно събитие ходенето на цирк. Няма да забравя каква атмосфера беше из района на цирка. Големият купол, фургоните, особената миризма на животни, дългите опашки пред гишетата за билети и малките караванки, в които продаваха кремчета в вафлени сладоледени фунийки и захарен памук.
Като влезнеш вътре веднага усещаш миризмата на талаш, който е насипан по арената. Миришеше на борова смола, което от своя страна ми напомняше за Нова Година. Весело звучащата музика. Стряскащото плющене на камшика. Шарените и блестящи дрехи на клоуните и другите циркови артисти. Покорното подчинение на животинките - от малките кученца до големите мечки, камили, слонове и лъвове.



--------------------
 
 
№10 от: boysta3 (20 септември 2010 00:11)
Цитат: tkpopov
винаги ще помним цирк "ДОБРИЧ".
В моя коментар по-горе, сега си мисля, че май цирк Добрич гастролираше във Враца, когато от учлище отидохме, атмосферата отвън и вътре беше точно такава, каквато я описваш, Попов. Благодаря, че допълни и обогати пресъздадената от мен картина. Не знам защо , ама се чудя имаше ли цирк "Глобус" или нещо такова, или май бепе си Добрич, само.

 
 
№11 от: катя милушева (20 септември 2010 01:02)
Имало е, и още как!!! Ще добавя една снимка точно от гастрола на "Глобус" em_89

 
 
№12 от: Гергана (20 септември 2010 06:26)
tkpopov,
Ние, от Бургас винаги ще помним цирк "ДОБРИЧ". Беше наистина невероятно събитие ходенето на цирк. Няма да забравя каква атмосфера беше из района на цирка. Големият купол, фургоните, особената миризма на животни, дългите опашки пред гишетата за билети и малките караванки, в които продаваха кремчета в вафлени сладоледени фунийки и захарен памук.


Ех, Тошко, точно това си мислех и аз. Ние от Поморие имаме същите спомени от цирка.em_90 Цирк "Добрич", Цирк "Глобус", Цирк "Европа", Цирк "Арена" - това са, които помня в момента. При нас цирковете гостуваха обикновено по 3 дни. Едно лято ,татко случайно се запознал с директора на цирк "Добрич", на едно капанче em_71 и той му беше дал пропуск за безплатно влизане в цирка. Така аз гледах  програмата 3 вечери подред, без да ми омръзне.em_64 
   Друга случка с безплатно посещение на цирка беше следната. - Цирка пристигна и ние-дечурлигата от махалата веднага се озовахме на поляната, на която се разполагаше шатрата. Искахме да погледаме животните във фургоните отблизо.em_61 Работниците вече бяха опънали шапитото и нареждаха пейките. Нашите момчета се впуснаха да помагат, а аз като единствено момиче в бандата, носех сгъваемите столове за ложите.em_1 И така след няколко часа труд, получихме за награда билетчета за вечерното представление!em_98 Чувствахме се много "важни", защото вече се познавахме с някои от хората работещи в цирка.

 
 
№13 от: Боряна (20 септември 2010 10:16)
За първи път съм отишла на цирк в корема на мама Било края на декември 1977 и нашите завели сестра ми. Новогодишна програма, Дядо Мраз - всички екстри. Накрая добрия старец се появил с една кукла и питал: "Я да видим сега, кое е най-доброто дете, за да получи подарък?" В първия момент - гробна тишина - и след това тъничкото гласче на сестра ми: "АЗ! АЗ! АЗ! ВИВИ БОЖКА е най-доблототе дете! ВИВИ БОЖКА! Дай на мене Дядо Млаз!" Естествено не получила куклата, а мама /мноооого бременна/  и татко яко го отнесли да търсят отворен детски магазин по нощите...

После помня как ЦИРКА изгоря. Плаках за него като за най-добър приятел. И от тогава не съм ходила.



--------------------
 
 
№14 от: isi (20 септември 2010 10:48)

Ето тук са другите ни циркови спомени, както и цитата от Мия Янева, който Катето е дала по-горе: http://detstvoto.net/index.php?newsid=1501




--------------------
 
 
№15 от: dflame (20 септември 2010 11:06)
Имам чудесни спомени от цирковете, които гостуваха в нашия малък град, но имах и щастието да гледам ЦИРК на световно ниво в Москва, на Цветной Бульвар, 1985 година. Спомена за самата Москва е избледнял, но още помня някои от номерата в цирка. Беше просто вълшебно...

 
 
№16 от: cvetelinka (22 септември 2010 19:45)
На мен винаги са ми били любими акробатите, еквилибристите и жонгльорите. Имаше една телевизионна поредица, "Големите циркове на света", където представяха трупи от цял свят. Та след като гледах как двайсетина (а може би и повече) китайци се подредиха ветрилообразно на един велосипед, рещих да стана циркова артистка. За жонглирането нямах достатъчно търпение, не ми се получи и въртенето на чинии (благоразумно опитвах с пластмасови), и макар много да ми се щеше да се науча да ходя на въже, така и не стигнах до тази част от програмата. Само акробатичните номера, които подготвяхме с братовчедка ми, имаха известен успех, но до арената така и не стигнахме...  em_14

 
 
№17 от: Anakin Skywalker (23 септември 2010 23:54)
2002Много се впечатлих от статията за цирка, но и същевременно ми стана много тъжноem_15
Тази красива сграда на пл. Солни пазар (дн. Македония) изгоря през 1984г.
Не бяхме  изпускали представление, татко купуваше билети за всеки нов спектакъл и ни водеше цялото семейство. Имаше и естрадни, вариететни, имаше и такива с дресури на животни(любимите ми), а новогодишните спектактли бяха най бляскави. Всяко едно ходене на цирк беше празник и необикновено преживяване. И всеки път като минавам оттам и виждам площада на какво прилича днес(особено с колоритното присъствие на хамалите) ми засяда буца на гърлото.....



--------------------
 
 
№18 от: millenna (29 юни 2011 01:50)
Имам бегли спомени от пътуването ми с цирк "Добрич". Баща ми до последно работеше в цирковата база на Илиеци и като дете съм пътувала с този цирк. Леля ми късаше билетчетата на входа и аз не пропусках представление нито пък репетиция. Стъпването на манежа беше толкова магнетично... Тук вече се разчуствах повече, но благодаря за съживяването на спомените!

 
 
№19 от: boysta3 (31 юли 2011 14:05)
Цитат: Anakin Skywalker
Тази красива сграда на пл. Солни пазар (дн. Македония) изгоря през 1984г.
Анакин, дали не е това била сградата? Виж по-долу снимка от 1962 г. Сигурно някъде 1961 г. е построена тази сграда на "Софийски Държавен Цирк". (снимка из статия за гостуване на съветски циркови артисти на родна земя в списание "Съветски цирк", 10.1962 г.).
НОВЫЙ ЦИРК В СОФИИ, Журнал
гастроли артистов советского цирка в БолгарииАРТИСТЫ НА СОФИЙСКОЙ КОНДИТЕРСКОЙ ФАБРИКЕ, фото артиста цирка В. Рытова

 
 
№20 от: катя милушева (31 юли 2011 17:05)
Това ще да е! Винаги съм се чудела като как тъй изгоря, има нещо мистично в това или по-скоро бих искала да има нещо, защото това беше една емблематична и Филшебна за София сграда.

 
 
№21 от: bambolino (22 ноември 2012 16:52)

Страхотна идея аз живеех близо до цирка и нашите често ме водеха там, а колкото до неговото изгаряне - местото беше апетитно и резултатът е налице.


 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 14
Потребители: 0
Гости: 14

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Най-любимия празник?


 
 
 
 
Ново в ПУК!