Нашето детство
Влизане в сайта
 
 
Категории
 
 
Специални раздели
 
 
Информация

"НАШЕТО ДЕТСТВО" е некомерсиален проект, посветен на детството на хората от 1960-90-те години. Той бе започнат от Вл. Кромбърг и Данаил Филипов. Сайтът стартира през м. октомври-декември 2006 год. и беше пуснат в мрежата на 12.01.2007 год. (което се счита за рождения му ден) "Нашето детство" придоби сегашния си вид благодарение на усилията на всички негови приятели!
 
 
Календар
«    Април 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
 
 
Архиви
Април 2020 (1)
Март 2020 (2)
Февруари 2020 (4)
Януари 2020 (1)
Декември 2019 (1)
Ноември 2019 (1)
 
 
Администрация
Бърза връзка с част от екипа:

Администратори: admin, freja, Надя, InternalError

Редактори: Бяло, Дани, Дона ДДТ, Дългата, Захариса, Зверче, Зико, Зори Джункова, Ели, Иве, Иси, Марулка, Тивесто, Чудакът от 6-ти Б, Цветан, Цонка, Лилия

Официален e-mail:
detstvoto (при) gmail.com

Страница във Фейсбук:
Група "Нашето Детство"

 
Библиотечен хумор и още нещо
28-01-2009, 13:03 | Автор: zori djunkova | Категория: Свободно време / Какво четяхме
Вчера както си работех кротко в едни библиотечни бази с книги от периода 1970 - 1991 доста се посмях. Видях че по това време са издавани едни библиотечни поредици, които ако не сме прочели, сигурно доста неща не се научили - поучителни и не толкова. И в същото време ако не сме ги прочели, по-добре за нас - спестили сме си доста промиване на малката детско мозъче. Ето едни от най-интересните и поучителни :
Библиотека Наука и трезвеност
Библиотека Трезво дете
Въздържателче
Библиотека Народен инвалид
В помощ на софийския агитатор
В помощ на пионерския ръководител
Електронизация на народното стопанство
Марксистка библиотека Мавър
Народен съюз за гимнастика
Библиотека Учи се от уставите
Библиотека Челен опит, осветлен от науката
Библиотека Равнявай се по първенците
 
 Не знам какво общо имат марксистите с маврите :) А тези народни инвалиди, сигурно не им е било смешно на хората, ама нали всичко беше народно.
 
А сега в ръцете си държа една нова книга от едно момиче, емигрирало преди 15 години. Казва се Капка Касабова и книгата е "Улица без име : Детство и други премеждия в България", издателсво Сиела. Това е нещо като завръщане в спомените, има доста информация за София. Писателката е родена 1973 година, така че е почти наш набор. Единственото което не ми направи добро впечатление, е че книгата е преведена от английски. Толкова ли бързо младите хора забравят родния си език и им е по лесно да пишат литературни творби на английски? Не знам.
 
А вие тръпнете в очакване на Нашата София 1980
 
 
 
 
Вижте също
 
 
Уважаеми гостенино!
Вие присъствате на сайта като нерегистриран потребител.
Препоръчваме ви да се регистрирате или да влезете с вашето име и парола.
 
 
№1 от: mia.yaneva (28 януари 2009 13:31)

Е, Зори и "Лолита" Набоков я е писал оригинално на английски, но какъв! Което не намалява нейната стойност, нали? Важно е съдържанието, а не формата. А ти пробвай да поживееш в чужбина 1 година без да имаш контакт с никой българин и пак ще си говорим как се забравя родния език. За съжаление съм го виждала по роднини и близки приятели, за които със сигурност знам, че не го правят от поза. Всички ни дразни, но е така...

А тази книжка ще си я намеря, много ми е любопитно...


 
 
№2 от: isi (28 януари 2009 13:32)
А на теб, zori, допадна ли ти книгата на Капка? Информацията в нея според мен дори е оскъдна и едностранчива
- даже мнооого меко казано от моя страна! Аз дори не исках да ти задавам този въпрос за да не става дискусия по повод тази книга, каквато тя според мен не заслужава! Знам, че има поне още две момичета тук, които са на същото мнение. Но естествено е да има и противоположни впечатления. Всеки си има своето право и своята гледна точка.

А поредиците са особено интереснии и забавни (от сегашна гледна точка)! Че пък първите 3 точно в навечерието на месеца на трезвеността...--------------------
 
 
№3 от: Чудакът от 6-ти Б (28 януари 2009 14:26)
Е как може, Зори, да не знаеш какво общо имат маврите и марксистите pionerche Срамота! Този път ще ти кажа, ама следващия - отиваш направо при дружинната! Мавър е прякорът на младия Маркс, който вероятно поради еврейския си произход се е струвал на арийците от родния му Трир прекалено черен.

 
 
№4 от: furious_kid (28 януари 2009 15:35)
Браво, Чудак от 6-ти Б! Браво, Зори!

Сладка подборка и важно пояснение! А "Челен опит, осветен от науката" направо цепи мрака на безпросветността! smile24

Колкото до книгата на Капка Касабова - абсолютно съм съгласен с Isi - книгата не струва, за мен е даже вредна, подчинена на модата да се оплюва всичко, което беше... Когато я прочетох, бях просто потресен от сума ти неверни твърдения, откровени лъжи и ...злобичка! Срам ме е, че има и такива "българи"!

 
 
№5 от: zori djunkova (28 януари 2009 16:13)

Не съм я чела, сигурно няма и да я прочета. Сега си чета Алиенде.
А това за Мавъра не го знаех. Което си е верно, верно си е.

И добре че ме подсетихте за Ден на трезвеността. На кой февруари беше? Трябва да си направим табло.vinagi_gotov

А какви табла правехме навремето, цяло изкуство. Някой да има снимчица на такова табло?


 
 
№6 от: isi (28 януари 2009 23:19)
А на мен ми звучи "Февруари - месец на трезвеността" И отдолу - изрезки - карикатури от вестници и списания. Ама наистина си имаше един куп карикатури на тази тема! Направо си представям част от тях, въпреки че е много вероятно да не съм ги разбирала всичките.   

Ама още не мога да повярвам: "Трезво дете" uuux , "Въздържателче" malee2 , пък и това  "Народен инвалид" belay--------------------
 
 
№7 от: mia.yaneva (29 януари 2009 11:41)

Направо ме заинтригувахте с коментарите за тая книга. А иначе аз бях майстор на стентаблата - как пък никога не съм се сетила да снимам едно - сигурно съм направила стотици. А и нашите това явно не са го считали за гордост, никога не са ме снимали до някое мое произведение :)


 
 
№8 от: zaharisa (30 януари 2009 14:27)

Подборката е супер, а относно книгата на КК - още миналата година съм я пуснала да си я предаваме и прочитаме, защото според мен не си струва да се дават пари за нея, а от друга страна искам повече хора да я видят и да откоментираме. Описанието на авторката за София и България изобщо е с вкус на мухлясала боза от 6 ст xaxa2


 
 
№9 от: Надя (2 февруари 2009 12:02)
Мдаа, тук се нареждам до Иси и Захариса, те си знаят защо. Колко много, ама страшно много ми се иска да кажа какво мисля за книгата на Капка, но ще си го глътна, тъй като наистина не заслужава коментар пък бил той и лош. Само бих отправила един призив - Моля ви, не я препоръчвайте на хора, който искат да се върнат към детстките си спомени с усмивка!
"В помощ на софийския агитатор" -  е тук вече, се изумих, хем агитатор, хем софийски и за какво агитира, за жителство в София ли? Ако е така, то и без това беше почти невъзможно да се вземе такова.
А послучай трезвеността, поздравявам всички с вчерашния Трифон Зарезан! nazdrave

 
 
№10 от: furious_kid (3 февруари 2009 11:18)


Не, че няма да го почетем и на 14-ти, заедно с побратима му Св. Валентин! Кой ще надделее, питам се аз...

 
 
№11 от: mia.yaneva (17 февруари 2009 12:26)
Знам, че негативната реклама е пак реклама, и че може би днешния ден с вкус на бисквитени торти и сладък салам не  е подходящ, но ръцете ме сърбят и се чувствам длъжна да напиша това, защото съвсем непросветено дръзнах да сравнявам тук в един коментар Капка К. с Набоков... При това без да съм я чела. Ровейки вчера в мрежата видях, че и самата КК е дръзнала в едно интервю да се сравнява с Набоков и Конрад Лоренц! и затова се чувствам още по-длъжна да кажа какво мисля за тази книга. А и от малка мразя принципа "по-умния отстъпва", защото дава простор на такива хора...

Е и аз, благодарение на Иси и Захарица , прочетох прословутата книга "Улица без име" и се солидаризирам с всички ви, че КНИГАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПРОТИВНА. Особено на първата част за детството имах чувството, че от всяка страница тече зелена слуз като по филмите за извънземни.  Чудно ми е как човек може да е изпълнен с толкова злоба и омерзение - едно хубаво нещо не прочетох за детството. Лека носталгия се прокрадва едва във втората част, където има тук-таме викове "върнете ми детството", тук се чувствах щастлива, ние като част от българите и пр. Въобще, ако съдим по втората част това си е една книга на едно нещастно момиче, изпълнено със самосъжаление. Очевидно е, че е преживяла много и семейството й също, но това не оправдава за мен, това защо книгата е толкова противна и плоска. А за стила и похватите въобще не ми се говори - има фактологични неточности (това, че българите носим мартеници март и април и пр.), има изводи за цялата система от един случай, системата се оказва виновна за нервните кризи на майка й и за това, че баща й си забравя паспорта на път за летището... Книгата претендира да е за София, а преживяванията от София ги пренася като изводи за цялата страна и строй. Чудно ми е също как от лагер от 1981 г. си спомня лозунгите над вратата, като е точно моя възраст и не ми се вижда възможно 7-годишно дете да си спомня това... Втората част, все някак си мога да я преглътна като лично преживяване на един емигрант, но първата е просто отвратителна. И ми е много тъжно, че такива работи се издават в чужбина. И че познавам лично един от рецензентите на гърба на книгата, лично съм го развеждала из България и ми е тъжно, че смятат такава книга за представителна.... Според мен просто тази Капка е видяла една хубава възможност да наплюе де-що може и да си върне за "откраднатото детство". Толкова по-зле за нея.... Горкото момиче, наистина. А аз просто ще трябва сега да прочета някой по-оптимистична книга, че въпреки че обикновено съм непоправим оптимист тя успя да ми развали настроението за известно време.

П.П. Книгата на Захарица е у мен, ако някой има желание да си припомни вкуса на горчивия зелен хинин, да се обади :)

 
 
№12 от: Надя (17 февруари 2009 13:40)
Ах, защо за тази Капка,
Мия, честно не си заслужава! Книгата от Захарчето/тя пусна госпожица Касабова да сее нейните премъдрости / мина и през мен. Писах по-горе, че просто няма смисъл да се пише за нея каквото и да било, най-добре е да предпазвате хората от нея, като ги молите да не я четат.

 
 
№13 от: gamina (17 февруари 2009 18:03)
А на мен ми стана чак любопитно що за книга е това. Предварително бях решила, че няма да се занимавам да я чета, но ми стана интересно hmmm

 
 
№14 от: mia.yaneva (19 февруари 2009 03:21)
Знаех си, Наде, че ще реагираш така. Не исках да те огорчавам, просто не може в мрежата само венцеславия да има за това "произведение" - аз си направих труда да се поразровя. Може пък някой на нашия сайт и нашето мнение да попадне... край за кк! обещавам!pionerche

 
 
№15 от: вели (10 април 2009 15:32)
Здравейте, казвам се Велина и съм нова.
Четейки коментарите за тази книга (която не съм чела) Ви предлагам една друга, която скоро разглеждах "Аз живях социализма", съставител Георги Господинов. Мисля, че тъй като в нея са събрани различни истории, същата може донякъде да претендира за обективност. Ако сте коментирали тази книга вече, моля да ме извините, както казах - аз съм нова.

 
 
№16 от: lubashka (12 април 2009 22:43)
Привет! Не съм чела книгата. Но след тези коментари няма и да я търся.
 Само искам да кажа на MIA YANEVA - Незнам от какви познати има впечатления, че Българите в чужбина, когато не говорят БЪЛГАРСКИ и го забравяли. Аз мисля, че не е вярно. Така се правят на по интересни. Но не са. Аз 13-та година съм в чужбина, случвало се е по 2-3год. да не си дойда в България, но да забравя родния си език, НИКОГА!!!! 
 

 
 
№17 от: Цонка (2 май 2010 19:06)
Цитат: isi
Ама още не мога да повярвам: "Трезво дете" , "Въздържателче" , пък и това "Народен инвалид"

Точно тези и мен ме впечатлиха най-силно.
 malee2
Дете - въздържателче...
Няколко деца - въздържателчета. nazdrave

Страхотна статия! Браво, Зори!--------------------
 
 

Информация
Потребители, намиращи се в група Гост, не могат да оставят коментари за тази статия.
 
 

 
Последни статии
 
 
Кой е тук?
Общо на сайта: 10
Потребители: 0
Гости: 10

 
 
Помооощ!
 
 
Бъди редактор :)

Ако забележите някъде из сайта грешки (правописни, стилистични, логически...) можете да ни помогнете чрез връзка "Съобщете за грешка, оплачете се", която се намира под всяка статия в пълната версия на статиите (видима е само за регистрираните). Ако се отнася за конкретно изречение можете да селектирате определеният текст, след което да натиснете Ctrl+Enter. Ще се отвори прозорец, в който можете да напишете в какво се състои грешката (селектираният текст няма да се вижда в прозореца, но ще го получим в административния панел на системата).

Благодарим ви предварително!

 
 
Други проекти
 
 
Приятели
 
 
Анкета

Ходли ли сте в Мавзолея?


 
 
 
 
Ново в ПУК!